Dodaj do ulubionych

Gdzie na weekend?

11.03.14, 20:10
Ematki, szukam jakiegoś fajnego miejsca na weekend dla dwojga (bez dziecka naszego, ale nie przeszkadza mi miejsce przyjazne dzieciom). Możecie polecić coś ciekawego? Najlepiej nie dalej niż ok. 250km od Łodzi (nie chce mi się siedzieć pół dnia w samochodzie). Nie mam na razie wyobrażenia na temat takiego miejsca, więc jestem otwarta na wszystkie sugestie smile.
Obserwuj wątek
    • krejzimama Re: Gdzie na weekend? 11.03.14, 20:24
      Warto wziąć pod uwage 3miasto.
      Moze to i 350 km ale od Strykowa masz autostrade(z mała przerwa pod Kowalem)
      Wrocław to jakies 200 km
      Beskid Mały, Śląski, Żywiecki
      Kraków
      Sandomierz
      • zuzanna56 Re: Gdzie na weekend? 11.03.14, 20:29
        Sopot Hotel Mera
        nie nocowałam bo mieszkam w pobliżu ale byłam na zabiegach w spa
        fajny hotel i świetnie położony
        tylko chyba na lato bo teraz w Sopocie jest chłodno
        • krejzimama Re: Gdzie na weekend? 11.03.14, 20:33
          Byłam w Merze w zeszłym roku.
          Super Spa i świetny basen.
          Polecam każdemu. Hotel jeszcze pachniał nowością.
          Najfajniesze, że oddzielony jest od morza tylko chidnikiem i ściezką rowerową.
          Fakt, że na pewno przyjemniej latem.
        • alpha.sierra Re: Gdzie na weekend? 11.03.14, 20:56
          Ja właśnie na teraz chcę jechać smile. Trójmiasto odpada, bo małżonek za często tam jeździ służbowo. Beskid Śląski i Żywiecki mamy co roku (rodzina w Bielsku). Wrocław - dla mnie bomba smile.
          • krejzimama Re: Gdzie na weekend? 11.03.14, 21:01
            A może trochę niedoceniane Góry Świętokrzyskie.
            Choć idealny na weekend jest Sandomierz. Tylko, że to raczej takie spokojne miejsce.
            Jeszcze całkiem fajną opcja jest Toruń.
    • klamkas Re: Gdzie na weekend? 11.03.14, 20:33
      Musisz sprecyzować smile - chcecie romantycznej dziczy, czy romantycznych spacerów i kolacji na wielkim rynku?. Chcecie pozwiedzać, czy się pobyczyć? Teraz czy latem? Łódź jest tak bardzo w centrum, że w promieniu 250 km można znaleźć miejsce idealnie spełniające wasze potrzeby - tylko musisz je sprecyzować smile.
      • alpha.sierra Re: Gdzie na weekend? 11.03.14, 20:58
        Teraz chcemy smile. Myślałam albo o mieście (przy Gdańsku małżonek postawił veto, ale Wrocław lub Sandomierz to sprawa otwarta) albo np. o koniach. Ale fajnie będzie poczytać o innych propozycjach.
        • malowanka06 Re: Gdzie na weekend? 11.03.14, 21:08
          no to zapraszam do Wrocławia smile ok 3 h i jesteś
        • klamkas Re: Gdzie na weekend? 11.03.14, 21:12
          Na weekend w mieście - Toruń (i stosunkowo blisko z Łodzi) smile.

Na konie - sama nie byłam, ale znajomi robią co roku wypady w różne miejsca na Kaszubach i na Pojezierzu Drawskim - jeżdżą od kilka lat (co roku w inne miejsce) i jeszcze na żadne z tych miejsc nie narzekali. Jakbym miała się wybrać (a rozważam w te wakacje), to pewnie wybrałabym okolice Drawska (mniej ludzi niż na Kaszubach, bardziej dziko, piękne trasy do jazdy w terenie), bo znam i bardzo lubię (ale to prawdziwa dzicz wink).

Wrocławia nie polecam - mieszkam tu i cierpię (ale nie jestem obiektywna w tym temacie wink).
          • osimek Re: Gdzie na weekend? 11.03.14, 21:21
            Blisko Łodzi polecam Olsztyn pod Częstochową - super skałki, teren do łażenia.
            Polecam Ojców- cisza, spokój, można połązić i odpocząć.
            góry Sowie - blisko Wrocławia.
            Z Łodzi wszędzie do tych miejsc blisko, zwłaszcza, że mieszkam przy wylotówce smile
          • alpha.sierra Re: Gdzie na weekend? 11.03.14, 21:40
            Wrocław jest super, nie znasz się tongue_out. Są krasnoludki i mosty i ogród botaniczny i atmosfera nie do przebicia! I historie o Pomarańczowej Alternatywie smile. Ja Wrocław ubóstwiam a mąż jeszcze nie miał okazji tam być.

Co do koni: coś dla początkujących potrzebuję. Wiemy oboje, gdzie jest przód konia a gdzie tył i że nie podchodzi się do konia od tyłu. Galop po dziczy odpada, szaleństwem będzie spacerek na lonży wink.
            • klamkas Re: Gdzie na weekend? 11.03.14, 21:58
              Znam się. Mieszkam tu ponad 20 lat i pluję sobie w brodę każdego dnia wink.

Jeśli nie jeździcie to nie polecam "weekendu w siodle" - niczego się nie nauczycie, ewentualnie oswoicie ze zwierzem, ale też nie za bardzo. Jeśli chcielibyście się nauczyć, to albo regularne lekcje i potem wyjazd, albo wczasy w siodle, co najmniej 2 tygodnie i codzienne zajęcia. Inaczej nie widzę sensu - po 45min na koniu będziecie nieżywi i niezdolni do ruchu (praca mięśni w siodle zupełnie nie odpowiada codziennym aktywnościom wink). I tyle będzie z weekendu - ani nie poznacie koni, ani nie zażyjecie weekendu.

Jak zdecydujecie się na Wrocław mogę polecić knajpę na obiad wink. Atrakcji nie polecę, bo nie dostrzegam ;p
    • ichi51e Re: Gdzie na weekend? 11.03.14, 21:05
      Kazimierz hotel berberys ;p
    • triss_merigold6 Re: Gdzie na weekend? 11.03.14, 21:48
      Góry Świętokrzyskie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka