Dodaj do ulubionych

Praca niani

18.02.14, 00:26
Powiem szczerze, zamontowalam kamerę, opiekunka siedzi, a córka 1,5 roku bawi się sama. Tyle co pilnuje aby glowy sobie nie rozbiła. Nie bawią sie razem. Niania nie krzyczy, nie bije, mówi ciepłym głosem, mała jest karmiona, dostaje picie, jak idzie spać to niania zawsze ją przykryje kocykiem, zmienia jej pampersy ale... sie nie bawi. Mam mieszane uczucia, czy to jest dobra niania?
Obserwuj wątek
    • klamkas Re: Praca niani 18.02.14, 00:37
      Pytanie niestosowne: ile jej płacisz?

Za dbałość, czy szczególną dbałość? wink
      • eli-tea Re: Praca niani 18.02.14, 01:15
        Płacę 7 zł za godz.
        • paul_ina Re: Praca niani 18.02.14, 11:01
          Bardzo mało. Za dwa razy więcej plotłaby jej wianki i nuciła opery.
        • czar_bajry Re: Praca niani 18.02.14, 11:23
          eli-tea napisał(a):

> Płacę 7 zł za godz.

big_grinbig_grinbig_grin
          Bądź zadowolona z niani.
        • edelstein Re: Praca niani 18.02.14, 12:09

7zl za godzine?nawet panie sprzatajace zarabiaja wiecej i przynajmniej nikt ich nie kameruje bez ich zgody.
          Przykro,ze ludzie daja sie tak wykorzystywac.Tym bardziej,ze opieka to odpowiedzialnosc.
        • taki-sobie-nick Re: Praca niani 26.02.19, 23:10
          eli-tea napisał(a):

> Płacę 7 zł za godz.

Kutwa.
          • double-facepalm Re: Praca niani 27.02.19, 16:02
            2014.
    • aquella Re: Praca niani 18.02.14, 01:43
      dobra , tylko trzeba jej powiedzieć, żeby się bawiła z dzieckiem.
      Tylko jak?? "Widziałam panią w kamerze - wszystko fajnie ale wogóle się pani z córeczką nie bawi" wink
    • katriel Re: Praca niani 18.02.14, 02:56
      A chcesz, żeby się niania z małą bawiła?
      To nie jest oczywiste. Tak jak spotyka się (na sąsiednim forum) matki niemowlaków
      lamentujące, że "babcia przyzwyczaja do noszenia", tak i bywają rodzice starszych
      maluchów, którzy panikują, że "niania cały czas zabawia, a dziecko ma się uczyć
      samo się soba zajmować". Bywają też rodzice, którym jest totalnie wszystko jedno,
      jak niania spędza czas z dzieckiem, pod warunkiem, że dziecko jest zadowolone.

I tu dochodzimy do drugiego pytania: co na to twoja córka? Płacze, marudzi, wygląda
      na znudzoną - czy cała szczęśliwa eksploruje świat?

A trzecia kwestia, jaka mi się nasuwa, to pytanie: po co niania miałaby się bawić?
      To nie ma być sugestia, że nie powinna, tylko próba ustalenia, na czym ci naprawdę
      zależy. Chodzi o samą przyjemność zabawy, czy o stymulowanie rozwoju? Czy o co?

Jak już sobie sama odpowiesz na te pytania, to porozmawiaj z nianią o swoich
      oczekiwaniach. I już.
      • 3-mamuska Re: Praca niani 18.02.14, 05:03
        Ja bym wolała zeby sie niania nie bawiła.
        Dziecko samo sie uczy , trzeba mu tylko dostarczyć potrzebne rzeczy.
        Moj młody jak mu sie ktos wtrącał do zabawy autami to zabierał i odchodził.
        Zreszta w co chcesz zeby sie bawiły???
        Moze daj niani jakieś pomysły, ja z 3 dzieci i nie mam bladego pojęcia jak bawić sie z 1.5 rocznym dzieckiem.

Moje uwielbiały bawić sie w bałagan to pamietam z tego okresu.
        Klaskam na podłodze czerstwe rozbieralam do pampersa i pozwalałam malować farbami wszystkimi częściami ciała.
        Prxesypywaly tez groch fasole i tp. Tylko pod opieka zeby sobie gdzieś nie naciskały,
        Dzieci sa kreatywne, i czasem wtrącanie sie dorosłych przeszkadza. Moze niania za krótko jest i dlatego nie znają dziecka chce zobaczyć co dziecko lubi jak bawi sie samo.

Moja koleżanka tak nauczyła syna jedynka, ze jazda zabawkę trzeba mu pokazać ja działa co sie przyciska co otwiera, bo on nie wie jak sie bawić.
        Teraz ma 6 lat i gdy jest w domu cała uwagę trzeba mu poświecić bo inaczej sie nudzi i jęczy, trzeba mu nawet kartki w ksiazeczkach przewracac...
        Dodam ze w szkole umie sam, a w domu ma 2 lewe rączki a rodzice juz nie młodzi zapatrzeni w synka robią z niego kalekę.

Wiec z dwojga złego lepiej dać dziecku swobodę. A bawić sie z dzieckiem mozesz ty po oracy zeby muec lepsza wiez z dzieckiem niż niania.
        • marychna31 Re: Praca niani 18.02.14, 10:22
          > Moj młody jak mu sie ktos wtrącał do zabawy autami to zabierał i odchodził.
          Bardzo niepokojące zachowanie. Ten typ zachowania jako nieprawidłowy, został wpisany przez specjalistów w opinii dotyczącej mojego dziecka, obserwowanego w kierunku autyzmu.

> Moze daj niani jakieś pomysły, ja z 3 dzieci i nie mam bladego pojęcia jak bawi
          > ć sie z 1.5 rocznym dzieckiem.
          Widać ilość nie przekłada się na jakość.
          • ichi51e Re: Praca niani 18.02.14, 13:52
            Bwa ha ha ha...
          • 3-mamuska Re: Praca niani 18.02.14, 13:58
            marychna31 napisała:

> > Moj młody jak mu sie ktos wtrącał do zabawy autami to zabierał i odchodzi
            > ł.
            > Bardzo niepokojące zachowanie. Ten typ zachowania jako nieprawidłowy, został wp
            > isany przez specjalistów w opinii dotyczącej mojego dziecka, obserwowanego w ki
            > erunku autyzmu.
            >

Oj jaka pani psycholog sie znalazła.

> > Moze daj niani jakieś pomysły, ja z 3 dzieci i nie mam bladego pojęcia ja
            > k bawi
            > > ć sie z 1.5 rocznym dzieckiem.
            > Widać ilość nie przekłada się na jakość.

No teraz gdy moje dzieci sa większe to nie mama pojęcia jak sie bawić z 1.5 rocznikiem taki powrot jest ciężki.

Moja obecna niania z drugim dzieckiem – jest inna. Spaceruje, owszem – ale ok. 5 godzin – się z nim bawi. Rozmawia, uczy, pokazuje, naśladuje dźwięki, ma kobieta powołanie, bo tej zabawy i poświęcania uwagi jest mnóstwo."

No nie wiedziałam ze to jest zabawa, rozmowa książeczki to nie nazwałabym zabawa.
            Wiec ja owszem nie bawilam sie z dziećmi ale rozmawiałam pokazywalam, czytałam książeczki itp. Lubiłam tez z dziećmi gotować.
            Wiec to zależy co jest dla kogo zabawa.
      • asia_i_p Re: Praca niani 18.02.14, 09:47
        No właśnie, może w poprzedniej pracy dostała ochrzan za nadmierne zabawianie?
    • atteilow Re: Praca niani 18.02.14, 07:54
      Czy niania wie, że jest podglądana? A zlapalas ja tez na tym jak dlubie w nosie lub poprawia majtki, ktore wcięły się w tyłek? Wiesz, człowiek jak mysli, że jest sam robi, rzeczy, ktorych by przy innych nie zrobił i znósł w pokorze niewygodę wciętych majtek.
      • mx3_sp Re: Praca niani 18.02.14, 08:13
        Czy autorka sama bawi się ze swoim dzieckiem? Czy oprócz zmiany pieluchy, drzemki, karmienia, wykonania codziennych obowiązków "bawisz się" z dzieckiem? Czy nie wymagasz od obcej osoby więcej w stosunku do własnego dziecka niż sama dajesz?
        • summerland Re: Praca niani 26.02.19, 22:38
          Ale to czesto tak jest, ze wymagania od nian sa na wyrost. Rodzice placa, rodzice wymagaja.
          • double-facepalm Re: Praca niani 27.02.19, 16:02
            Płaciła minimalną godzinowa,na czarno.
    • amy.28 Re: Praca niani 18.02.14, 08:54
      Powiem tak. Moja pierwsza niania z moim pierwszym dzieckiem się nie bawiła, albo bawiła trochę (głównie zachęcała do samodzielnej zabawy, podawała klocki, ale rozmawiała mało). Pracowałam w domu więc miałam to okazję poniekąd obserwować – ale jakoś tak to było i już. Bardzo dużo z nim spacerowała, uważała na niego, dbała, tuliła. I ok. Nie miałam porównania jak to wpływało na rozwój bo było to pierwsze dziecko.
      Moja obecna niania z drugim dzieckiem – jest inna. Spaceruje, owszem – ale ok. 5 godzin – się z nim bawi. Rozmawia, uczy, pokazuje, naśladuje dźwięki, ma kobieta powołanie, bo tej zabawy i poświęcania uwagi jest mnóstwo.
      Efekt? Mam porównanie do pierwszego dziecka. Mój syn ma rok dopiero – a pokazuje zwierzęta w książce, takie rzeczy jak oko czy nos na sobie, naśladuje kota, psa, konika, auto, potrafi świadomie przepraszać (przytula się, wydaje taki specyficzny dźwięk i przestaje robic to za co przepraszał, np. uderzenie brata), układa i pięknie bawi się lego – potrafi zbudować całkiem sporą wieże, ba – ostatnio brał kredkę do ręki i malował po obrazku, też świadomie. Potrafi się super porozumiewać, jet bardzo sprawny manualnie ( na moim telefonie potrafi wejść do puzzli, odblokować go, przesunąć ekran, wejść w odpowiednią ikonkę). Potrafi siedzeć na kolanach i ogladać książkę przez 10 minut, skupiać się na pewnych czynnościach, rozumie mnóstwo rzeczy. Rozwojowo przy pierwszym synu – to jest minimum pół roku do przodu, mój pierwszy syn takie rzeczy robił jak miał grubo ponad półtora roczku. I teraz widzę ze to zasługa pracy niani. Także wymagaj tego.
      Natomiast być może ma taki styl pracy. Za czasów naszych matek i babć było tyle roboty że kobiety tylko doglądały dzieci aby się nie zabiły. Moja matka w życiu się ze mną nie bawiła. Moja babcia to doglądała dzieci, miały być nakarmione i zadbane ale nie siedziała z nimi na dywanie i nie układała klocków. A dla mnie to oczywiste – mój mąż też jak wraca z pracy to się z dziećmi po 2 godziny bawi. Ale kiedyś tak nie było, może niania jest z tego pokolenia i wystarczy zwrócić jej na to uwagę?
      • giokonda.it Re: Praca niani 18.02.14, 10:46
        Szybszy rozwój dziecka to raczej zasługa starszego rodzeństwa nie niani. Zazwyczaj w rodzinie pierwsze jest zabawiane intensywniej, bo jest jedno i można mu poświęcić więcej uwagi. Drugie chowa się przy pierwszym a czasu na zabawę rodzice zazwyczaj mają mniejwink
        • paul_ina Re: Praca niani 18.02.14, 11:54
          Dokładnie, ja mam rocznego syna i 4-letnią córkę, uwielbiają się nawzajem i dużo razem bawią, przy czym syn wyprzedza o jakieś pół roku albo i więcej osiągnięcia innych znajomych roczniaków.
      • summerland Re: Praca niani 26.02.19, 22:43
        I tak by sie nauczyl w swoim czasie. Po co tak wszystko przyspieszac. Rodzice maja takie ambicje, ze ich dziecko musi byc lepsze od innych. Smieszy mnie to jak rodzice uwazaja swoje dziecko za najmadrzejsze.
    • jagienka75 Re: Praca niani 18.02.14, 09:39
      sama bawisz się bez przerwy z dzieckiem? chyba na dłuższą metę tak sie nie da?
    • kikimora78 Re: Praca niani 18.02.14, 09:43
      1,5 roczne dziecko bawi się zupełnie samo? cały dzień? ba, dzień za dniem, kilka dni pod rząd? jakoś nie bardzo wierzę big_grin
      • beatrycja.30 Re: Praca niani 18.02.14, 09:50
        7 zł za godzinę a wymagania wielkie
        • przystanek_tramwajowy Re: Praca niani 18.02.14, 09:52
          O takich moja babcia mawiała: wyżej sra niż dupę ma. big_grin

---
          Ja mówię dzieciom: Nie, nie przejedziesz się na koniku, ale jak wrócimy do domu, to co byście przejeździli w 30 sekund, dostaniecie do skarbonki. I też mają ogromne uśmiechy (by upartamama.
          • mx3_sp nie widzisz, że to elita!! 18.02.14, 09:53
          • mindtriper Re: Praca niani 18.02.14, 10:36
            Rozumiem, że gdyby płaciła dużo więcej, to, używając twojego języka, powinna dziecka kupę zjadać. Razem z pampersem.
    • slonko1335 Re: Praca niani 18.02.14, 09:55
      Ale niania wie, że oczekujesz, że będzie z małą się bawić? i jak córka? jej to przeszkadza i nie wie co ze sobą robić ? czy niania podsuwa jakieś zajęcia?
      Jeżeli dziecko dopilnowane,zaopiekowanie i uwagi się nie domaga to nie widzę nic złego w zachowaniu niani.

Sygnaturka się zgubiła....
    • kikimora78 Re: Praca niani 18.02.14, 10:02
      Przyczepiłyście się tych 7 zł jakby tą nianię ktoś siłą tam zaciągnął i zmuszał do pracy. Zgodziłą się na tą stawkę przecież. Jakby się zgodziła na 1 zł to jest umowa między mamą a nianią.

Tu pytanie powinno być nie "ile płacisz" tylko "co macie w kontrakcie" bo nie wg. wypłaty się pracownika rozlicza tylko wg. zakresu obowiązków zapisanych w umowie (no, niech będzie, "umowie ustnej")
      • mx3_sp Re: Praca niani 18.02.14, 10:06
        ale widać, że wystarczy, że nie bije nie krzyczy, nakarmi i napoi. Autorka sama nie wie jak powinna wyglądać opieka nad 1,5 rocznym dzieckiem skoro zadała pytanie, czy to jest dobra niania. Naoglądała się telewizji, a nie potrafi sama wysunąć refleksji. I faktycznie te 7 zł nie ma tu nic do rzeczy.
      • to_ja_tola Re: Praca niani 18.02.14, 10:33
        kikimora78 napisała:

> Przyczepiłyście się tych 7 zł jakby tą nianię ktoś siłą tam zaciągnął i zmuszał
        > do pracy. Zgodziłą się na tą stawkę przecież. Jakby się zgodziła na 1 zł to je
        > st umowa między mamą a nianią.
        >
        > Tu pytanie powinno być nie "ile płacisz" tylko "co macie w kontrakcie" bo nie w
        > g. wypłaty się pracownika rozlicza tylko wg. zakresu obowiązków zapisanych w um
        > owie (no, niech będzie, "umowie ustnej")
        >
        >
        >

no chyba niekoniecznie....
        Zapłąci ochłap..ok dziewczyna się zgadza,ale...wymagania ma takie,jakby co najmniej płąciła jej z 20zł/h.
        Tak się nie robi.
        Daje mało,dziecko nie płacze,niania się nad dzieckiem nie znęca...dba o nie i w ogóle.
        A że się nie bawi???
        Która matka ma czas bawić się non stop z dzieckiem.Baw się sama po powrocie z pracy.
        • kikimora78 Re: Praca niani 18.02.14, 10:38
          > Która matka ma czas bawić się non stop z dzieckiem.Baw się sama po powrocie z p
          > racy.

No wiesz - jak niania będąca w pracy nie ma czasu się bawić z dzieckiem to kto ma? No chyba, że niania jeszcze pierze, sprząta, gotuje, pieli ogródek i takie tam - wtedy rozumiem.
          Serio mówisz szefowi: panie, a kto tam ma czas w pracy raporty sprzedaży robić, zrób se sam po pracy tongue_out
          • to_ja_tola Re: Praca niani 18.02.14, 10:52
            raz,że ja raportów robic nie muszę..w pracy ja niewiele muszę...ja robię,bo lubięsmile
            A w tym przypadku nic nie wiemy,ale obawiam się,że niania za te 7zł to i wstawi pralkę i dziecku chociaż obiad zrobi,a jak dziecku to i reszcie rodziny.
            Wcale się nie zdziwię.Bo babki mające nianie myślą,że są paniami ich losu i wolno im wszystko narzucić.
            • paul_ina Re: Praca niani 18.02.14, 11:58
              Nianie są różne. Ja dwóm płaciłam ok. 12 pln za godzinę 2 lata temu, pierwsza bawiła się z dzieckiem, druga grzebała w moim laptopie, oglądała telewizję, gadała przez komórkę. Każda z nich miała zajmować się tylko dzieckiem, żadnych sprzątań, prań czy gotowań.
              • to_ja_tola Re: Praca niani 18.02.14, 18:49
                wiem,że są różne.Ale ona oprócz tego,że dziecko nakarmione,zadbane,przewiniete,ładnie się samo bawi nie ma nic do zarzucenia niani,tylko jakiś jej wymysł,że nie skacze nad dzieckiem.
                Zresztą znamy tylko jej wersje.
                Może niania jakoś tam się z dzieckiem zabawi,a ona twierdzi,że niania nie bawi się NIC a nic.
    • gazdzinazdaleka Re: Praca niani 18.02.14, 10:08
      Niania oczywiście wie o tym, że jest podglądana przez kamerę? Bo jeśli nie wie, to jest to nielegalne.
      • przystanek_tramwajowy Re: Praca niani 18.02.14, 10:11
        Ale autorka wątku sama podała, że płaci 7 zł za godzinę, więc widocznie uważa, że należy jej się za tę kwotę dużo więcej niż dostaje.

---
        Ja mówię dzieciom: Nie, nie przejedziesz się na koniku, ale jak wrócimy do domu, to co byście przejeździli w 30 sekund, dostaniecie do skarbonki. I też mają ogromne uśmiechy (by upartamama.
        • kikimora78 Re: Praca niani 18.02.14, 10:33
          Nie! Autorka płaci 7 zł za godzinę - kropka.
          Autorka nie dogadała z nianią jak ma wyglądać jej praca, czyli brak jest zakresu obowiązków i teraz nie wie co zrobić - kropka.
          • kikimora78 Re: Praca niani 18.02.14, 10:35
            Albo - zakres obowiązków jest, ale autorka jako niedoświadczona w zatrudnianiu niani - właśnie się połapała że coś jest nie tak. Teraz powinna - jeśli się zdecyduje - zaproponować negocjację i aneks do umowy i na tej podstawie pewnie powinna zwiększyć wynagrodzenie skoro niani nowe obowiązki (czynna i aktywna zabawa) dojdą.
            • mx3_sp Re: Praca niani 18.02.14, 10:45
              może za dużo się naoglądała idealnej niani. Przecież napisała, że nie wie niania pracuje dobrze. Podglądaczka nie wie czy niania robi dobrze czy źle. Matka chyba powinna wiedzieć czego jej dziecko potrzebuje.
            • atteilow Re: Praca niani 18.02.14, 11:00
              Nie bądź naiwna, myślisz, że maja umowę spisana?
              • kikimora78 Re: Praca niani 18.02.14, 11:12
                no umowę albo "umowę ustną" - jak zwał tak zwał, jakoś się "umówiły" przecież big_grin

jeśli się umówiły "pani Kasiu, pani POSIEDZI z dzieckiem za 7 zeta" to pani siedzi za 7 zeta. jak zrobią aneks "pani Kasiu, pani rzuci jej piłkę od czasu do czasu i namaluje kotka za dodatkowe 1,5 zeta" to pani Kasia może i namaluje...
                • atteilow Re: Praca niani 18.02.14, 12:12
                  Hasło "pani posiedzi" sugeruje jednorazową przysługę jakiejś tam znajomej znajomej, za grzecznościowa sumę 7zl/h. Tu jest regularne zatrudnienie niani w godzinach i miejscu ustalonym przez matkę dziecka, niania podlega jej poleceniom i wytycznym. Dodatkowo jest inwigilowana za pomocą kamerki. To złamanie co najmniej dwóch paragrafów.
    • gaskama Ponawiam pytanie: niania wie, że jest filmowana? 18.02.14, 11:05
      Ponawiam pytanie. Czy niania wie, że jest filmowana?
    • lauren6 Re: Praca niani 18.02.14, 11:14
      7 zł za godzinę i mega pretensja, że niania nie urządza teatrzyków i balów lalek. Boże widzisz i nie grzmisz?
      • beatrycja.30 Re: Praca niani 18.02.14, 11:35
        To są grosze. Niania jest w porządku.
        • hanka20074 Re: Praca niani 18.02.14, 11:53
          wg mnie niania jest okey

przerabiałam kilka opiekunek i żadnej nie musiałam filmować
          "wpadały" przy moim niespodziewanym przyjściu z pracy

teraz moją córką opiekuje się 16 letnia dziewczyna
          młodej pasuje taka "starsza siostra"
          dziewczyna dostaje tygodniówkę, a ja wiem że ma mi kto dziecko odebrać, że nakarmi, że przypilnuje
          a i jak jej się "zachce" to potrafii młodej wymyślić zabawy
    • przystanek_tramwajowy Re: Praca niani 18.02.14, 11:46
      Ciekawe, czy policja zainteresowałaby się sprawą, gdyby dostała zgłoszenie, że pani eli-ta nielegalnie filmuje nianię swojego dziecka? I pewnie jeszcze zatrudnia na czarno? Z tego, co wiem, to solidna grzywna by poleciała za coś takiego. Coś około 5 tysiączków może być nawet...

---
    • szamanta Re: Praca niani 18.02.14, 11:51
      Jak długo masz u siebie opiekunkę ?Czy tylko w jednym pomieszczeniu masz monitoring ,czy w całym domu? kobieta jest poinformowana o kamerce?

To że dziecko potrafi samo się pobawić bez towarzystwa dorosłej osoby to nie jest nic złego ani szkodliwego, wręcz przeciwnie, kreatywność malej się rozwija , ale jeśli naprawdę nie podoba ci się taka sytuacja to podczas rozmowy poproś nianie ,aby poczytała malej, książeczki po pokazywała.
      Sama pamiętam ,ze ja akurat z własnym 1.5 rocznym dzieckiem tez nie umiałam się bawić, bo nawet nie wiedziałam jak to się z takim maluchem pobawić, co wzięłam w ręce to wyrywało i rzucało, albo burzyło. Moje też w tym wieku wolały zabawy na ich zasadach ,czyli coś same sobie w wyobraźni tworzyły i towarzystwa wtedy nie potrzebowały.
      Nie bawiłam się z dziećmi w domu, najlepiej na podwórku razem
      A wiosna się zbliża, fajny okres ,będzie cieplej , będą wychodzi na plac zabaw tak wiec nie martw się. Dziewczyny poradzą sobie z sobą smile
    • guderianka Re: Praca niani 18.02.14, 12:14
      to tak jak ja teraz (zabawa w pranie się nie liczy tongue_out)
      • ywwy Re: Praca niani 18.02.14, 12:30
        hmm, w sumie ciekawy wątek.
        Bo niania to niańczenie? A to dokładnie pielęgnowanie, doglądanie, opieka i chowanie.

Czyli nie oznacza to zabawy smile te role są oddzielone.

Ale wystarczy, że wyraźnie sprecyzujesz co należy do obowiązków niani, radziłabym nawet ustalić z nianią jakie to będą zabawy.

I oczywiście filmowanie pracownika bez jego zgody jest nieetyczne!
    • fomica Re: Praca niani 18.02.14, 13:28
      Niania wykonuje pewne minimum, i z tego co piszesz, wykonuje to dobrze - dziecko jest zadbane, bezpieczne. Nawet rodzice nie zawsze mają ochote na zabawę z tak małym dzieckiem, bo to jest nużące, a co dopiero obca osoba.
      Chyba nie ominie cię konieczność dogadania - jaki właściwie zakres obowiązków mieści się w tej zabójczej stawce.
    • anulka20001 Re: Praca niani 18.02.14, 13:42
      2 lata temu tez płaciłam niani 7 zł, obecnie bierze 8, pilnuje dziecka brata. Te 7-8 zł to niezła stawka w moim mieście, nie kazdy mieszka w "stolycy". Moja niania z synem bawiła sie bardzo dużo, rozmawiala, pokazywała, malowała, lepiła, wycinała itp itd. To ona go zaczęła odpieluchowywać. Może ta twoja ma po prostu tak, że nie bawi sie dużo i tyle. Pogadaj z nią.
      • fomica Re: Praca niani 18.02.14, 13:57
        Nie wiem jak mozna pisac że 7 zł za godzinę opieki nad dzieckiem to niezła stawka, nawet na najdalszej prowincji. Minimalna pensja w Polsce to 1680 zł, co przy średniej 160 h miesięcznie daje średnio 10,5 brutto, czyli ok. 7 netto. MINIMALNA. Takie minimum może i jest adekwatne przy kasie, sprzątaniu, stróżowaniu, kopaniu rowów, w pracach które nie wymagaja organizacji, odpowiedzialności, sa proste i mechaniczne. Ale tu przecież chodzi o bezpieczeństwo, zdrowie, rozwój twojego dziecka, jak dla mnie to jednak kompletnie inny poziom odpowiedzialności i złozoności pracy. A tu rodzice beztrosko stwierdzają że minimalna stawka, porownywalna z kasą w Biedronce, to taka w sam raz za opieke nad ich małym dzieckiem. Wow.
        • anulka20001 Re: Praca niani 18.02.14, 14:42
          Zgadzam sie z toba jesli chodzi o odpowiedzialnosc, zatrudniajac nianie powierzasz jej najcenniejsza dla ciebie osobe ale powtarzam jej ta stawka pasowala. Sama tyle zaproponowala i my sie zgodzilismy, placilam jej ok 70% mojej pensji. Nie kazdy zarabia kokosy. Zawsze kiedy byla taka mozliwosc dostawala z gorka. Do tej pory mamy serdeczny kontakt czyli pokrzywdzona nie byla.
          • lauren6 Re: Praca niani 18.02.14, 18:57
            Wiesz, są tacy co z własnej woli godzą się na darmowe staże.

Kobieta pewnie szukała pracy. Jak ktoś wyżej napisał płaca minimalna na umowie o pracę to 10 zł brutto i tego powinno się trzymać jeśli jest się przyzwoitym człowiekiem. Tu pewnie te 7 zł jest płacone na czarno, bez odprowadzania składek, czyli niania zarabia tak na prawdę poniżej płacy minimalnej w Polsce. Mniej niż sprzątaczka na etacie.

Nie wiedziałam, że trzeba żyć w "stolycy" żeby płacić ludziom godnie i zgodnie z polskim prawem...
      • attiya Re: Praca niani 18.02.14, 14:01
        ale nie każdy tez mieszka w Paciejewie Dolnym
    • attiya Re: Praca niani 18.02.14, 13:57
      8 godzin pracy - 56 zł - wow
      i pewnie żadnego obcego języka nie uczy jej?
      a to świnia
    • dot.netowa Re: Praca niani 18.02.14, 17:54
      Zatrudniasz osobę to zdefiniuj jej obowiązki, to czego od niej oczekujesz i za co płacisz.
      Ja absolutnie nie widzę problemu tak samo jak nie widzę potrzeby ciągłego zabawiania dziecka.

• d.o.s.i.a Re: Praca niani 18.02.14, 18:56
      Sama tez chcialabys byc filmowana?
    • pelissa81 Re: Praca niani 26.02.19, 22:52
      Wątek z 2014 roku, zatem córka już w szkole smile
    • an.16 Re: Praca niani 27.02.19, 11:00
      Obrzydliwe jest to co robisz.
      • double-facepalm Re: Praca niani 27.02.19, 16:08
        Wątek z 2014.
        Było więcej takich jematek, lata temu, w dodatku w Wawie. Teraz jedna z drugą by się chyba wstydzily przyznac do filmowania bez zgody i do płacenia minimalnej godzinowe do tego na czarno.
        • taki-sobie-nick Re: Praca niani 27.02.19, 22:23
          double-facepalm napisała:

> Wątek z 2014.

Podrzucony przez summerland.
          • summerland Re: Praca niani 27.02.19, 22:46
            Ja weszlam w ten watek bo zostal podrzucony przez aankaa w watku Dlaczego male dzieci.
            • double-facepalm Re: Praca niani 27.02.19, 22:57
              Bo to kolejny watek tej samej forumki big_grin
              Zatrudnia za minimum na czarno, nagrywajac bez zgody (było w historii wiecrj takich jemateczek ale one chyba bardziej "normalne" w toku życia się zrobily) i teraz wpindala się dzieciatej koleżance na caaaalutki dzień do mieszkania. Albo celowo trolluje albo jest hmm ograniczona kognitywnie.
              • summerland Re: Praca niani 27.02.19, 23:02
                Mozliwe wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka