Dodaj do ulubionych

Dlaczego tak trudno jest znaleźć pracę ?

20.03.14, 16:55
Szukam pracy prawie od roku i nic z tego nie wychodzi. zostawiam lub wysyłam CV i nic. Co trzeba zrobić żeby znaleźć pracę ?
Obserwuj wątek
    • mamma_2012 Re: Dlaczego tak trudno jest znaleźć pracę ? 20.03.14, 17:00
      To zależy jakiej pracy sie szuka, jakie sie ma kwalifikacje i oczekiwania. Każdy moze popełniać inny błąd
    • ainafets Re: Dlaczego tak trudno jest znaleźć pracę ? 20.03.14, 17:02
      wsciekla1976 napisała:

...Co trzeba zrobić żeby znaleźć pracę ?

Trzeba mieć znajomości lub odpowiednie koneksje rodzinne - umiejętności są wtedy bez znaczenia. A jeżeli uczciwie chce się znaleźć pracę (zwłaszcza dobrą) to trzeba mieć bardzo, bardzo dużo szczęścia.
      • wielkanocnaniespodzianka no co ty !! przecież ematki są rozchwytywane !! 20.03.14, 17:06
      • shumi-mi-las Re: Dlaczego tak trudno jest znaleźć pracę ? 20.03.14, 18:27
        Bzdura!
    • joanna29 Re: Dlaczego tak trudno jest znaleźć pracę ? 20.03.14, 17:02
      Z cv ktore do mnie docieraja interesuja mnie kwalifikacje na dane stanowisko, czyli przede wszystkim doswiadczenie. Zwracam uwage na profile szkoly i kursow pod kierunkiem stanowiska. Tak samo poprzednie miejsca pracy a nowe stanowisko. Jak mam stanowisko kadry i place a kandydat nie madoswiadczenia, ukonczone lo i kurs kodmetyczki to otworzenie poczty bylo juz strata czasu. Zweryfikuj swoje cv i stanowiska o ktore sie ubiegasz.
    • beverly1985 Re: Dlaczego tak trudno jest znaleźć pracę ? 20.03.14, 17:12
      Trudno jest znaleźć pracę ponieważ miejsc pracy jest mniej niz chętnych i najwyraźniej wielu kandydatów jest lepszych od ciebie.
      Nie wierzę w żadne "znajomości" a jedynie we własne umiejetności i doświadczenie. Wieme, ze sama wiele rozmów kwalifikacyjnych zawaliłam, ponieważ mówiłam zbyt chaotycznie.
      • ainafets Re: Dlaczego tak trudno jest znaleźć pracę ? 20.03.14, 17:21
        beverly1985 napisała:

> Nie wierzę w żadne "znajomości" a jedynie we własne umiejetności i doświadczenie.

A ja uważam że nie ma to jak znajomości, widziałam wiele razy jak zdobywa się pracę po znajomościach, wielu moich znajomych, gdyby nie znajomości byłoby długotrwale bezrobotnymi, a są to ludzie 50+, wykształceni i mający za sobą wiele lat pracy.
        • hipinka Re: Dlaczego tak trudno jest znaleźć pracę ? 20.03.14, 18:30
          no możesz nie wierzyć, ale co powiesz na taki obrazek:
          mały dział w firmie państwowej, pracownicy tegoż działu : ojciec, matka i syn
          matka jest szefową, to sobie zatrudniła pracowników jakich chciała
          aha, w innym dziale pracuje babcia
          • volta2 Re: Dlaczego tak trudno jest znaleźć pracę ? 23.03.14, 18:07
            u nas podobnie:
            matka i synowa w pokoju, obok za ścianą - córka.

firma oczywiście państwowa. miasto stołeczne.
            dalej ktoś nie wierzy w znajomości?
            • joa66 Re: Dlaczego tak trudno jest znaleźć pracę ? 23.03.14, 18:34
              Ależ oczywiście ludzie na całym świecie dostaja pracę po znajomości.

Co nie jest równoważne z "bez znajomosci nie da się zdobyc pracy"
      • lola211 Re: Dlaczego tak trudno jest znaleźć pracę ? 22.03.14, 10:16
        Jak nie wierzysz w znajomosci, to jestes wielce naiwna.Taki sposob znalezienia pracy ma się ciagle bardzo dobrze.
    • zebra12 Re: Dlaczego tak trudno jest znaleźć pracę ? 20.03.14, 17:37
      Znajomości, znajomości i jeszcze raz znajomości.
      Przynajmniej w szkole tak jest. Też szukam od 3 lat i kiszka.
      • beverly1985 Re: Dlaczego tak trudno jest znaleźć pracę ? 20.03.14, 23:05
        > Znajomości, znajomości i jeszcze raz znajomości.
        > Przynajmniej w szkole tak jest. Też szukam od 3 lat i kiszka.

pewnie też po prostu niż demograficzny
    • moofka Re: Dlaczego tak trudno jest znaleźć pracę ? 20.03.14, 17:41
      Bo cóż, dziewczyny maja racje. Wszystkie swoje prace dostawałam dzięki życzliwym kontaktom. Na wszystkie stanowiska miałam wymagane kwalifikacje, ale to za mało. Potrzeba kogoś, kto da cynk o wolnym miejscu i powie dobre słowo o kandydacie, kiedy podań jest sto tysięcy to przewaza
      • ola Re: Dlaczego tak trudno jest znaleźć pracę ? 20.03.14, 18:00
        Mam takie same doświadczenia.
        Mam 15 lat stażu pracy, robiłam różne rzeczy, ale wszędzie raczej się sprawdzałam. Zmieniałam pracę z polecenia. Ot, ktoś szepnął, że wyżej albo u konkurencji jest wolne miejsce, wysyłałam maila do konkretnej osoby rekrutującej (czyli najczęściej bezposredniego szefa, żadne tak hry) i zaraz miałam pracę. Od 3 lat szukam pracy po macierzyńskim i jest nędza. Większość firm z interesującego mnie sektora nawet nie daje ogłoszeń o wolnym miejscu. Wrzucają ogłoszenie głęboko schowane na Bipie, a po dwóch dniach krewni i znajomi juz podpisują umowę o pracę. Nie ma cię w środku albo nie masz wtyki - nawet się nie dowiesz, że jest wakat.
        • solejrolia Re: Dlaczego tak trudno jest znaleźć pracę ? 20.03.14, 18:46
          Mam te same doświadczenia.
          Wszystkie moje prace były po znajomości to za duzo powiedziane, ale jednak w każdej z tych firm miałam kogoś, kogo znałam, kto mi powiedział- złóż teraz cv, a potem ta osoba mnie wprowadzała w obowiązki.
          Do jednej dostałam się ot tak z ogłoszenia- to była pomyłka z pomyłek, wiałam stamtąd szybciutko, ale nauczyło mnie to też czegoś - że jak coś od początku wygląda kiepsko, to lepiej w to nie wchodzić.
          Dlatego trzeba miec ludzi życzliwych wokół siebie , nawet nie po to by cię polecili, ale żeby chociaz dali cynk o wolnym etacie.

Również jako pracodawca mam podobne doświadczenia- szukam wśród znajomych.
          Zwykle nie daję ogłoszenia, bo wtedy dobijają się ludzie przypadkowi, a nawet chyba pomyłkowo wysyłają cv jak leci, a ja tracę tylko czas na czytanie tego wszystkiego, i skrzynka mi się zapycha.
          (przykład - ogłoszene dla pracownika fizycznego, faceta do łopaty krótko mówiąc, a mam cv pań po długoletnich studiach i stypendiach naukowych w USA, i w paryżu, z bóg wie jakimi publikacjami, referatami, i wynikami O_o)
          znacznie prościej jest, gdy zapytam w hurtowni, czy u handlowców, z którymi współpracuję, albo nawet u konkurencji (z która dobrze żyję), czy wiedzą o osobie chętnej do pracy.
          jak do tej pory ten sposób najlepiej się sprawdził, w ten sposób zyskałam najlepszych swoich pracowników, współpracowników czy też podwykonawców .
    • odi507 Re: Dlaczego tak trudno jest znaleźć pracę ? 20.03.14, 17:42
      Ja szukalam 9 lat w tym sa lata stazy,darmowych praktyk,pracy po 3-10mies.w tym zawodzie,I znalazlam dając ogłoszenie w internecie.U mnie w firmie inni pracownicy i ksiegowa sa rodzina szefa,ja nie!Teraz "walcze" o lepsze warunki ale jest ciezko.
    • lauren6 Re: Dlaczego tak trudno jest znaleźć pracę ? 20.03.14, 17:46
      Uczyć, uczyć i jeszcze raz uczyć. Cały czas być na bieżąco z branżą i się doszkalać.
      A jak się nic nie umie, tylko ma się jakiś świstek magistra no to sorry, schować ambicje do kieszeni i iść na kasę do sklepu.
      • ainafets Re: Dlaczego tak trudno jest znaleźć pracę ? 20.03.14, 17:51
        lauren6 napisała:

> Uczyć, uczyć i jeszcze raz uczyć. Cały czas być na bieżąco z branżą i się doszkalać.
        > A jak się nic nie umie, tylko ma się jakiś świstek magistra no to sorry, schować ambicje do kieszeni i iść na kasę do sklepu.

W moim mieście nawet na kasę do marketu potrzebne są znajomości. Jak ma się ponad 50 lat to nie ma znaczenia jakie się ma wykształcenie i co się umie - liczy się tylko ile ma się lat, jak są znajomości to wiek też nie ma znaczenia.
        Pogadamy jak będziesz miała 50+ i rynek pracy będzie taki jak jest teraz.
        • lauren6 Re: Dlaczego tak trudno jest znaleźć pracę ? 20.03.14, 18:38
          Pfff, z tekstami o 50 latkach idź sobie na forum ebabcia.
          Tu jest ematka i omawiamy problemy kobiet w wieku rozrodczym z podjęciem pracy, a nie dlaczego szczawik zaraz po studiach, czy nasi rodzice mają problemy ze znalezieniem pracy.

Sądząc po roczniku z nicka autorka wątku ma jeszcze daleko do 50-tki, więc twoje mądrości są tutaj nie na miejscu. Przerzucasz na innych własne kompleksy zamiast przyjąć do wiadomości, że nie wszyscy są 50 latkami z prowincjonalnych małych miasteczek i ich problemy ze znalezieniem pracy mogą być inne od twoich.
          • kkokos Re: Dlaczego tak trudno jest znaleźć pracę ? 20.03.14, 19:12
            lauren6 napisała:

> Pfff, z tekstami o 50 latkach idź sobie na forum ebabcia.
            > Tu jest ematka i omawiamy problemy kobiet w wieku rozrodczym z podjęciem pracy,
            > a nie dlaczego szczawik zaraz po studiach, czy nasi rodzice mają problemy ze z
            > nalezieniem pracy.
            >
            > Sądząc po roczniku z nicka autorka wątku ma jeszcze daleko do 50-tki, więc twoj
            > e mądrości są tutaj nie na miejscu. Przerzucasz na innych własne kompleksy zami
            > ast przyjąć do wiadomości, że nie wszyscy są 50 latkami z prowincjonalnych mały
            > ch miasteczek i ich problemy ze znalezieniem pracy mogą być inne od twoich.

lauren, a jakie kompleksy ty sobie odreagowałaś pisząc ten post?

chyba że po prostu masz tak parszywy charakter i tak pusto w głowie, to wtedy przepraszam, nic sobie nie odreagowałaś, po prostu dzienna dawka chamstwa i głupoty.
            • lauren6 Re: Dlaczego tak trudno jest znaleźć pracę ? 21.03.14, 20:48
              W takim razie mam tak strasznie pusto w głowie, że nigdy nie miałam problemu ze znalezieniem pracy. Widocznie pracodawcy wolą takich pustkaów jak ja, co oprócz codziennej dawki chamstwa mogą się również pochwalić wiedzą i umiejętnościami rozchwytywanymi na rynku pracy.

No ale fakt, lepiej narzekać na pracodawców, zwalić winę na rzekome wszechobecne znajomości, zamiast walnąć się w pierś, zakasać rękawy i nauczyć się czegoś pożytecznego.
          • ainafets Re: do lauren6 21.03.14, 20:02
            lauren6 napisała:

> ... Przerzucasz na innych własne kompleksy zamiast przyjąć do wiadomości, że nie wszyscy są 50 latkami z prowincjonalnych małych miasteczek i ich problemy ze znalezieniem pracy mogą być inne od twoich.

