Dodaj do ulubionych

Chorwacja wakacyjnie

09.03.14, 17:53
Pomocy drogie emamy. Wybieramy sie na mala objazdowke po Europie w wakacje. Chcielismy spedzic jakies 4-5 dni na Chorwacji. Jak zorganizowac noclegi? Nie lubimy duzych, sieviowych hoteli, wolimy male, rodzinne pensjonaty, zeby wspierac miejsowa ekonomie, nie korporacje.

Nie bedziemy lezec na plazy, , raczej bedziemy zwiedzac i chcemy zaliczyc jakas girska trase.

Czy mozna uzyskac namiary na noclegi na miejscu (tak robilismy we Francji, Hiszpanii i nigdy nie bylo problemu) czy lepiej jednak rezerwowac z wyorzedzeniem. Chcielibysmy miec troche swobody i nie byc mcno uwiazani terminami, jak nam sie jakies miejsce spodoba, zeby zostac dzien czy dwa dluzej. Campingi odpadaja. Raczej bedziemy sie zatrzymywac w jednym miejscu na 2-3 noce, nie dluzej.
Obserwuj wątek
    • solange123 Re: Chorwacja wakacyjnie 09.03.14, 18:14
      Równie dobrze moglabys zapytac tak: wybieramy się do ameryki północnej i 5 dni chcemy spędzić w stanach na wschodnim wybrzezu - polećcie pensjonat smile))))))))))))))))))))))))))))))
      • myelegans Re: Chorwacja wakacyjnie 09.03.14, 20:10
        Nie pytam o konkretny pensjonat smile tylko o to, czy jest dzikie oblozenie latem, tak, ze trzeba koniecznie rezerwowac wczesniej czy mozna ryzykowac na miejscu. My lubimy troche taki spontan, zeby nie trzeba bylo sie zrywac i ruszac danego dnia, jak nam sie okolica spodoba, albo wszystkiego nie oblecimy i nie lubimy byc ograniczani przez nocleg, ale jakby trzeba bylo to zaczelabym rezerwowac juz.
        • jowita771 Re: Chorwacja wakacyjnie 09.03.14, 20:55
          Ryzykuj, zawsze są jakieś tabliczki przy drodze, że gdzieś są jeszcze wolne kwatery albo w punktach widokowych miejscowi, którzy proponują noclegi, bo nawet jak mają wszystko zarezerwowane, to ludziom coś wypada i nie docierają. 2-3 dni to krótko i mogą nie chcieć na tyle wynająć, więc pewnie Cię drożej to będzie kosztowało, niż gdybyś jechała na tydzień lub więcej.
    • zdzisnadzis Re: Chorwacja wakacyjnie 09.03.14, 18:17
      Jak w sezonie to raczej zarezerwowac wczesniej, chociaz na miejscu jak najbardziej sa agencje w ktorych maja bazy noclegowe. Co do gor, ja jezdze w okolice makarskiej, raczej po gorach ciezko tam pochodzic wink chyba ze z plazy do wysoko polozonej kwatery, to sie mozna zmeczyc wink
    • ira_07 Re: Chorwacja wakacyjnie 09.03.14, 18:27
      Spokojnie znajdziecie na miejscu, zwłaszcza jeśli zalezy Wam na małym pensjonacie. Tak będzie lepiej, mniej ograniczeń. A kopalnia wiedzy o Chorwacji to www.cro.pl smile Zajrzyj, tam piszą ludzie, którzy Chorwację zjeździli, pełno polecanych noclegów, konob, miejscowości.
      • myelegans Re: Chorwacja wakacyjnie 09.03.14, 20:08
        Ira, dzieki, o to mi wlasnie chodzilo. Przegladalam forum podroze, ale tam jakos wolno.
    • nenia1 Re: Chorwacja wakacyjnie 09.03.14, 18:29
      W większości chorwackich miejscowości działają agencje turystyczne, gdzie znajdziesz aktualną ofertę miejsc noclegowych, więc nawet w sezonie nie powinno być problemu o ile nie masz wygórowanych oczekiwań, żeby się tylko przekimać coś znajdziesz, ale widok z okna zamiast na Adriatyk może być na sąsiednią ścianę.
      Jeśli chodzi o góry piękny jest masyw Biokovo, tylko przemyśl dobrze te górskie wyprawy, bo przy 40 stopniach to jest już pewien wyczyn. Chyba, że mówisz o wycieczkach samochodem? Wtedy polecam ci malowniczą trasę na Sveti Jure tzw. "Biokovo Road" (najwyżej położona droga w Chorwacji).
      • myelegans Re: Chorwacja wakacyjnie 09.03.14, 22:45
        Wlasnie czytam smile

Nigdy na Chorwacji nie bylam, zawsze chcialam.
    • heca7 Re: Chorwacja wakacyjnie 09.03.14, 19:12
      W sezonie raczej trudno będzie zarezerwować coś na 3-4 dni wink Właściciele nastawieni są na dłuższe pobyty gości. Zresztą często jest napisane na stronie jaka jest minimalna ilość dni.
      W Waszej sytuacji warto jechać w ciemno. Zawsze znajdzie się jakiś nocleg bo a to ktoś nie dojedzie a to ktoś ma przerwę między turystami. W większych miejscowościach przy drogach wjazdowych stoją "naganiacze"- można spróbować jeśli nie macie dziwnych wymagań co do apartamentu wink
      No i przejrzyj polecaną wcześniej stronę Cro.pl, ja też tam jestem wink To forum dotyczy nie tylko Chorwacji ale także krajów sąsiednich. W dziale "Jak nie Chorwacja to..." znajdziesz wątek "Spotkania z synami orłów" czy jakoś tak... myślę, że Ci się bardzo spodoba bo prowadzą go ludzie kochający chodzenie po górach nie tylko w Cro smile
      • slonecznik1981 Re: Chorwacja wakacyjnie 09.03.14, 20:07
        W HR regułą są turnusy siedmiodniowe. W sezonie raczej ciężko będzie znaleźć coś na krótszy czas.

"Pensjonatów" też raczej niedużo najpopularniejsze są prywatne apartamenty i campingi.

To "chodzenie po górach" zabrzmiało tak jak wyjazd do Zakopanego aby posiedzieć na basenach. Nie przesadzasz z forumową oryginalnością i wysilonym nonkonformizmem? Przecież największą atrakcją Chorwacji jest przepiękne morze. Chce ci się uprawiać zwiedzanie w 40C upale?
        • myelegans Re: Chorwacja wakacyjnie 09.03.14, 20:18
          Slonecznik, no nie pojade do Chorwacji, zeby siedziec na plazy, no nie da mi. Plaze to ja mam na miejscu i jezdzimy co tydzien. Chcemy polazic, poogladac, mozemy sie w morzu wykapac i zjesc kolacje z przy zachodzie slonca. Maz plazy nie lubi, ja tak srednio, dziecko lubi, ale nie wysiedzimy, bo mi bedzie szkoda, ze mi sie widoki marnuja wink

Do upalu mozna sie przyzwyczaic, u nas latem ponad 30+ i 90% wilgotnosci, a ja przy tym biegam, i na rowerach jezdzimy. Organizm sie dostosowuje, pijesz wiecje i wiecej sie pocisz.
          • skarolina Re: Chorwacja wakacyjnie 09.03.14, 21:03
            Dwa razy byłam w Chorwacji, dwa razy w ciemno. Raz na początku sezonu, drugi w samym środku (druga połowa lipca) - bez większych problemów znalazłam bardzo fajne kwatery w sensownej cenie (wyszło taniej niż przez internet i w dodatku widziałam, co faktycznie biorę, a nie sugerowałam się dobrze zrobionymi zdjęciami). Jeśli nie jedziecie dużą grupą, która chce mieszkać w jednym miejscu, to do Chorwacji spokojnie można jechać w ciemno.

I rzeczywiście - nie pytaj tutaj, a poczytaj forum cro.pl, tam się dowiesz wszystkiego.
            • myelegans Re: Chorwacja wakacyjnie 09.03.14, 22:44
              My bedziemy pod koniec czerwca, czyli juz w sezonie. Nie zalezy nam na niewiadomojakim luksusie, bardziej na lokalizacji, zeby wieczorem mozna bylo wyjsc na piechote na kolacje i spacer po plazy po calym dniu wloczegi.
              Niclegi maja miec czyste pokoj(e) i czysta lazienke, fajnie jakby byla prywatna, ale niekoniecznie, nie zalezy nam na osobnej kuchni. Bedziemy tam jedynie spali.

Poczytalam troche strone. Rzeczywiscie kopalnia informacji.

Jeszcze raz dzieki za namiary.
              • heca7 Re: Chorwacja wakacyjnie 09.03.14, 22:55
                W Chorwacji najpopularniejsze są apartamenty w prywatnych budynkach. Zwykle nawet małe mieszkanko jednopokojowe zawiera podstawowy aneks kuchenny. Albo oddzielną kuchnię dla paru apartamentów. Łazienki są chyba wszędzie przy pokojach a nie na korytarzach wink
                Co do forum Cro to pewne wątki są niedostępne dla niezalogowanych. Jak założysz konto to się otworzą smile
          • wtopek Re: Chorwacja wakacyjnie 09.03.14, 21:03
            trudno porównywać amarykańską budowaną hotelami i blokami patelnię do chorwackich wysp i gór schodzących do morza

Chorwacja w sezonie to po prostu kierunek "morski" miasta jak Dubrownik czy Split to dodatek na posiedzenie w knajpce wieczorem. Zostają Plitvice na kilka godzin
      • myelegans Re: Chorwacja wakacyjnie 09.03.14, 20:13
        Heca, super. Dzieki za info. Chcielibysmy zaczac od Budapesztu, pozniej Chorwacja, byc moze Austria i przez Czechy i Slowacje z powrotem, ale jestesmy elastyczni.
    • olewka100procent Re: Chorwacja wakacyjnie 09.03.14, 21:22
      jedziesz na miejsce i nic nie musisz rezerwować, ludzie sami zaczepiają i pytają czy nie potrzebujecie noclegu, są też ogłoszenia, miejscowi stoją przy drodze z kartonową tabliczką o wolnych pokojach, idziesz i oglądasz jak ci sie podoba to bierzesz, jak nie idziesz dalej, problemu z tym nie ma na pewno

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka