Dodaj do ulubionych

Naprawdę dobra odżywka do suchych włosów

01.01.14, 02:09
Drogie Emamy jakiej firmy odżywkę możecie z czystym sercem polecić osobie z siankiem na głowie??? Żeby ujarzmić włosy, nadać połysk i nie obciążać przy tym włosów tzn. żeby nie przetłuszczały się przez to bardziej i nie były oklapłe.
Z góry dziękuję za wszelkie info
Pozdrawiam Serdecznie i wszystkiego Dobrego w Nowym Roku: )
Obserwuj wątek
    • naturella Re: Naprawdę dobra odżywka do suchych włosów 01.01.14, 08:23
      Wszystko co jest z olejkiem arganowym, poszukaj w necie i na Allegro. Mam włosy, które kiedyś nazywano kedzierzawymi chyba - trochę kręcone, sztywne, dość suche bo maja tendencje do sterczenia, ale rownież szybko sie przetluszczaja. Juz szampon z tym olejkiem daje radę, dodatkowo kilka kropel takiego serum wygladzajacego, tez z olejkiem arganowym. I jest ok. Włosy leżą i błyszczą. Po masce to juz w ogólesmile mam serie Argan Oil Bioelixire.

Z zupełnie niskobudzetowych to polecam szampon i odzywke Elisse zielona - ponoć te kosmetyki robi jakaś firma, której środków używa sie w salonach fryzjerskich.
      • feniks_z_popiolu Re: Naprawdę dobra odżywka do suchych włosów 01.01.14, 18:02
        Zwykły, tani olej rycynowy z apteki, moje odkrycie 2013r. Podgrzany do zmiany konsystencji na płynną nakładam na włosy na 0,5 godz do 2-4 godz, raz w tygodniu. Zmywam szamponem, nakładam na chwilę zwykłą odżywkę dla łatwiejszego rozczesania. W życiu nie miałam tak świetnych włosów jak teraz.
        • peggy_su Re: Naprawdę dobra odżywka do suchych włosów 01.01.14, 22:44
          Sam olejek rycynowy może na dłuższą metę wysuszać skórę głowy. Polecam mieszać z oliwą z oliwek, najpierw pół na pół, a potem ewentualnie zmieniać proporcje zaleznie od efektu.
          • feniks_z_popiolu Re: Naprawdę dobra odżywka do suchych włosów 06.01.14, 10:58
            Dziękuję za spostrzeżenie co do wysuszania skóry przez olej rycynowy, będę obserwować. Stosuję przeszło pół roku i na razie jest bardzo OK. Ale nic nie jest wieczne więc i to może się zmienić. Zresztą sama odżywka na włosy to tylko jeden z elementów, ważny też stres, zadowolenie z życia, ruch, dieta no i geny oczywiście
    • ladnyusmiech Re: Naprawdę dobra odżywka do suchych włosów 01.01.14, 09:36
      To koniecznie je się muszę wypowiedzieć! Mam kręcone suche siano (moje fryzjerka uważa, że moje włosy piją i nawet farby trzeba 2x więcej big_grin). Jestem specjalistką w tej dziedzinie.
      Idąc na skróty polecam dwa sposoby, do wyboru:

1) Maski (odżywki są za słabe) Biolage takie: www.matrix.com/our-products/haircare/biolage/hydratherapie ew. z tej serii wygładzająca. Ale koniecznie maski, używałam ich co mycie i było super. Są to kosmetyki przeznaczone do salonów fryzjerskich, nie są tanie, można kupić na allegro.

2) Ostatnio przerzuciłam się na naturalne sposoby i stosuje olejowanie. Na mokre włosy nakładam olej (argonowy do ciała i włosów albo ostatnio zwykły z pestek winogron) pasmo po paśmie. Po godzinie albo nawet kilku, myje łagodnym szamponem, później odżywka lub maska, spłukuje i później lekka odżywka z Joanny bez spłukiwania.

To są dwa jedyne sposoby, które dały rade moim włosom. Ten drugi sposób czasochłonny, ale lepszy, bo wywalić można sylikony i włosy nie są zapchane chemią a rzeczywiście nawilżone. Aaa i jeszcze kupiłam w sklepie (takim www.zrobsobiekrem.pl/pl/i/O-nas/1) keratynę i dodaje do odżywki (tej, którą spłukuję) - kosztuje kilka złotych.
      • swiecaca Re: Naprawdę dobra odżywka do suchych włosów 01.01.14, 13:28
        Też polecam kosmetyki matrix biolage. mam tę powyższą serię nawilżająca a podobno jeszcze lepsza jest seria z olejami.
    • morgen_stern Re: Naprawdę dobra odżywka do suchych włosów 01.01.14, 10:04
      Ponieważ mam suche włosy i w dodatku bardzo elektryzujące i plączące się mogę polecić rzecz, po której włosy się nie elektryzują i jak sprawdziłam jest to JEDYNA rzecz, która tak dobrze działa. Moja przyjaciółka potwierdziła. To zwykła Isana z Rossmana w sprayu, ja sprawdziłam dogłębnie różową i pomarańczową. Ta odżywka to mistrzostwo, tylko ją nakładam po myciu nie żałując sobie, włosy w dodatku pięknie pachną.
      Jeśli chodzi o szampon używam teraz Goldwella, tani nie jest, ale niesamowicie wydajny (na długie, acz rzadkie włosy spokojnie wystarczy pacynka wielkości groszku ptysiowego) i widzę różnicę.
      • myszmusia morgen ale ktora? 01.01.14, 10:37
        ta?

wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=39468
        • morgen_stern Re: morgen ale ktora? 01.01.14, 10:59
          Tak, teraz akurat mam pomarańczową.
          • myszmusia Re: morgen ale ktora? 01.01.14, 11:26
            smile
            zastanawiałam sie nad nia ale chociaz tania nei lubie w ciemno kupowacwink a na wizazu opinie delikatnie mowiac takie sobie.
            Zaczełam wiecej chodzic na basen a ze włosy mam b. zle nawilzone elektryzujace , cienkie itp... to teraz robi sie masakrawink
            chyba ja sprobuje w takim razie
    • mamand Re: Naprawdę dobra odżywka do suchych włosów 01.01.14, 10:45
      spróbuj tej odżywki
      https://kalina-sklep.pl/kalina/SKLEP14/img/p/125-52-large.jpg

czyni cuda
      • elle_hivernale1 Re: Naprawdę dobra odżywka do suchych włosów 03.01.14, 15:07
        Potwierdzam, Natura Siberica i Pervoe Reshenie w tym linia Love2Mix rosyjskie bio kosmetyki są świetne. Stosuję do twarzy - nie zapychają i nie uczulają, ale cudów nie ma, nie wiem czy będę testować dalej - i kosmetyki do włosów, które są rewelacyjne.
        Olejkowi arganowemu mówię stanowcze nie. Włosy mi po nim oklapły, a na twarz za ciężki - nie wiem, może do dojrzałej cery jest ok, u mnie się nie sprawdził.
    • agus-ka Re: Naprawdę dobra odżywka do suchych włosów 01.01.14, 11:49
      mam odżywkę firmy REF. Wg mnie genialna, bo nie obciąza włosów. Do kupienie u fryzjera bądź bezpośrednio w firmie REF.

• ioanna80 Re: Naprawdę dobra odżywka do suchych włosów 01.01.14, 14:28
      Probowalas kerastase? Drogie, ale na moich sie sprawdza, zwlaszcza olejki. To mój ukochany produkt, wlosy są obciążone i nie puszą sie na wszystkie strony, a jednoczesnie nie przetluszczaja.
    • neffi79 Re: Naprawdę dobra odżywka do suchych włosów 01.01.14, 18:26
      Bardzo polecam szampony, odzywki i maski Rene Furterer
      https://img1.strawberrynetmedia.com/images/products/15269800044.jpgimg1.strawberrynetmedia.com/images/products/15269900044.jpg
      najlepsze jakie dotąd wypróbowałam, a testów było sporo.
    • przeciwcialo Re: Naprawdę dobra odżywka do suchych włosów 01.01.14, 18:31
      Wygooglaj sobie Oilmedica. Polska i bardzo dobra.
      • kamisa7 Re: Naprawdę dobra odżywka do suchych włosów 01.01.14, 18:47
        Mam gęste, lekko kręcone, grube i suche włosy. Używam do mycia head&sholulders miętowego( po nim jedynie czuję, że mam umytą skórę głowy), do tego maska Welli z serii pro series moisture 1 minutowa taka w białym okrągłym opakowaniu. Po osuszeniu ręcznikiem( moje ostatnie odkrycie to odzywka w sprayu syoss supreme selektion 10 w jednym, układam suszarkolokówką z cermiczną obrotową dużą szczotką z funkcją jonizacji a na finisz albo na końcówki jedwab do włosów albo krem do układania włosów welli( ale wtedy na pojedyncze powierzchowne pasma). Dobry spray do układania moich włosów poleciła też fryzjerka, kupiłam go w sklepie fryzjerskim lioton Joanny.
    • peggy_su Re: Naprawdę dobra odżywka do suchych włosów 01.01.14, 22:48
      Polecam zmianę szamponu na taki bez SLS(silny detergent) + olejowanie 2 razy w tygodniu (na początek mozna i częściej). Ewentualnie mycie włosów dowolną odżywką i tylko raz w tygodniu szamponem. Moja siostra dzięki takiej pielęgnacji w miesiąc przeszła od stanu masakrycznie suche siano na głowie, do trochę suche włosy. Naprawdę pomaga.
    • gaga-sie Re: Naprawdę dobra odżywka do suchych włosów 01.01.14, 23:51
      Przetestowałam wiele odżywek, chętnie wracam do produktów Echosline, zwłaszcza do maski R+
    • agni71 Re: Naprawdę dobra odżywka do suchych włosów 02.01.14, 00:42
      Wspomniana wyżej maska Karite Rebe Furterera jest dobra, ale raczej nie polecałabym jej częściej niż raz w tygodniu (tylko porządnie jak maske trzeba potrzymać, najlepiej w ciepełku). Świetne sa kosmetyki do włosów Alterna, ja wypróbowałam kilka, ale raczej do stylizacji. Myśle, że i odżywki mają dobre, ale konkretnej nie polecę. Ostatnio przetestowałam to:
      estyl.pl/wlosy/stylizacja/alterna-bamboo-brilliance-cream-krem-nablyszczajaco-wygladzajacy-125-ml
      i super jest. Wygładza ale zupełnie bez obciążania. Te kosmetyki sa tez niesamowicie wydajne. Dużą piankę miałam kiedys chyba ze 3 lata (oczywiście używana zmiennie z innymi kosmetykami).

Olejki, wbrew pozorom, mogą włosy wysuszac i elektryzować.
    • edelstein Re: Naprawdę dobra odżywka do suchych włosów 03.01.14, 15:42

Uzywam takiej z firmy Balea,sa rozne,przetestowalam mnostwo w roznych przedzialach cenowych i nie widze roznica miedzy Balea a innymi.
    • klawiatura_zablokowana Re: Naprawdę dobra odżywka do suchych włosów 03.01.14, 20:18
      A ja polecam firmę Bingospa, sprzedają tylko przez net (są na Allegro), ale można kupić wielkie butle i słoje za 10-15 zł. Ich maski do włosów mnie uratowały, gdy już wszystko inne mnie zawiodło. A ich peelingi i scruby to jedyny sposób na zwalczanie krostek na przedramionach. Zaczęłam od szamponów i odżywek do włosów, ale teraz kupuję bardzo wiele kosmetyków. Są nastawieni głównie na salony spa, więc gabaryty czasem spore (maska do włosów 500 g), ale można u nich kupić różne oleje arganowe, preparaty borowinowe, algi, błota z Morza Martwego, kwasy owocowe itd. I w dobrych cenach, bo np. błoto z Morza Martwego kosztuje 50 zł, a w drogerii widziałam za 100.
    • memphis90 Re: Naprawdę dobra odżywka do suchych włosów 03.01.14, 20:34
      Kerastase czy jakoś tak, do kupienia w salonach fryzjerskich.
    • boo-boo Kwas mlekowy 05.01.14, 11:24
      Tani i wydajny, do kupienia przez internet w różnych sklepach z półproduktami, do tego mają gotowe produkty lub receptury co i jak zrobić, a z kwasem mlekowym z tego co się doczytałam nie ma dużo zabawy i efekty daje super. Ja dzisiaj robię hm..... nie wiem co- czy jakiś spray do włosów z tym kwasem czy zmieszam szampon- w tej kwestii jeszcze się tylko muszę podszkolić- co lepsze. Już nie mam siły do tego co mam na głowie. Gotowych markowych i aptecznych wypróbowałam już tyle, że mnie głowa boli- nic nie działa- ostatnią ze Stanów sprowadzałam bo miała rewelacyjne opinie na amazonie i też doopa- włos po umyciu jak powleczony silikonem- w tym samym dniu siano na głowie, a na drugi dzień po umyciu już "frytki" na głowie. Stwierdziłam, że kwas kupię bo tanio wychodzi i może faktycznie będzie dla mnie zbawieniem. Dam znać.
      • morwa23 maska z Organique 06.01.14, 10:40
        maska z Organique "anti age", maska loreal w "złotym" słoiku, olej do olejowania włosów Sesa,
        m
      • boo-boo Wypróbowane dzisiaj 06.01.14, 16:31
        Do mojej odżywki dodałam kilka kropel kwasu 80%, potem spłukałam po kilku chwilach normalną wodą, a na koniec jeszcze miałam w misce wodę przygotowaną i też dodałam kwasu- tak z 1/4 łyżeczki małej. Włosy super miękkie w dotyku, wygładzone i błyszczące. Już wiem, że "kwas" będę kupować regularnie- a miałam tylko do kremu sobie dodać smile
        • mamazuziny Re: Wypróbowane dzisiaj 06.01.14, 22:50
          Dzięki kobietki za cenne rady, na pewno zastosuję niektóre z nich i zobaczę czy podziałają, a jak nie to chyba zrobię spore cięcie, a tak chciałam zapuścić ładne lśniące włosy. Ostatnio wypróbowałam odżywkę Gliss Kur Hair repair w czarnym opakowaniu i stwierdzam, że to dno totalne, włosy są jakieś takie poklejone i matowe, na szczęście kupiłam wersję mini, ale szczerze odradzam. Ogólnie to był drugi kosmetyk tej marki i nie polecam, przereklamowane.

Pozdrawiam Serdeczniesmile
          • boo-boo Re: Wypróbowane dzisiaj 07.01.14, 09:44
            Ja Gliss Kura też nie lubię- już sam szampon tak mi włosy obciąża i robi tłuste- że o odżywce nie wspomnę...
    • kerri31 Re: Naprawdę dobra odżywka do suchych włosów 06.01.14, 11:14
      mamazuziny

Włosy nie będą Ci się przetłuszczać jeśli odżywkę bęziesz stosować poprawnie, czyli tylko od połowy ich długości w dół lub na same końcówki. Dobra jest z Elseve Total Repair Extreme, odżywka rekonstruująca.
    • poppy_pi Re: Naprawdę dobra odżywka do suchych włosów 07.01.14, 09:27
      Na każde włosy działa co innego. Ja lubię maski firmy Kallos dostępne w Hebe. Chyba najbardziej pomarańczową z dodatkiem oleju lnianego. Jeśli masz włosy puszące tak samo ważna jak pielęgnacja jest stylizacja. Po masce wmasuj we włosy olejek arganowy lub serum z Green Pharmacy. A może Twoje włosy mają tendencję do kręcenia? Wtedy zalecam piankę do loków i suszarkę z dyfuzorem-można uzyskać naprawdę fajne efekty, nawet jeśli początkowo wydaje Ci się, że nie jesteś kręconowłosa smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka