Dodaj do ulubionych

To czym się opychacie ? ;)

25.12.13, 10:06
Ja tęskniłam za makowcem ale ponieważ gluten mi szkodzi to kupiłam puszkę masy makowej i od wczoraj już połowy nie ma ( a miałam robić sernik z makiem, raczej do tego nie dojdzie) wyszła mi też pyszna szarlotka i sałatka jarzynowa, wczoraj ominęłam pierogi i uszka bo nie bardzo lubię za to barszcz w dużej ilości ( pyszny był). Karpia nie miałam a śledzia nie lubię za bardzo i kapusty też.
A Wam co najlepiej smakuje i z czym sobie folgujecie ?
Obserwuj wątek
    • kietka Re: To czym się opychacie ? ;) 25.12.13, 10:27
      postne gołabki.
      reszta moze nie istniec.
      • shan_sa Re: To czym się opychacie ? ;) 25.12.13, 10:35
        Ja zjadłam duże ilości karpia: smażonego, w galarecie. W lodówce są jeszcze pyszne uszka, barszcz, gołąbki, pierogi z kapustą i ruskie, sos pieczarkowy, kutia, makowiec, śledzie, ryba po grecku i bardzo dobra sałatka jarzynowa
        • azja001 Re: To czym się opychacie ? ;) 25.12.13, 10:44
          W tek chwili pochłonęłam prawie cała czekoladę miętową. Uwielbiam. A za chwilę do teściów idziemy świętowac świeta więc beda: barszcz z uszkami, pierogi, ryba, sledź, sałatka itp
          • myszomle Re: To czym się opychacie ? ;) 25.12.13, 10:48
            Kruchymi ciasteczkami według rodzinnego przepisu. Piekł mój syn. smile Stoją obok kompa i ręka automatycznie wędruje po kolejne.
            • gaga-sie Re: To czym się opychacie ? ;) 25.12.13, 21:43
              Dawaj ten przepis, może stanie się rodzinnym przepisem innej familii.
              Ja opchałam się barszczem z uszkami i ryba po grecku. Na słodko kutia i ciasta. Teraz piję wino na trawienie.
    • aguska345 Re: To czym się opychacie ? ;) 25.12.13, 11:02
      Na wigilie pojadlam zurku grzybowego z ziemniaczkami i ciacha serowo-makowego pycha....
      • wioskowy_glupek Re: To czym się opychacie ? ;) 25.12.13, 11:11
        Krokiety z grzybami, barszcz i karpik reszta może nie istnieć wink

Jesooo brzuch mnie boli a jeszcze lindt czeka!
        • mvszka Re: To czym się opychacie ? ;) 25.12.13, 11:17
          > Jesooo brzuch mnie boli a jeszcze lindt czeka!

dziurawiec w kroplach
    • melancho_lia Re: To czym się opychacie ? ;) 25.12.13, 11:16
      Mój tato przywiózł wielki półmisek ryby faszerowanej- pysznej jak zwykle. To co nie poszło wczoraj na kolację zjadsłam dzisiaj rano.
      No i chyba sobie podgrzeję pierogi z kapustą własnej roboty, bo wyszły mi pyszne jak nigdy.
      Na swój makowiec się nie załapałam- rodzina zjadła wczoraj (w sumie były trzy makowce, została jedna smętna "dupka").
    • mayaalex Re: To czym się opychacie ? ;) 25.12.13, 11:27
      Salatka jarzynowa, domowym majonezem posypanym szczypiorkiem i delicjami pomaranczowymi.
      • kk345 Re: To czym się opychacie ? ;) 27.12.13, 10:14
        > domowym majonezem posypanym szczypiorkiem i delicjami pomaranczowymi.

Jak smakuje majonez ze szczypiorkiem i delicjami? big_grin
    • heca7 Re: To czym się opychacie ? ;) 25.12.13, 11:42
      Wczoraj nic nie mogłam jeść uncertain Dziś jest lepiej i zjadłam już sałatkę, śledzie z rodzynkami i sernik.
      • aggy80 Re: To czym się opychacie ? ;) 25.12.13, 11:54
        Panettone z coffee by Clooney
    • saszanasza Re: To czym się opychacie ? ;) 25.12.13, 12:10
      Karp gotowany, sałatka śledziowa, pierogi z kapustą i grzybami, grzybki smażone, mniammmmmm

Dzieci (wiecie, rodzina patologiczna) zażyczyły sobie sernika z likierem baileys. Taki też zrobilamsmile
      • mvszka Re: To czym się opychacie ? ;) 25.12.13, 13:52
        notorycznie podpijałam advocata domowej roboty jako dziecko
        a dziś alkohol może dla mnie nie istnieć
        • echtom Re: To czym się opychacie ? ;) 25.12.13, 16:22
          Moja ciocia w dzieciństwie notorycznie podpijała wino. Przerażona babcia poszła z nią do lekarza, a ten filozoficznie: "Proszę pani, dziecko się nie uzależni. Pije - znaczy, organizm potrzebuje" wink
          • saszanasza Re: To czym się opychacie ? ;) 25.12.13, 17:16
            dobresmile ja również wylizywałam kieliszki po advokaciebig_grin
    • redheadfreaq Re: To czym się opychacie ? ;) 25.12.13, 12:29
      U nas najpierw opychamy się przystawkami - był łosoś w galarecie, sałatka jarzynowa, ryba po grecku, śledzie z cebulką, łosoś wędzony. Potem - barszcz (pyszny!) z uszkami, a następnie pierogi z kapustą i grzybami. Przy ciastach tradycyjnie odpadłam. Dziś powtórka, tyle, że mięsna - będzie pieczona gęś z jabłkami, dodatkowo dowiozę hummus (nietradycyjnie, ale dostałam od przyjaciółki z Izraela i jest pyszny), oraz tegoroczne grzybki marynowane.
    • paulixs1 Re: To czym się opychacie ? ;) 25.12.13, 12:47
    • edelstein Re: To czym się opychacie ? ;) 25.12.13, 14:11

Alkohol,wreszcie moge sie napic tyle Ile chce,ze swiadomoscia,ze kaca odespie.

"Geld bestimmt dein Ich, Geld bestimmt dein Sitz, Wo du grade bist, und wen du grade fickst"
    • przeciwcialo Re: To czym się opychacie ? ;) 25.12.13, 14:22
      Ja zrobiłabym z taka masa bezglutenowe muffinki.
      • mvszka Re: To czym się opychacie ? ;) 25.12.13, 14:37
        widocznie mi najbardziej jednak tego maku brakowało bo nie żałuję wink
        ta masa wygląda jak kupa ale ten smak mmmm...
        • przeciwcialo Re: To czym się opychacie ? ;) 25.12.13, 14:47
          No chyba że tak wink
    • jola-kotka Re: To czym się opychacie ? ;) 25.12.13, 14:28
      Ja wczoraj sushi i karpia w galarecie,zjadłam.Dzisiaj jeszcze nic ale dalsza część u nas zaczyna się o 17 więc coś zjem.
      • przystanek_tramwajowy Re: To czym się opychacie ? ;) 25.12.13, 15:20
        jola-kotka napisał(a):

> Ja wczoraj sushi i karpia w galarecie,zjadłam.

I nie stanęło ci kołkiem w gardle? Dziwne, bo powinno. I duchy Świąt Bożego Narodzenia nie przyszły, żeby cię postraszyć, aż ci się ten chudy zadek będzie trząsł? Drugie dziwne!
        • edelstein Re: To czym się opychacie ? ;) 25.12.13, 16:26

big_grin
    • kkalipso Re: To czym się opychacie ? ;) 25.12.13, 14:30
      Wczoraj wszystkim po trochu , teraz sałatką , a za 2 godz. idziemy na kolację do znajomych na nadziewaną kaczkę (ponoć 3 i pół kilo waży) smile
    • vilez Re: To czym się opychacie ? ;) 25.12.13, 14:46
      Domowymi ciasteczkami fiorentini. Niech mi je ktoś zabierz, pliz wink
    • echtom Re: To czym się opychacie ? ;) 25.12.13, 16:25
      Ja mam problem, bo już w czasie Wigilii jakoś straciłam apetyt, a dziś nie jest wiele lepiej. No i martwię się teraz, kto zje te cztery półmiski śledzi i łososia.
      • aqua48 Re: To czym się opychacie ? ;) 25.12.13, 16:32
        Uwielbiam kluski z makiem i barszcz z uszkami, opycham się też rybą - karpiem po żydowsku i smażonym i tęsknie patrzę na kulebiak, na który już nie mam miejsca. Praktycznie dzisiaj dojadamy wigilijne specjały i chyba jutro tez nie będę gotować niczego nowego. Tort makowy z masą orzechową wyszedł mi znakomicie.
        • asases Re: To czym się opychacie ? ;) 25.12.13, 16:47
          Kawior z bieługi - pyszota, creme brulee wg mojej przyjaciółki, ryba faszerowana z pięciu gatunków ryb, tort chałwowo- makowo -czekoladowo - śmietanowy. I hektolitry dobrego wina.
        • mvszka Re: To czym się opychacie ? ;) 25.12.13, 17:28
          tort makowy też uwielbiam wink oczywiście bez masy może być
    • drosetka Re: To czym się opychacie ? ;) 25.12.13, 17:35
      ja własnie pije whisky z colą na zmianę z miętąsmile i daję odpocząć mojemu żoładkowi
      • gazeta_mi_placi Re: To czym się opychacie ? ;) 25.12.13, 20:03
        Jak musisz mieszać whisky spróbuj z Red Bullem i lodem, pycha, lepsze niż z colą.
    • afro.ninja Re: To czym się opychacie ? ;) 25.12.13, 18:38
      Polska suszona sliwka, obtoczona w gorzkiej czekoladzie, a w srodku migdał. Pralina jak marzenie!
    • kodam3 Re: To czym się opychacie ? ;) 25.12.13, 18:47
      nie opycham sie
      w jedzeniu i w życiu stosuję umiar
      polecam
      • przystanek_tramwajowy Re: To czym się opychacie ? ;) 25.12.13, 18:53
        kodam3 napisała:

> nie opycham sie
        > w jedzeniu i w życiu stosuję umiar
        > polecam

Jakie smutne jest twoje życie, jeśli nawet raz w roku nie potrafisz wrzucić na luz. sad

---
        Ja mówię dzieciom: Nie, nie przejedziesz się na koniku, ale jak wrócimy do domu, to co byście przejeździli w 30 sekund, dostaniecie do skarbonki. I też mają ogromne uśmiechy (by upartamama.
        • k1k2 Re: To czym się opychacie ? ;) 25.12.13, 19:55
          A może wlasnie nie musi "wrzucać na luz" co zreszta sugeruje resztę czasu pozaswiatecznego z jakimś brakiem luzu. Może sobie te tak jak lubi z przyjemnosciami na codzień?
        • kodam3 Re: To czym się opychacie ? ;) 25.12.13, 20:47
          zdziwiłabyś się
      • mvszka Re: To czym się opychacie ? ;) 25.12.13, 18:53
        no czekałam na taki wpis, nareszcie głos rozsądku bo przecież gdyby nie Ty musiałabym na pogotowie dzwonić naćpana makiem
        każdy ma swój umiar w życiu, ja w Święta stosuję umiar w sprawdzaniu co ile ma kalorii
      • bi_scotti Re: To czym się opychacie ? ;) 25.12.13, 19:08
        kodam3 napisała:

> nie opycham sie
        > w jedzeniu i w życiu stosuję umiar
        > polecam

Nawet nie masz pojecia jak serdecznie i najszczerzej Ci wspolczuje! I z glebi serca zycze Ci szalenstw braku umiaru przynajmniej przez kilka dni w 2014 - go for it, have fun smile
      • k1k2 Re: To czym się opychacie ? ;) 25.12.13, 19:53
        Podpisuje sie pod twoja filozofia a współczuje tym których po świętach boli wątroba. Umiar nie ma wiele wspólnego z odmawianiem sobie lub umartwianiem sie, raczej z niepoddawaniem sie torturom przejedzenia dla paru chwil "pobytu" kolejnego kawałka tortu w ustach.
        • bi_scotti Re: To czym się opychacie ? ;) 25.12.13, 20:12
          k1k2 napisała:

> Podpisuje sie pod twoja filozofia a współczuje tym których po świętach boli wąt
          > roba.

Jak zyje juz dobrze ponad pol wieku tak NIGDY, jeszcze NIGDY nie bolala mnie watroba! Skad takie pomysly?

> Umiar nie ma wiele wspólnego z odmawianiem sobie lub umartwianiem sie, ra
          > czej z niepoddawaniem sie torturom przejedzenia dla paru chwil "pobytu" kolejne
          > go kawałka tortu w ustach.

A ja Ci na to "maryla": www.youtube.com/watch?v=LfFvexG5KIM
          Mocno zyj na pelen gaz, kochaj i pij jeszcze raz, jeszcze raz!
          smile
          • mvszka Re: To czym się opychacie ? ;) 25.12.13, 20:43
            ja też nie wiem co to jest ten ból wątroby?
            i puszkę maku też można sobie podzielić na umiarkowane dawki, bo faktycznie po całej na raz to mogłabym się źle poczuć

ale wiem, że są ludzie którzy jeść nie lubią
            • k1k2 Re: To czym się opychacie ? ;) 25.12.13, 23:54
              W temacie było o opychaniu i wlasnie UMIAR został skrytykowany jak jakaś patologia godna pożałowania
              • kodam3 Re: To czym się opychacie ? ;) 26.12.13, 09:09
                umiar to patologia a obżarstwo to norma-no tak
                gratulacje
                • mvszka Re: To czym się opychacie ? ;) 26.12.13, 10:03
                  dziękujemy za podzielenie się poglądami
                  to może napisz czym się nie opychasz w Święta ( opłatek się nie liczy) ?
    • kropkacom Re: To czym się opychacie ? ;) 25.12.13, 19:13
      Właśnie odsmażyłam sobie wczorajsze pierożki. No i oczywiście warzywna sałatka, bigos smile
    • gazeta_mi_placi Re: To czym się opychacie ? ;) 25.12.13, 20:03
      Galaretka z indyka, sernik domowej roboty, jarzynowa sałatka smile
    • rhaenyra Re: To czym się opychacie ? ;) 25.12.13, 21:38
      pierogi barszcz pierogi barszcz
      salatki
      ciasto
    • lola211 Re: To czym się opychacie ? ;) 25.12.13, 21:51
      Keks nafaszerowany mnostwem bakalii, popijam kompotem z suszu-takim z jablkami, gruszkami, sliwkami,figami i morelami bez grama cukru,pychota.I piernik staropolski,mniam.A w miedzyczasie wedzony pstrąg i łosos.
    • lea_223 Re: To czym się opychacie ? ;) 26.12.13, 05:56
      Ryba faszerowana, keks z mnóstwem bakalii, śledzie z rodzynkami i bananami.
      Nie opycham się!!! Delektuję sięsmile Ale dzisiaj muszę...albo na basen albo chociaż na intensywny spacer, może po Starym Mieście i Trakcie Królewskim.

• szpil1 Re: To czym się opychacie ? ;) 26.12.13, 08:34
      Lody kawowe i słone paluszki. A wczoraj tiramisu.
    • memphis90 Re: To czym się opychacie ? ;) 26.12.13, 09:14
      Paszteciki z kapustą do barszczyku. Pieczeń z piersi indyczej. Pierożek z kapustą dla podkręcenia świątecznej atmosfery. Ryba po grecku, która po grecku tak naprawdę nie była, bo ewidentnie zawierała ogórka kiszonego (albo w occie?) i inne nietypowe składniki - pierwszy raz jadłam i było b.dobre. Papryczka nadziewana serkiem w oliwie. Creme brulee- gotowiec ze sklepu, ale niezły. Wino musujące, miam. Ogólnie Święta w tym roku przebiegały kwaśno-pikantnie, jakoś nie mam ochoty na ciacha czy lody.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka