cocos_live 10.01.14, 21:56 Z okazji urodzin córki chce zorganizowac kolacje, bedzie to w piątek (a rodzina przestrzega postu) 10 osób dorosłych + 2 dzieci, zaproponujcie jakieś menu będe wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alexa0000 Re: kolacja urodzinowa 10.01.14, 21:59 Za mało danych. Kuchnia tradycyjna, polska? Czego nie lubia, co preferują? Czego na pewno nie zjedzą? Odpowiedz Link Zgłoś
cocos_live Re: kolacja urodzinowa 10.01.14, 22:11 miałaby to być nowoczesna kuchnia polska czyli warjacje tradycyjnych dań, jakaś słatka warzywna w nowym wydaniu? Galaciki rybne, mix serów. Moja mama wyraziła życzenie zeby to nie była sałata w której trzeba szukac dodatków (bo tak akurat przygotowuje sałatki do grilowanych mięs) Odpowiedz Link Zgłoś
alexa0000 Re: kolacja urodzinowa 10.01.14, 22:20 Czyli gotujesz po "mojemu". Wybacz głupie pytanie, ale postna kuchnia twojej rodziny nie toleruje smietany/jajek/sera? Odpowiedz Link Zgłoś
cocos_live Re: kolacja urodzinowa 10.01.14, 22:28 wszystko byle nie mięcho (co oczywiście nie w smak mojemu mężowi, ale wszystkim nie dogodzisz) ja najbardziej lubie i często praktykuje wszelkie zawijance w cieście francuskim, na slono, ostro i slodko Odpowiedz Link Zgłoś
alexa0000 Re: kolacja urodzinowa 10.01.14, 22:41 Tarta na kruchym cieście z: szpinakiem lub grzybami, zalana rozkłóconymi jajkami ze śmietaną i serem. Ciasto gotowe kupisz w markecie. Makaron z grzybami i śmietanką i serem. Lub z pomidorami i warzywami typu grillowane bakłażany, papryka itp. Albo makaron conchighlie nadziewany. Grillowany ser typu brie lub camembert podany z żurawiną lub borówką. Sałata z rukoli, gruszki, sera pleśniowego i orzechów, cos pysznego. Łosoś smażony lub inna ryba, w Biedronce mieli zawsze a to doradę, a to okonia morskiego, wybierać, brać. Odpowiedz Link Zgłoś
kubona Re: kolacja urodzinowa 10.01.14, 23:07 to zrób mężowi danie mięsne, rodzinie bezmięsne i będzie ok. zawijańce z farszem mięsnym i warzywnym na przykład. pierożki mięsne i z kapustą. łosoś i pieczone udka. Odpowiedz Link Zgłoś
aka10 Re: kolacja urodzinowa 11.01.14, 22:51 cocos_live napisała: > wszystko byle nie mięcho (co oczywiście nie w smak mojemu mężowi, ale wszystkim > nie dogodzisz) Przeciez cos miesnego mozesz zrobic, jesli chcesz i skoro maz jada mieso w piatki. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: kolacja urodzinowa 10.01.14, 22:05 Naleśniki z pieczarkami zapiekane z żółtym serem albo naleśniki na słodko z twarożkiem, owocami, bitą śmietaną. Albo zapiekanka z makaronem/ryżem i warzywami. Albo ryby różniste. Pierogi bez mięsa. Warzywa jakieś faszerowane i zapiekane. Do tego sałatki, surówki, koreczki warzywno-serowe, śledziki, łosoś, pomidory z mozzarellą Możesz dać na pierwsze jakąś zupę, może jakąś zupę-krem, czy barszcz (z pasztecikami, krokiecikami, pierożkami, grubymi 'paluszkami'). No i tort Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: kolacja urodzinowa 11.01.14, 00:33 przełożyłabym urodziny na sobotę Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: kolacja urodzinowa 11.01.14, 07:46 Za dużo cyrku, zrobilabym urodziny w innym dniu. Odpowiedz Link Zgłoś
malinkowa81 Re: kolacja urodzinowa 11.01.14, 22:42 ...albo uzyskała dyspensę na tę okazję Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: kolacja urodzinowa 11.01.14, 07:57 Zrobiłabym dorsza w folii (dorsza ułozyć na folii aluminiowej, sól, pieprz, plasterki cytryny, kawałki masła, i do wyboru, albo plastry cebuli, albo plasterki czosnku, zawinąć i do rozgrzanego piekarnika na 20minut) do tego bagietki i sałata. Prawie bez pracy, danie lekkie, sycące i bardzo smaczne. Do tego ciasto, np szarlotka na kruchym cieście i muffinki. Oczywiście tort. Dobre soki, woda z miętą i cytryną, kawa, herbata. I na tym bym poprzestała. Odpowiedz Link Zgłoś
cocos_live Re: kolacja urodzinowa 11.01.14, 15:07 nie za krótko te 20 min w piekarniku? wymyśliłam jeszcze mini tartaletki warzywne zapiekane pod serem i ciasto francuskie z tuńczykiem na ostro i serem fetą. Robie w piątek dlatego ze dziewczynki mają dzień babci i dziadka w przedszkolu i chciałam wszystko w jednym dniu zeby goście nie musieli dwa razy jeżdzic Odpowiedz Link Zgłoś