Dodaj do ulubionych

Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie

19.02.14, 12:07
Teroz Wom napisza jak sie jom szykuje,
może kiero z wod swojymu chopowi zrychtuje.
Weźta talyrz szyroki, nojlepiyj głymboki.
Wlyjcie wrzoncyj wody az pojdom łobłoki.
Trzy zombki cosnku drobniuśko siekiejta.
Wymieszejta z warym ale nie kosztejta.
Ze trzy sznitki chleba, nojlepiyj starego.
Poskubcie i wciepcie do talyrza tego.
Wymiyszejcie to wszysko z łyżkom tłustego.
Posolcie, popieprzcie i pomagujcie.
Nabiercie na łyżka i sie rozkoszujcie.

Dla goroli wyjaśnienie, to oczywiście śląska wodzionka, przepis podstawowy smile

Każdy kraj i każdy region ma chyba taką bida-potrawę, prostą, z niewielu składników, jedzoną kiedyś przez niższe warstwy, bo była tania, ale jednocześnie pyszna i lubiana. Macie takie potrawy? Typowe dla regionu.
Obserwuj wątek
    • ira_07 Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 12:21
      Proziaki. Czyli takie placuszki-bułeczki pieczone na blasze lub patelni. Szczerze, nie wyobrażam sobie, że woda z czosnkiem i chlebem może być pyszna, ale nie próbowałam. Może i jest wink
      • opium74 Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 12:26
        Moja mama robi szare kluski ziemniaczane. Posypuje się to białym serem i skwarkami - pycha smile
        inne bida potrawy które bardzo lubię to hiszpańska zupa chlebowo-czosnkowa i szwajcarskie founde
        • morgen_stern Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 12:27
          Nie można zapomnieć o pizzy wink
        • ven-ge Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 15:12
          Oj tak - kluseczki z białym serem i skwarkami. U mnie w domu przynajmniej raz w tygodniu sie to jadlo. Ale jak zrobiłam taki obiad mężowi to patrzyl w ten talerz, nie wiedział czy już zacząć to jeść czy poczekać, w końcu zapytał "a do tego to żadnego mięsa nie będzie??"
        • przeciwcialo Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 16:42
          I ryż z soczewicą i cebulą smazoną. Mniam.
        • aurinko Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 09.11.14, 13:02
          Szare ziemniaczane to pewnie przecieraki wink Wczoraj Nm robił smile
      • kikimora78 Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 12:27
        No właśnie - czy takie pyszne to nie wiem, ale... jak by tak ktoś przez tydzień nic nie jadł, albo tylko suche ziemniaki, to dostając taką wodę z czosnkiem i chlebem by chyba orgazmu dostał...
        • morgen_stern Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 12:31
          To nie jest woda z czosnkiem, tam dodaje się jeszcze tłuszcz, pieprz i sól, zapewniam że jakiś smak to ma.
          • karra-mia Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 12:42
            i ja robię z grzankami. uwiebiam. zreszta moje dzieciaki też, a najlepiej smakuje, jak im tyłki wymarzną zimą na spacerze, to wodzionka jest wtedy w sam raz smile
          • misterni Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 15:22
            Mój maż robi wodzionkę na bulionie i oprócz czosnku daje jeszcze sporo ziela angielskiego i liścia laurowego. smile A z chleba robi grzanki.
          • imsad Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 09.11.14, 12:00
            Uwielbiam wodzionkę.
            Ja robię ją szczególnie często kiedy jestem przeziębiona i ładuję nawet główkę czosnku
            Tłuste u mnie to masełko zamiast tradycyjnie kiedyś stosowanego smalczyku .
            Super smakuje a o chorobach dawno zapomniałam tak czosnek wymiatasmile
            No ale z racji zapachu jest to potrawa weekendowa.
        • bei Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 12:32

Pierogi z ziemniakami ( przyprawione jak farsz do ruskich, tylko bez sera ), gołąbki z ziemniakami, placki ziemniaczane, naleśniki, pierogi z owocami, zupy owocowe, pierogi z serem, piure ziemniaczane z jarmużem, piure ziemniaczane ze szpinakiem, piure ziemniaczane z groszkiem i z marchwią.
          olaromanska.blox.pl/html

www.dlaleszka.cba.pl/
          • kikimora78 Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 12:36
            No tak, ziemniaki, ziemniaki, ziemniaki big_grin jak mnie kiedyś wywalili z pracuni z dnia na dzień (i żeby nie było, przez mojego szefa, który wg. zarządu narozrabiał, a że ja byłam jego asystentką i przyszłam z nim z innej firmy to tez poleciałam z rozmachem) i okazało się, że mój ojciec tego samego dnia stracił pracę, to mieliśmy bekę, że se teraz kupię książkę "365 potraw z ziemniaka" i dam mu odpisać big_grinbig_grinbig_grin
        • morgen_stern Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 12:32
          Btw dla mnie np. kwaśnica, zachwalana góralska zupa nie smakuje. Nikomu nie każę się tą wodzionką zachwycać, to był tylko przykład.
          • misterni Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 15:24
            Morgen, a czego Ty się spodziewałaś big_grin
            Przecież wiadomo było, że co najmniej kilka zacznie od tego, że to przecież nie może być dobre big_grin
            • gulcia77 Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 09.11.14, 20:03
              Ja sobie zrobiłam wodzionkę mieszkając w Rotterdamie big_grin Przysięgam, że nigdy nie jadłam nic lepszego!!! big_grin
        • lelija05 Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 12:39
          No nie wiesz, nie wiesz smile
          Jak ktoś lubi czosnek, to będzie mu smakować, ale na drugi dzień jest hardkor big_grin
          My sobie serwujemy podczas przeziębienia.
    • ichi51e Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 12:34
      Smazona mortadelka big_grin
      • morgen_stern Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 12:37
        I w panierce!
        • gulcia77 Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 09.11.14, 20:05
          Ja tam wolę w cieście naleśnikowym. Ale generalnie się z paniami zgadzam big_grin
      • misterni Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 15:33
        No ale prawdziwa mortadelka wcale nie jest taka tania wink
        Ale w panierce jest super smile
    • aandzia43 Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 12:35
      Kocham wszystko, co można zrobić z kartofli, a bieda-przepisów na nie nie brakuje smile
      • kalia-kalia Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 12:59
        Ja też, ja też smile. Kiedyś nawet zasmakowałam w takich tylko ugotowanych i wystygniętych smile.
        • aandzia43 Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 13:16
          O taaak, dobrze posolone to i na zimno przejdą wink
          • morgen_stern Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 13:38
            U mnie kartofle z obiadu długo nie poleżą, mija godzina, dwie i wciągam je posolone smile
      • sl-14 Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 09.11.14, 18:18
        > Kocham wszystko, co można zrobić z kartofli, a bieda-przepisów na nie nie brakuje smile

Też tak mam. smile
        Nie wiem, czy typowe dla regionu i dla jakiego, ale uwielbiam ugotowane ziemniaki, pokrojone w plasterki i jeszcze podsmażone, do tego jajka sadzone i kartofle maczane w żółtkach, mniam. Albo ziemniaki upieczone ze skórką, posolone i posmarowane masłem, może być czosnkowym. Albo młode ziemniaki z koperkiem i maślanką.
    • rhaenyra Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 12:39
      zacierka
      czarne kluski
      psiocha
      • morgen_stern Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 12:45
        Bądź łaskawa wyjaśnić, co to jest psiocha
        • rhaenyra Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 12:52
          kulinarnylublin.blox.pl/2009/03/Potrawy-regionalne-psiocha.html
          • rhaenyra Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 12:53
            zamiast maki pszennej mozna uzywac zytniej albo wlasciwie kazdej innej, ale imo z zytnia najlepsza
            do teo usmazona cebulka i esta kwasna smietana smile
            pyyyycha a dupa rosnie suspicious
          • guderianka Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 12:57
            Psiocha przypomina mi kopytka-tylko bez wyrabiania ciasta i ponownego zagotowania
            • rhaenyra Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 13:06
              tylko w przepisie najwazniejszego nie napisali
              tego sie nie zostawia zeby se samo dochodzilio tylko enericznie tlucze sie taka drewniana plaka zeby sie nie przypalilo i ladnie polaczylo
              • clio_1 Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 20.02.14, 08:41
                W Łodzi to się nazywa prażoki, najlepsze są z kapuśniakiem, a jeszcze lepsze odsmażone następnego dnia, polane tłuszczykiem i ze skwarkami...
                • magdalenka79k Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 09.11.14, 09:59
                  A u nas mówiło się prażuchy (też łódzkie) a moja teściowa z Łodzi nie znała tego w ogóle.
                  • dzoaann Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 09.11.14, 11:28
                    O wlasnie! Prazuchysmile uwielbiam z cebulka podsmazanasmile moja mama spod Kaliszasmile
          • olikol Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 09.11.14, 13:54
            yyyyyyyy....... moi znajomi taką "psiochę" to robią dla kur do jedzenia big_grin tyko ziemniaki w łupinach z mąką razową.
            a psy m.in. dostają kaszę uprażoną z kośćmi. smile
          • hesperia1 Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 09.11.14, 19:51
            Znam to pod nazwą kobylaki. Pyszne.
          • gulcia77 Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 09.11.14, 20:11
            W okolicach Kalisza na to się mówiło dziady smile Uwielbiałam!!! A najbardziej, jak ciocia robiła z tego placuszki i piekła je na płycie pieca kuchennego. Kilka w kieszeń i cały dzień można było po polu latać.
    • guderianka Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 12:40
      I to jest pyszne ? wink
      Ja nie wiem czy to regionalne czy z babci stron-nigdy nie dopytałam-babcia spędziła młodość (do ok 15 roku życia) w "Centrali" (okolice konińskiego) Robiła zacierki na mleku (mąka z wodą przecierana w sitku nad gotującym się mlekiem), jajecznicę z mąką (uwielbiałam ją a najlepsze było to, że było jej dwa razy więcej niż normalnej) i może placki z jabłkami- ciasto jak naleśnikowe, tylko gęstsze wkrojone jabłka.
    • antychreza Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 12:50
      Mój chłop Ślązak niedawno to sobie uszykował, zjadł i pochwalił (się na blogu). Ja nie miałam odwagi spróbować ;p
      Z bieda potraw lubię placki z jabłkami, jajko sadzone z kaszą i odsmażane gotowane ziemniaki. I parę innych, a których teraz nie pamiętam ;p
    • bramstenga Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 12:56
      Łódź - zalewajka (wpisana nawet na listę produktów tradycyjnych), czyli gotowane ziemniaki zalane żurem. Występuje w różnych odmianach i z różnymi dodatkami (słonina, boczek, cebula, grzyby itp.).
      • zuwka Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 17:42
        Kooooocham zalewajkę! Musi być dużo ziemniaków smile
      • magdalenka79k Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 09.11.14, 09:57
        Patrz myślałam, że zalewajka to ogólnopolska potrawa. Najlepsza jednak z grzybami cały rok się czekało na grzyby, żeby zalewajke zjeść. Niestety sama nie potrafię tego ugotować.
        • capa_negra Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 09.11.14, 13:29
          Ogólnopolska, na Podkarpaciu tez znana
    • kochamruskieileniwe Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 12:57
      Gryczana ze skwarkami i m;lekiem zsiadłym/kefirem/maślanką
      Pasta aglio e olio
      babka ziemniaczana
      barszcz na zakwasie z buraków plus ziemniaki/fasolka
      zupa cebulowa z grzenkami
      dla grzybiarzy to będa łazanki z suszonymi grzybami (łazanki robione własnoręcznie)
      pyry z gzikiem lub ze sledziem
      zwykła zalewajka (bez kiełbasy)
      • capa_negra Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 09.11.14, 13:32
        > barszcz na zakwasie z buraków plus ziemniaki/fasolka

Pycha. Ostatnio cały dzień się raczyłam czystym barszczem z fasolą
    • lacitadelle Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 12:59
      Na Podlasiu - babka albo kiszka ziemniaczana, czyli też ziemniaki królują smile Ja bardzo lubię, szczególnie podsmażoną popijaną zsiadłym mlekiem.

www.google.pl/search?q=babka+ziemniaczana+z+boczkiem&client=firefox-a&hs=s7R&rls=org.mozilla:pl:official&channel=sb&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=eZwEU_blFYiS7Aag24DIBw&ved=0CCgQsAQ&biw=1280&bih=905
      apetytu sobie narobiłam smile
      • nenia1 Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 13:21
        Jadłam to na Podlasiu, generalnie teraz żałuję, że nie zapisywałam sobie nazw potraw jakie serwowała nam pani jak pojechaliśmy na ptaki w okolice Biebrzy. Pani gotowała nam na kolację potrawy regionalne, totalna egzotyka, niczego nie znałam.
    • noname2002 Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 13:15
      Pyry z gzikiem albo pyry z kwaśnym mlekiem
      Naleśniki z kawałkami jabłka w cieście(babcia mówiła na nie racuchy)
      Zupa warzywna z tego co akurat było w domu
      Krupnik

• kalia-kalia Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 15:57
        Myślałam, że racuchy zna cała Polska smile.
        • noname2002 Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 20.02.14, 00:16
          W moim domu mówiono racuchy i na naleśniki i na ciastka z ciasta takiego jak na pączki(faworki?), więc już sama nie wiem czy to nazwa zrozumiała dla każdego, czy gwara poznańska, czy tylko rodzinna.
          • kasnova Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 20.02.14, 08:23
            A u mojej babci racuchami nazywało się placki ziemniaczane. Jak dla mnie bez sensu, ale tak było.
    • nenia1 Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 13:17
      Do kategorii bida-potraw do się chyba jeszcze żur zalicza, szrutka zakiszana ciepłą wodą z skórką chleba, czosnkiem i wlewana potem do wody z tłuszczem jak na kiełbasę brakło. Zabielasz mlekiem, wsypujesz ziemniaki i jesz.

Albo oberiba - zupa z wiosennej kalarepy. Bób albo bober z masłem i z solą. Buchty z marmeladą.

Morgen, ale że kwaśnica ci nie smakuje, ja jak jadę do Ustronia to moja obowiązkowa zupa jest, no świetne tam robią po prostu, choć w chlebie już nie kupuję po tym jak mi raz jeden cała woda z zupy w chleb wsiąkła smile
    • totorotot Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 13:17
      makaron z twarogiem
      • morgen_stern Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 13:39
        I z podsmażaną cebulką... uwielbiam!
        • rhodesian_ridgeback Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 20.02.14, 11:01
          A nie z cukrem?
          • landora Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 09.11.14, 10:18
            Z solą i bez cebulki wink

Jeszcze pierogi leniwe, racuchy z jabłkami i naleśniki z dżemem.
    • kasnova Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 13:20
      Ja wprawdzie Hanyska, ale wodzionki nigdy nie cierpiałam. Mój szwagier za to się zachwycał smile
      Mój kumpel za to "sprzedał" mi kiedyś swój przepis na tanie i szybki danie: makaron z zarumienioną bułką tartą. Spróbowałam - da się zjeść, ale szału nie ma. Zdecydowanie wolę ziemniaki na 300 sposobów smile
      • rhaenyra Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 13:24
        z dziecinstwa to jedna z moich ulubionych potraw byl chleb z maslem i koncentratem pomidorowym tongue_out
      • morgen_stern Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 13:40
        Jesteś pierwszą Ślązaczką, jaką znam, która nie lubi wodzionki! Prowda ci godom smile
        • kasnova Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 15:52
          Wiem, wiem, dziwna jestem. Ale za to kwaśnicę uwielbiam wink
    • default Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 13:25
      Bida-jedzenie na ogół faktycznie jest pyszne, ale pamiętam też z wakacji spędzanych na wsi dwie zupy-koszmarki:
      - serwatkowa i
      - garus śliwkowy.
      Obydwie podawane z ziemniakami okraszonymi skwarkami - i o ile takie ziemniaki np. z zsiadłym mlekiem lub barszczem są przepyszne, o tyle w polączeniu z serwatką na gorąco (ble) lub gęstą, słodką zupą ze śliwek (fuj) tworzyły dania nie do przełknięcia.
      • marzeka1 Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 13:42
        Babka ziemniaczana.
        Ugotowane ziemniaki z zieleniną i maślanką, ewentualnie do tego jajo sadzone.
      • naturella Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 13:42
        Puree ziemniaczane wymieszane ze smażoną kapustą kiszoną - coś pysznegosmile
        • nenia1 Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 13:53
          Naturella, a wiesz może jak to się robi, to jeden z moich ulubionych smaków z dzieciństwa smile
          Gotowały to panie ze szkolnej stołówki i to było boskie, ale nie potrafię tego odtworzyć, ozłocę cię jak mi przepis sprzedasz.
          • mallina Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 14:03
            passionfruit.blox.pl/2011/04/Ziemniaki-z-kiszona-kapusta-Kartofelkraut.html
            durszlak.pl/przepisy-kulinarne/ciapkapusta
            • kasnova Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 16:05
              O, ciapkapustę uwielbiam, czasami dodaje boczek lub kiełbasę. Ale mi narobiłaś smaka! smile
          • naturella Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 17:54
            Najpierw kapucha - smazysz na smalcu drobno pokrojona cebulkę, do tego wrzucasz kapustę (trochę pokrojona), dodajesz ziele angielskie, liść laurowy, trochę pieprzu, jak ktoś lubi to kostkę boczkowa smile i sie smaży, dolewajac trochę wody. Na małym ogniu, pod przykryciem.

Osobno gotujemy ziemniaki. Aha, ja robię 2 x więcej ziemniaków niz kapusty. Np kg kapuchy i 2 kg ziemniaków. Jak sie ugotują to mieszamy z kapusta, wrzucamy kapustę razem z tym tłuszczem i woda ze smazenio-duszenia.
            • naturella Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 17:55
              Zapomniałam - ja na koniec wymieszane sole i pieprze do smaku.
        • killa_bunnies Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 20.02.14, 09:11
          O tak! I jeszcze z kiełbasą, wszystko wymerdane.
      • kasnova Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 15:59
        O jeny, w naszej rodzinie gotowało się właśnie barszcz z owoców, najczęściej z wiśni lub jabłek, zabielany śmietaną, podawany z ziemniakami i okrasą. Pycha!
    • aankaa Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 14:04
      ryż na sypko z cukrem i cynamonem, w wersji "wypas" dodane masło
    • rita75 Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 14:04
      zagraj,
      • feniks_z_popiolu Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 15:20
        Zagraj??
        Co to takiego
        • rhaenyra Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 15:49
          dziadowska zupa
    • edelstein Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 14:52

Przypomniala mu sie moja babcia,ktora za kazdym razem gdy przjezdzam pyta ci na ugotowac,a ja zawsze chce makaron z twarogiem i cebulka lub pierogi.Po ktoryms razie powieduiala"ty to lubisz jedzenie dla biedoty"wink
      Na co ja,babciu ty nie wiesz Ile u Nas twarog kosztujebig_grin
      • ailia Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 09.11.14, 18:39
        Euro dwadziescia wink
    • run_away83 Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 15:04
      Kasza gryczana ze skwarkami plus kubek zsiadłego mleka

Młode ziemniaczki z koperkiem

Lane kluski na mleku

Zalewajka

I jeszcze coś, co jadłam zaledwie kilka razy w życiu - paciara. To był o coś w stylu gęstego kisielu z mąki razowej, w wersji "na bogato" okraszone skwarkami lub śmietaną. Gotowała to moja babcia, która już nie żyje, a przepis zabrała ze sobą do grobu. Jak próbowałam odtworzyć na czuja gdy w studenckich czasach przyszło mi przeżyć miesiąc za mniej niż 500 pln, wyszedł mi niejadalny glut tongue_out
      • rhaenyra Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 15:16
        >Jak próbowałam odtworzyć na czuja gdy w studenckich czasach prz
        > yszło mi przeżyć miesiąc za mniej niż 500 pln, wyszedł mi niejadalny glut tongue_out
        a uprazylas najpierw porzadnie make ?
        • run_away83 Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 23:26
          W życiu bym na to nie wpadła... a w sumie nazwa mówi sama za siebie big_grin
          • rhaenyra Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 23:56
            oj dzieci dzieci wy to nawet w dzisiejszych czasach prazuchy zrobic nie umiecie tongue_out
    • inguszetia_2006 Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 15:15
      Witam
      No dobra. Jak tą wodziankę się robi? Woda, rozumiem, chleb rozumiem, czosnek, rozumiem, ale co jeszcze się tam dodaje, żeby to było tłuste? I pytanie co to znaczy: "wymieszejta z warym"? "Pomagujcie", czyli maggi? Dobrze kminię? Poproszę o przepis wzbogacony o tłuszcz. Jaki tłuszcz to ma być? Jak wy robicie te wodzianki? Zaciekawiła mnie ta zupa.
      Pzdr.
      Ing
      • mood_indigo inguszetia_2006 19.02.14, 15:19
        Tuste to smalec wink
        • morgen_stern Re: inguszetia_2006 19.02.14, 15:30
          Albo jakiś tłuszcz, może być masło. "War" to po prostu wrzątek. Tak, to maggi wink
          • verdana Re: inguszetia_2006 19.02.14, 15:38
            Matka mojej przyjaciółki robiła zupę - gotuje się pokrojone ziemniaki w sporej ilości posolonej wody, a gdy już są prawie miękkie - dodaje makaron. Jak makaron zmięknie wrzucamy łyżkę masła, można dodać pieprz. Nie wierzyłam, ze to pyszne, póki nie spróbowałam. Ale warunek jest jeden - to musi być tylko makaron i ziemniaki. Dodanie dla smaku marcheweczki, kostki rosołowej czy czegokolwiek czyni zupę niejadalną.
            • rhaenyra Re: inguszetia_2006 19.02.14, 15:42
              oszukana zacierka !!!!
            • rhaenyra Re: inguszetia_2006 19.02.14, 15:56
              zrob sobie prawdziwa to dopiero zobaczysz jaka pyszna big_grin
              czyli nie zaden makaron ( gdzie jakies kupne wynalazki do chlopskiej zupki dawactongue_out)
              tylko rwane w rekach ciasto ktore zostalo z robienia pierogow ( tylko bez jajka jesli robisz z jajkiem to zrob osobno )
              a dodac mozna na talerz suszona pietruszke ( jak sie lubi pietruszke)
      • lelija05 Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 15:41
        Pamietaj o czerstwym chlebie pokrojonym w kostkę, do tego dużo maggi i pieprz. A tuste, czyli smalec, najlepszy taki domowy, wystarczy łyżka.
        Z masłem jest łagodniejsza w smaku.
      • imsad Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 09.11.14, 12:06
        Ja robię tak:
        przesuszony chleb (zawsze zostają jakieś resztki ) pokrojony w kosteczkę (przed suszeniem) do miseczki, do tego czosnek przeciśnięty przez praskę lub pokrojony w kosteczkę, masełko. To zalać wrzątkiem i doprawić maggi do smaku.
        Mniamsmile
    • inguszetia_2006 Dzięki.Opcja ze smalcem brzmi bardziej folkowo;-D 19.02.14, 15:41
    • latarnia_umarlych Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 15:50

Moja współlokatorka-ślązaczka dodawała masło zamiast smalcu i wegetę zamiast maggi. Ja też tak robię.
      Jem wodzionkę zawsze przy przeziębieniach, kocham ją.
    • joanna772 Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 15:56
      Moja babcia, niestety już dawno nieżyjąca, była mistrzynią bieda-potraw. Oprócz klasyki, czyli pyz, pierogów z ziemniakami czy kapusty z grochem, były dania bardziej ekstrawaganckie, takie jak porka, parzybroda oraz lebioda, gotowana podobnie jak młoda kapusta.
    • loola_kr Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 16:34
      prażucha, liście kapusty smażone z boczkiem, świńskie ogony w kapuście - to ze strony męża, ja tego nie jadłam i chyba nie chciałabym
      u mnie: ryz zapiekany z jabłkami, makaron z serem i cukrem, kopytka.
    • zuwka Re: Bida - jedzenie czyli pyszne jedzenie 19.02.14, 17:37
      Nie wiem czy to typowe dla Mazowsza, ale moja babcia i mama gotowaly tzw. "Porkę" gotowane ziemniaki ubijane z mąką, taki gęsty zapychacz, okraszonego skwarkami. Nie lubiłam.
      Lubiłam za to zupę śmieciową: kawałek kości (jak była oczywiście) plus warzywa, plus przyprawy. Do tego kluski drobione (takie kluski kulki z ciasta jak na pierogi) do tej pory proszę mamę o taką zupę. I najlepiej nie na kości smile
      ------------------------------------------------------------
      "Żeby jeździć samochodem trzeba zdać egzaminy ale żeby mieć dziecko wystarczy dwoje idiotów."
      ------

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka