Dodaj do ulubionych

Wrażliwe zęby

07.01.14, 17:59
Mam sobie jedną szóstkę, która od lat jest nadwrażliwa (nie pamiętam, kiedy byłam w stanie przegryźć tą stroną szczęki np. zimną surówkę z marchewki bez dolegliwości bólowych).
No i ostatnio zaczęła mnie pobolewać znacznie intensywniej, ledwo mogłam zasnąć przez ostatnich kilka nocy. Dentystka dziś stwierdziła, że nie widzi żadnych zmian próchniczych, zdjęła mi kamień (zresztą musiała mnie do tego znieczulić) i nałożyła na ząb dwie różne ciapaje z fluorem. Jeśli nie pomoże, wyjściem będzie już tylko leczenie kanałowe.

Miałam już jedną taką historię z innym zębem - ciapaje i okłady nic nie pomogły i skończyło się leczeniem kanałowym, które przyniosło mi olbrzymią ulgę, a ząb, mimo że minęło kilka lat, nie skłania się ku wypadaniu. Dentystka mówi - i w sumie się zgadzam - że kanałówka to ostateczność i żeby wytrzymać jak najdłużej. No ale, dkn, ile można cierpieć?

Tak się chciałam pożalić. A jeśli któraś z was ma od 20 lat martwego zęba, który nie wypadł, to niech się pochwali, może mi to da trochę nadziei.
Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: Wrażliwe zęby 07.01.14, 18:59
      Moja kolezanka 10 lat starsza ode mnie w wieku 20 lat musiala miec nalozona korone na martwa jedynke z przodu. Ma ja od 30 lat...
      A przeswietlenie szostce zrobilas?
      • carmela_soprano Re: Wrażliwe zęby 07.01.14, 19:35
        dzięki, o takie teksty chodziło smile

jutro idę na prześwietlenie, ale jak znam życie i swoje zęby - niczego nie pokaże...
        • annajustyna Re: Wrażliwe zęby 07.01.14, 20:59
          Ja mialam pantonogram miesiac temu, od razu w gabinecie, analiza na ekranie komputera - w ciagu 10 minut bylo wiadomo wszystko o mojej paszczece. Ale to w Niemczech bylo uncertain. No i w czwartek czeka mnie byc moze kanalowka (ale to ostatecznosc) - moja pierwsza niemeicka plomba zbuntowala sie rowno po 18 latach tongue_out.
          • annajustyna Re: Wrażliwe zęby 07.01.14, 21:02
            A dodam, ze pani dentystka z podstawowki (ponad 20 lat temu!) wrozyla mi utrate trzonowcow jeszcze przed dwudziestka tongue_out. Zawsze strasze ta opowiescia niemieckich dentystow - dla nich to abstrakcja smile. Na glowie stana, a zebiszcze uratuja wink.
    • blaszana_baba_jaga Re: Wrażliwe zęby 07.01.14, 20:01
      Idź do dentysty, który wie co jest najczęstszą przyczyną nadwrażliwości i nie daj sobie uśmiercić zdrowego zęba. Niech zrobi analizę zgryzu i na jej podstawie skoryguje kontakty międzyzębowe. Na noc twarda szyna relaksacyjna.
      • aqua48 Re: Wrażliwe zęby 07.01.14, 20:31
        Pierwsze słyszę, żeby zęby leczone kanałowo miały wypadać. Posiadam takiego już od, hmm.. przeszło trzydziestu lat i jest w porządku. Na dodatek to ósemka.
        Znajdź dobrego dentystę, z endoskopem.
      • carmela_soprano Re: Wrażliwe zęby 08.01.14, 09:26
        Problem w tym, że moja dentystka doskonale wie, zresztą leczymy tę nadwrażliwość na różne sposoby od chyba ośmiu lat, analiza zgryzu była, szyna jest, były konsultacje z innymi specjalistami (neurologami, okulistami itd) - i od lat słyszę od niej mniej więcej to, co Ty mi napisałaś, czyli "to pani decyzja, ale ja bym go jeszcze nie truła" (czepliwym wyjaśniam, że wiem, że nie trzeba truć, żeby uśmiercić, problem w tym że znieczulenie też na mnie kiepsko działa). To dobra stomatolożka, naprawdę, wiem, że wie, co mówi. Tym trudniejsza decyzja.
    • foringee Re: Wrażliwe zęby 07.01.14, 20:50
      Prześwietlenie zęba czy aby coś się nie dzieje zapalnegopod korzeniem,
      sprawdź czy ząb reaguje bólem gdy go przygryzasz albo w niego stukniesz (kanałowka gwarantowana)
      jeśli to tylko i aż nadwrażliwość (może gdzieś odsłonięta szyjka zębowa?) to na co dzień konieczne używanie past do zębów wrażliwych np elmex sensitive.

ostatnio polałam sałatę obficie octem winnym - dwa dni zęby czułam, brrrr.
      • carmela_soprano Re: Wrażliwe zęby 08.01.14, 09:27
        Właśnie dlatego, że stukanie nie powoduje dolegliwości bólowych, stomatolożka mi odradza kanałowe. Ucisk też nie. Dotknięcie zimnym - widzę gwiazdy. Pasty do wrażliwych to moja codzienność. A i tak cierpię.
    • wredna1zmija Re: Wrażliwe zęby 07.01.14, 22:55
      ja mam zęby nadwrażliwe gdy używam past wybielających. Zmiana pasty na taką reklamowaną dla "wrażliwych dziąseł" pozwoliła zapomnieć o problemie.

trudno, moje zęby już nie będą białe jak perełki
      • kotobala Re: Wrażliwe zęby 08.01.14, 00:07
        wredna1zmija napisała:

> ja mam zęby nadwrażliwe gdy używam past wybielających.

bo taka pasta ma bardzo dużo środków/substancji ściernych. Stąd Twój problem.
    • mruwa9 Re: Wrażliwe zęby 08.01.14, 00:25
      to jest wrozenie z fusow.
      Najpierw trzeba postawic rozpoznanie, a na podstawie rozpoznania ustalic wlasciwe leczenie.
      Na forum nie da sie postawic rozpoznania, czy problem lezy we wrazliwych szyjkach zebowych, a w tym przypadku leczenie kanalowe jest bledem, czy przyczyna dolegliwosci lezy gdzies indziej. Do stwierdzenia tego potrzebne jest staranne badanie stomatologiczne, zwykle uzupelnione badaniem radiologicznym. Czasem jedynym sposobem zachowania zeba jest leczenie kanalowe, ale to leczenie jest obarczone ryzykiem powiklan i niepowodzen, oraz statystycznie skraca szanse zeba na przetrwanie w jamie ustnej, dlatego decyzje o tym leczeniu trzeba podjac roztropnie.
      Trzeba sie zdac na stomatologa.
      • carmela_soprano Re: Wrażliwe zęby 08.01.14, 09:32
        Toteż nie oczekuję od forum ani diagnozy, ani planu leczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka