Dodaj do ulubionych

religia w szkole, prośba o radę

13.02.14, 16:53
Dzisiaj usłyszałam od wychowawczyni dziecka, że jest problem z tym, że moje dziecko nie chodzi na religię. Pani dyrektor prosi o spotkanie w tej sprawie, mam napisać pismo dlaczego moje dziecko nie chodzi na religię i ogólnie jest problem z tym, że na świadectwie nie ma oceny i nie wiem czy dobrze zrozumiałam, ale może być problem z klasyfikacją dziecka. Czy ktoś też miał takie problemy? Czy szkoła może żądać ode mnie takiego pisma? Czy brak oceny z religii na świadectwie stanowił problem w ostatecznej klasyfikacji?
Obserwuj wątek
    • peggy_su Re: religia w szkole, prośba o radę 13.02.14, 16:56
      Jakaś bzdura. 20 lat temu mój kolega nie chodził na religię bo był ewangelikiem. Rodzice pisali oświadczenie że zwalniają, na świadectwie pisało "zwolniony" i tyle.
      • ira_07 Re: religia w szkole, prośba o radę 13.02.14, 17:47
        Jak był ewangelikiem, to powinien mieć na szkolnym świadectwie wpisaną ocenę ze swoich lekcji religii.
    • maadzik3 Re: religia w szkole, prośba o radę 13.02.14, 16:58
      no zrobiłabym jesień średniowiecza za łamanie konstytucji. Nie ma prawa żądać od ciebie deklaracji dlaczego dziecko nie chodzi na religię. Jeśli ma problem z klasyfikacją (?) niech zorganizuje mu etykę, a w ogóle to rodzice chcący posyłać dzieci w szkole na religię powinni składać oświadczenia (i też tylko o tym, że chcą, nie muszą mówić dlaczego i nie wolno tego żądać) a nie ci nie posyłający!
    • jjjjjj Re: religia w szkole, prośba o radę 13.02.14, 17:02
      szczerze mówiąc czuję się upokorzona ta całą sytuacją.
    • gryzelda71 Re: religia w szkole, prośba o radę 13.02.14, 17:13
      Religia NIE JEST OBOWIĄZKOWA. Nie musisz sią tłumaczyć, ani składać pism w tej sprawie. Bez oceny z religii BĘDZIE KLASYFIKOWANE.
      • verdana Re: religia w szkole, prośba o radę 13.02.14, 17:17
        Nigdzie nie chodź. Zażądaj na piśmie żądania wytłumaczenia, dlaczego dziecko nie chodzi na religię. Potem zrównaj dyrekcję z ziemią.
    • mado.piag Re: religia w szkole, prośba o radę 13.02.14, 17:17
      sorry ale wydaje mi się, że ściemniasz. Nie wierze, żeby to był jakiś problem dla szkoły, że twoje dziecko nie chodzi na religie i kazał to uargumentować. No chyba, że to jakaś katolicka szkoła prowadzona np. przez zakonnice
    • jjjjjj Re: religia w szkole, prośba o radę 13.02.14, 17:22
      naprawdę nie ściemniam i nie jestem trollem, który chce wywołać kolejną zaangażowaną dyskusję. Sama jestem w szoku, do tej pory nie było problemu i nagle ni z gruszki ni z pietruszki problem. W pierwszej chwili pomyślałam, że zmieniły się przepisy
      • agao_72 Re: religia w szkole, prośba o radę 13.02.14, 17:33
        przepisy się nie zmieniły. pani dyrektor musiały sople na głowę spaść i krzywdę zrobić. religia nie jest obowiązkowa. brak oceny z religii nie jest podstawą do nieklasyfikowania ucznia. to Ty możesz się domagać zajęć z etyki, teraz szkoły muszą już organizować dla jednego ucznia. poproś panią dyrektor o oficjalne pismo, z pieczątkami szkoły i jej podpisem, niech w tym piśmie domaga się uzasadnienia, dlaczego dziecko nie chodzi na religię. sądzę od razu jej rura zmięknie. a jak nieopatrznie coś takiego napisze, to możesz z tym iść do Wydziału Oświaty, może być wesoło.
        sądzę, że ten fajerwerk intelektu jest działaniem uprzedzającym, po prostu chodzi o to, że zmieniają się przepisy z etyką (o tym pisałam wyżej). i dyrektorka boi się, że będzie musiała organizować lekcje etyki dla Twojego dziecka. stąd próba zastraszenia.
        • maurra Re: religia w szkole, prośba o radę 13.02.14, 17:36
          Ty możesz się domagać zajęć z etyki, teraz szkoły muszą już organizować dla jednego ucznia

jeszcze nie muszą, to na razie zapowiedź
          trzeba poczekac na rozp. w tej sprawie
          przy dobrych wiatrach może od najbliższego roku szkolnego etyka będzie nawet dla 1 ucznia.
      • maurra Re: religia w szkole, prośba o radę 13.02.14, 17:33
        dyrekcja nie ma elementarnej wiedzy nt. prawa oświatowego, żadne przepisy się nie zmieniły.
        Nie masz żadnego obowiązku stawiać się do szkoły czy pisac jakichkolwiek wyjasnień.
        Niechodzinie na religie nie ma żadnego wplywu na klasyfikowanie, świadectwo czy promocje do nastepnej klasy
        wyjątkowy gamon tą szkołą kieruje
      • feniks_z_popiolu Re: religia w szkole, prośba o radę 13.02.14, 17:33
        Może chcą tylko abyś złożyła pisemko iż wiesz że córka nie chodzi na religię. Ani religia ani etyka nie są obowiązkowe.
        • black.joanna Re: religia w szkole, prośba o radę 13.02.14, 19:55
          ??? Przecież nie pisałą deklaracji, że chce, więc o so chosi?
        • attiya Re: religia w szkole, prośba o radę 13.02.14, 20:31
          ale dlaczego ma składać jakiekolwiek wyjaśnienia? nie chodzi i tyle
          zdaje się, że kościół sięga dna a ludzie jeszcze go podtrzymują i bronią tej sekty uncertain
          • feniks_z_popiolu Re: religia w szkole, prośba o radę 14.02.14, 05:41
            Może nie chodzi o szczegółowe wyjaśnienia dlaczego nie chodzi. Dyrekcja nie ma prawa tego dociekać. Tylko o zwykłą deklarację, że nie chodzi. Podczas godzin religii szkola musi dziecku zapewnić opiekę, skierować do biblioteki do świetlicy. W szkole podstawowej na 26 dzieci na religię nie chodziło 12 dzieci (Warszawa). W gimnazjum na 28 tylko jedna osoba.
            • jowita771 Re: religia w szkole, prośba o radę 14.02.14, 07:25
              Ale szkoła nie ma prawa wymagać deklaracji, że ktoś nie chodzi na zajęcia dodatkowe, deklarują ci, którzy uczestniczą w zajęciach.
    • kropkaa Re: religia w szkole, prośba o radę 13.02.14, 17:29
      Kłamią. U nas jedna nie chodzi ani na religię ani na etykę i dowiedziałam się, że można nie chodzić na nic.
      • slonecznik1981 troll 13.02.14, 17:46
        Świeżo założony nick, odgrywający mamusię, która w lutym obudziła się w sprawie religii w szkole.

Ateiści, dlaczego podpuszczacie i szczujecie?
        • maggi9 Re: troll 13.02.14, 18:05
          slonecznik1981 napisała:

> Ateiści, dlaczego podpuszczacie i szczujecie?

Zapomniałaś o żydach, masonach i cyklistach.
        • agao_72 Re: troll 13.02.14, 18:42
          jestem agnostyczką. gdzie Ty widzisz szczucie?
        • attiya Re: troll 13.02.14, 20:32
          empatyczna katoliczka się odezwała
    • run_away83 Re: religia w szkole, prośba o radę 13.02.14, 17:47
      Możesz napisać skargę do kuratorium że szkoła łamie prawo. A dodatkowo dobrze by było nagłośnić sprawę w mediach - to jest naruszenie konstytucji. Religia nie jest obowiązkowa. Szkoła nie ma prawa pytać cię dlaczego dziecko nie chodzi na religię. W przypadku dzieci niechodzących na religię nie wpisuje się na swiadectwie oceny z tego przedmiotu, więc jakim cudem dziecko miałoby być nieklasyfikowane?

A do forumek, które węszą trolla - ja przez kilka miesięcy użerałam się ze świecą, państwową podstawówką, żeby moje nie zapisane na religię zerówkowe dziecko nie bywało na lekcjach religii. W oczach katechetki i dyrektorki byłam nawiedzoną wariatką.
    • ira_07 Re: religia w szkole, prośba o radę 13.02.14, 17:51
      Nowy nick i od razu temat o religii w szkole big_grin Taa, w lutym się szkoła obudziła, że dziecko na religię nie chodzi. Jakoś na semestr sklasyfikowali i problem się nagle zrobił big_grin
      • mado.piag Re: religia w szkole, prośba o radę 13.02.14, 18:22
        Dokładnie. Dla mnie też to jest jedynie głupia i nie udana prowokacja.
        • przystanek_tramwajowy Re: religia w szkole, prośba o radę 13.02.14, 18:49
          Jakie chrześcijańskie miłosierdzie bije z twojego postu! Jadu wystarczyłoby na czterdziestu ateistów, ale znajomości ortografii nawet na jednego marnego by zabrakło. tongue_out
      • majenkir Re: 13.02.14, 19:21
        ira_07 napisała:
        > Nowy nick i od razu temat o religii w szkole big_grin

To jak nalezy zaczynac kariere na emamie, zeby nie byc posadzona o trolling?
        • ira_07 Re: 13.02.14, 19:40
          No na ten przykład wymyślić jakąś bardziej prawdopodobną historyjkę? Bo ja wiem, we wrześniu to mogła napisać, nie w lutym.
        • anorektycznazdzira Re: 13.02.14, 20:12
          Trzeba kilka miesięcy czytać ze zrozumieniem, sporządzić listę tematów zakazanych oraz tematów oczekiwanych i neutralnych, upewnić się, że od ostatniego takiego minęło dosyć czasu i zacząć pisać.
          Ze swoim prawdziwym tematem zaczekać kilka miesięcy, upewnić się, że jest się odpowiednio rozpoznawanym, odpowiednio skomponować post- i juuuuż! można zaczynać tongue_out
    • jdylag75 Re: religia w szkole, prośba o radę 13.02.14, 17:54
      Na początku roku na pewno wychowawca prosił, zgodnie z obowiązującymi przepisami, o podpisanie oświadczenia, że wyrażasz zgodę aby dziecko uczęszczało na katechezę. Zakładam, że takiego oświadczenia nie podpisałaś.
      Jeśli to prawda, co piszesz, w co mocno wątpię, wystarczy telefon do szkoły, albo karteczka do wychowawcy z prośbą żeby dyrektorka sprawdziła przepisy. Z reszta mozesz doczytać na stronie MENu.

• jjjjjj Re: religia w szkole, prośba o radę 13.02.14, 17:56
      uch, nie jestem trollem, powtarzam, do tej pory nie było żadnych problemów, żadnych, zero. Dzisiaj wystąpiła taka sytuacja, która mnie bardzo zdziwiła, też pomyślałam o tej etyce, że dyrekcja się zabezpiecza. W każdym razie dzięki za radę z tym pismem od dyrekcji jak będzie potrzeba to skorzystam z niej.
      • uzaleznionytanebo22 Re: religia w szkole, prośba o radę 13.02.14, 18:03
        Masz prawo zrobić im połączenie Hiroszimy, Nagasaki i kiepskiego poniedziałku Chucka Norrisa. Powiedz dyrektorce wprost że nie ma prawa domagać się takiego pisma.
    • dantonka Re: religia w szkole, prośba o radę 13.02.14, 18:23
      Też pomyślałam, że to żart.
      Pójdziesz na to spotkanie?
      Daj znać, jakich rewelacji w tym temacie dowiedziałaś się od pani dyrektor.
    • jjjjjj Re: religia w szkole, prośba o radę 13.02.14, 18:47
      jutro dam znać jak mi poszło, tu musi być jakieś drugie dno, bo nie chce mi się wierzyć, że dyrektor nie zna się na przepisach i do tej pory nie było żadnych problemów ze strony szkoły.
    • alpenne Re: religia w szkole, prośba o radę 13.02.14, 18:56
      Też jestem ciekawa jak to się skończy. Ale mam pytanie do ematek czy to prawda że w szkołach waszych dzieci ,tylko pojedyncze osoby nie uczestniczą na religię? Tak sobie poczytuję i zawsze się dziwie w jakiej części Polski mieszkacie?U moich dzieci w szkołach, podstawówka i liceum,tylko części dzieci z klasy chodzi na religię .Pozostałe dzieciaki nie mają wolne ,etyka nie ma.
      • ciociacesia zaledwie 50 km od warszawy 13.02.14, 19:46
        moja córka jest pierwszym i jedynym dzieckiem w szkole ktore nie chodzi
        • aribeth1 Centrum Krakowa 14.02.14, 08:32
          Mój syn jest pierwszym w historii swojego przedszkola zerówkowiczem, który nie chodzi na religię. Przedszkole zwykłe, samorządowe. Ciekawa jestem, jak to będzie wyglądało w szkolesmile
          • naomi19 Re: Centrum Krakowa 14.02.14, 08:55
            u mnie- górny śląsk- zaraz obok katowic, miasteczko 40 tys - moja córka jest jedyną niechodzącą na reigię w przedszkolu. podejrzewam, że tak samo będzie w szkole
            • plater-2 wszystko zalezy od diecezji 15.02.14, 09:52
              u nas sporo dzieci nie chodzi na religie

www.iskk.pl/kosciolnaswiecie/179-dominicantes-i-communicantes-2012.html
        • morekac Re: zaledwie 50 km od warszawy 16.02.14, 10:24
          A w liceum u córki wypisali im z planu religię. Bo nikt w klasie nie zadeklarował chęci uczestnictwa...
    • plater-2 Rozporzdzenie MEN 13.02.14, 19:06
      z dnia 14 kwietnia 1992 r.
      § 1
      1. W publicznych przedszkolach organizuje się, w ramach planu zajęć przedszkolnych, naukę religii na życzenie rodziców (opiekunów prawnych). W publicznych szkołach podstawowych, gimnazjach, ponadpodstawowych i ponadgimnazjalnych, zwanych dalej „szkołami”, organizuje się w ramach planu zajęć szkolnych naukę religii i etyki:

1) w szkołach podstawowych i gimnazjach – na życzenie rodziców (opiekunów prawnych),

2) w szkołach ponadpodstawowych i ponadgimnazjalnych – na życzenie bądź rodziców (opiekunów prawnych) bądź samych uczniów; po osiągnięciu pełnoletności o pobieraniu religii i etyki decydują sami uczniowie.

2. Życzenie, o którym mowa w ust. 1, jest wyrażane w najprostszej formie oświadczenia które nie musi być ponawiane w kolejnym roku szkolnym, może natomiast zostać zmienione.

3. Uczestniczenie lub nieuczestniczenie w przedszkolnej albo szkolnej nauce religii lub etyki nie może być powodem dyskryminacji przez kogokolwiek i w jakiejkolwiek formie.

§ 2
      1. Przedszkole i szkoła mają obowiązek zorganizowania lekcji religii dla grupy nie mniejszej niż siedmiu uczniów danej klasy lub oddziału (wychowanków grupy przedszkolnej). Dla mniejszej liczby uczniów w klasie lub oddziale (wychowanków w grupie) lekcje religii w przedszkolu lub szkole powinny być organizowane w grupie międzyoddziałowej lub międzyklasowej.

2. Jeżeli w przedszkolu lub szkole na naukę religii danego wyznania lub wyznań wspólnie nauczających zgłosi się mniej niż siedmiu uczniów (wychowanków), organ prowadzący przedszkole lub szkołę, w porozumieniu z właściwym kościołem lub związkiem wyznaniowym, organizuje naukę religii w grupie międzyszkolnej lub w pozaszkolnym (pozaprzedszkolnym) punkcie katechetycznym. Liczba uczniów (wychowanków) w grupie lub punkcie katechetycznym nie powinna być mniejsza niż trzy.

3. Jeżeli w grupie międzyszkolnej lub pozaszkolnym (pozaprzedszkolnym) punkcie katechetycznym uczestniczą uczniowie szkół (wychowankowie przedszkoli) prowadzonych przez różne organy, organy te ustalają, w drodze porozumienia, zasady prowadzenia grup lub punktów katechetycznych.

4. W szczególnie uzasadnionych przypadkach organ prowadzący przedszkole lub szkołę, w ramach posiadanych środków, może — na wniosek kościoła lub związku wyznaniowego — zorganizować nauczanie religii danego wyznania w sposób odmienny niż określony w ust. 1—3.

5. Dopuszcza się nieodpłatne udostępnianie sal lekcyjnych na cele katechetyczne, w terminach wolnych od zajęć szkolnych, kościołom i związkom wyznaniowym również nie organizującym nauczania religii w ramach systemu oświatowego.

§3
      1. Uczniom, których rodzice lub którzy sami wyrażą takie życzenie (§ 1 ust. 1), szkoła organizuje lekcje etyki w oparciu o programy dopuszczone do użytku szkolnego na zasadach określonych w art. 22 ust. 2 pkt 3 ustawy o systemie oświaty.

2. W zależności od liczby zgłoszonych uczniów zajęcia z etyki mogą być organizowane według zasad podanych w § 2.

3. Szkoła jest obowiązana zapewnić w czasie trwania lekcji religii lub etyki opiekę lub zajęcia wychowawcze uczniom, którzy nie korzystają z nauki religii lub etyki w szkole.

§ 4
      Nauczanie religii odbywa się na podstawie programów opracowanych i zatwierdzonych przez właściwe władze kościołów i innych związków wyznaniowych i przedstawionych Ministrowi Edukacji Narodowej do wiadomości. Te same zasady stosuje się wobec podręczników do nauczania religii.

§ 5
      1. Przedszkole lub szkoła zatrudnia nauczyciela religii, katechetę przedszkolnego lub szkolnego, zwanego dalej „nauczycielem religii”, wyłącznie na podstawie imiennego pisemnego skierowania do danego przedszkola lub szkoły, wydanego przez:

1) w przypadku Kościoła Katolickiego – właściwego biskupa diecezjalnego,

2) w przypadku pozostałych kościołów oraz innych związków wyznaniowych – właściwe władze zwierzchnie tych kościołów i związków wyznaniowych.

2. Cofnięcie skierowania, o którym mowa w ust. 1, jest równoznaczne z utratą uprawnień do nauczania religii w danym przedszkolu lub szkole. O cofnięciu skierowania właściwe władze kościołów lub innych związków wyznaniowych powiadamiają dyrektora przedszkola lub szkoły, oraz organ prowadzący. Na okres pozostały do końca roku szkolnego kościół lub inny związek wyznaniowy może skierować inną osobę do nauczania religii, z tym że równocześnie pokrywa on koszty z tym związane.

3. Nauczyciel religii prowadzący zajęcia w grupie międzyszkolnej lub pozaszkolnym (pozaprzedszkolnym) punkcie katechetycznym albo uczący na terenie kilku szkół lub przedszkoli jest zatrudniany przez dyrektora szkoły lub przedszkola wskazanego przez organ prowadzący, o którym mowa w § 2 ust. 2 lub przez organ wskazany w porozumieniu, o którym mowa w § 2 ust. 3.

4. Nauczycieli religii zatrudnia się zgodnie z Kartą Nauczyciela.

§ 6
      Kwalifikacje zawodowe nauczycieli religii określają odpowiednio Konferencja Episkopatu Polski Kościoła Katolickiego oraz właściwe władze zwierzchnie kościołów lub innych związków wyznaniowych – w porozumieniu w Ministrem Edukacji Narodowej.

§ 7
      1. Nauczyciel religii wchodzi w skład rady pedagogicznej szkoły, nie przyjmuje jednak obowiązków wychowawcy klasy.

2. Nauczyciel religii ma prawo do organizowania spotkań z rodzicami swoich uczniów również poza wyznaczonymi przez szkołę lub przedszkole zebraniami ogólnymi, wcześniej ustalając z dyrektorem szkoły lub przedszkola termin i miejsce planowanego spotkania.

3. Nauczyciel religii może prowadzić na terenie szkoły organizacje o charakterze społeczno-religijnym i ekumenicznym na zasadach określonych w art. 56 ustawy o systemie oświaty. Z tytułu prowadzenia organizacji nie przysługuje mu dodatkowe wynagrodzenie.

4. Nauczyciel religii ma obowiązek wypełniania dziennika szkolnego.

5. Nauczyciel religii uczący w grupie międzyklasowej (międzyoddziałowej), międzyszkolnej oraz w punkcie katechetycznym ma obowiązek prowadzić odrębny dziennik zajęć, zawierający te same zapisy, które zawiera dziennik szkolny.

§ 8
      1. Nauka religii w przedszkolach i szkołach publicznych wszystkich typów odbywa się w wymiarze dwóch zajęć przedszkolnych (właściwych dla danego poziomu nauczania) lub dwóch godzin lekcyjnych tygodniowo. Wymiar lekcji religii może być zmniejszony jedynie za zgodą biskupa diecezjalnego Kościoła katolickiego albo władz zwierzchnich pozostałych kościołów i innych związków wyznaniowych.

2. Tygodniowy wymiar godzin etyki ustala dyrektor szkoły.

§ 9
      1. Ocena z religii lub etyki umieszczana jest na świadectwie szkolnym bezpośrednio po ocenie ze sprawowania. W celu wyeliminowania ewentualnych przejawów nietolerancji nie należy zamieszczać danych, z których wynikałoby, na zajęcia z jakiej religii (bądź etyki) uczeń uczęszczał.

2. Ocena z religii (etyki) nie ma wpływu na promowanie ucznia do następnej klasy.

3. Ocena z religii (etyki) jest wystawiana według skali ocen przyjętej w danej klasie.

4. Uczniowie korzystający z nauki religii lub etyki organizowanej przez organy prowadzące szkoły według zasad określonych w § 2 ust. 2-4 otrzymują ocenę z religii/etyki na świadectwie wydawanym przez szkołę, do której uczęszczają, na podstawie świadectwa katechety lub nauczyciela etyki.

§10
      1. Uczniowie uczęszczający na naukę religii uzyskują trzy kolejne dni zwolnienia z zajęć szkolnych w celu odbycia rekolekcji wielkopostnych, jeżeli religia lub wyznanie, do którego należą, nakłada na swoich członków tego rodzaju obowiązek. Pieczę nad uczniami w tym czasie zapewniają katecheci.
    • joa66 Re: religia w szkole, prośba o radę 13.02.14, 19:12
      1) Czy dziecko bylo zapisane na religię/chodzilo na religie I PRZESTALO chodzic bez jakiejkolwiek informacji od Was?

2) Czy chodzi o brak klasyfikacji Z RELIGII czy w ogóle? Jezeli to pierwsze to patrz punkt 1.
    • jjjjjj Re: religia w szkole, prośba o radę 13.02.14, 19:27
      dzięki , dzięki bardzo, dziecko nie chodzi na religię od początku.
    • anorektycznazdzira Re: religia w szkole, prośba o radę 13.02.14, 20:07
      Chyba ściemniasz i trollujesz, takie wezwanie i sugestie podpadałyby pod paragraf, żaden dyrektor nie jest takim kretynem.
    • boo-boo Re: religia w szkole, prośba o radę 13.02.14, 20:41
      Ja bym powiedziała, żeby poinformowali o tym kuratorium- o tym jaki mają problem- jak nie to ja sama ich poinformuję.
      Pojebało ich chyba.
    • jowita771 Re: religia w szkole, prośba o radę 13.02.14, 20:44
      To jakaś katolicka szkoła? Jak normalna publiczna, to mogą Ci naskoczyć.
    • green_agula Re: religia w szkole, prośba o radę 13.02.14, 21:07
      skontaktuj się z tą fundacją www.wolnoscodreligii.pl/ pomogli już w wielu takich sytuacjach wink
    • kol.3 Re: religia w szkole, prośba o radę 14.02.14, 07:18
      Zgłoś sprawę do kuratorium. Obstawiam, że masz do czynienia z dewotką, która chce wymusić posyłanie dzieciaka na religię, metodą rozmiękczenia rodziców.
      • olewka100procent Re: religia w szkole, prośba o radę 14.02.14, 08:40
        szkoła pewnie wioskowa, gdzie ludziom w głowie sie nie mieści, jak można w boga nie wierzyć . Mnie kiedyś zaczepiła katechetka przedszkolna z pytaniem dlaczego dziecko nie chodzi na religię , powiedziałam coś w stylu, że nie bede dziecku religii wybierać , wybierze albo i nie, sam kiedyś jak będzie tego świadomy, a ona oburzona do mnie- to jest rola rodziców właśnie żeby tą religie wybrać, po prostu masakra, na końcu pyta w co wierzymy a ja: W NIC i poszłam , a babę kakao zatkało
    • vi_san Re: religia w szkole, prośba o radę 14.02.14, 09:23
      Dyrekcja szkoły nie ma prawa wymagać od ciebie usprawiedliwienia, dlaczego nie posyłasz dziecka na religię - i nie ma prawa "nie sklasyfikować" ucznia za nie chodzenie na lekcje religii. Ma natomiast prawo POPROSIĆ cię o pismo stwierdzające, iż wiesz, [deklarujesz] że dziecko nie uczęszcza na wspomnianą. Jedynym wyjątkiem jest szkoła katolicka, ale tam zazwyczaj przy przyjęciu dziecka podpisujesz zgodę na uczestnictwo zarówno w lekcjach religii, jak i Mszach Świętych, modlitwie itp.
      • plater-2 Re: religia w szkole, prośba o radę 14.02.14, 10:12
        Nie koniecznie "katolicka". Kazda szkola społeczna. Kazda szkola wyznaniowa.
        • vi_san Re: religia w szkole, prośba o radę 14.02.14, 12:28
          Racja. Każda szkoła wyznaniowa. Z tym, że zwykle podczas rekrutacji do takiej szkoły jest wymagana "deklaracja" uczestnictwa w życiu danej wspólnoty wyznaniowej. I wówczas pretensje byłyby nie na miejscu, podobnie jak i nie posyłanie dziecka na dane lekcje.
      • truscaveczka Re: religia w szkole, prośba o radę 15.02.14, 10:01
        Szkoła nie ma prawa żądać deklaracji o niechodzeniu na religię, takie jest prawo.
        Jedyny dokument, jaki trafił do szkoły mojej córki ode mnie to podanie o świetlicę w godzinach odbywania się zajęć z przedmiotu nadobowiązkowego (tymi słowy).
    • solaris31 Re: religia w szkole, prośba o radę 14.02.14, 09:31
      nie wierzę w tę historyjkę. brzmi bardzo niewiarygodnie tongue_out
      • jowita771 Re: religia w szkole, prośba o radę 14.02.14, 11:34
        Ja wierzę. W miejscu, gdzie zamierzamy się przeprowadzić jest podstawówka. Szkoła sto metrów od domu, to byłby duży plus, ale patronem jest błogosławiony, który kolegował się z pedofilami i ich skutecznie chronił, więc kiepski patron dla szkoły podstawowej, poza tym czytałam na stronie szkoły, że wpajają wartości chrześcijańskie (publiczna szkoła!). Na szczęście poziom jest niski, więc bez żalu poślę dzieci do szkoły oddalonej od domu o jakieś sześćset metrów, ale za to takiej, gdzie nauczyciele i dyrekcja zajmują się swoimi obowiązkami, a nie pierdołami w stylu wpajanie światopoglądu i szkoła trzyma wysoki poziom.
        • solaris31 Re: religia w szkole, prośba o radę 14.02.14, 11:50
          mam nadzieję, że wpajanie wartości chrześcijańskich to wpajanie uniwersalne - na zasadzie - nie zabijaj, nie kradnij, kochaj bliźniego. i przeciwko tym wartościom jak sądzę nie jesteś. sam parton szkoły niczego nie zmienia - już nie żyje wink zeby kogoś oskarżać - trzeba mieć dowody wink a światopogląd był, jest i będzie - jak to nazywasz - wpajany zawsze, niezależnie od tego, jaki to światopogląd / bo przeciez nie musi być katolicki/, i kto go wpaja.

ale nie o tym chciałam wink

historyjka dla mnie niewiarygodna z kilku powodów - po pierwsze dlatego, że rzec dzieje się w środku roku szkolnego, a jeśli już, powinna się dziać na poczatku roku, po drugie dlatego, że w dzisiejszych czasach dyrektorzy bardzo ostro pilnują się ze znajomością przepisów, bo każdy problem to od razu organ prowadzący na głowie. po trzecie, nauczyciele , a już dyrektorzy na pewno , doskonale wiedzą, że ocena z religii nie wpływa na promocję do kolejnej klasy, bo uczęszczanie na nią jest nieobowiązkowe. można więc dostać pałę z religii, i przejść do wyższej klasy.
          • jowita771 Re: religia w szkole, prośba o radę 16.02.14, 10:31
            Nie zabijaj, nie kradnij to nie są wartości chrześcijańskie, chyba się chrześcijanie zapędzacie w podkradaniu cudzych wartości i przedstawianiu ich jako własne.
            A co patrona i tego, że niczego nie można mu udowodnić, to chyba miałaś na myśli to, że nie można go pociągnąć do odpowiedzialności, bo tego faktycznie już nie możemy zrobić. Jak ktoś wierzący, to może mieć nadzieję, że pana Bóg sprawiedliwie osądzi nie oglądając się na to, że na ziemi on błogosławiony.
            A w statucie szkoły są zmiany, chciałam zacytować to, co czytałam kiedyś, ale teraz jest to ujęte inaczej i jest dodany punkt o wolności sumienia i wyznania i o prawie do nieposyłania dziecka na katechezę. Chyba ktoś się postawił. Dla mnie to niczego nie zmienia, bo szkoła nieco bardziej oddalona od domu nadal jest lepsza jeśli chodzi o nauczanie.
          • olena.s Re: religia w szkole, prośba o radę 16.02.14, 10:56
            am nadzieję, że wpajanie wartości chrześcijańskich to wpajanie uniwersalne - n
            > a zasadzie - nie zabijaj, nie kradnij, kochaj bliźniego. i przeciwko tym warto
            > ściom jak sądzę nie jesteś.
            To są wartości chrześcijanskie???? Tak je rozumiem wykoncypowalisobie w I wieku n.e.??? No błagam, nie rozśmieszaj mnie z samego rana!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka