Dodaj do ulubionych

Ślub - ubiór gościa

16.02.14, 21:00
Dobra, znawczynie ślubnego SV, proszę o radę. Jako że niezmiernie rzadko bywam na ślubach i weselach, to nie mam rozeznania co ewentualnie ujdzie, a co nie. Jako że wszystko płynie, to i obyczaje ulegają zmianie. Czarna kiecka niby odpada, wiadomo, ale co z takim przypadkiem: ślub cywilny, wielkie miasto, wesele w formie obiadu z muzyką, ew. tańcami, wszyscy się znają i lubią. Czy "mała biała" (koktailówka) dla gościa (nie świadkowej), to absolutne NIE, czy kwestia do przedyskutowania, biorąc pod uwagę kolorowe dodatki?
No i jak bardzo trzymacie się tego typu zasad - latają wam, dostosowujecie się, czy "zależy od różnych czynników"?
Obserwuj wątek
    • klamkas Re: Ślub - ubiór gościa 16.02.14, 21:06
      Na czyjeś śluby nie ubieram się ani na biało, ani na czarno, żeby młodym nie było przykro (bo może być, różni są ludzie i różnie reagują w takich okolicznościach). Na moim ślubie mi to zwisało - w ogóle nie patrzyłam jak ktoś był ubrany i w ogóle tego nie pamiętam. Raz miałam sukienkę w kolorze sukni młodej i z motywem z jej sukni - byłam świadkiem, młoda obgadała ze mną temat i pomysł i sukienka mi się podobały, więc nie było problemu.
    • sueellen Re: Ślub - ubiór gościa 16.02.14, 21:06
      Czy "mała biała
      > " (koktailówka) dla gościa (nie świadkowej), to absolutne NIE, czy kwestia do p
      > rzedyskutowania, biorąc pod uwagę kolorowe dodatki?

Raczej nie. Pomiędzy białym i czarnym jest tyyyyyle kolorów, dlaczego temat ciągle powraca?
    • hellulah Re: Ślub - ubiór gościa 16.02.14, 21:08
      Lepsza mała czarna z kolorowymi dodatkami, spotykałam się z tym nie raz, sama praktykowałam, to w moich kręgach przyjęte, mnie nie razi (ale też znawczynią SV w wielu lokalnych odmianach nie mienię się być). Byłam na ślubie gdzie świadkowa miała czarną sukienkę, a na moim własnym chyba wszyscy goście byli na czarno tongue_out Biała nie bardzo - tego nie ominiesz (zakaz upodabniania się do panny młodej).
    • nenharma Re: Ślub - ubiór gościa 16.02.14, 21:14
      Mała czarna z kolorowymi dodatkami ujdzie, mała biała moim zdaniem absolutnie nie. Biały i jego pochodne to kolory zarezerwowane w tym dniu dla panny młodej.
    • mindtriper Re: Ślub - ubiór gościa 16.02.14, 21:20
      Byłam w zeszłym oku na weselu w rodzinie. Ta część rodziny znana jest z bardzo dużego przywiązania do wszelkich zasad i "co ludzie powiedzą".
      Ja wiedziałam, że pójdę w białej sukience, ale to, że wszystkie żony i dziewczyny facetów z tejże rodziny też będą na biało było przyjemnie zaskakujące.
    • run_away83 Re: Ślub - ubiór gościa 16.02.14, 21:33
      Zasada absolutbie nadrzędna: nie wolno przyćmić wyglądem panny młodej.

Poza tym: należy w miarę możliwości wpasować się w konwencję - ka klasyczne wesele z wielką pompą - wieczorowo, na ślub dwojga hippisów z weselem w formie przyjęcia w ogrodzie - z fantazją, na ślub cywilny zwuenczony skromnym przyjęciem dla najbliższej rodziny - wizytowo smile

Co do bieli i czerni, to w stanie czystym te kolory stanowczo odpadają; w towarzystwie kolorowych dodtków mogą ujść, ale... pod warunkiem że państwo młodzi nie są przesądni i nie mają kija w dupie wink Bezpieczniej jednak wybrać kieckę w innym kolorze smile
    • jola-kotka Re: Ślub - ubiór gościa 16.02.14, 21:36
      Kocham białe sukienki i chodzę w nich na wesela nie biorę pod uwagę czy wypada czy nie. Zresztą teraz nie zawsze jest tak,że panna młoda ubrana jest na biało ostatnio byłam na ślubie kościelnym i wystąpiła w bordowo kremowej,widziałam suknie slubne czerwone,fioletowe także z ta czernia i biela chyba już nieaktualne.
    • iwoniaw Re: Ślub - ubiór gościa 16.02.14, 21:38
      Nie, na czyjś ślub nie poszłabym ani na biało ani na czarno - jest naprawdę milion kolorów, jak ktoś wyżej pisze - z czym problem, żeby akurat na tę okazję z tego miliona opcji nie wybierać akurat żadnej z DWÓCH?
    • joanna51 Re: Ślub - ubiór gościa 16.02.14, 21:39
      Biala sukienka nie, ale jasna stonowana tak.
      Joanna
    • ruscello Re: Ślub - ubiór gościa 16.02.14, 21:56
      Już bardziej pasuje czarna z kolorowymi dodatkami niż biała/ecru. Na weselu jeszcze to jakoś wygląda, jeśli młoda ma długą suknię, choć nie jest to stosowne.

Jesteś pewna, że na ślub cywilny i obiad, panna młoda nie założy krótkiej kremowej sukienki z kolorowymi dodatkami, które są teraz dość powszechne? Ja właśnie tak byłam ubrana na swoim ślubie niewiele ponad rok temu - ślub cywilny, obiad z tańcami i wielkie miasto smile
    • to_ja_tola Re: Ślub - ubiór gościa 16.02.14, 22:00
      heh...właśnie dzisiaj sobie kupiłam czarna kieckę na wesele(chociaż znając życie kupię i tak jeszcze ze dwie do czasu ślubu).
      No więc kiecka czarna z "kamieniami" na rękawach i do tego jak na razie będę czarne mieniące się szpilki smile
      Ewentualnie jakas marynarka...kolor obojętny smile
      • lucadimontezemolo Re: Ślub - ubiór gościa 16.02.14, 22:06
        Mała czarna na ślub i wesele jak najbardziej, najlepiej w towarzystwie kolorowych i rozpraszających nieco czerń dodatków.
    • pederastwa Re: Ślub - ubiór gościa 16.02.14, 22:24
      Lepsza już czarna niż biała.
    • mayaalex Re: Ślub - ubiór gościa 17.02.14, 07:01
      Mala czarna - dlaczego nie? Czern nie jest juz kolorem zalobnym, do tego rodzaju slubu i przyjecia pasuje tym bardziej - o ile oczywiscie panstwo mlodzi nie sa jakos straszliwie konserwatywni (ale pewnie nie sa, skoro slub cywilny i wesele-obiad). Odpuscilabym sobie zdecydowanie biala, nie wiesz jaka bedzie sukienka panny mlodej, moze sie okazac, ze wlasnie mala biala... To jest jej dzien, to ona ma sie wyrozniac na tle wszystkich innych, ma byc wyjatkowa. Ja mialam wesele na duzym jachcie, moja suknia byla dosc prosta jak na suknie slubne bo choc wybrana w salonie sukni slubnych to jednak fason miala jak sukienki wieczorowe a nie typowa beza czy inna rozlozysta suknia "balowa" i chyba nie bylabym zachwycona, gdyby byla inna dziewczyna w dlugiej bialej sukni (krotka biala bym przelknela ale to dlatego, ze moja byla dluga).
      Wiem, ze na forum jest silna frakcja przeciwniczek czarnych sukienek na wesele - ale dla mnie czarna jest dopuszczalna bo czern jest juz kolorem uniwersalnym. Biel jednak dla mnie nie do konca w tych okolicznosciach.
      • najma78 Re: Ślub - ubiór gościa 17.02.14, 08:15
        Jak nie czern to biel...naprawde nie istnieja inne kolory? Bylam na roznych slubach i weselach i ogladalam mnostwo zdjec z takich imprez i nie widzialam kobiet w malych ani dyzch czarnych. Naprawde. Za kazdym razem jak pojawia sie watek na tym forum o sukienkach wyjasciowych to pojawoa sie tzw mala czarna. To to wogole bylo kiedys modne?
        • hellulah Re: Ślub - ubiór gościa 17.02.14, 09:16
          > mala czarna. To to wogole bylo kiedys modne?

Wow, uszanowanko, tak rano, a ty już zrobiłaś mi dzień smile smile smile
        • lady-z-gaga Re: Ślub - ubiór gościa 17.02.14, 09:21
          Za kazdym razem jak pojawia sie watek
          > na tym forum o sukienkach wyjasciowych to pojawoa sie tzw mala czarna. To to wo
          > gole bylo kiedys modne?

big_grin
      • iwoniaw Serio, założyłabys czarną kieckę do obiadu 17.02.14, 09:21
        w godzinach wczesnopopołudniowych, do tego gdyby to był obiad weselny?
        • hellulah Re: Serio, założyłabys czarną kieckę do obiadu 17.02.14, 09:26
          Zależy jaką, gdzie i z kim i jak (jaka stylizacja). Nawet przy założeniu, że to wczesne popołudnie.
          • aqua48 Ani na biało, ani na czarno 17.02.14, 09:39
            Włożyłabym elegancki, stonowany kostium na taką okazję gdybym nie miała nic innego. Ale nie ubrałabym się na biało, ani na czarno.
    • giokonda.it Re: Ślub - ubiór gościa 17.02.14, 09:47
      Ja się dostosowuję. Dla mnie to sacrum. Chodzi o to,że panna młoda powinna się wyróżniać a biała suknia na tle innych kolorowych robi wrażeniesmile To jest jedyna taka postać na ślubie. Jej ślub jej święto. Nie wiem dlaczego kobiety mają z tym taki problem? Czarny odpada, bo to kolor żałoby. Na moim weselu kilka panien było na czarno i to bez dodatków. Jednak zwraca to uwagę.
      • maggi9 Re: Ślub - ubiór gościa 17.02.14, 10:11
        No a jak panna młoda wcale nie ma białej/kremowej/ecru sukienki tylko kolorową to co?

Ja się dostosowuję i tyle. Nie każdy ślub wygląda tak samo, nie każda czarna/biała sukienka wygląda tak samo. Czerń jest ok byle nie dobita czarnymi dodatkami. Biel trochę bardziej dyskusyjna ale jeśli pm wcale nie ma białej sukienki to wtedy dlaczego nie?
        W sytuacji klasycznej, kiedy panna młoda ma wielką białą bezę z welonem trudno ją przyćmić/pomylić z kobietą gościem w sukience w kolorze kości słoniowej bez welonu.
        • giokonda.it Re: Ślub - ubiór gościa 17.02.14, 10:24
          O ile wiem, to bezy są już passe a królują proste suknie także może się okazać,że na weselu są dwie kobiety w sumie podobnie ubrane. To raz. Dwa jeśli masz tę wiedzę,że panna młoda szykuje sobie kreację w innym kolorze, to nie ma przeciwskazań do bieli. Ubiór powinien być dostosowany do sytuacji.
    • poppy_pi Re: Ślub - ubiór gościa 17.02.14, 10:29
      Moim zdaniem mała czarna sprawdzi się zawsze i wszędzie, wszystko zależy od kroju i dodatków. Z bieli i jej pochodnych bym zrezygnowała.
      • najma78 Re: Ślub - ubiór gościa 17.02.14, 12:11
        Tzw mala czarna to jest jakos koszmar modowy. Takich sukienek nawet w sklepach nie widze i nie spotykam na imprezach (oprocz pogrzebow) osob w czern ubrach jz nie mowiac o jakichs masakrcznych mini.
    • beataj1 Re: Ślub - ubiór gościa 17.02.14, 12:20
      Zacznijmy od tego że na ślubach cywilnych w dużych miastach naprawdę nie zawsze panny młode zakładając biel. Na ostatnich 5 ślubach cywilnych na których byłam panny młode ubrane były na niebiesko, zielono, różowo i szaro. Za każdym razem były to sukienki koktailowe a nie kiece ślubne. Po drugie czerń się pojawiała też u panien młodych - jako dodatek np - buty torebka czy biżuteria u jednej.
      Pomysł że nie można zakładać białego by nie przyćmić panny młodej jest po prostu głupi. Napawdę sądzicie że na imprezie weselnej są jacys goście którzy mogą mieć wątpliwości która to jest panna młoda?

Co do czarnej sukienki. A jak ktoś lubi ten kolor, dobrze się w nim czuje i ma np odpowiednią sukienkę a nie ma kasy na nową sukienkę to ma nie iśc bo SV zabrania. Litości. Czerń już od dawana nie jest kolorem żałobnym. Jeśliby była okazało by się że większość biur, banków i nawet niektórzy kelnerzy żyją w permanentnej żałobie. Kolor jak kolor. Pasuje wszędzie.

I na koniec. SV to nie dekalog wyryty w kamieniu. Zmienia się tak jak zmieniają się ludzie. Zasada nieubierania białego na slub miała sens gdy panny młode zawsze były ubrane na biało. A teraz jak panna młoda ma zieloną, różową fioletową suknie jak to się będzie mieć do zakazu białego.
      Trochę zdrowego rozsądku...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka