Dodaj do ulubionych

Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć?

11.03.14, 18:34
Nigdy nie lubiłam biegać, ale nagle naszła mnie chęć.
Zupełnie nie wiem od czego zacząć... Nie mam kondycji za grosz, myślę, że po 100 metrach padnę, ale muszę spróbować.
Doradźcie jak się ubrać, jakie buty (podeszwa sztywna, czy zginająca się?) jaki dystans na poczatek? Jak biegać - szybko? wolno?
Doradźcie proszę Wspaniałe Biegaczki!
---
Obserwuj wątek
    • mamaemmy Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 19:05
      Polecam SKLEP BIEGACZA,tam jest spory wybór wink
      A zacząć nalezy od marszobiegów na poczatek.
      Fajna jest strona Trening Biegacza-dużo się z niej dowiedziałam,mam ich na fejsie-bardzo motywują.
      Ja w szkole tez biegac nie lubiłam,a jak zaczełam w tym roku bieganie-to po 1 km hahahaha wygladałam jakbym miała zawał dostać big_grin Teraz potrafie w 50 min przebiec 7 km-żaden sukces dla kogos kto biega dłużej,ale dla mnie-super.
      Ja motywowałam się z 2 lata-zakupując kolejne super ciuchy i buty do biegania(mam ich niezlą kolekcje) W komórce mam aplikacje do biegania (a takze na inne aktywnosci czyli spacer,kijki,rower) Z tego wiem ile km przebiegłam,w jakim tempie,pokazuje mi mapkę wink
      Biegam często z psem-oraz oczywiscie z bidonem na wodę.
      Po bieganiu mam taaaki cudowny humor,tzw endorfinowy haj ,zniknęły moje PMSy i złośliwe zachowania,jestem jakaś lepsza.No magia smile
      Acha-ja sobie zapisuje w kalendarzyku wszystkie aktywnosci-ile minut/godzin,ile km i czy to rower czy biegannie czy po prostu-w razie deszczu-Chodakowska smile
      • wtopek Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 19:08
        myślę, że od ubrania dresu, jakich tam masz butów sportowych i wyjścia z domu i lekkiego truchtu

na pewno nie od zasięgania forumowych porad i gadżetomanii

albo się biega albo robi za lansiarskie pośmiewisko
        • bi_scotti Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 19:13
          wtopek napisał:

> albo się biega albo robi za lansiarskie pośmiewisko

Amen.
        • lisciasty_pl Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 19:15
          wtopek napisał:

Eetam, jeżeli gadżet za 3-4 stówki sprawi, że ktoś zacznie się
          regularnie ruszać, to będą to prawdopodobnie najlepiej wydane
          w życiu pieniądze. A że ktoś biega obwieszony złomem? Jego sprawa,
          mnie nic do tego.
          • wtopek Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 19:19
            jego sprawa, ale pośmiewisko jest big_grin

ten sam model co laseczki na siłowni w markowych outfitach dopasowanych pod makijaż i aktualna farbę na kudłach, obwieszone smartfonami, b-słuchawkami, gps-ami i innym złomem, ciężko sapiące na orbitreku big_grin
            • ichi51e Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 19:22
              Nie wiem gdzie biegasz ale u mnie na osiedlu wszyscy biegaja w pelnych Zestawaxh big_grin
              • wtopek Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 19:26
                wiem wiem, znam jak to jest na osiedlach, każdy ziomal skóra, fura i komóra, inaczej prestiż nie ten

bez aplikacji i zestawu mp3/gps/lte/avi/pdf ani rusz, nogami nie da rady bez nich przebierać big_grin
                • x.i.007 Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 19:42
                  wtopek napisał:

> wiem wiem, znam jak to jest na osiedlach, każdy ziomal skóra, fura i komóra, in
                  > aczej prestiż nie ten
                  >
                  > bez aplikacji i zestawu mp3/gps/lte/avi/pdf ani rusz, nogami nie da rady bez ni
                  > ch przebierać big_grin

ale w czym konkretnie ci przeszkadza to, że ktoś biega z muzyką i aplikacją?
            • sueellen Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 19:26
              b-słuchawkami, gps-am
              > i i innym złomem, ciężko sapiące na orbitreku big_grin

taaa.... ruszajace sie jak mucha w smole, godzine okupujace jedną maszyne (nie cwiczac - uzywaja ich jako stołków) i gadające o d***e maryni. Przez takie sportsmenki przestałam praktycznie pracować nad nogami (w sumie po co jak codziennie przemierzam z dzieciakami kilka kilometrów w górę i w dół pchając wózek?) i skupiłam sie na górnych partiach.
            • klawiatura_zablokowana Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 12.03.14, 23:59
              Ja dalej nie kumam, co w tym zabawnego. Można sobie kupić markowe ciuchy i ajpoda dopiero jak się osiągnie poziom olimpijski?

Ja jestem akurat z tych, co ćwiczą, a nie lampią się, w co inni ubrani, czy dyszą, czy mają markowe ciuchy i czy sobie zaznaczają treningi na endomondo. Bo szczerze, grzeje mnie to, co robią inni na siłowni.
        • mamaemmy Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 19:18
          wtopek napisał:

> myślę, że od ubrania dresu, jakich tam masz butów sportowych i wyjścia z domu i
          > lekkiego truchtu
          >
          > na pewno nie od zasięgania forumowych porad i gadżetomanii
          >

amen,bardzo dobra rada-w ten sposób od "jakich tam masz butów sportowych"można sobie narobic duzych kontuzji -dres może byc nawet z Lidla (zreszta fajne maja być w nast tygodniu),ale buty muszą być porządne,do biegania-wazne jest też czy biega się po lasach,czy po asfalcie/biezni-to róznica w doborze butów.I nie,nie jest to wtedy lansiarskie posmiewisko a zwyczajna znajomośc tematu.
          • to_ja_tola Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 19:19
            no tak.Buty muszą być dobrane.Ja takich nie mam,ale i ja dużo nie biegam.Chociaż może zacznę wink
            Ale buty to podstawa.A dres to i z biedry możesz mieć.wink
            • mamaemmy Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 19:25
              to_ja_tola napisała:

> no tak.Buty muszą być dobrane.Ja takich nie mam,ale i ja dużo nie biegam.Chocia
              > ż może zacznę wink
              > Ale buty to podstawa.A dres to i z biedry możesz mieć.wink

ale te dresy z dyskontów wcale nie są złe smile Przynajmniej nie biją marka po oczach,a tez maja tkaninę dry fit czy cos podobnego-mam spodnie run z h&M i niczym nie rożnią sie od tych z nike,adidasa czy karimorra .
              Więc tu można zaoszczedzic,ale na buty warto wydać więcej-w tym sklepie biegacza często są promocje ,warto zajrzec.
          • wtopek Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 19:21
            nie wątpię, że "kolekcja" butów do biegania, dopasowanych w zależności od pogody, nawierzchni, promieniowania UV i aktualnej sytuacji geopolitycznej, pomoże ci uniknąć wypadku big_grin
            • mamaemmy Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 19:27
              haha-pewnie nie,ale jednak jest to roznica czy biegasz na chodniku/ulicy/asfalcie czy tez po polnych drogach.
              Co do kolekcji ...mam większa kolekcje szpilek smile Ale do biegania się nie nadają .
              • wtopek Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 19:30
                a jak tracisz zasięg gsm, to stajesz bezradna big_grin
                • sueellen Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 19:38
                  ja mam takie fajne buty do biegania, co to mierzą tempo i ilośc kroków i coś tam jescze. POdłącza się je do smartfona tongue_out Kupiłam bo były w megaaaaprzecenie i uzywam na siłowni (nie do biegania, bo biegac nie lubię ;P) Mysle ze smartfonowe wlaściwości utraciły kiedy wrzuciałam je do pralki.
                  • mamaemmy Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 19:40
                    hahahahaha-naprawdę? Nie wiedziałam,że jest cos takiego big_grin
                    Ale tez bym takie zepsuła,moje po bieganiu też lądują w pralce .
                    • princess_yo_yo Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 12.03.14, 10:19
                      moje po bieganiu nigdzie nie laduja, sa otrzepywane z wyschnietego blota przed nastepnym wyjsciem. stoja sobie w przedpokoju I jakos zyja.
                      do watkodajki, po prostu zacznij biegac a potem jak ci sie spodoba I bedziesz wiecej biegac niz maszerowac kupisz sobie ciuchy I buty jakie ci beda pasowac I tak gadzetowe jak ci sie tylko zamarzy.
                      bajki o kontuzjach po wyjsciu raz i potruchtaniu w zwyklych butach sportowych ignoruj.
                • mamaemmy Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 19:39
                  wtopek napisał:

> a jak tracisz zasięg gsm, to stajesz bezradna big_grin

yyyy,że co?
                  Masz jakąs PROSTĄ aplikacje do biegania big_grin ?Ja mam prosta RUN LOG.
                  Ona sprawdza mi w jakim tempie biegnę,ile przebiegłam km(pika po każdym przebiegnietym kilometrze,sprawdza ile minut i na końcu jak skończe ogladam sobie mapkę.I ilośc kalorii spalonych. Nie biegam z GPS big_grin big_grin ,który wskazuje mi drogę..6-7 km to zaledwie 3 -3,5 km w jedna strone i drugie tyle spowrotem,tyle to jestem w stanie zapamietac i sie nie zgubić wink
                  • slonecznik1981 Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 19:43
                    To super, że pika i ma mapkę. Bez tego nie da się biegać big_grin
                    • x.i.007 Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 19:47
                      slonecznik1981 napisała:

> To super, że pika i ma mapkę. Bez tego nie da się biegać big_grin

no jasne, wszak biegać można tylko w 20 letnich trampkach, szacując czas za pomocą zegara słonecznego. wszystko ponad to już lansiarstwo big_grin

ciekawe że wam w tym bieganiu wysokich lotów (jedynym słusznym) nie przeszkadza to przyglądanie się z czym biegają inni i słuchanie ich pikania smile
                      • klawiatura_zablokowana Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 13.03.14, 00:03
                        Widzisz, kolega nie z tych, co skupia się podczas ćwiczeń na swoich ciuchach, gadżetach, butach i gpsach. On jest ponad to. Skupia się na ciuchach, gadżetach, butach i kolorze gaci innych :]
                  • x.i.007 Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 19:44
                    mamaemmy napisała:

> wtopek napisał:
                    >
                    > > a jak tracisz zasięg gsm, to stajesz bezradna big_grin
                    >
                    > yyyy,że co?
                    > Masz jakąs PROSTĄ aplikacje do biegania big_grin ?Ja mam prosta RUN LOG.
                    > Ona sprawdza mi w jakim tempie biegnę,ile przebiegłam km(pika po każdym przebie
                    > gnietym kilometrze,sprawdza ile minut i na końcu jak skończe ogladam sobie mapk
                    > ę.I ilośc kalorii spalonych. Nie biegam z GPS big_grin big_grin ,który wskazuje mi drogę..6
                    > -7 km to zaledwie 3 -3,5 km w jedna strone i drugie tyle spowrotem,tyle to jest
                    > em w stanie zapamietac i sie nie zgubić wink
                    >
                    >

hmmm.. a ta mapka i ilość kilometrów to skąd się bierze jak nie z GPS? big_grin
                    • mamaemmy Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 20:05
                      tak,jasne,ale widzę ja na końcu-nijak sie ma do mojego zgubienia/nie zgubienia w terenie big_grin
                      Ta aplikacja co mam jest takim notanikiem aktywności raczej.
                  • vi_sovari Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 12.03.14, 16:39
                    A czy używając tej aplikacji muszę mieć włączony internet???
            • to_ja_tola Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 20:50
              wtopek napisał:

> nie wątpię, że "kolekcja" butów do biegania, dopasowanych w zależności od pogod
              > y, nawierzchni, promieniowania UV i aktualnej sytuacji geopolitycznej, pomoże c
              > i uniknąć wypadku big_grin

wypadek jak wypadek,ale stawy....
              Spoko...co tam stawy?
              surprised
          • lisciasty_pl Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 19:42
            mamaemmy napisała:
            > być w nast tygodniu),ale buty muszą być porządne,do biegania-wazne jest też czy
            > biega się po lasach,czy po asfalcie/biezni-to róznica w doborze butów.I nie,ni
            > e jest to wtedy lansiarskie posmiewisko a zwyczajna znajomośc tematu.

Buty są przereklamowane, ja np. biegam na bosaka suspicious
        • emonik Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 19:31
          wtopek napisał:
          >

Hi hi hi Wtopek, ale żeś napisał.... smile
          Jaki lans? Jaka gadżetomania? Na wsi mieszkam, nikogo po drodze raczej nie spotkam!
          Nie trafiona wypowiedź!!!
          smile smile smile
          ---
          • wtopek Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 19:36
            no to biegaj, a nie zasięgaj rad co zrobić, gdy w trakcie biegu bateryjka aaa się wyczerpie smile
            • emonik Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 19:47
              Wtopek!
              W czym bateryjka? W butach???? Nie będę mieć bateryjek w butach, chociaż byłoby to może i niezłe... Aplikacji używać raczej nie będę, słuchawek też nie (muszę przecież słyszeć dźwięki dookoła - ja z tych strachliwych...) latarka nie potrzebna, bo latarnie świecą. Nie chcę bateryjek!

Jaka podeszwa powinna być w butach do biegania? Sztywna (taka z pianki) czy zginająca się, elastyczna? Może to mi podpowiesz?
              ---
              • princess_yo_yo Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 12.03.14, 10:22
                przebiegnij sie w zwyklych butach sportowych, zobaczysz czy bieganie jest sportem dla ciebie. jak zobaczysz czy ci sie podoba i gdzie ci sie najlepiej biega to kupisz sobie buty do biegania.
                buty sportowe ze sztywna podeszwa? do czego sie takiego czegos uzywa?
        • kk345 Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 23:14
          wtopek napisał:

> myślę, że od ubrania dresu
          A w co się ubiera dres? W płaszczyk?
        • meg0814 Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 12.03.14, 09:47
          wtopek napisał:

> myślę, że od ubrania dresu, jakich tam masz butów sportowych i wyjścia z domu i
          > lekkiego truchtu
          >
          >

No a te super ciuchy i gadżety to coś złego? Trzeba czerpać radość z życia ogólnie i z tego co sie robi, a jak komuś kompletowanie stroju i "gadżetów" przy okazji biegania sprawia przyjemność, no to w czym problem?

W moim mieście w niedzielę był Bieg Kobiet, w którym brałam udział w zwykłych nielansiarskich ciuchach i butach. Nic mi to nie pomogło, bo uplasowałam się dopiero w 1/3 stawkismile. Natomiast panie z podium miały kosztowne buty, tak samo kosztowne specjalne ciuchy dla biegaczy, miały makijaż (olaboga!) i w ogóle były bardzo starannie i ładnie wystylizowane (mnie się bardzo podobałosmile i zostawiły 700-osobową grupę pozostałych zawodniczek daleko w tyle. I przyjemnie się je ogląda na zdjęciach w galeriach z biegu.smile
      • zielonazebra Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 12.03.14, 16:54
        Ostatnio pokazała się fajna książka biegaczki:
        hipoalergiczni.pl/i-jak-tu-nie-biegac-nowa-ksiazka-beaty-sadowskiej/
        Chyba wiele osób ma taki problem jak Ty (i ja!!).
    • x.i.007 Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 19:13
      Poszukaj w sieci planów treningowych od zera do 30 min ciągłego biegu. Pamiętam taki, że trenujesz pol godziny: kilka minut biegu na przemian z marszem. Z czasem wydłużasz odcinki biegu, az do 30 min.

Załóż sobie też konto na endomondo albo innym portalu do aktywności, będziesz mogła śledzić postępy co dobrze robi na motywację.
    • sueellen Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 19:16
      najpierw zacznij po prostu biegac, a dopiero potem kupuj gadzety.
      • mamaemmy Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 19:20
        sueellen napisała:

> najpierw zacznij po prostu biegac, a dopiero potem kupuj gadzety.

dobre buty do biegania to nie gadżet.
        Gadżetem może być pulsoksymetr za 1500zł.
        • ira_07 Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 12.03.14, 07:05
          Na początek wystarczą zwykłe adidasy i tak będzie więcej chodziła niż biegłą. Nie opłaca się kupować butów do biegania na początek, jak człowiek nie wie ile z tym bieganiem pociągnie. Więc na początek można zainwestować w najprostsze do biegania z Decathlonu albo Lidla, potem kupić dopasowane do rodzaju stopy.

Do autorki: po prostu idź i biegaj. Biegnij 2 minuty, idź 3. I tak przez pół godziny. 3-4 razy w tygodniu, nie codziennie! Nie przejmuj się czasem, pulsem, niczym smile Plany są fajne, ale jak dla mnie zbyt ogólne, lepiej słuchać własnego ciała. Nie ubieraj się zbyt grubo - zawsze dodaj sobie +10 stopni do temperatury na polu. Nie jedz min. godzinę przed biegiem, jak zjesz coś cięższego to ze 3 godziny. Po treningu węgle+białko, ale na początku nie sądzę, żeby to było to tak istotne, wiele glikogenu nie stracisz wink
      • aquella Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 12.03.14, 09:42
        > najpierw zacznij po prostu biegac

to też trzeba robić z głową i planem www.biegaj40minut.pl/trening-40-minut-biegu/tydzien-6
    • ichi51e Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 19:20
      Ja teraz buegam z aplikacja run zombies. Leci ci w sluchawkacj story ze jestes w swiecie opanowanym przez zombie i juz cie doganiaja big_grin niezle.
      Dobre buty i nie za sZybko na poczatek zeob sobie program walk to run - pelno jest w necie.
      • wtopek Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 19:23
        co ci ludzie robili 10 lat temu kiedy nie było "aplikacji"????
        • rhaenyra Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 19:26
          wku**i zle psy, niedzwiedzie , byki, mamuty

w wersji junior wkurzalo sie koguta albo gesi suspicious
        • x.i.007 Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 19:48
          wtopek napisał:

> co ci ludzie robili 10 lat temu kiedy nie było "aplikacji"????

na pewno znaleźli coś innego do wyśmiania żeby poczuć się lepiej smile
          • mamaemmy Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 19:57
            x.i.007 napisał(a):

> wtopek napisał:
            >
            > > co ci ludzie robili 10 lat temu kiedy nie było "aplikacji"????
            >
            > na pewno znaleźli coś innego do wyśmiania żeby poczuć się lepiej smile

10/10 smile
      • rhaenyra Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 19:24
        > Ja teraz buegam z aplikacja run zombies. Leci ci w sluchawkacj story ze jestes
        > w swiecie opanowanym przez zombie i juz cie doganiaja big_grin niezle.

nie lepiej wku**ic jakiegos psa i przed nim zwiewac ?tongue_out
        • wtopek Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 19:29
          a jaka oszczędność big_grin

dziś na głównej stronie był artykuł jak trzepią kasę na hipsterach idiotach sprzedając im europalety z dokręconymi kółkami jako lansiarskie mebelki za 399, zwykła europaleta ze składu kosztuje....20 zl big_grin
          • slonecznik1981 Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 19:42
            Biegam 3-4 razy w tygodniu, średnio po 15 km. Dres ma ze 3 lata, kupiony w Tesco, do tego stare Reeboki z Makro z przeceny.

Gadżety? Po co?
            • morgen_stern Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 22:19
              Śmiejesz się z lansiarstwa, a sama to robisz, tylko w drugą stronę. Licytacja, kto ma "zwyklejsze" buty i w jakim badziewnym sklepie kupione, koniecznie z przeceny i kto ma starszy i bardziej niepozorny dres. Śmieszne. Ojejejej, ale z ciebie 100% sportsmenka, nie to te lansiary w markowych dresach z aplikacjami na gpsie tongue_out A wszystko po to, żeby choć przez chwilę poczuć się lepszym, bo ja to biegam naprawdę, o one na niby.
            • ira_07 Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 12.03.14, 07:10
              No to chyba jednak aż tyle nie biegasz, jeśli jeszcze butów nie zajechałaś big_grin A taki pulsometr z czasem jest całkiem przydatną rzeczą, nie gadżetem.
      • emonik Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 19:48
        No gdyby mnie miały gonić zombie, to padłabym ze strachu i więcej nie pobiegła. To nie dla mnie, choć przyznam, że brzmi zabawnie!
        ---
      • turzyca Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 20:42
        To juz kolejna pochwala Zombies, ktora czytam. Chyba faktycznie jesli ktos to lubi, to moze byc fajna opcja.

Dla osob, ktore nie przepadaja za takimi klimatami jest tez np. www.nhs.uk/Tools/Pages/couch-5K-running-plan.aspx seria podcastow brytyjskiego NHS, za pomoca ktorych mozna dojsc do 5 kilometrow biegu (czyli 30 minut biegu bez przerwy) startujac praktycznie z pozycji kanapowca. Trening interwalowy czyli naprzemian marsz i bieg, pani w sluchawkach zapowiada dlugosc odcinkow, wiec nie trzeba na zegarek patrzec, ale przede wszystkim dopinguje, daje dobre rady i motywuje w chwilach zalamki. Do tego podklad muzyczny, zroznicowany i dopasowany do tempa przemieszczania sie. Ewidentnie slychac, ze rzecz zrobiona przez fachowcow.
        No i przyrost kondycji jest niesamowity, pierwszy odcinek kazdego tygodnia jest straszny, przy trzecim powtorzeniu, gdy pani mowi "mozesz byc zmeczona", prycha sie z drwina, ze to przeciez dziecinnie latwe.
        • mamaemmy Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 20:49
          turzyca napisała:

pierwszy odcinek kazdego tygodnia jest
          > straszny, przy trzecim powtorzeniu, gdy pani mowi "mozesz byc zmeczona", prych
          > a sie z drwina, ze to przeciez dziecinnie latwe.

zaczełabym pewnie gadac na głos,jak czasem gadam do Chodakowskiej,która mówi podczas treningów smile
    • klubgogo Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 20:03
      Od dobrego biustonosza, zwykłych butów do biegania i marszobiegów, na poczatek z przewagą marszu - 1 km, 2, później 3 stopniowo zwiększając dystans i włączając więcej biegu niż marszu (sama poczujesz, biegniesz tyle, ile możesz) do 5 czy 10
      • marysia_m24 Re: Ja zaczynałam mniej więcej tak.... 11.03.14, 20:11
        www.bieganie.pl/?show=1&cat=13&id=1791
        Zaczynałam w grudniu i pierwszy 10km bieg mam już za sobą smile
        Ale tak jak poprzedniczka wspomniała uważam, ze dla kobiety najważniejszy jest biustonosz, a potem dopiero buty. Mają być po prostu wygodne, lekkie i delikatnie podwyższone na pięcie smile

Powodzenia
    • peggy_su Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 20:28
      Powiem Ci że ja biegałam regularnie jakieś 10 lat temu, lubiłam to i ta sympatia do biegania mi została. Potem podejmowałam kilka prób, ale teraz widzę że za każdym razem chciałam za dużo i za szybko na raz, co sprawiało że wracałam po biegu ledwo żywa i szybko dawałam sobie spokój.

Ale że temat kusił mnie nadal, grzebałam w necie i wynalazłam najpierw to:
      LINK 1
      A potem ten plan treningowy: LINK 2

Na pewno nie masz takiej nadwagi jak ja, więc tym bardziej jest to dla Ciebie bezpieczne. Możesz też poszukać w necie innych planów treningowych, np popularny 6-tygodniowy lub 10-tygodniowy. Zacznij powoli, od truchtania i marszobiegów.
      Endorfinowy kop po treningu jest niesamowity smile
      • peggy_su Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 20:32
        A jeszcze w kwestii gadzetów. Smartfon z gpsem i aplikacją w stylu endomondo czy inny runtastic to dobra rzecz. Można sobie potem w domu obejrzeć trasę, sprawdzić prędkość i przebiegnięty dystans. A po czasie porównać rezultaty.
        • bei Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 20:59
          Najlepiej znaleźć kogoś z kim będziesz biegac, czy na początku chodzić.
          Często jest tak, ze zwyczajnie nie mamy ochoty, siły i tysiące powodów by powiedzieć dzisiaj to nie ...

Wejdź na stronęicoacha adidasa, mają tam świetnie opracowane plany treningowe.
          Kazdy z biegających bardzo je chwali.
          Dostosowane do możliwości.
      • emonik Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 21:57

---peggy_su napisała:

> Na pewno nie masz takiej nadwagi jak ja,

Nadwagę mam, ale tylko 5 kg smile
        Ważę 65 kg przy wzroście 170 cm smile
        • x.i.007 Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 22:00
          emonik napisała:

>
          > ---peggy_su napisała:
          >
          > > Na pewno nie masz takiej nadwagi jak ja,
          >
          > Nadwagę mam, ale tylko 5 kg smile
          > Ważę 65 kg przy wzroście 170 cm smile

nadwaga przy wzroście 170 zaczyna się od 73 kilogramów
        • peggy_su Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 22:02
          5 kg to pikuś smile
          Napisałam o nadwadze, bo w takim przypadku można się bać większych kontuzji czy innych komplikacji. Mnie ten strach hamował przed rozpoczęciem. Jeśli nie masz problemów z wagą, to nic tylko wybrać sobie plan i biegać smile
    • nowi-jka Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 21:36
      buty sa wazne, mnie bola kolana i ostatnio zapleni maratonczycy uswiadomili mi ze najpewniej mam po prostu złe buty
      • turzyca Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 21:58
        > buty sa wazne, mnie bola kolana i ostatnio zapleni maratonczycy uswiadomili mi
        > ze najpewniej mam po prostu złe buty

glupie pytanie: czy w przypadku watkodawczyni nie wazniejsze jest zalecenie, zeby sobie do biegania miekkie podloze wybrala? Niech wyciagnie z szafy stare adasie i ruszy. Jak sie jej spodoba to za dwa tygodnie najdalej bedzie sie zastanawiac, gdzie by tu kupic lepsze buty i odpowiednia koszulke. A tak to jej jeszcze zapal minie zanim buty zalozy.
        • nowi-jka Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 12.03.14, 08:02
          zgadza sie ja zaczełam biegac w trampkach bo własnie wyszłam z załozenia ze jak bede mówize ze nie biegam bo nei mam butów a nie kupie butów bo nie beigam to nigdy tyłka nie rusze
          nie mniej nasmiewanie sie z wszystkiego co fachowe do biegania łacznie z dobrym obuwiem to jzu troche przesada
          aplikacj etez mobilizuja mnie np do pokonywania 5km w corasz krótszym czasie - bez aplikacji bym tak nei gnała
    • k1k2 pronacja / supinacja 11.03.14, 21:37
      Sprawdz sobie czy masz pronacje lub supinacje (brzmi groznie, ale wygooglaj i zobacz ze na twoich wlasnych starych butach wyraznie widac) i dopiero wtedy dobieraj buty do biegania.

Ja akurat zuzywam podeszwy "od zewnatrz" (supinacja) a DUZA CZESC butow do biegania, tych lepszych jakosciowo, jest tak zrobiona aby zapobiegac pronacji, czyli jeszcze bardziej "naklania" moja stope do nieprawilowanego ustawienia, supinacji w tym przypadku.

Prosty blad do unikniecia, ale stopu, kostki i kolana Ci podziekuja smile

• dantonka Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 21:45
      Czołem!
      O butach już było - odpowiednie być muszą i tyle w temacie.
      O planie treningowym dla laika było? Ważny. Do znalezienia w internecie.
      Jeżeli Ci się spodoba, to pojawią się nowe potrzeby i zachcianki smile
      • emonik Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 22:00
        Nie było co z podeszwą.
        Sztywna czy elastyczna, zginająca się w 3/4. W sklepie ekspedientka pokazała mi zarówno jedne jak i drugie, mówiąc że to do biegania. Wierzyć jej?
        ---
        • konwalka Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 22:29
          moze od konsultacji z lekarzem?
          bieganie nie jest dla każdego, lepiej wczesniej pogadac z kims kompetenntnym
        • k1k2 Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 22:35
          Ja jestem za elastyczna i amortyzujaca.
          Chyba ze bedziesz biegac po lesie, wtedy elastyczna i bez amortyzacji.
        • x.i.007 Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 22:52
          emonik napisała:

> Nie było co z podeszwą.
          > Sztywna czy elastyczna, zginająca się w 3/4. W sklepie ekspedientka pokazała mi
          > zarówno jedne jak i drugie, mówiąc że to do biegania. Wierzyć jej?

na etapie "od kanapy do 5K" to naprawdę nie ma znaczenia - nie będziesz przecież robić 80 km tygodniowo..
          Chodzi o to żeby była amortyzacja (wysoka i sprężysta podeszwa na pięcie) a to mają wszystkie buty do biegania.
          Bierz to w czym ci wygodniej.
        • dantonka Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 22:54
          natural-born-runners.pl/Buty-do-biegania-cinfo-pol-27.html
          Myślę, że w artykule, do którego podałam link, jest dobra rada: kup buty uniwersalne, później wzbogacisz kolekcję w zależności od potrzeb.
          • corka.bossa Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 11.03.14, 23:02
            Poszukaj znajomych? do biegania?
            jak nie znasz poszukaj na necie!!!
        • ira_07 Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 12.03.14, 07:16
          Ekspedientka powinna zbadać Ci stopę, wypytać ile biegasz, gdzie biegasz. Butów do biegania jest multum. Idź do sklepu dla biegaczy, a nie do takiego, gdzie pani wie tylko, które modele są do biegania. Ale naprawdę, na początek nie ma się co spinać. Lepsza będzie elastyczna podeszwa, ale uwierz, na razie to nie ma aż takiego znaczenia, bo będziesz częściej maszerowała niż biegła.
    • myelegans Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 12.03.14, 04:59
      Zacznij od planu treningowego. Wejdz na strone bieganie.pl tam sa plany treningowe dla poczatkujacych, 6,7, 10 tygodniowe, ktore doprowadza cie do biegu ciaglego przez 30 min. Prowadzilam kilka grup i wielu zaczelo tak biegac nawet panie grubo po 50, nigdy nie biegajace.

biegaj 3-4 razy w tygodniu
      zacznij od rozgrzewki, skoncz na rozciaganiu
      biegaj systematycznie wg planu interwalowego (marszobiegow)
      biegaj w tempie konwersacyjnym, tak zebys mogla rozmawiac krotkimi zdaniami. Jak nie mozesz biegasz za szybko i albo sie szybko zniechecisz, albo nabawisz kontuzji
      zapisz sie na bieg uliczny na 5km za 3 miesiace, bedziesz miala cel i motywacje

powodzenia
    • anika772 Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 12.03.14, 09:20
      Najważniejsze już masz- chęci. Kup sobie buty do biegania (niekoniecznie takie za 1000zł), możesz też pójść w barefeet jogging. Reszta nie taka ważna (chociaż te nowoczesne poliestry i poliamidy ze strukturą plastra miodu, jonami srebra itp. są naprawdę fajne; ja lubię te z Lidla) i jesteś gotowa. Na początek marsz przeplatany truchtem, a potem słuchaj swego serca i mięśniwink

Ja teraz zaczynam sezon (zimą nie biegam), więc się rozkręcam powoli. Na razie biegam/maszeruję 30-40 minut. Nie mam żadnych gadżetów, tylko telefon, muzyka wykluczona.
    • guderianka Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 12.03.14, 09:26
      Ja zaczynałam biegać w...butach wojskowych- biegałam po poligonie, górkach i dolinach- czasami z plecakiem. Lubiłam wink-i to się liczy-wróciłam do biegania po latach i zaczynałam w trampkach, potem umilowałam sobie buty z Lidla, dobrze amortyzują podeszwy stóp. Biegam po lubie-czasem sprintem, czasem interwałowo, czasem krócej czasem dłużej-zmieniam trasy, prędkość. Moim planem jest dobra zabawa i fajne spędzenie czasu wink
      • emonik Biegałam!!! 12.03.14, 16:39
        Dziś o 6.00 rano. Biegłam sobie przy lesie, w starych adidasach (niewygodne niestety). Kondycja zerowa, biegałam 2 min. przeplatane 3 min. marszem. W sumie około 30-40 min. Nie wiem co jest, ale podczas biegania zaczyna mi strasznie pulsować w głowie, czuję dosłownie takie walenie w skroniach. Baaaardzo nieprzyjemne. W efekcie łeb boli mnie cały dzień sad Chyba to kwestia pogody a nie biegania, więc się nie zniechęcam. Jutro biegnę znowu.
        Cieszę się, że mnie zmobilizowałyście!
        W listopadzie jest bieg na 5km w szkole córek. Biegną chętne dzieci, rodzice, nauczyciele, miejscowe VIPy. Starsza córka (10 lat) biegła w zeszłym roku, młodsza (6 lat) będzie mogła pobiec w tym roku, ale tylko z rodzicami. Stąd ten pęd do biegania. Obiecałam, muszę dać radę, na szczęście jeszcze dużo czasu.
        ---
        • myelegans Re: Biegałam!!! 12.03.14, 16:41
          Pilnuj zebys byla dobrze nawodniona caly dzien. Poznasz po kolorze moczu, powinien byc blady.
          Zwolnij tempo biegu, mozesz biegac za szybko
        • peggy_su Re: Biegałam!!! 12.03.14, 16:49
          SUPER! Gratuluję pierwszego kroku smile
        • bei Re: Biegałam!!! 12.03.14, 17:01

Jeśli boli głowa - to zapytam o ciśnienie, jakie masz?
          Moze masz nadciśnienie?
          Jeśli tak , to do medyka!!
          A tak to BRAWO,smile
          Mozesz biegac codziennie, wowczas starczy 30 min, albo tylko z 3 razy w tygondniu, gora cztery smile
          Mozesz biec tylko minutę a siedem iść i eliminować marsz, powolutku, nie mozesz przetrenować się, bo wówczas prosta droga do zniechęcenia.
          Trzymam kciuki- całym sercem za Twoje rozbieganie smile

olaromanska.blox.pl/html

www.dlaleszka.cba.pl/
      • dantonka Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 12.03.14, 20:06
        Moim planem było bicie rekordów smile własnych oczywiście smile Było cudownie, ale się zmyło, bo co jakiś czas miałam zapalenie powięzi.
        • wirtuozeria Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 07.12.18, 15:29
          próbowałaś EMS? Czytałem o elektrostymulacji wspomagającej leczenie problemów z powięzią www.fitxpress.pl/powiez-miesniowa-choroby-i-terapie/. Może taka terapia będzie skuteczna?
    • 1borgia Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 12.03.14, 21:56
      od taniego ubraniasmile
      patrz:
      tschibo.de
      borgia
      • mamaemmy Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 13.03.14, 00:09
        1borgia napisał:

> od taniego ubraniasmile
        > patrz:
        > tschibo.de
        > borgia

ja wiele ciuchów do biegania -adidas,nike,karrimor,reebok -kupiłam ..w ciucholandzie smile
        Za bluzeczke adidasa która w Adidasie kosztuje ponad sto zlotych,zaplaciłam chyba 15 zł smile
        Za spodnie nike -30zł (takie same w Nike sklepie były za 180)
        Teraz żaluje wydanej kasy w sklepach-mimo,że kupowałam na promocjii to np spodnie adidasa -70zł,a w tym tygodniu dla kuzynki kupiłam TAKIE SAME w naszym ciucholandzie za ..32zł wink W stanie idealnym.
        • myelegans Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 13.03.14, 01:31
          Ze tez jeszcze nikt nie zweszyl interesu. W Stanach takie firmowe rzeczy mozna w discountach kupic za grosze. Koszulke 10-15USD itp. co w przeliczeniu w Polsce byloby tyle samo tylko, w PLN. W zyciu nie zaplacilabym stowy za ZADNA koszulke.
          Ze tez nikt nie wpadls na pomysl, zeby polaczyc sily z takim TJMAXX czy innym Marshall's i nie zaczac sprowadzac. Czy tez clo i VAT by zabilo interes.
          Swoja droga to skad oni biora takie przebitkowe ceny.
        • doral2 Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 14.03.14, 20:53
          mamaemmy napisała:

> 1borgia napisał:
          >
          > > od taniego ubraniasmile
          > > patrz:
          > > tschibo.de
          > > borgia
          >
          > ja wiele ciuchów do biegania -adidas,nike,karrimor,reebok -kupiłam ..w ciuchola
          > ndzie smile
          > Za bluzeczke adidasa która w Adidasie kosztuje ponad sto zlotych,zaplaciłam chy
          > ba 15 zł smile
          > Za spodnie nike -30zł (takie same w Nike sklepie były za 180)
          > Teraz żaluje wydanej kasy w sklepach-mimo,że kupowałam na promocjii to np spodn
          > ie adidasa -70zł,a w tym tygodniu dla kuzynki kupiłam TAKIE SAME w naszym ciuc
          > holandzie za ..32zł wink W stanie idealnym..."

najprawdopodobniej nie są to ciuchy funkcjonalne, tylko do szpanowania logiem.
    • duola77 Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 13.03.14, 01:00
      buty rozmiarowo nie na styk ale z pól numeru wieksze , truchtasz - idziesz - truchtasz
      za jakiś czas znajdziesz swoje tempo , pamietaj o oddechu

• doral2 Re: Chcę BIEGAĆ!!! Od czego zacząć? 14.03.14, 20:51
      emonik napisała:

> Nigdy nie lubiłam biegać, ale nagle naszła mnie chęć.
      > Zupełnie nie wiem od czego zacząć... Nie mam kondycji za grosz, myślę, że po 10
      > 0 metrach padnę, ale muszę spróbować.
      > Doradźcie jak się ubrać, jakie buty (podeszwa sztywna, czy zginająca się?) jaki
      > dystans na poczatek? Jak biegać - szybko? wolno?
      > Doradźcie proszę Wspaniałe Biegaczki!.."

przeczytałam twój post oraz całą kupę (czyli wszystkie) odpowiedzi.
      mało sensownych zresztą.

naszła cię nagła chęć na bieganie.
      tak nagła chęć jak na czekoladę? pączki? ptasie mleczko?
      i równie ulotna?

najpierw się zastanów, PO CO chcesz biegać i ILE masz w sobie determinacji, by ten cel osiągnąć. bez tego biegać będziesz dwa dni, z dzisiejszym.

rady, by odwiedzić sklep biegacza, są kompletnie bez sensu. ty jeszcze nie wiesz, czy chcesz na pewno biegać, więc bez sensu jest kupować buty do biegania za minimum dwie stówy, bo tam tańszych nie kupisz.
      rady, by zastosować plany biegowe są równie światłe.
      te plany są ogólne i nie przystosowane do konkretnej osoby, tylko do statystycznego ogółu.
      jak jesteś statystycznym ogółem, to próbuj je realizować.

jeśli nie jesteś statystycznym ogółem, to załóż dres taki, jaki masz na stanie, buty sportowe takie jakie masz na stanie. na początek w zupełności wystarczy.
      nie zaczynaj od biegania (chociaż już zaczęłaś), bo to się źle skończy.
      albo kontuzją, albo zniechęceniem po tygodniu.
      zacznij od krótkich, energicznych marszów, stopniowo je wydłużając.
      10 minut, potem 15, i tak dalej, dochodząc do godziny.
      sama poczujesz, kiedy będziesz mogła w trakcie tych marszów zacząć nieco podbiegać.
      nic na siłę, twój organizm sam ci powie, kiedy ten czas nadejdzie.
      jeśli będziesz marszować minimum 3 raty w tygodniu, co drugi dzień, bez oszukiwania siebie, to w dość krótkim czasie zaczniesz biegać.
      nie oczekuj wyników typu 9 kilometrów w godzinę interwałami w ciągu najbliższego miesiąca, bo tego się nie da osiągnąć po wieloletnim zapuszczeniu i leżeniu na kanapie.
      ale taki wynik bez interwałów leży w twoich możliwościach po mniej więcej 7-8 miesiącach uczciwych treningów.
      uczciwe marszowanie/bieganie 3-4 razy w tygodniu przez minimum 45 minut, pozwoli ci na zrzucenie wagi. będzie to trwało dość długo, więc uzbrój się w cierpliwość, ale efekty pozostaną z tobą na dłużej niż tylko do urlopu.

co do ciuchów - używaj najpierw tego co masz na stanie, a dopiero jak się na poważnie wkręcisz i będziesz pewna, że będziesz biegać, zacznij kupować te sportowe, łącznie z kremem sportowym przeznaczonym nie tylko dla idiotów.
      a tanie buty do biegania będą dostępne od 17 marca w lidlu. ciuchy zresztą też.
      mają dobrą opinię wśród testujących je biegaczy i nie powalają z nóg swoją ceną.
      dla początkujących buty te są wystarczająco dobre.
      no, chyba że chcesz za tydzień maraton przebiec, to mogą mieć nieco za słabą amortyzację. ale przebiec maraton się w nich da.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka