Dodaj do ulubionych

Co proponujecie na wakacje?

05.01.14, 23:18
Taki letni wąteksmile. Pytanie do bywałych w całej Polsce. I chodzi mi tylko o Polskę, nie chcę jechać za granicę.

Parę razy spędzałam wakacje na Warmii / Mazurach - było genialnie. W zeszłym roku zbadaliśmy Jurę Kra-Czę - chyba nawet jeszcze lepiej. Pokręciliśmy się wokół Grudziądza - super. Dużo miejsc do zobaczenia - praktycznie codziennie jakaś fajna wycieczka (a to zamek, a to góra, a to jaskinia, a to miasteczko itp), dobre jedzenie. Narobiłam sobie apetytu - i teraz szukam jakiegoś nowego regionu na dwutygodniowe letnie wakacje. Poradźcie - gdzie w Polsce jest tak fajnie jak na Mazurach i Jurze? Tak, żeby było dużo do zobaczenia i żeby było już dość turystycznie - tzn, żebym tam znalazła przyzwoity ośrodek / gospodarstwo z domkami i dostępem do pralki? Fajnie, gdyby było też kąpielisko, chociaż w pobliżu.

W sumie, jak patrzę na mapę, to wszędzie bym pojechałasmile

Zatem - możecie mi polecić jakiś fajny region w Polsce?
Obserwuj wątek
    • martha_marcy_may_marlene Re: Co proponujecie na wakacje? 05.01.14, 23:29
      Jako fanka Mazur mogę je polecać zawsze i wszędzie. Np. takie Ogonki na przesmyku między Święcajty i Stręgiel, a stamtąd blisko do bunkra Himmlera i rezerwatu wilków.
      Ale rozumiem, że Mazur masz już dość?
      Hmmm, to może Malbork? Frombork? Zwiedzanie zamku robotą na cały dzień.
      • czar_bajry Re: Co proponujecie na wakacje? 06.01.14, 02:53
        Kaszuby...
    • hermenegilda_zenia Re: Co proponujecie na wakacje? 05.01.14, 23:47
      Kaszuby - górki, doliny, lasy, jeziora, jest co oglądać i zwiedzać. Wszędzie piknie
    • beata7305 Re: Co proponujecie na wakacje? 05.01.14, 23:56
      Polecam:
      - Polańczyk nad jeziorem Solińskim,
      - Boszkowo ( Wielkopolska) miejscowość nad jeziorem (nazwy nie pamiętam, czysta woda)
      - okolice Kłodzka, Dusznik - bardzo dużo zwiedzania, gorzej z kąpieliskiem ale zawsze można pojechać do ośrodka z basenem.
      • beliska Re: Co proponujecie na wakacje? 06.01.14, 00:49
        O tak Bieszczady z Polańczykiem, jako bazą wypadową, a przynajmniej nam z małym dzieckiem pasowało w ten sposób. Jest woda, są szlaki łatwiejsze typu Sine Wiry po trudniejsze, frajda dla dzieci czyli jazda kolejką, a po drodze mozna zaliczyc mini zoo przy lesniczówce, oczywiscie zapora, sama Solina i jak ktos ma sprzęt do poruszania się po wodzie czy wypozyczy to odszuka żeremia i inne ciekawe miejsca, można łowić o ile ktoś wędkarzem -najlepiej biorą leszcze. Widoki zapierające dech w piersiach można podziwiac jeżdżąc rowerami/trzeba dobrej kondycji/ lub po prostu przemieszczać się samochodem w odpowiednie miejsca. Przynajmniej raz Bieszczady trzeba zaliczyc, ale raz to zdecydowanie za małosmile
        • mkret1 Solina 23.06.14, 09:54
          W Ośrodku Wczasowym Brzoza, znajdziesz wszystko co jest potrzebne do wypoczynku. Posiadają ofertę pola namiotowego i domków letniskowych. Planując wyjazd z małym dzieckiem tez nie będzie problemu, domki są w pełni wyposażone. Urokliwa okolica, blisko zapory, dużo atrakcji. Polecam www.domkinadsolina.net – Domki nad Soliną
      • memphis90 Re: Co proponujecie na wakacje? 06.01.14, 10:00
        Boszkowo??? Z dyskoteką na plaży dudniącą noc w noc do szóstej rano? Z domeczkami z dykty, często bez łazienki vs. mega drogim Sułkowskim (przerobionym z prl-owskiego hoteliku)? Z plażami płatnymi lub nielegalnie odgrodzonymi przez właścicieli ośrodków? Pewnie, woda jest czysta (o ile nie ma awarii oczyszczalni ścieków, bo wtedy walą wszystko do jeziora), ale tylko w tygodniu, po weekendowym najeździe jest zamulona i pełna pływających śmieci i olejków do opalania. Zwiedzania za dużo nie ma, ot jeden rezerwat ptaków i minizoo we Włoszakowicach, w jeden weekend można parowozy w Wolsztynie pooglądać. Żeby nie było- Boszkowo znam od jakichś 20 lat, przez 15 jeździłam tam regularnie, odkąd mam dzieci obiecując sobie, że to po raz ostatni. Mam stałą miejscówkę na uboczu, z dala od "centrum", z kawałkiem mało zatłoczoej plaży, ale hałas i młócąca dyskoteka są naprawdę mega uciążliwe.
        • beata7305 Re: Co proponujecie na wakacje? 06.01.14, 15:06
          W Boszkowie mieszkaliśmy na uboczu w fajnym ośrodku wypoczynkowym z własną plażą. Do "centrum" Boszkowa miałam ok. 1,5 km. Jak nie miałam ochoty to tam nie chodziłam. Tłumy młodzieży - to fakt, ale głównie przez weekend. Od poniedziałku do czwartku było spokojnie.
          Tak narzekasz, ale byłaś tam 15 razy. Niezły wyniksmile jak na kogoś komu się tam nie podobasmile
      • d.d.00 Re: Co proponujecie na wakacje? 06.01.14, 10:56
        Zamiast Boszkowa poleciałabym Sławę. Jest obok. W Sławie jest spokojniej, Boszkowo to masa młodzieży i dużo imprez, ale co kto lubi smile
    • inia33 Re: Co proponujecie na wakacje? 06.01.14, 00:53
      Góry Stołowe i okolice-również za granicąwink
    • an_ni Re: Co proponujecie na wakacje? 06.01.14, 01:45
      Dolny Śląsk
    • agata0 Re: Co proponujecie na wakacje? 06.01.14, 04:26
      Góry Stołowe - jak ktoś wyżej poleca (z dziećmi Szczeliniec)
      kocham Podlasie (okolice Białowieży na przykład) i Roztocze (Zwierzyniec!)
    • edelstein Re: Co proponujecie na wakacje? 06.01.14, 08:41

"Pan Bóg tworząc ziemię zupełnie zapomniał o Kaszubach. Na szczęście upomniał się o nie anioł, który miał czuwać nad tą krainą. Pan Bóg zerknął do swoich przepastnych worów. Okzało się, że pozostało tam owszem wiele pięknych rzeczy, ale wszystkie po trochu. Cóż więc miał zrobić? Nowa kraina stałą się mieszanką tego wszystkiefo, co Bogu pozostało: Obdarzył więc ją tym wszystkim, co pozostało: lasami sosnowymi i borami, jeziorami i rzekami, wydmami i morzem, klifami i piaszczystą plażą, dolinami i wzgórzami. Bóg spojrzawszy na swe dziwne dzieło uśmiechnął się, a z tym uśmiechem zajaśniało na niebie słońce odsłaniając całą urodę Kaszub. Czegoś tu jednak brakowało. Kraina była tak cicha i spokojna, iż zdawało się, że nie ma w niej ani kropli zycia. Tak więc Bóg ulepił z gliny najróżniejsze zwierzęta i ludzi, a następnie ożywił ich. Niestety, ci ludzie byli strasznie uparci, a szczególnie jeden z nich. Wciąż domagał się jakiegoś ubrania i zadręczał Boga pytaniem "A ka szuba?" Zniecierpliwił się Stwórca w końcu i dał mu ową szubę. Człowieka tego nazwał Kaszubą, a kraina ta zwała się odtąd KASZUBY."
      • atteilow Re: Co proponujecie na wakacje? 07.01.14, 14:24
        cicho sza, bo się wszyscy tam zwalą i już nie będzie to zapomniana kraina wink
    • gulcia77 Re: Co proponujecie na wakacje? 06.01.14, 09:37
      Okolice Kazimierza Dolnego, Nałęczów lubię na wiosenno-jesienne wypady. Na lato okolice Barlinka, Myśliborza, Cedyni. Jest przepięknie, duuużo czystej wody i świetna baza noclegowa (od namiotu - Leśniczówka Okno nad jeziorem Okunie, do pięciogwiazdkowych hoteli w samym Barlinku i cała masa miejsc pośrednich. No i dla wielbicieli ciszy i samotności moje najukochańsze wschodnie Kujawy - Brodnica, Rypin.
    • klubgogo Re: Co proponujecie na wakacje? 06.01.14, 09:44
      Zdecydowanie polecam Kotlinę Kłodzką z całym bogactwem Gór Stołowych (labirynty Szczelińca, Błędnych Skał i 1-dniowa wycieczka do Skalnego Mesta w Czechach), okalających Kotlinę z północy Gór Sowich (sztolnie walimskie i cały kompleks Riese!!! koniecznie), wycieczka na zamówienie wcześniej przez internet (brakuje biletów) do Jaskini Niedźwiedziej, na Śnieżnik, twierdzy w Kłodzku.
      • memphis90 Re: Co proponujecie na wakacje? 06.01.14, 10:06
        A po zwiedzeniu Skalnego Miasta można przejechać się do Jicina- miejsca, z którego wywodzi się Rumcajs.
        • klubgogo Re: Co proponujecie na wakacje? 06.01.14, 12:48
          I do Pragi niedaleko big_grin i tak można obskoczyć Czechy przy okazji.
    • memphis90 Re: Co proponujecie na wakacje? 06.01.14, 10:04
      Przyłączam się z propozycją zwiedzania gór. W okolicy Gór Sowich masz kopalnie, twierdze (Srebrna Góra!, szlaki turystyczne. Kawałek w dół i zmierzasz do Karpacza, Polanicy, Gór Stołowych - i tu możliwości jest multum. Kopalnie uranu, wyciąg na Śnieżkę, Samotnia, miasteczko westernowe, huty szkła, wytwórnie papieru, szlaki turystyczne itd. Kąpieliska - hmm... zawsze można wybrać się do jakiegoś aquaparku.
      • d.d.00 Re: Co proponujecie na wakacje? 06.01.14, 10:58
        Przyłączam się do propozycji! Okolice Karpacza czy Kotlina Kłodzka super miejsce.
    • zazou1980 Re: Co proponujecie na wakacje? 06.01.14, 10:13
      Krasnobród jako baza wypadowa, a do zwiedzania Zamość, Zwierzyniec, Susiec i okolice. Młodej w zeszłe wakacje najbardziej przypadł do gustu zalew w Zwierzyńcu...
    • vilez Re: Co proponujecie na wakacje? 06.01.14, 10:31
      Karkonosze.
    • naomi19 Re: Co proponujecie na wakacje? 06.01.14, 10:32
      Masz małe dzieci? Jeśli tak bardzo gorąco polecam Sosnówkę i gospodarstwo agroturystyczne Selwit. Jest to najcudowniejsze miejsce na ziemi dla dzieci- ogromny ogrodzony teren z placem zabaw, obok Karpacz, kopalnie uranu- bardzo ciekawe!, Szklarska Poręba z łatwymi trasami do wodospadów mniejszych i większych, dużo atrakcji turystycznych typu miasteczka westernowe, parki linowe, jakies zjeżdżanie z gór na dziwnych pojazdach smile oczywiście dłuższe trasy również- Śnieżka, czy Samotnia. Wszystkie dzieci jednak czekają na atrakcję dnia- wieczorem o 19 odbywa się zaganianie zwierząt do obory i karmienie i dojenie ich. Mnóstwo małych owieczek, kózek itp. To był też mój ulubiony punkt dnia wink
      Teraz planuję tegoroczne wakacje i ... żałuję, że nie będzie to Sosnówka... może jednak wpadniemy na jakiś długi weekend...
      • memphis90 Re: Co proponujecie na wakacje? 06.01.14, 14:06
        Zapisuję sobie kontakt. Może też się wybiorę za rok...
    • przeciwcialo Re: Co proponujecie na wakacje? 06.01.14, 13:21
      Bałtyk i koniecznie w jakiejś dziurze a nie w kurorcie.
    • nataliam2 Re: Co proponujecie na wakacje? 06.01.14, 13:22
      Polecam Góry Stołowe. 3 lata z rzędu tam jeździmy na tydzień i jeszcze wszystkiego nie zobaczyliśmy. Co warto tam zobaczyć? Masę rzeczy. najbardziej nam się podobały oczywiście Błędne Skały, wodospad Wilczki, Góra Marii Śnieżnej, Wambierzyce, same miejscowości czyli Kudowa Zdrój, Duszniki, Kłodzko itd. Naprawdę jest co oglądać i warto na jeden dzień wyskoczyć do Czech do Nachodu i zobaczyć zamek, oczywiście Skalne miasto i kupić lentynki i czekoladę studencką.
      My w tym roku chcielibyśmy właśnie wyskoczyć do Jury Krak.
      Proszę napisz na maila coś więcej, może poleć jakieś fajne miejsce na nocleg.
      • joxanna Re: Co proponujecie na wakacje? 06.01.14, 16:13
        Serdecznie dziękuję za wszystkie sugestie! Inspirujące!

nataliam - spokojnie polecam miejsce Czerwony Młyn - domki, ogrodzone, z placem zabaw, strumykiem tuż za płotem. Bez wyżywienia, ale z internetem oczywiściesmile. Jedyny minus - brak pralki (ale ja mam obsesję). Jedzenia w okolicy w bród - np. świetny zajazd Hetman, mmm. Domków jest 5, jest kameralnie, same rodziny z dziećmi (przynajmniej rok temu - w sumie mieliśmy 11 dzieci na raz około 5-7-9 lat, było nieźlesmile). A w okolicy - zamki, turnieje rycerskie, jaskinia, górki do wspinaczki, lasy, trochę dalej Ojców, różne historyczne miasta, nie obejrzeliśmy jeszcze wszystkiego, co byśmy chcieli - naprawdę spędziliśmy 2 tygodnie bardzo aktywnie. Gorzej z kąpaniem w okolicy, zbadaliśmy 3 miejsca - takie sobie, ale my też nie jesteśmy za bardzo plażowi, więc dla nas to było wystarczające.
    • szalona_krycha Re: Co proponujecie na wakacje? 06.01.14, 13:36
      Bieszczady (Polańczyk) - na mojej małej zrobił ogromne wrażenie skansen w Sanoku. Ale mozna tez zobaczyć piękne cerkwie, zapore nad Soliną, a nawet wyskoczyc do sąsiadów
      • marzeka1 Re: Co proponujecie na wakacje? 06.01.14, 14:16
        Góry Stołowe- uwielbiam.
        Okolice Kazimierza nad Wisłą (a rzut beretem: Lublin, Kozłówka, Nałęczów).
        Kaszuby- okolice Wieżycy, Ostrzyce, Chmielno- cudnie.
    • feniks_z_popiolu Re: Co proponujecie na wakacje? 06.01.14, 14:26
      Ja bym chętnie pojechała w Zielonogórskie. Tylko kompletnie nie wiem gdzie warto byłoby się zatrzymać, żeby była do dobra baza do zwiedzania okolicy i wypadu do Niemiec.
      • gulcia77 Re: Co proponujecie na wakacje? 06.01.14, 15:34
        Otyń, Nowa sól, Sulęcin. Jak ktoś ma fioła historycznego i/lub kocha nietoperze to Międzyrzecki Region Umocniony zrobi na nim wrażenie. W Otyniu piękny klasztor, największy Jezus też (choć ja się bardziej nogami nakryłam ze śmiechu, zwłaszcza, że miałam przyjemność go widzieć jako fana Falubazu), klimatyczny Gorzów i spacerek bulwarem nad Wartą (choć targowisko wspominam z sentymentem), a stamtąd blisko na wspominany już przeze mnie Barlinek, miejsce naprawdę prześliczne.
        • feniks_z_popiolu Gulcia77 07.01.14, 14:43
          Czy mogłabyś podać jakieś konkretne lokalizacje noclegowe w okolicach Gorzowa i Zielonej Góry? Nie zależy mi na wypasionych pensjonatach z pełnym wyżywieniem i atrakcjami na miejscu. Będę z nastolatkami i dlatego bardziej zależy mi na bazie wypadowej w okolice i na samodzielnym zwiedzaniu, jedzeniu w trasie itp. itd. Coś może bliżej o Myśliborzu.
          • gulcia77 Re: Gulcia77 08.01.14, 08:19
            www.janowo.com.pl/
            meteor-turystyka.pl/szkuner,mysliborz.html
            meteor-turystyka.pl/poddebami-dlugie,dlugie.html
            A poza tym bardzo fajnie jest, dla wielbicieli campingu, w leśniczówce Okno, jakieś 5 km za Barlinkiem, w stronę Strzelc Krajeńskich. A w ogóle, to w tamte okolice możesz jechać w ciemno big_grin
            • feniks_z_popiolu Re: Gulcia77 08.01.14, 13:13
              Mieszkałaś może w Janowie w przyczepach? Wiesz może jaki standard?
              Nigdy nie mieszkałam tak, kusi mnie by spróbować. No i młodzieży też się to może spodobać.
      • malowanka06 Re: Co proponujecie na wakacje? 06.01.14, 16:48
        Byłe zielonogórskie a obecnie lubuskie smile Polecam ten ośrodek:
        www.kormoran-niesulice.pl/
        domki trzeba już powoli rezerwować bo szybko znikają wolne miejsca. Polecam część B jaką tę bardziej cichą. Sam jezioro wspaniałe i czyste. Do granicy jednak ok 80 km, nie wiem czy to dobra baza ale jak pisałam ośrodek super. Niby ogromny ale jakoś tych wszystkich ludzi się nie widzi. Na terenie są place zabaw dla dzieci, wieczorami zumba, ogniska, animatorzy dla dzieci. Chcesz idziesz, nie chcesz nie smile
    • malowanka06 Re: Co proponujecie na wakacje? 06.01.14, 16:19
      Polecam wspomniany już Park Narodowych Gór Stołowych- piękne okolice, tu zamek, tam zamek. Słynne uzdrowiska: Polanica czy Duszniki, Błędne skały.
      Nocleg np w Kudowie, tam masz fajny aqupark, albo gdzieś na wiosce pod w gospodarstwie agro. Blisko Czechy i np jednodniowe zoo safari.
    • margotka28 Re: Co proponujecie na wakacje? 06.01.14, 16:26
      dolny śląsk uwielbiam, pełno miejsc do zatrzymania, ale bałtyk też ma swój urok. Polecam też kaszuby i bory tucholskie. Całe kujawsko-pomorskie to fajne miejsce. Miłego wypoczynku.
    • agnieszka77_11 Które okolice Kaszub najbardziej polecacie 06.01.14, 19:46
      na wypad z dziećmi? Mogą być sprawdzone miejsca noclegowe wink
    • babsee Re: Co proponujecie na wakacje? 06.01.14, 20:02
      Ja tez Kaszuby polecam-szczegolnie dla tych co cenią sobie cisze i miejsca w ktorych trudno czasem spotkac czlowieka smile
      od 6 lat jezdzimy tylko tam-nie ma piekniejszego miejsca.Mazury sa moim zdaniem przereklamowane-owszem,jak jezdzilam tam 20 lat temu, bylo cicho i pięknie,teraz jest brud i komercja.
      Gór nie polecam bo nie jezdzę-sa cudne ale nie nie lubie po nich łazić.
      • naomi19 Re: Co proponujecie na wakacje? 07.01.14, 13:51
        ja też poproszę konkretne namiary w Kaszubach- najlepiej gospodarstwa agroturystyczne ze zwierzętami
    • bella_roza Re: Co proponujecie na wakacje? 07.01.14, 13:53
      Pojezierze Drawskie - okolice Szczecinka
      • latawce_dmuchawce_wiatr Re: Co proponujecie na wakacje? 07.01.14, 15:08
        A ja polecam Pieniny- cudne trasy, masa atrakcji dla dzieci, dużo szlaków rowerowych, np. wzdłuż przełomu Dunajca prześliczna trasa do Czerwonego Klasztoru na Słowacji, wypożyczalni rowerów dużo, w tym z udogodnieniami dla dzieci typu siodełka czy przyczepki do rowerów. Zamki Czorsztyn i Niedzica, spływ Dunajcem i masa innych fajnych rzeczy do zrobienia i zobaczenia. Byłam tylko kilka dni i na pewno wrócę na dłużej!
    • dynema Re: Co proponujecie na wakacje? 07.01.14, 18:50
      Ja polecam Suwalszczyzne, spedzilismy tam kilka lat temu super wakacje. W dwa tygodnie mozna spedzic troche czasu nad jeziorem Wigry(www.wigierskiparknarodowy.cba.pl/images/3.jpg) i na wycieczkach rowerowych po Wigierskim Parku Narodowym (www.suwalszczyzna-jakbasn.pl/szlaki/szlaki_rowerowe.php),zrobic ze 2 dni splywu Czarna Hancza, zobaczyc koncert Orkiestry Klezmerskiej Teatru Sejnenskiego, a pozniej bardziej na polnoc piesze czy rowerowe wyprawy w okolicach gory Cisowej/Smolnik,jezioro Szelment czy Stanczyki. Plus jest baza turystyczna z opcjami lowienia ryb, jazdy konnej itp.

Kulinarnie tez dobrze wspominam:
      www.sot.suwalszczyzna.eu/kuchnia-regionalna-139.htm
      Chociaz do tej pory tak najbardziej to slinka mi leci na mysl o cieplych, swiezych jagodziankach sprzedawanych wzdluz Czarnej Hanczy...sad...mam nadzieje ze babci jeszcze sanepid nie dopadl wink
    • lattisima Re: Co proponujecie na wakacje? 07.01.14, 23:39
      Zdecydowanie Podlasie i Supraśl jako miejsce wypadowe. Cisza i spokój a w razie potrzeby całkiem spore miasto pod nosem smile Puszcza Knyszyńska, bagna Biebrzańskie, Kruszyniany (koniecznie obiad w jurcie u p. Bogdanowicz - nawet książę Karol nie pogardził smile), Tykocin (w każdy pierwszy weekend miesiąca jest targ staroci w Kiermusach - no i karczma) i pewnie jeszcze sporo innych fajnych miejsc w okolicy by się znalazło. Mnie ten region zdecydowanie odpowiada kulinarnie smile
      Oprócz tego: Roztocze i Dolny Śląsk - zachwyciło mnie opactwo w Krzeszowie ale to już co kto lubi smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka