Dodaj do ulubionych

Antykoncepcja - pilna pomoc

13.02.14, 14:09
Witajcie. Biorę tabletki Harmonet od ponad roku. W zeszłym tygodniu wzięłam cały listek i nie zrobiłam 7 dniowej przerwy. Wzięłam od razu tabletkę z kolejnego opakowania. W tym dniu kochałam się z moim partnerem bez zabezpieczeń - pojawiło się jakieś małe plamienie - czy mogę być w ciąży ? Kiedy i jak mogę sprawdzić czy jestem w ciąży ?
Obserwuj wątek
    • wielkanocnaniespodzianka czekaj, zaparzę kawę i z fusów powróżę. 13.02.14, 14:11
    • przystanek_tramwajowy Re: Antykoncepcja - pilna pomoc 13.02.14, 14:13
      Proponuję odłożyć seks do czasu, aż się nauczysz czytać i będziesz w stanie ogarnąć ulotkę dołączoną do leku.

---
      Ja mówię dzieciom: Nie, nie przejedziesz się na koniku, ale jak wrócimy do domu, to co byście przejeździli w 30 sekund, dostaniecie do skarbonki. I też mają ogromne uśmiechy (by upartamama.
    • kk345 Re: Antykoncepcja - pilna pomoc 13.02.14, 14:14
      Nie, brak przerwy w kolejnych listkach nie prowadzi do ciąży.
      • mag1982 Re: Antykoncepcja - pilna pomoc 13.02.14, 14:20
        big_grin
        • sierotka8 Re: Antykoncepcja - pilna pomoc 13.02.14, 14:20
          Chciałam tylko uzyskać konkretną odpowiedź.
          • kk345 Re: Antykoncepcja - pilna pomoc 13.02.14, 14:31
            Może faktycznie poczytaj ulotkę, przyda się na przyszłość. A w wolnej chwili pomysl logicznie- skoro bierzesz tabletki bez przerw to ochrona antykoncepcyjna jest zachowana
          • turzyca Re: Antykoncepcja - pilna pomoc 13.02.14, 14:31
            W ulotkach antykonceptow jest zazwzyczaj wzmianka, ze podczas laczenia listkow moze sie pojawic plamienie, ktore nie swiadczy o (braku) skutecznosci antykoncepcji.
            Zasadniczo czytanie ulotek zaoszczedza duzo nerwow, nie trzeba sie uzerac ze zlosliwymi forumkami.
            • sierotka8 Re: Antykoncepcja - pilna pomoc 13.02.14, 14:35
              Nigdy wcześniej nie współżyłam po zakończeniu jednego opakowania i nie zaczynałam od razu drugiego listka.
        • sierotka8 Re: Antykoncepcja - pilna pomoc 13.02.14, 14:37
          Czy może wystąpić ból brzucha w trakcie brania drugiego opakowania ? Czy bez problemów dostanę okres po zakończeniu drugiego opakowania ?
          • klamkas Re: Antykoncepcja - pilna pomoc 13.02.14, 14:41
            Wszystko może wystąpić, bo zaburzyłaś gospodarkę hormonalną nie robiąc przerwy - plamienia, krwawienia, bóle brzucha, bóle jajników, brak kolejnego krwawienia z odstawienia, albo inne (silniejsze/słabsze/dłuższe/krótsze) itp. Ciąża jest wśród ewentualnych skutków najmniej prawdopodobna.

I co to znaczy, że nie współżyłaś po wybraniu opakowania? Przerwa w braniu tabletek = przerwa we współżyciu?
            • verdana Re: Antykoncepcja - pilna pomoc 13.02.14, 14:45
              I tak i nie - dopuszczalne jest nie zrobienie jednej przerwy.
              Ale Harmonet ma tyle skutków ubocznych, ze ja bym rozwazyła zmianę tabletek.
              • klamkas Re: Antykoncepcja - pilna pomoc 13.02.14, 14:49
                Wiem, że jest dopuszczalne smile.
            • sierotka8 Re: Antykoncepcja - pilna pomoc 13.02.14, 14:45
              Wcześniej robiłam 7 dniową przerwę i nie współżyłam - a teraz nie zrobiłam przerwy i współżyłam. W sobotę współżyłam i brzuch zaczął mnie boleć 12 - wczoraj. Chciałam mieć większą pewność, że nie będę w ciąży.
              • sierotka8 Re: Antykoncepcja - pilna pomoc 13.02.14, 14:48
                Ból brzucha był trochę mocny dlatego obawiam się czy brać tabletki do końca czy już teraz zrobić przerwę ?
                • verdana Re: Antykoncepcja - pilna pomoc 13.02.14, 14:51
                  Jak wolisz. Jesli nie najlepiiej się czujesz, możesz zrobić przerwę już teraz.
                • klamkas Re: Antykoncepcja - pilna pomoc 13.02.14, 14:53
                  I myślisz, że po sobotnim seksie już masz wczesne objawy ciąży? ;p

Nie podejmuj sama głupich decyzji o odstawieniu - jeśli ból jest nie do zniesienia to skontaktuj się z ginekologiem.

I tak tylko dla pewności - wiesz, że w 7-dniowej przerwie od brania tabletek nie zachodzi się w ciążę? Jak potrzebujesz dodatkowego zabezpieczenia, żeby czuć się pewnie i spokojnie, to stosujcie drugą metodę (np. gumki) zamiast bawić się hormonami jak cukierkami.
    • kruche_ciacho Re: Antykoncepcja - pilna pomoc 13.02.14, 14:19
      lo matko, jaki nick takie pytanie
      • verdana Re: Antykoncepcja - pilna pomoc 13.02.14, 14:44
        Jest w porzadku. Można nie robić przerwy, jesli chce się np. gdzieś wyjechać i nie ma się ochoty na okres. W czasie brania mogą wystąpić plamienia lub krwawienia.
        Teraz możesz spokojnie skończyć kolejne opakowanie, zrobić tydzień przerwy i zacząć kolejne, albo przerwać branie - zrobić tydzień przerwy i zacząć kolejne.
    • fasol-inka Re: Antykoncepcja - pilna pomoc 13.02.14, 14:48
      a, ostatnia tura ferii rusza, oceny pewnie już wystawione, to się młodzież nudzi...
      • verdana Re: Antykoncepcja - pilna pomoc 13.02.14, 14:51
        Nie, udzielałam podobnych rad w realu całkiem ogarniętym i inteligentnym ludziomsmile
    • sierotka8 Re: Antykoncepcja - pilna pomoc 13.02.14, 14:58
      Dziękuję za odpowiedzi. Lepiej wezmę wszystkie tabletki do końca i zrobię 7 dni przerwy.
      • ina_nova Re: Antykoncepcja - pilna pomoc 13.02.14, 15:25
        Najlepiej to idź do ginekologa i wypytaj dokładnie jak działa kobiecy organizm podczas zażywania tabletek antykoncepcyjnych.
    • basia720 Re: Antykoncepcja - pilna pomoc 13.02.14, 15:38
      Ja stosuję harmonet od 2 lat i czasem zdarza mi się plamienie albo "okres" jeszcze w czasie przyjmowania tabletek. Mój lekarz powiedział, że to normalne i może się tak zdarzyć. Jeśli przyjmowałaś cały czas tabletki to byłaś zabezpieczona, w ciąży nie powinnaś być. Oczywiście wszelkie wątpliwości rozwieje lekarz wink Mój poleca mi też dodatkowo ochronę harmonella, bo chroni serce i wątrobę i jej skład dobrany jest na podstawie badań. Myślę, że nie masz się czym martwić, choć wiem z doświadczenia, że takie "przygody" mogą stresować. smile
      • kk345 Re: Antykoncepcja - pilna pomoc 13.02.14, 15:40
        > bo chroni serce i wątrobę i jej skład dobrany jest na podstawie badań.
        Jakich badań?
        • basia720 Re: Antykoncepcja - pilna pomoc 13.02.14, 15:43
          Ma pozytywną opinię Towarzystwa Badan nad Miażdżyca wiec ja jej wierzę smile
          • kk345 Re: Antykoncepcja - pilna pomoc 13.02.14, 15:51
            A, czyli mityczni "amerykańscy naukowcy"
            • paliwodaj Re: Antykoncepcja - pilna pomoc 13.02.14, 16:21
              >W sobotę współżyłam i brzuch zaczął mnie boleć 12 - wczoraj
              tak, bo po kilku godzinach masz juz objawy ciazy a na drugi dzien pewnie urodzisz.
              • 6smutna Re: Antykoncepcja - pilna pomoc 13.02.14, 18:06
                BARDZO dziękuję za rady i pomoc smile
      • dziennik-niecodziennik Re: Antykoncepcja - pilna pomoc 13.02.14, 21:33
        > Mój poleca mi też dodatkowo ochronę harmonella, bo chroni serce i wątrobę i je
        > j skład dobrany jest na podstawie badań.

nie chciałabym Cie rozczarowywac, ale jedyne badania jakie toto przeszło to badania "jakie substanje kojarzą sie konsumentom z takim a takim dzialaniem"...
    • baltycki Re: Antykoncepcja - pilna pomoc 13.02.14, 16:33
      dlania napisała:

> A jakie harmonet ma skutki uboczne, bo ja juz z 10 lat je biorę i nie zauwązyła

skutki uboczne sa dla kazde obowiazkowe
    • 6smutna Re: Antykoncepcja - pilna pomoc 13.02.14, 18:16
      A jeżeli pomylę sobie kolejność tabletek (zamiast poniedziałku wezmę tabletką z wtorkiem) to będzie to miało znaczenie ?
      • kk345 Re: Antykoncepcja - pilna pomoc 13.02.14, 19:15
        > A jeżeli pomylę sobie kolejność tabletek (zamiast poniedziałku wezmę tabletką z
        > wtorkiem) to będzie to miało znaczenie ?
        A co napisali w ulotce?

PS zapomniałaś przelogować nickasmile
      • klamkas Re: Antykoncepcja - pilna pomoc 13.02.14, 21:03
        Nie znam tego leku, ale cytując ulotkę:
        - Należy rozpocząć przyjmując tabletkę oznaczoną właściwym dniem tygodnia.
        - Tabletki należy przyjmować zgodnie z kierunkiem strzałek podanym na opakowaniu. Należy przyjmować codziennie jedną tabletkę aż do skończenia wszystkich 21 tabletek.

Z drugiej strony ulotka twierdzi, że każda tabletka ma ten sam skład, więc nie powinno to mieć znaczenia. O takie rzeczy najlepiej pytać lekarza, który przepisuje leki - to on powinien ci wszystko dokładnie wyjaśnić, a jeśli tego nie zrobił to idź i dopytaj, bo wydajesz się być mocno zagubiona. Branie hormonów to poważna sprawa.
    • klubgogo Re: Antykoncepcja - pilna pomoc 13.02.14, 21:05
      > opakowania. W tym dniu kochałam się z moim partnerem bez zabezpieczeń

przecież harmonet brałaś a to jest zabezpieczenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka