Dodaj do ulubionych

pomagamy matkom samotnym !!!!

14.01.14, 17:14
Kobieta WDOWA !!!!!!! samotnie wychowuje czworo dzieci, a SŁUZBY pomocy rodzinie, ktore za nasze podatki pensje biora potrafia tyl;ko wezwac na nia policje, bo sie kobieta z opieka nie wyrabia ????

Obserwuj wątek
    • mvszka Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 14.01.14, 17:16
      na pomocne z tym do weryfikacji
    • afro.ninja Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 14.01.14, 17:18
      Piszesz o tej co dziecko przywiazala paskiem i poszla po pampersy??
      • malgosiek2 Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 14.01.14, 17:26
        Możesz napisać tutaj
        forum.gazeta.pl/forum/f,571,Samodzielna_mama.html
        czy tutaj
        forum.gazeta.pl/forum/f,615,Pomocne_emamy.html
        Swoją drogą nawet by mi przez myśl nie przeszło by przywiązać dziecko do czegokolwiek za nogę czy inną część ciała.
        Pomysłowość górą uncertain
        • grrrrw Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 14.01.14, 17:28
          A szelek (smyczy) dla dziecka nie uzywalas ???? A kojca ????
          Pomysl z wyjsciem do sklepu nienajrozsadniejszy, ale co ta kobieta miala robic, jest zima !
          • malgosiek2 Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 14.01.14, 17:32
            A, gdzie w kojcu masz szelki czy inne coś do przywiązywania?
            Akurat nie używałam szelek w wózku, bo miało pasy jak w foteliku.
          • kropkacom Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 14.01.14, 17:32
            Zabrać ze sobą dziecko? Co ma do tego zima?
            • nangaparbat3 Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 14.01.14, 17:45
              Jak ma zabrać ze sobą 4 dzieci od 0 do 5?
              • kropkacom Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 14.01.14, 17:49
                To jest naprawdę twoim zdaniem niewykonalne? Ja nie twierdzę, że jest zła kobietą, złą matką, bo pewnie nie jest. Wybrała źle. I tak, smutne, że nie mogła nikogo prosić o pomoc.
            • z_lasu Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 14.01.14, 17:49
              > Co ma do tego zima?

Np. to, że dzieci więcej chorują, a dziecko z gorączką trudno zabrać na mróz.
              • kropkacom Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 14.01.14, 17:56
                Dziecko było chore?
              • ichi51e Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 14.01.14, 18:44
                Jaki mroz?
                • memphis90 Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 15.01.14, 19:27
                  Poniżej 10 stopni na plusie to już mróz siarczysty.
        • grave_digger Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 14.01.14, 17:32
          Ta kobieta zachowała się całkiem logicznie. Chroniła zdrowie swojego dziecka. To prosta kobieta, znalazła proste rozwiązanie.
      • ichi51e Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 14.01.14, 17:26
        Mnie babcia do kaloryfera przywiazywala :p a kuzyna przed sklepem. Wiec ja nie rozumiem o co chodzi.
        • mvszka Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 14.01.14, 17:29
          kaloryfer przed sklepem - to dopiero wizja - co palisz?
          • mvszka Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 14.01.14, 17:38
            o jezu teraz doczytałam poprawnie, współczuję takiej babci, mam nadzieję, że jeść z miski na podłodze nie musieliście
            • ichi51e Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 14.01.14, 17:40
              Oj nie zdziwilabym sie suspicious
    • antyideal Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 14.01.14, 17:21
      A mozesz dokladniej o co chodzi ?
    • grrrrw Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 14.01.14, 17:22
      On powinna dostac kogos do pomocy na 2-3 godziny dziennie w takiej sytuacji !

Nic dziwnego,ze dziecko 2,5 jest nerwowe, przeciez zmarl we wrzesniu ojciec !!!!

Na co ja podatki place ??? Moze jutro sama w takiej sytuacji zostane i MOPR z MOPSem na mnie policje wezwa ???
      • malgosiek2 Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 14.01.14, 17:30
        Asystent rodziny zwykle się umawia, gdy ma przyjść do podopiecznych.
        A pani nie mogła poczekać ?
        • plater-2 Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 14.01.14, 17:31
          A miala asystenta ?
          • malgosiek2 Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 14.01.14, 17:34
            Tak, miała i jak dzwoniła do mieszkania to nikogo nie zastała, więc zadzwoniła na policję.
            Nie dziwię się, bo jakby cos się stało to ona by była współwinna, że nie zrobiła więcej niż mogła i nie powiadomiła służb.
            • malgosiek2 Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 14.01.14, 17:38
              www.tvn24.pl/matka-2-5-latki-przywiazalam-ja-bo-musialam-wyjsc-po-pampersy-i-mleko,387473,s.html
              • ichi51e Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 14.01.14, 17:43
                Lol az sie chce napisac ze gdyby miala chuste to niemowle do chusty 2,5 do wozka a reszte na smycze...
                • run_away83 Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 14.01.14, 18:06
                  No wlaśnie ja nie do konca rozumiem jedną rzecz - co przeszkodzilo tej pani w zabraniu jednego dziecka, choć pozostałe udało jej się ogarnąć i wziąć ze sobą, w tym niemowlę?
                  • ichi51e Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 14.01.14, 18:46
                    Stawiam ze brak wozka/chusty. Albo wziela najmniejsze w wozku i 2 starsze juz karne. Albo miala dziecko na reku i 2 starsze luzem. Ruchliwa 2,5 faktycznie najgorsza do upilnowania.
                    • run_away83 Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 14.01.14, 18:52
                      No to trzeba bylo ją na tym pasku prowadzić a nie do kaloryfera przywiązywać.

Mam trójkę w tym niemowlę i narwanego prawie trzylatka więc dokładnie wiem jak wygląda "pójscie do sklepu" z taką zgrają, ale jak pani była na tyle kreatywna że wykombinowała metodę spacyfikowania dzieciaka w domu, to mogła pogłówkować chwilę dłużej i zaadaptować metodę "na wynos".
                      • guderianka Re: run 14.01.14, 19:52
                        Mam trójkę w tym niemowlę i narwanego prawie trzylatka więc dokładnie wiem jak
                        > wygląda "pójscie do sklepu" z taką zgrają

serio, Twoje 2,5 letnie dziecko też jest upośledzone ?
                        • run_away83 Re: run 14.01.14, 20:20
                          Moje nie. A ten dzieciak którego zostawiła był upośledzony? Bo nic takiego nie przeczytałam, albo mi umknęło... W moim poprzednim poście pytałam dlaczego pani pozostałe dzieci mogła zabrać a tego jednego nie. A niepełnosprawnego malutkiego dzieciaka tym bardziej nie zostawiłabym samego w domu...
                          • ichi51e Re: run 14.01.14, 21:04
                            Ja mysle ze ona nie miala ani wozka ani chusty - wtedy faktycznie to ciezko. Moja mama w latach 80tych zostawiala 2 i 4latka samych - ale ponoc bylismy bardzo grzeczni. Wiec raczej by zapewne pytala po co dzieci starsze ciagnela.
                            Tez nie widzialam nic o tym ze dziecko iposledzone jest za to o tym ze bardzo zywe.
                            • guderianka Re: run 15.01.14, 09:15
                              jak miała mieć wózek i chustę-?-widziałyście jej dom ? ją samą ? bieda aż piszczy, do tego po śmierci męża ( 1-mc)
                              • ichi51e Re: run 15.01.14, 09:21
                                Na zdjeciu to wyglada tragicznie uncertain jak napisali ze dziecko glodne i wyziebione bylo to sobie pomyslalam no tak a matka to niby na najed ona i ogrzana wyglada? Straszne.
                                • guderianka Re: run 15.01.14, 09:53
                                  No właśnie
                                  Cała rodzina jest w tragicznej sytuacji, kobieta świeżo po porodzie, po śmierci męża, chuda jak patyk, noworodek maleńki
                                  Nie usprawiedliwiam, ale nie oceniam. Często słychać o matkach- które traktują swoje niepełnosprawne dzieci w sposób nie mieszczący się w głowie normalnym ludziom. Według mnie, nie robią tego bo sa złe- ale sa niewykształcone, i nie mają pomocy. NIe ma u nas ŻADNEGO wsparcia psychologicznego, którym powinna być objęta i matka i dziecko-gdy tylko chore dziecko przychodzi na świat. U nas psycholog jest błyskawiczne tylko w przypadku śmierci..
                                  Ja dowiedziałam się o niepełnosprawności mojego dziecka gdy miało 2 lata. Pracowałam, studiowałam ale świat mi się zawalił. Nikt nie zaproponował psychologa, nie przydzielił go "z urzędu"- nikt nie uczył pielęgnacyji, nie tłumaczył emocji, funkcjonowania, jak wychowywać takie dziecko i jak zachować własne zdrowie psychiczne, jak reagować na komentarze innych, utrudnienia itp. Nawet nie dostałam informacji że należy się zasiłek pielęgnacyjny. Wszystko musiał przejść SAMA
                                  • iwoniaw Re: run 15.01.14, 10:38
                                    Cytat Wszystko musiał przejść SAMA

Otóż to - Ty sobie poradziłaś, bo miałaś inną sytuacje startową i masz na tyle inteligencji, że potrafisz to dostrzec. Naprawdę niektóre wpisy w tym wątku są żenujące - jak można nie dostrzegać, że większość z nas tu piszących jest w porównaniu z tą matką mocno uprzywilejowana - mając pracę, jakieś środki do życia, rodzinę i znajomych skłonnych do takiej czy innej pomocy, wykształcenie czy po prostu wiedzę pozwalającą na inne rozwiązanie tego typu problemu - albo choć jedną z tych rzeczy. Ta kobieta najwyraźniej nie miała ŻADNEJ z nich.
                                    Natomiast tzw. asystentka rodziny jakimś cudem nie dostrzegała wcześniej ani, że w domu zimno, ani że podopieczna nie ma z kim dzieci zostawić nawet na 30 minut żeby do sklepu wyskoczyć, choć podobno ta matka mieszkała b. blisko MOPSu i była widywana przez pracowników właściwie codziennie "przy okazji", gdy tylko wychyliła nos z domu?
                                    Oczywiście, że nie przywiązuje się upośledzonej 2-latki do futryny i nie zostawia bez opieki. Pytanie, czy taką dwulatkę wsadza się w łóżeczko-klatkę, by się tam kiwała samotnie? Bo taki obrazek tego "zaopiekowanego" po odebraniu nieodpowiedzialnej matce dziecka przez interweniujące instytucje ujrzałam w tv...
                                    • guderianka Re: run 15.01.14, 10:45
                                      Iwonia-poradziłam sobie tak jak piszesz w wyniku innej sytuacji startowej ale poradziłam sobie pozornie bo LATA trwało, żebym zrozumiała i dojrzała do tego czym się zmagam, by nauczyła się akceptacji a nie walki itd.

Oczywiście, że nie przywiązuje się upośledzonej 2-latki do futryny i nie zostaw
                                      > ia bez opieki. Pytanie, czy taką dwulatkę wsadza się w łóżeczko-klatkę, by się
                                      > tam kiwała samotnie? Bo taki obrazek tego "zaopiekowanego" po odebraniu nieodpo
                                      > wiedzialnej matce dziecka przez interweniujące instytucje ujrzałam w tv...

Z ust mi to wyjęłaś ! Dokładnie to samo wczoraj powiedziałam gdy zobaczyłam ten obraz okraszony komentarzem, że dziewczynka nie wróci do matki. Dokładnie! To jest lepsze dla niej ?
                                      Tej kobiecie należy się pomoc, takim jak ona- nie dając na opał, nie dając zasiłek nie dając pseudo asystentkę bo dopiero gdy dziecko było przywiązane zareagowala wyzwając policję. A wcześniej co robiono ? Jak wspierano ? Sąsiedzi WIEDZIELI że mała zostaje sama-a MOPS nie wiedział ? Nie można było zapewnić dzieciom przedszkola? Opiekunki? Zajeć? No krew mnie zalewa i bardzo bardzo żal mi tej kobiety sad
                          • guderianka Re: run 15.01.14, 09:14
                            Tak, dziewczynka upośledzona- ponoć dlatego nie mogła jej zabrać-dziewczynka jest -ponoć-bardzo aktywna, pobudzona, nie slucha się itp
                            • nangaparbat3 Re: run 15.01.14, 18:57
                              To może jest nadpobudliwa, a nie upośledzona? Nie tak latwo zdiagnozowac uposledzenie u dwuletniego dziecka.
                              • guderianka Re: run 16.01.14, 10:44
                                nanga-nie wiem co jej jest, powtarzam słowa, które padły w reportażu-nie wyciągam sama wniosków ani nie stawiam diagnoz
                      • 3-mamuska Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 15.01.14, 17:42
                        run_away83 napisała:

> No to trzeba bylo ją na tym pasku prowadzić a nie do kaloryfera przywiązywać.
                        >
                        > Mam trójkę w tym niemowlę i narwanego prawie trzylatka więc dokładnie wiem jak
                        > wygląda "pójscie do sklepu" z taką zgrają, ale jak pani była na tyle kreatywna
                        > że wykombinowała metodę spacyfikowania dzieciaka w domu, to mogła pogłówkować c
                        > hwilę dłużej i zaadaptować metodę "na wynos".

taka made a zaradna z ciebie kobieta,a nie wie ze niemowle moze " uciec" gdy side he zostawi be opieki. jak moglas zostawic he samo, dlugi szal I przywiazac sobie name brzuchu...
                      • nangaparbat3 Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 15.01.14, 18:53
                        run_away83 napisała:

> No to trzeba bylo ją na tym pasku prowadzić a nie do kaloryfera przywiązywać.
                        >
                        > Mam trójkę w tym niemowlę i narwanego prawie trzylatka więc dokładnie wiem jak
                        > wygląda "pójscie do sklepu" z taką zgrają,

Ale ona właśnie z trojką poszła. Czwarte ją przeroslo.
                  • lauren6 Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 14.01.14, 21:15
                    run_away83 napisała:

> No wlaśnie ja nie do konca rozumiem jedną rzecz - co przeszkodzilo tej pani w z
                    > abraniu jednego dziecka, choć pozostałe udało jej się ogarnąć i wziąć ze sobą,
                    > w tym niemowlę?

Widać, że jematki albo niemowlaka przy cycu mają, albo ich dzieci już dawno wyrosły.

2 lata to najgłupszy wiek dziecka. Z jednej strony zero rozumu i instynktu samozachowawczego, z drugiej jest to dziecko sprawne i mobilne. Zupełnie się nie dziwię, że kobieta umiała w sklepie zapanować nad niemobilnym niemowlakiem i dwójką starszych dzieci, natomiast branie czwartego dziecka w wieku 2,5 roku ją po prostu logistycznie przerosło.

I tak, to straszne, że moje pieniądze z podatków są marnowane na pomoc jakimś chlejusom i innym patologiom, a matce samotnie wychowującej gromadkę dzieciaków system nie pomoże. Ja tą panią asystentkę rodziny to bym z wilczym biletem z pracy wywaliła, bo co to za pracownik socjalny, który nie widzi, że kobieta potrzebuje zwykłej opieki nad dziećmi by iść po podstawowe produkty żywnościowe. Zamiast tego afera na cały tvn i jeszcze dzieci wylądują w dd...
                    • run_away83 Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 14.01.14, 22:23
                      Ależ zgadzam się, z e 2-3 lata to najgłupszy wiek dziecka. Aktualnie mam takie na stanie. Dlatego uważam że zostawienie dziecka w tym wieku samego w domu to dość głupi pomysł. I domyślam się że ta kobieta jednak nie zrobiła tego z wygody. Artykuł opisuje jej sytuację dość pobieżnie, a mnie zastanawia jakie konkretnie okoliczności sprawiły, że uznała iż dziecko będzie bezpieczniejsze samo w donu uwiązane do kaloryfera niż pilnowane przez nią na zakupach. Czy nie miała wózka i musiała targać niemowlę na rękach?
                    • nangaparbat3 Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 15.01.14, 19:02
                      Jeśli pani asystentka ma pod opieka około 20 rodzin, to moze zwyczajnie nie radzic sobie z obowiazkami, w dodatku nie slyszalam, żeby ktokolwiek z MOPSu opiekowal sie dziecmi pod nieobecność matki. Mam znajomą w podobnej sytuacji, czworo malych dzieci, ona sama i bardzo biedna, ma 3 pokoje, więc do jednego przyjęla dawnego sąsiada, samotnego staruszka, pelni role takiego przyszywanego dziadka i pilnuje dzieci, kiedy ona musi wyjść. Mam wrażenie, ze i jemu lepiej, i jej, i dzieciom.
                • tully.makker Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 15.01.14, 09:59
                  Chusta ze 200 plnow kosztuje - myslisz, ze miala taka kase? I czas,z eby sie uczyc motania?
                  Litosci.
                  • run_away83 Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 15.01.14, 10:41
                    Do spacyfikowania dwulatki nie trzeba chusty za dwie stówy i skomplikowanych wiązań. Wystarczy długi szal i można dziecko nosić na biodrze. Ale że nie jest to w dzisiejszych czasach powszechny sposób na przemieszczanie się z dzieckiem to domyślam się, że przeciętnej matce trudno na coś takiego wpaść.

Muszę przyznać, że sprawa bardzo mnie poruszyła i od wczoraj myślę czy nie da się jakoś pomóc tej rodzinie. Bo jak będą liczyć na MOPS to możliwe że poumierają z głodu zanim urzędnicy skończą wypełniać papierki...
                    • tully.makker Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 15.01.14, 10:48
                      Hmm, ona chyba byewentualnie niosla w tej chuscie niemowle. jJak dsobie wyobrazasz noszenie 22-latka w chuscie na dluzsze trasy? Ja bym 15 kg mojego 2 latka nie poniosla dalej niz 20 metrow.
                      • ichi51e Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 15.01.14, 17:27
                        Nie strasz mnie big_grin ja nosze mojego 13 kilowego synka i zapewniam cie ze to jest kwestia praktyki i techniki suspicious i braku innej opcji...
                    • guderianka Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 15.01.14, 10:48
                      run, no zaraz Cie kopnę w tyłek
                      nie porównuj proszę zdrowego 2 letniego dziecka i przeciętnej kobiety do dziecka upośledzonego i kobiety żyjącej w skrajnej nędzy
                      • run_away83 Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 15.01.14, 11:02
                        Guderianko, nie unoś się proszę.

Ja nie porównuję i nie oceniam. Czy gdzieś napisałam choć jedno złe slowo pod jej adresem? Ja tylko się zastanawiam, czy ta kobieta byłaby w stanie wykorzystać któryś ze sposobów ktorymi ja ogarniam swoje osobiste dzieci. Chusta jest super wygodna i prosta w użyciu i mnie się nasuwa jako najtańsze i najprostsze rozwiązanie we wszelkich awaryjnych sytuacjach, ale rozumiem że tutaj nie ma awaryjnej sytuacji tylko ciężkie warunki na co dzień...

Może przydałby się jej podwójny wózek po prostu? A może nosidło na plecy w ktorym można nosić dwulatkę?
                        • guderianka Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 15.01.14, 11:08
                          run no unoszę się bo mądra babka z Ciebie, doświadczona a nie widzisz, że nie może skorzystać z takich sposób jak Ty osoba niewykształcona, biedna i samotna uncertain
                          Ja jestem wykształcona, mam dostęp do netu a chustowałam dopiero 3 dziecię-kwestia świadomości. Jakąż ona może mieć świadomość ? sad Ty w ogóle widziałaś ją ? Jak ona wygląda ?Jak jest styrana ?
                          • run_away83 Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 15.01.14, 11:19
                            Guderianko, ja jej nie zarzucam że nie wpadła na pomysł użycia chusty. Ja sobie dywaguję czy i jak można jej pomóc się zorganizować. Dofinansowanie zakupów i opału jej nie wystarczy - jej trzeba pomóc ogarnąć logistykę opieki nad dziećmi.

A że chustami zajmuję się niejako zawodowo, to jedt to pierwszy pomysł jaki mi przyszedł do głowy. Kilkakrotnie prowadziłam warsztaty w świetlicy środowiskowej i OIK dla takich właśnie matek - żyjących bardzo biednie, mających gromadkę drobiazgu. I właśnie dla nich chusta jest często wybawieniem. Tylko oczywiście ktoś i musi powiedzieć i pokazać co i jak.

A jeżeli nie chusta, to koniecznie coś innego, co pozwoli jej swobodnie wyjść z domu mając wszystkie dzieci pod opieką - wózek, nosidło, cokolwiek - to jest dla niej artykuł podstawowej potrzeby.
                            • guderianka Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 15.01.14, 11:24
                              Ale piszesz że wiesz jak wygląda logistyka z trójką małych dzieci-w kontekście tej kobiety. A to nieprawda -bo masz dzieci zdrowe, bo masz pieniądze i masz możliwości. Może nawet jeździsz autem jak coś chcesz załatwić. Tu nie chodzi o chustę-głupią chustę- ale o coś więcej. Ty oglądałaś reportaż o niej czy piszesz tylko na podstawie tego wątku?
                              • run_away83 Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 15.01.14, 11:27
                                Przeczytałam artykuł na tvn24. Reportażu nie mogę odtworzyć, prawdopodobnie dlatego że jestem za granicą uncertain

A że artykuł dość pobieżny, to próbuję się dopytać o szczegóły.
                                • guderianka Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 15.01.14, 11:31
                                  Nie zauważyłam, że pytasz, raczej że wyciągasz dość pochopnie wnioski uncertain
                                  • run_away83 Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 15.01.14, 11:41
                                    Początkowo chyba tak - ale wtedy nie wiedziałam że chodzi o rodzinę żyjacą w skrajnej biedzie i że dziecko jest upośledzone. Notstka pod reportażem przedstawiała sprawę raczej w tonie "niezaradna życiowo matka zostawiła dziecko bez opieki". To sie zbulwersowałam, przyznaję. Bo jakby nie było - dziecko zostało potraktowane niefajnie i mogła mu się stać krzywda.

W tej chwili jednak nie rozkminiam już czy matka jest winna i na czym jej wina miałaby polegać; tylko raczej co można zrobić żeby już nigdy nie była zmuszona zostawić dziecka bez opieki.
                                    • guderianka Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 15.01.14, 11:51
                                      uroki gazety uncertain
                                      przyznam, że telewizja jest nieco ostrożniejsza, nie wydaje osądów. Nawet padly dzisiaj słowa, że nikt nie oskarża matki o to, że celowo chciała zrobić krzywdę dziecku. Ona po prostu jest nieświadoma, nie umie inaczej
                                      Tak jak pisałam-rodzina biedna. Dzieci (chyba) 5, 4, 2,5, lat i 2 tygodniowa, miesiąc temu zmarl jej mąż, ciągle pod opieką MOPS który jednak nie widział, że matka zostawia dziecko samo (sąsiedzi wiedzieli), że potrzeba więcej wysiłku niż zasiłek i opał uncertain
                                    • grrrrw Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 15.01.14, 11:54
                                      Czy ta kobieta:
                                      - jest w depresji po smierci meza ? Najprawdopodobniej ! Czy ktos jej zaproponowal pomoc w sensie terapii psychologicznej ? Czy ta pomoc polega na odebraniu dzieci i umieszczeniu ich w zakladzie ?
                                      - jest "niezaradna" - co to znaczy ? Ludzmi niezaradnymi tak samo trzeba sie zajac jak zaradnymi tylko w inny sposob ! Jest niepelnosprawna umyslowo ? Analfabetka ?
                                      Taka osoba musi miec asystenta z prawdziwego zdarzenia, ktorego sie rozlicza za prace, za aktywnosc zawodowa, a nie wypelnianie papierow i telefony na policje ! Taniej wyjdzie niz umieszczenie czworki dzieci po 18 roku zycia w placowce !!!!!
                                      Ludzi "niezaradnych" trzeba szkolic, uczyc podejmowania dzialalnosci gospodarczej w prostym wymiarze, a nie zabierac im dzieci, bo sa biedni !!!!

Trudno jednak wymagac podjecia dzialalnosci gospodarczej w jej sytuacji - WDOWA !

Nalezy jej sie pomoc od gminy jak psu buda, a nie wyzwiska !
                    • ichi51e Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 15.01.14, 17:29
                      No wlasnie - cyganki przeciez nie maja dydymosiw tylko normalnie szalikiem czy sznurkiem dzieci przywiazuja... Ja sie czesciowo zgadzam - ale sytuacja jest patowa - nie bez powodu na poklad samolotu nie wpuszczaja wiecej niz 2 dzieci na rodzica - opanowac 4 malych dzieci jest cholernie ciezko.
    • ma_dre Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 14.01.14, 19:06
      Wow! czworo dzieci od 0 do 5 ??? Coz za fantazja! Tak bez zabezpieczenia? I nie mowie tu o kondomach...
    • volta2 Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 14.01.14, 19:14
      Mogła zabrac tylko noworodka a reszte zostawic, jesli njstarsZe mialo 5 lat. No, jesli bylo w miare blisko i tylko na chwile.

Mnie tez na chwile nie mial kto pomóc, akurat rozumiem jej sytuacje, wiec w przypadku noza na gardle, zawsze starszak zostawal z mlodszym, pRzy róznicy 2 lat. Ale od poczatku byl uczony takiego zostawiania-opiekowania.
    • szamanta Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 14.01.14, 20:01
      niech sobie jeszcze 10 zrobi następnych, nie jest wydolna wychowawczo. Po cholerę tyle dzieci sobie robi a później jak psy wiąze do futryny paskiem?
      • grrrrw Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 14.01.14, 20:29
        Dziewczyno, ta kobieta jest WDOWA !!!!!

Nie papierowa samotna mamusia, ktora bezczelnie okrada skarb panstwa z naszych podatkow !!!

Jesli umowila sie z asystentka, a wyszla, to trzeba ja ochrzanic i taki system opieki ustalic, zeby wiecej glupot nie robila.

A jak asystentka przychodzi na chybil-trafil, a kobieta nie ma telefonu, to kto winien ???

Teraz pewnie jej dzieciaki do placowki zabiora i bedziemy na nie bulic po 4000 zl na miesiac, zamiast dzialac prewencyjnie.
        • szamanta Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 14.01.14, 20:39
          lekarz stwierdził ,ze dziecko było WYGLODZONE i WYZIEBIONE. Ewidentnie zaniedbane ,niedożywione . Ciężko mi linczować ludzi za to ,że dziecko które nie miało odpowiedniej opieki, było wygłodzone, zostało tymczasowo zatrzymane. Takie procedury
          • iwles Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 15.01.14, 09:47

to co nalezy do obowiazków asystenta rodziny i jak często przychodzi, skoro nie zauważyła wcześniej ani wygłodzenia, ani wychłodzenia ?
            • guderianka Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 15.01.14, 10:46
              Dziewczynka była GLODNA a nie wygłodzona, była wychłodzona -a nie wyziębiona
              Sąsiedzi wiedzieli że zostaje sama a MOPS nie wiedział
              GDZIE była pomoc dla tej kobiety -poza zapewnieniem opału i zasiłków ? Co dzialo się z dziećmi 2 tygodnie temu gdy kobieta urodziła najmłodsze ? Co działo się po śmierci męża ?!
        • kolteta Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 15.01.14, 10:57
          Wdową została miesiąc temu, nie sądzę, że zbiedniała przez ten miesiąc do tego stanu, jaki widać na zdjęciu. Opieka miała ją w dupie, ją i jej dzieci. Teraz pochwały wielkie dla asystenta, że zareagował dobrze, ale gdzie był jak babka serio potrzebowała pomocy, choćby wózka, opału, jakiegoś dożywiania,m czy coś? Inna sprawa, że zawsze mnie zastanawia jak to jest, że ci niewydolni wychowawczo mają tyle dzieci. Coraz bardziej przychylam się do tego, że w takich rodzinach po 2 dziecku asystent rodziny powinien obowiązkowo zanosić prezerwatywy i uczyć jak z nich korzystać.
    • plater-2 Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 15.01.14, 09:35
      WYGŁODZONE I WYZIEBIONE ???????

Co robila opieka ? Nikt tego nie zauważył ???? Nie sprawdzili, czy kobieta z czworgiem dzieci, swiezo upieczona wdowa ma co jest i czy ma ciepło w domu ???

Opału nie mieli ? Wózka jej nie skombinowali ????
      • tully.makker Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 15.01.14, 10:00
        Powiem ci , jak bylo - w dooopie ja mieli. Ja i jej dzieci. Taka prawda
        Wypelniali papierki i nic wiecej. Cala piatak amogla zdechnac, byle sie w papierologii zgadzalo.
        • guderianka Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 15.01.14, 10:49
          10/10
          !!!
      • jagienka75 Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 15.01.14, 10:30
        > Co robila opieka ? Nikt tego nie zauważył ???? Nie sprawdzili, czy kobieta z
        > czworgiem dzieci, swiezo upieczona wdowa ma co jest i czy ma ciepło w domu ???
        >
        > Opału nie mieli ? Wózka jej nie skombinowali ????

myślisz, że ich to obchodzi?
    • gaskama Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 15.01.14, 10:46
      Ona powinna chyba zostać wysterylizowana. Najmłodsze dziecko ma chyba kilka tygodni. Nie ma ojca dzieci? Pewnie są ojcowie. Jak się tej pani nie wysterylizuje, to będzie miała jeszcze i szóste i dziewiąte dziecko. I będzie jeszcze bardziej biedna.
      • guderianka Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 15.01.14, 10:47
        gaskama...
        weź się puknij
        albo najpierw zapoznaj się z informacji zanim coś palniesz
        • gaskama Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 15.01.14, 10:49
          Już się puknęłam, nie doczytałam o tym, że właśnie została wdową. Wnerwia mnie takie szykanie pomocy dla osób, którym nie da się pomóc, bo co rok rodzą dziecko z innym facetem i oczekują, że podatnicy będą im pomagać.
          • gaskama Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 15.01.14, 10:51
            A tu inna sytuacja. Ale nie wiem, co o niej sądzić. Przywiązanie dziecka do łóżka, to też nie optymalne wyjście. Jestem bezradna w takich sytuacjach.
          • nangaparbat3 Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 15.01.14, 19:24
            Problem w tym, ze u nas nikt nie pyta, czy kobieta chce mieć więcej dzieci. Romka, z ktorą się przyjaźnię, w Polsce rodzila rok w rok, w UK wszczepili jej implant antykoncepcyjny, za jej entuzjastyczną zgodą, bezplatnie. Teraz implant juz nie dziala, urodzila kolejne dziecko (wszystkie tego samego meża, choć moim zdaniem liczba ojcow nie powinna mieć wpływu na pomaganie - lub nie - matce i jej dzieciom), w szpitalu (klinika AM, wielkie miasto) nikt z nia sprawy antykoncepcji nie poruszal.
            W przypadku niewyksztalconych, zyjacych w trudnych warunkach kobiet, implanty sa chyba najlepszym wyjściem, są dość drogie, ale nie droższe chyba niz becikowe.
            Prezerwatywy w takich środowiskach nie wchodzą raczej w grę, tabletki sie nie sprawdzą, wkladki (zresztą pigułki też) - bariera finansowa.
            Dzieci z takich biednych, bardzo licznych rodzin chorują bardzo często, , rodzice nie sa w stanie zapewnić odpowiedniej opieki, nawet jeśli są bardzo zaradni - chocby dlatego, ze w domach jest zbyt ciasno, żeby jedno dziecko nie zarażało się od drugiego, etc etc. Naprawdę uważam, że implant - oczywiscie wylącznie dla tych kobiet, ktore się zgodzą, i to po dokladnym wyjasnieniu im, na czym polega rzecz - refundowany w calości przez NFZ byłby idealnym rozwiązaniem, ale podejrzewam, ze u nas to niemożliwe z przyczyn światopogladowych, oczywiście.
      • gaskama Nie doczytałam! Sorry! 15.01.14, 10:48
        Rozumiem, że właśnie została wdową? No to dupa. A może teraz znajdzie się jakaś pomoc.
        • guderianka Re: Nie doczytałam! Sorry! 15.01.14, 10:48
          już miałam Cię gryźć suspicious
      • tully.makker Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 15.01.14, 11:28
        Jestes bezczelna i podla! Nawet gdyby ta kobieta nie byla wdowa, to nie tobie decydowac o okaleczeniu jej ciala. Podobne metody stosowano juz przeszlosci, nazywalo sie to eugenika. W skrajnej formie doprowadizlo do budowy obozow koncentracyjnych. Kolejna faszystka, ktora bewdzie decydowac, kto ma prawo miec dzieci.
        Nie rozumiem, jak w kraju, ktory tyle wycierpial z powodu faszyzmu mozna w ogole pisac takie rzeczy.
        • gaskama Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 15.01.14, 11:59
          Oczywiście, oczywiście. Bla, bla, bla. Weź ją sobie do domu i utrzymuj.
          • grrrrw Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 15.01.14, 15:22
            Nie musi brac do domu ! Placimy podatki i gmina ma za nie zajmowac sie mieszkancami, ktorzy popadli w tarapaty, a nie sama soba !!!
    • mag1982 Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 15.01.14, 16:19
      Szkoda mi tej kobiety. Mam nadzieję, że może teraz się ten MOPS trochę zrehabilituje i udzieli jej odpowiedniego wsparcia (nie tylko materialnego) zamiast doprowadzić do odebrania reszty dzieci.
      • ella_nl Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 15.01.14, 16:59
        Mnie też szkoda kobiety i dzieci. Fakt, ktoś dał ciała.
        Ale tak mówicie o podatkach - ciekawe czy ta Pani je płaciłatongue_out
        Najlepiej mieć kolejne dzieci nie myśląc za co się je wykarmi.
        I tak jak któraś z forumek napisała - ja też nie wierzę że ta bieda jest od miesiąca.
        • kropkacom Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 15.01.14, 17:07
          > Najlepiej mieć kolejne dzieci nie myśląc za co się je wykarmi.

Nie no, najlepiej nie mieć dzieci. Najbezpieczniej. Tylko co z tego poza biciem piany po fakcie? Nic, prawda?
          • mag1982 Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 15.01.14, 17:19
            W tym przypadku już nic, ale gdzieniegdzie przydałoby się po prostu, żeby pracownicy opieki społecznej edukowali podopiecznych w dziedzinie antykoncepcji a nawet można by taką antykoncepcję chętnym sponsorować.
            • kropkacom Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 15.01.14, 17:32
              W Polsce? Zabawne. Naprawdę.
              • mag1982 Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 15.01.14, 17:39
                Wiem, że mało realne, ale byłoby pięknie, prawda?
                • mag1982 Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 15.01.14, 17:39
                  I taniej...
                • kropkacom Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 15.01.14, 17:46
                  Byłoby, ale nie będzie.
          • ella_nl Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 15.01.14, 18:06
            kropkacom napisała:

> > Najlepiej mieć kolejne dzieci nie myśląc za co się je wykarmi.
            >
            > Nie no, najlepiej nie mieć dzieci. Najbezpieczniej. Tylko co z tego poza biciem
            > piany po fakcie? Nic, prawda?
            Nikt nie mówi żeby nie mieć dzieci ale posiadać 4 gdzie bieda aż piszczy???
            I nie, nie uwierzę że są tak biedni od miesiąca.
            Mam jedno dziecko bo wiem że na następne mnie nie stać (a bardzo bym chciała jeszcze jedno), bo trzeba dziecko wykarmić, ubrać, wykształcić itp.
        • mag1982 Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 15.01.14, 17:15
          > Najlepiej mieć kolejne dzieci nie myśląc za co się je wykarmi.

Taka postawa wkurza mnie swoją drogą. Jeśli chodzi o działania MOPS, co prawda nie tego konkretnego, wiem od osoby pracującej tam na niższym szczeblu, że zbytnie zaangażowanie w sprawy podopiecznych nie jest dobrze widziane ani przez starszych stażem kolegów ani przez przełożonych. W takim przypadku niestety osoby, które popadły z chwilowe tarapaty finansowe mają problem, bo pani z opieki się nie chce tłumaczyć i z lenistwa albo z niedouczenia może wprowadzić taką osobę w błąd (nie mówię oczywiście o wszystkich pracownikach socjalnych). Starzy wyjadacze, którzy z opieki korzystają od dawna sobie poradzą, bo oni świetnie wiedzą co im się należy.
          • bei Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 15.01.14, 17:34
            Moja kolezanka ma znajomą, rozwiodla się ona z mężem pijakiem, ma dwoje dzieci w wieku 8 i 9 lat.
            Pracuje na trzy zmiany- gdy nie ma jej w domu dzieci zostaja same.
            Robi im herbatę w termos, kanapki, zamyka mieszkanie i wychodzi.
            Nie ma innego wyjścia. Z pensji nie oplaci najmarniejszej opiekunki, i tak ledwo, ledwo jej wystarcza na zycie.
            Tak, gdy stanie się tragedia, wowczas te matki są takie widoczne, gdy ledwo pędzą życie czlowiecze najlepiej, jak tylko pozwalają im warunki to nikt ich beznadziejnej sytuacji nie widzi sad
          • ella_nl Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 15.01.14, 18:12
            mag1982 napisała:

> > Jeśli chodzi o działania MOPS, co prawda
            > nie tego konkretnego, wiem od osoby pracującej tam na niższym szczeblu, że zbyt
            > nie zaangażowanie w sprawy podopiecznych nie jest dobrze widziane ani przez sta
            > rszych stażem kolegów ani przez przełożonych...........
            No to ja znam inną praktykę. Mam bardzo dobrą koleżankę pracującą w Mopsie. Właśnie że wolą przeznaczyć jakąś kwotę dla rodziny która chwilowo popadła w tarapaty niż dać kolejnemu pijusowi.
            Tak mieli na koniec roku: została im duża kasa. Dzwonili do tych ludzi którzy mieli kłopoty ale jakoś starali się z nich wyjść i im dawali kasę. Pijaczki nie dostały nic.
            • ella_nl Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 15.01.14, 18:13
              Czyli Mag1982 Mops Mopsowi nie równysmile
              • mag1982 Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 15.01.14, 18:19
                To pocieszające, bo po opowieści mojej znajomej byłam przygnębiona, że tak to działa.
                • arwena_11 Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 15.01.14, 18:55
                  A ja przypuszczam,że głównym problemem jest to że pani jest Cyganką. Dlatego MOPS ją olewał, nie dawał kasy itd. Pewnie okolicznym pijakom dają kasę bez problemu.
        • turzyca Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 16.01.14, 04:12
          > I tak jak któraś z forumek napisała - ja też nie wierzę że ta bieda jest od mie
          > siąca.

a ja wierze, ze taka bieda to dopiero od miesiaca. Nie bieda ogolnie, ale taka. Bo po prostu zyli z miesiaca na miesiac i wystarczalo im tak akurat, a jak chlop umarl to i zarobkow nie ma i pogrzeb trzeba bylo za cos zrobic.
          • mag1982 Re: pomagamy matkom samotnym !!!! 16.01.14, 09:42
            Dodatkowo kobieta może mieć jeszcze np. depresję i nie ogarniać czegoś co w normalnych warunkach ogarnęłaby z mniejszym lub większym trudem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka