Dodaj do ulubionych

Wadliwy program-pytanie o prawo

03.03.14, 17:05
Kupiłam ostatnio płytę z programem . Okazało sie ze kod który jest potrzebny do aktywacji programu ( i był wewnątrz oryginalnego opakowania) jest wadliwy. Opakowanie rzecz jasna usunęłam żeby dostać sie do kodu ( który nie działa). Zadałam pytanie sklepowi co dalej a sklep odesłał mnie do producenta żebym to sobie z nim wyjaśniała.

Czy rzeczywiście taka powinna być droga?
Obserwuj wątek
    • antychreza Re: Wadliwy program-pytanie o prawo 03.03.14, 17:15
      Nie, nie taka jest droga. Możesz złożyć reklamację do sprzedawcy. Zależy czy kupiłaś na firmę, czy prywatnie - są różne podstawy reklamacji (ale już niedługo się ujednolici, ufffff). Jeśli kupiłaś na formę, to składasz reklamację z tytułu rękojmi, a jeśli prywatnie, to z tytułu niezgodności towaru z umową. Najlepiej na piśmie, z wyraźnym określeniem na czym polega wada i że tkwiła w rzeczy, a nie ty ja wywołałaś. Jak jest tak jak piszesz, to sprzedawca powinien albo dać ci niewadliwy produkt, albo oddać kasę. Z producentem może sobie wyjaśniać sam.
      Chyba że producent udzielił gwarancji na ten program i postanowisz zareklamować go do producenta, ale polecam najpierw do sprzedawcy.
    • black_succubus Re: Wadliwy program-pytanie o prawo 03.03.14, 17:20
      Sprawdz jeszcze czy nie wpisalas zero zamiast o (lub odwrotnie. V zamiast U, I zamiast 1 lub malego L itp
    • myfaith Re: Wadliwy program-pytanie o prawo 03.03.14, 17:30
      Już próbowałam na wszystkie strony (małe/duże litery, zamian o z 0 ) . Nawet odkleilam kod który był naklejony na inny kod żeby sie dostać do tego co pod spodem ale ten pod spodem tez nie działa. Kupiłam legalnie ( na allegro) - dostałam paragon i nie działa.

Kupiłam przez internet ale pytanie jak powinno brzmieć pismo z reklamacja bo sklep nie ma regulaminu / strony tez nie , jest stacjonarny ale w mieście o kilkaset km odemnie wink
      • antychreza Re: Wadliwy program-pytanie o prawo 03.03.14, 18:28
        To jeśli kupiłaś jako konsument i nie minęło jeszcze 10 dni od daty dostawy, składaj szybko oświadczenie o odstąpieniu od umowy.
        • myfaith Re: Wadliwy program-pytanie o prawo 03.03.14, 19:30
          Nawet jak opakowanie nie jest już zafoliowane? (Otworzyłam bo musiałam sprawdzić)
          Czyli zwracam ale bez folii
          • antychreza Re: Wadliwy program-pytanie o prawo 04.03.14, 09:32
            Nie ma znaczenia czy opakowanie jest kompletne i czy używałaś tej rzeczy, nie minęło 10 dni, to możesz odstąpić, musisz napisać pismo, w którym wyraźnie napiszesz, ze odstępujesz od umowy zawartej na odległość w trybie ustawy o ochronie niektórych praw konsumentów. To pismo jest bardzo ważne, nie może być mail albo sms, muszą dostać fizycznie kartkę z takim oświadczeniem.
            • scher Re: Wadliwy program-pytanie o prawo 04.03.14, 10:47
              antychreza napisała:

> Nie ma znaczenia czy opakowanie jest kompletne i czy używałaś tej rzeczy,

Już nie piernicz wink Towar musi być nieużywany.
              • antychreza Re: Wadliwy program-pytanie o prawo 04.03.14, 10:59
                Zajrzyj sobie do rejestru klauzul niedozwolonych, ci co próbowali wpisywać pierdoły o nieużywanym towarze do regulaminów, zapłacili 1600 zł kosztów sądowych za taki zapis.
                A najlepiej jeszcze lepiej popatrz do ustawy, tam nasz wyraźnie, że towar może mieć ślady normalnego używania przez te 10 dni.
    • dot.netowa Re: Wadliwy program-pytanie o prawo 04.03.14, 10:55
      Jakie to oprogramowanie i czy jesteś pewna, że prawidłowo użyłaś kodu (czy konkretnie mowa o kluczu instalacji)?
      • dot.netowa Re: Wadliwy program-pytanie o prawo 04.03.14, 10:57
        Możesz też zwrócić się bezpośrednio do działu wsparcia wydawcy oprogramowania smile

dot.netowa napisał(a):

> Jakie to oprogramowanie i czy jesteś pewna, że prawidłowo użyłaś kodu (czy konk
        > retnie mowa o kluczu instalacji)?
        • myfaith Re: Wadliwy program-pytanie o prawo 04.03.14, 11:01
          Tak chodzi o klucz dostępu. Napisałam maila do działu wsparcia. Zobaczymy co powiedzą ale po prostu zastanawiam sie czy taka powinna być droga czy mogę odstąpić od umowy skoro : opakowanie zostało otwarte (folia chroniąca płytę usunięta)
          Kod dostępu nie działa ( czyli jest wadliwy)
          I czy to ma być :
          Reklamacja
          Odstąpienie od umowy
          • dot.netowa Re: Wadliwy program-pytanie o prawo 04.03.14, 11:18
            Pracuję dokładnie w tej branży i mogę ci powiedzieć, że każda z traktujących się poważnie firm ma b.dobre podejście do klienta i błędów swoich produktów.
            W przypadku produktu, który bez otwarcia i 'użycia' (nie dosłownie, bo nie użyłaś programu, który jest tutaj produktem a nie jego nośnik czyli np płyta) nie może być sprawdzony przed zakupem nawet nie myśl, że odmowa z powodu zerwania opakowania może mieć miejsce.
            Jest też opcja, ze kupiłaś od oszusta, który klucze już podpierdzielił i użył/sprzedał.
            Na razie porozmawiaj z supportem producenta - zakładam, że pomogą bezproblemowo.
            • myfaith Re: Wadliwy program-pytanie o prawo 04.03.14, 11:23
              Dzięki, na razie poczekam co powie support. Kupiłam legalnie ( dostałam paragon, sklep istnieje stacjonarnie) choć wcale to nie oznacza ze ktoś nie użył już klucza. W mailu napisałam gdzie kupiłam ich program choć to pewnie bez znaczenia.
              • dot.netowa Re: Wadliwy program-pytanie o prawo 04.03.14, 11:42
                To prawda. Nie wiem jak jest ogólnie ale z zakresu IT ZAWSZE zwracałam się bezpośrednio do producenta jeśli coś się działo i zawsze sprawę załatwiłam pozytywnie. Co prawda nigdy nie reklamowałam oprogramowania ale nie sądzę by to czyniło różnicę.
                Uchylisz rąbka tajemnicy i napiszesz co to za program? wink - może go znam i będę mogła coś poradzić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka