Dodaj do ulubionych

Do Historyczek

08.02.14, 22:04
Verdano i inne historyczki, potrzebuję pomocysmile
Mam akt zgonu mojej prapraprababci. Chcę sięgnąć głębiej. Mam imiona jej rodziców i miejscowość urodzenia. Tylko z tego co odczytuję nic mi nie wychodzi.
Wiecie może gdzie znajdę skorowidz wsi z powiatu stanisławowskiego guberni warszawskiej z roku ok 1858 r? Czy mogłabym podesłać ten akt którejś z was? Może ja coś źle odczytuję, nie mam wprawy w czytaniu dokumentów źródłowych. Akt jest po polsku. pomóżciesmile
Obserwuj wątek
    • mdro Re: Do Historyczek 08.02.14, 22:19
      Ja co prawda nie historyczna, ale powiat stanisławowski w guberni warszawskiej? Chyba takiego nie było, Stanisławów to dzisiejszy Iwano-Frankowsk, który był w zaborze austriackim.

Nazwy wsi możesz spróbować np. poszukać w "Słowniku geograficznym Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich" (dostępny np. w tutaj), układ alfabetyczny.
      • przystanek_tramwajowy Re: Do Historyczek 08.02.14, 22:26
        Był, był...

pl.wikipedia.org/wiki/Stanis%C5%82aw%C3%B3w_%28powiat_mi%C5%84ski%29
        • mdro Re: Do Historyczek 08.02.14, 22:32
          Ale nie w guberni warszawskiej wink.

Znalazłam też atlas geograficzny, może się przyda.
          • mdro Re: Do Historyczek 08.02.14, 22:37
            PS. A może i był wink.
            • przystanek_tramwajowy Re: Do Historyczek 08.02.14, 22:44
              Może i był...

pl.wikipedia.org/wiki/Historia_Mi%C5%84ska_Mazowieckiego

---
              Ja mówię dzieciom: Nie, nie przejedziesz się na koniku, ale jak wrócimy do domu, to co byście przejeździli w 30 sekund, dostaniecie do skarbonki. I też mają ogromne uśmiechy (by upartamama.
      • arwena_11 Re: Do Historyczek 08.02.14, 22:28
        No właśnie przez krótki czas był powiat stanisławowski w guberni warszawskiej.
        A w akcie zgonu z 1858r jest dokładnie tak napisane urodzona w T..... ( nie mogę właśnie doczytać,) w powiecie stanisławowskim w guberni warszawskiej. Okolice Mińska Maz.
        pl.wikipedia.org/wiki/Historia_Mi%C5%84ska_Mazowieckiego
        • verdana Re: Do Historyczek 08.02.14, 22:41
          A skąd optymistyczna wizja, ze istniał skorowidz wsi?
          Ja nie pomogę, ale mój czcigodny małżonek być moze, bo jest archiwistą. Moszesz podesłać skan na priva?
          • arwena_11 Re: Do Historyczek 08.02.14, 22:45
            Oczywiście już wysyłam i z góry dziękujęsmile
          • arwena_11 Re: Do Historyczek 08.02.14, 22:47
            Verdano a na jaki adres? Bo profil nieaktywny masz?
            • verdana Re: Do Historyczek 09.02.14, 12:12
              verdana@gazeta.pl
    • uzaleznionytanebo001 Re: Do Historyczek 08.02.14, 23:39
      Spróbowałbym w Archiwum Głównym Akt Dawnych.
    • srebrnarybka Re: Do Historyczek 09.02.14, 02:29
      Przesyłam link do Słownika geograficznego Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich, to jest wydawnictwo z XIX w., zeskanowane, 15 tomów, miejscowości alfabetycznie ułożone, jest wyszukiwarka. Wydawnictwo nadal bardzo przydatne, chociaż informacje o niektórych miejscowościach mają różną wartość naukową. To jedno. Druga rzecz - tzw. schematyzmy diecezjalne, tzn. takie informatory dotyczące poszczególnych diecezji, wydawane drukiem, zawierają na pewno wykazy parafii i mogą zawierać też informacje o wsiach należących do parafii. Chyba to była jeszcze diecezja warszawska (podział na warszawską i praską był dopier w 1992 r.), ale nie wiem, kiedy takie schematyzmy były wydane. To na szybko, co mi przychodzi do głowy. Poza tym weź dobrą mapę, najlepiej setkę, i poszukaj. Link do słownika: dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geograficzny/
      • arwena_11 Re: Do Historyczek 09.02.14, 10:19
        dziękujesmile zaraz zajrzę. Największym problemem w sumie jest rozszyfrowanie nazwy miejscowości, bo to co mi wychodzi nie istniejesad
        • srebrnarybka Re: Do Historyczek 09.02.14, 12:01
          Musisz poszukać pod Twoim pomysłem nazwy miejscowości i rozmaitymi obocznościami (Tomaszów, Tomaszowo, Tomaszew, Tomaszówko etc.) i pod tym Stanisławowem - jeśli tam był powiat, to może być coś więcej o tym powiecie, jakie miejscowości należały, spisu nie będzie, ale coś może być wymienione. No i sprawdzić wszystkie pobliskie miejscowości, bo to "T." może być wymienione przy miejscowości sąsiedniej ('pola wsi Wólka Duża graniczą z polami T. etc.).
    • krolowa_online Re: Do Historyczek 09.02.14, 04:52
      Ja przeczytalam Do HistEryczek

Verdano i inne histEryczki, potrzebuję pomocysmile

smile smile
      • verdana Odbierz maila n/t 09.02.14, 12:48
        • arwena_11 Re: Odbierz maila n/t 09.02.14, 16:25
          odebrałam i jeszcze raz napisałam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka