Gość: malinka IP: *.lnet.pl 04.01.07, 09:03 Ostatnio jadłam czerninę a w niej domowe kluseczki - podobno z ziemniaków. Zastanawiam sie jak się je robi bo były naprawdę pyszne! Ktoś zna przepis? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: kluseczki z ziemniaków - na przykład tak. 04.01.07, 14:08 kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,5408332,P_KOBIETA_PRZEPISY.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: kluseczki z ziemniaków - na przykład tak. IP: *.leon.com.pl 04.01.07, 19:23 A u nas robi się je tak: zetrzeć na tarce ziemniaka (jak na placki), dodać mąki "tyle, ile zabierze" + szczyptę soli, wymieszać, łyżeczką kłaść na wrzątek, chwilę gotować. Z jednago ziemniaka wychodzi całkiem spora ilość kluseczek. Można robić większe i podawać ze skwarkami i kiszoną kapustą. Proste, szybkie, bez jajka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malinka Re: kluseczki z ziemniaków - na przykład tak. IP: *.lnet.pl 05.01.07, 07:19 nie no napewno nie były z serem ani żadnymi specjałami :) ale ten drugi przepis brzmi zachecajaco :) dzieki wielkie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malinka Re: kluseczki z ziemniaków - na przykład tak. IP: *.lnet.pl 05.01.07, 07:20 a jeszcze pytanie co do maki - pszenna czy ziemniaczana??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: kluseczki z ziemniaków - na przykład tak. IP: *.leon.com.pl 05.01.07, 16:57 Dodaję mąke pszenna. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
amica11 Re: kluseczki z ziemniaków 05.01.07, 13:18 Prawdopodobnie myślisz o "szarych kluskach" robionych z surowych tartych ziemniaków. Ja odciskam jak najwięcej wody z tych utartych ziemniaków w podkolanówce:)) mam taką jedną służbową. Dokładam, sól, osad z odcisniętej wody /czyli mokrą mąkę ziemniaczaną/ i mąkę pszenną, tyle aby po wrzuceniu do wody, kluska się nie rozpadła. Ale i tak sprawą najważniejszą są ziemniaki. Z niektórych w ogóle nie można zrobić z takich klusek a z innych wychodzą super /polecam odmianę Billa/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malinka Re: kluseczki z ziemniaków IP: *.lnet.pl 05.01.07, 13:42 no wlasne te kluski nie byly szare a biale dlatego zastanawialam sie jak sa zrobione Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: kluseczki z ziemniaków 05.01.07, 16:13 jesli nie jestes pewna czy z ziemniakow to mogly byc tzw-zacierki,lub z wegierska tarhonia:)A jesli koniecznie z ziemniakow to pewnie cos w rodzaju mini kopytek lub klusek slaskich:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malinka Re: kluseczki z ziemniaków IP: *.lnet.pl 06.01.07, 08:51 Kluseczki były na bank z ziemniaków. Nie były szare jak pyzy ale też nie śnieżnobiałe. Kształt i wielkość miały nieregularny jakby były "porwane" :) Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: kluseczki z ziemniaków 06.01.07, 12:57 hmm-to moze ziemniaczana prazucha?Te kluseczki tak wlasnie wygladaja:) Odpowiedz Link Zgłoś
mroofka2 Re: kluseczki z ziemniaków 06.01.07, 18:24 chyba już wiem co jutro zrobie na obiad;) Odpowiedz Link Zgłoś
mathias_sammer Re: kluseczki z ziemniaków 07.01.07, 12:00 ja lubie kluski slaskie z dziurka. ugotowane, zgniecione ziemniaki i 1/4 ich zawartosci maki ziemniaczanej. wymieszac, zagniesc ciasto i formowac okragle kluseczki, koniecznie z dziurka na sosik. gotowac po wyplynieciu kilka minut. m.s. Odpowiedz Link Zgłoś