Tak się składa, że ja nie jestem i nigdy nie byłam osobą bezrobotną - mam ponad 30 lat pracy, do emerytury muszę pracować jeszcze 14 lat. Udało mi się z pracą, ponieważ firmy w których pracowałam nadal istnieją, ale jeszcze mogę zostać bezrobotna, jak upadnie firma w której teraz pracuję, to na pewno już nie znajdę pracy (jestem za stara). Widzę natomiast co się dzieje w Polsce na rynku pracy (i nie tylko). Mam rodzinę i bardzo wielu znajomych i wiem jakie mieli (mają) problemy ze znalezieniem pracy.
            Nie wszyscy możemy mieszkać w wielkich miastach, nie wszyscy możemy wszystko rzucić z dnia na dzień i wyjechać, nie wszyscy mogą nauczyć się kilku języków biegle i ciągle się kształcić itd.
            Masz jakieś rady dla zwykłych ludzi z małych miasteczek, którzy muszą pracować ponieważ nie mają innego źródła dochodu?, którzy nie skończyli super uczelni, którzy nie mogą wyjechać.
            Życzę Ci, żebyś Ty chociaż w swoim życiu miała tyle lat pracy co ja mam teraz i żebyś nigdy nie była bez pracy.
    • slawekopty Re: Dlaczego tak trudno jest znaleźć pracę ? 20.03.14, 18:19
      wsciekla1976 napisała:

> Szukam pracy prawie od roku i nic z tego nie wychodzi. zostawiam lub wysyłam CV
      > i nic. Co trzeba zrobić żeby znaleźć pracę ?

Trzeba obniżyć koszty zatrudnienia i zmienić prawo pracy, wtedy nie będzie najmniejszych problemów z jej znalezieniem wink
    • mruwa9 Re: Dlaczego tak trudno jest znaleźć pracę ? 20.03.14, 18:25
      trzeba miec odpowiednie wyksztalcenie i odpowiedni zawod. Wtedy praca sama cie znajdzie.
      • simply_z Re: Dlaczego tak trudno jest znaleźć pracę ? 20.03.14, 20:49
        taa jasne,a co zawod dzis gwarantuje pewna pracę?
        • mruwa9 Re: Dlaczego tak trudno jest znaleźć pracę ? 20.03.14, 21:06
          niejeden..
          Na przyklad medycyna. Informatycy i programisci pewnie tez nie narzekaja na brak pracy. Architekci pewnie tez nie.
          • najma78 Re: Dlaczego tak trudno jest znaleźć pracę ? 20.03.14, 21:24
            mruwa9 napisała:

> niejeden..
            > Na przyklad medycyna. Informatycy i programisci pewnie tez nie narzekaja na bra
            > k pracy. Architekci pewnie tez nie.

Tiaaa, tylko ze nie wszyscy wykonuja takie zawody co nie jeet wcale dziwne. Wieiszosc ludzi nie ma soecjalistycznego wyksztalcenia i miec nie bedzie, wiekszosc prac wcale tego nie wymaga...
            Wiesz mruwa zamiast pisac byle co (nie tylko w tym watku) moze lepiej idz na spacer albo zrelaksuj sie jak lubisz.
            • mruwa9 Re: Dlaczego tak trudno jest znaleźć pracę ? 20.03.14, 22:59
              to trudno.
              Kazdy jest kowalem swego losu. Jesli wybralo sie zawod o kiepskich perspektywach zatrudnienia,np. licencjat lub magazyniera z politologii lub zarzadzania w Prywatnej Wyzszej Szkole Niczego, to trzeba miec pretensje do samego siebie.
              Nikt nikomu nie zabrania wyboru zawodu i wyksztalcenia pod katem mozliwosci znalezienia pracy i rozwoju kariery zawodowej.
              • naturella Re: Dlaczego tak trudno jest znaleźć pracę ? 23.03.14, 03:45
                Zupełnie nie rozumiem, dlaczego politologia jest postrzegana jako kierunek typu filozofia, po którym pracy sie nie znajdzie - przecież właśnie po politologii można pracować wszędzie. Dziennikarstwo, promocja, PR, marketing, administracja rządowa i samorządowa, czy choćby szkoła - ja nigdy nie miałam problemu z praca, a skończyłam politologie właśnie.
                • piwnicapelnagratow Re: Dlaczego tak trudno jest znaleźć pracę ? 23.03.14, 16:30
                  Zupełnie nie rozumiem, czemu uważa się, że po filozofii nie ma pracy - wszyscy których znam po warszawskiej filozofii to bystrzy, ogarnięci ludzie, którzy mają własne firmy, albo pracują w cudzych, przy różnych rzeczach - od promocji i PR, po bankowość (ekstremalny przypadek). Jest jeden z marną pracą, ale po UKSW, więc się nie liczy.
                  • joa66 Re: Dlaczego tak trudno jest znaleźć pracę ? 23.03.14, 18:32
                    Zupełnie nie rozumiem, czemu uważa się, że po filozofii nie ma pracy

Bo tak "pisze w gazetach" wink
                    • piwnicapelnagratow Re: Dlaczego tak trudno jest znaleźć pracę ? 23.03.14, 20:09
                      Haha, przeciwnie - ostatnio "pisze w gazetach", że filozofia nie taka straszna. Ale to pewnie lobby wykładowców kupuje teksty w tygodnikach wink
            • beverly1985 Re: Dlaczego tak trudno jest znaleźć pracę ? 20.03.14, 23:04
              Pytanie bylo- co trzeba zrobic aby znaleźć pracę. Odpowiedż, ze skonczyć studia medyczne, jak najbardziej odpowiada na to pytanie.

Trzeba mieć dobre wykształcenie, dobrze obsługiwac komputer, troche doswiadczenia i rzeczywiste umiejętnosci. Tylko tyle i aż tyle.

Dobry programista wszedzie znajdzie pracę. Byle jaki niekoniecznie.
              • mruwa9 Re: Dlaczego tak trudno jest znaleźć pracę ? 20.03.14, 23:07
                a oprocz tego- byc otwartym na rozne mozliwosci. Na przyklad na opcje przeprowadzki do innego regionu kraju lub emigracji, jesli tam sa wieksze perspektywy znalezienia pracy.
                Chciec to moc...
              • klownbezueba Re: Dlaczego tak trudno jest znaleźć pracę ? 23.03.14, 16:21
                beverly1985 napisała:

>
                > Dobry programista wszedzie znajdzie pracę.

Wszędzie, to znaczy na przykład gdzie? Wrzucisz parę adresów lub nazw firm, które zatrudnią dobrego, ba, nawet bardzo dobrego programistę?

• simply_z Re: Dlaczego tak trudno jest znaleźć pracę ? 20.03.14, 22:10
            taa architekci przy dzisiejszym kryzysie w budownictwie ,informatycy jaaasne.
            • asia_i_p Re: Dlaczego tak trudno jest znaleźć pracę ? 21.03.14, 20:57
              No informatycy jak najbardziej jasne.

Firma, w której pracuje mąż, poszukuje kilku testerów i programistów. Na testerów zgłaszają im się ludzie po kursie na testera, którzy wykładają się na pytaniach typu "Jak wyłączyć zawieszony program?". A tester musi niestety być specem, z podstawami programowania, żeby czuł, co testuje. Więc nie zostają przyjęci i potem pewnie niektórzy z nich myślą, że praca jest niemożliwa do znalezienia bez znajomości. A zostali zwyczajnie zrobieni w bambuko, bo kursy, które im dały papierek, nie dały im wiedzy - organizator kursów kasę wziął, czy to od kursantów, czy z Unii, i biznes się kręci.
              .
              Swoją drogą, tworzenie kursów, które nie dają wiedzy i możliwości zdobycia zawodu, a twierdzą, że to robią, to straszne świństwo.
          • hipinka Re: Dlaczego tak trudno jest znaleźć pracę ? 22.03.14, 23:35
            mylisz się
            architekci mają dziś duże problemy z pracą bądź zleceniami
            wiem coś o tym, bo mam w rodzinie architekta
            aha, i tylko ok 10% absolwentów architektury zostaje obecnie w swoim zawodzie
            • mruwa9 Re: Dlaczego tak trudno jest znaleźć pracę ? 23.03.14, 11:16
              no bo patrzac na wszechobecne gargamele mozna sie zastanawiac nad poziomem studiow architektonicznych i ich absolwentow...a kto by chcial zatrudniac miernoty?
    • kol.3 Re: Dlaczego tak trudno jest znaleźć pracę ? 20.03.14, 21:22
      Można znaleźć pracę, trzeba jednak posiadać przynajmniej jedną faktyczną umiejętność przydatną na rynku pracy. Np. bardzo dobrą znajomość języka obcego przydatnego w danym regionie np. w związku z obecnością inwestorów zagranicznych.
    • jdylag75 Re: Dlaczego tak trudno jest znaleźć pracę ? 21.03.14, 20:37
      Pytasz ogólnie czy szczególnie?
      Może w Twojej okolicy nie ma pracy, może nie masz kontaktów, może zwyczajnie CV masz do kitu, za mało danych.
    • princess_yo_yo Re: Dlaczego tak trudno jest znaleźć pracę ? 22.03.14, 10:41
      zweryfikuj w jaki sposob umiejetnosci I cv odnosza sie od wymagan pracodawcow w konkretnych pracach na jakie aplikujesz.
      jesli w rejonie nie ma pracy ogolnie to z pustego I salom nie naleje ale cala idea polega na tym ze twoja oferta musi byc lepsza niz innych kandydatow w odniesieniu do konkretnego stanowiska I potrzeb konkretnego pracodawcy.
      czyli w jaki sposob zrobisz pracodawcy pieniadze, oszczedzisz czas albo rozwiazesz problem jaki aktualnie ma. nie odnosi sie wszystkich branzy ale ostatnio kolezanka marudzila zebym jej napisala list motywacyjny do aplikacji na fitness instructor I dobrze ze to zrobila bo jej pomysl tego co jest wazne w cv I liscie byly kompletnie z kosmosu.
    • ira_07 Re: Dlaczego tak trudno jest znaleźć pracę ? 22.03.14, 12:51
      Skończyć medycynę albo informatykę, już masz odpowiedź, proste. To nic, że skończyłaś matematykę, psychologię albo kurs krawiecki. To, że po medycynie pracy się nie ma ot tak, trzeba zrobić staż, rezydenturę, specjalizację - to pikuś, przecież liczba miejsc jest nieograniczona big_grin No i każdy to może robić. Nie poszłaś na medycynę ani architekturę, to sama jesteś sobie winna big_grin Rynek oczywiście byłby w stanie wchłonąć całe społeczeństwo, jeśli wszyscy bezrobotni nauczą się programować... No niestety, ale nie wszyscy mogą zostać lekarzami, programistami i architektami. Ludzie mają po prostu różne predyspozycje i tyle. Rynek pracy też się zmienia. Moja "wyuczona" branża wyglądała inaczej, kiedy zaczynałam studia.

A tak na poważnie - znam osoby z solidnym, konkretnym wykształceniem. Nie licencjat z zarządzania w Wyższej Szkole Tańca i Humoru. Znam ludzi po fizjoterapii, położnictwie, ratownictwie, które pracy w zawodzie znaleźć nie mogą, albo dorabiają w zawodzie tylko kilka godzin. Albo zwiały już za granicę. Ale pewnie dla niejednej ematki po prostu za mało umiały, toż odebrać poród może każdy, nie? Dużo zależy od nas, nie twierdzę broń Boże, że życie to tylko i wyłącznie loteria i trzeba czekać na mannę z nieba, ale nie można sobie dać wmówić, że brak pracy to tylko i wyłącznie wina bezrobotnego. Rynek pracy, polityka państwa - to wszystko też jest szalenie ważne. Bo jak to jest, że tylu Polaków znalazło pracę za granicą? Nagle wysiedli z samolotu i im kompetencji przybyło? A jak komuś prowadzącemu działalność nagle skończą się klienci - bo kryzys i ludzie nie mają pieniędzy - to znaczy, że mu nagle kompetencji ubyło?

Trudno znaleźć pracę, bo jest mało pracy. Owszem, są zawody, gdzie jest łatwiej, bo jest mało ludzi, którzy je wykonują, ale ogólnie wystarczy, że na 200 chętnych osób jedna będzie lepsza od Ciebie i pracy nie dostaniesz, choć masz dobre kwalifikacje.

Co trzeba zrobić, żeby znaleźć? Znajomości, to raz. I nie chodzi mi o wpychanie na stołek, ale o informacje, że dana firma kogoś szuka, o polecenie. U mnie w firmie, jak szukają pracownika, to najpierw jest pytanie do nas czy nie znamy kogoś, kto właśnie szuka na takim a takim stanowisku. Po drugie elastyczność - szukasz pracy jako np. nauczycielka? To jakie umiejętności mogłabyś wykorzystać, gdzie się podszkolić, żeby pracę znaleźć? Architektem raczej nie zostaniesz, ale może nianią, animatorką, trenerką, przedszkolanką, może korepetycje. No i dobre CV.

I nie załamuj się. Olewaj odpowiedzi: trzeba byłoooooo.... bo czasu nie cofniesz. Wszyscy czasem podejmują jakieś złe decyzje. Też myślałam długo, że trzeba było wybrać inną specjalizację na studiach, ale wybrałam taką, a nie inną, na II rok się już nie cofnę, trzeba patrzeć co teraz mogę zrobić, a nie myśleć, co mogłam zrobić. Bo nie wiem co by było gdyby. Żyję tu i teraz i od jęczenia, że trzeba było coś zrobić inaczej, sytuacja się nie zmieni. Może miałabym świetną pracę, a może nie pracowałabym w zawodzie? Pracę mam, ale typowo biurowo-siedząco-papierkową, nic ciekawego, jednak w planach podyplomówkę, dającą konkretny zawód i konkretne uprawnienia. I też przecież nie wiem co będzie. Może za 10 lat też się komuś pożalę i usłyszę: a to trzeba było....
      • alienka20 Re: Dlaczego tak trudno jest znaleźć pracę ? 22.03.14, 23:21
        10/10!
    • julek_i_ja Re: Dlaczego tak trudno jest znaleźć pracę ? 22.03.14, 13:20
      Ja też jestem architektem (z doświadczeniem) i po powrocie z macierzyńskiego miałam straszne problemy ze znalezieniem pracy (tylko freelancerka od czasu do czasu). Wiekszość moich znajomych też, zdziwiłabyś się jak wiele z nich pracowało za najniższą krajową (duże miasto wojewódzkie).
      Po ponad pół roku dałam sobie spokój i wróciłam do UK do mojej starej firmy.
      Średnio 2-3 osoby tygodniowo dzwonią pytając o pracę, maili nawet nie liczyłam.
      Tak więc z pracą dla architektów jest ciężko, ale moi przyjaciele medycy, informatycy a nawet prawnicy nie mają tego problemu.
    • tryggia Re: Dlaczego tak trudno jest znaleźć pracę ? 23.03.14, 11:31
      Mam własną firmę, zatrudniam w niej 3-4 osoby.
      Przeglądałam setki podań i CV, mam doświadczenie na rynku jakieś 10 lat.
      I moja odpowiedź na Twoje pytanie brzmi:
      - koszmarnie wymyślony system zatrudniania pracownika, pracodawca jest bez szans.
      - wbrew entuzjastycznym odtrąbieniu końca Kryzysuktoregonigdyniebyło klientów jest coraz mniej. To zjawisko obserwuję niemal we wszystkich branżach, oprócz usług pogrzebowych.
      - w związku z tym, co wyżej - opłaca mi się spiąć tyłek i robić samej to co mógłby robić pracownik - nie stać na bycie "płatnikiem składek", jeśli pracownik nie zarobi na te składki.
      - jeśli już musiałabym zatrudnić dodatkową osobę, to taką, która naprawdę ma doświadczenie i coś ekstra w pakiecie, coś co podniesie znacząco atrakcyjność firmy na rynku, ale zanim ta atrakcyjność się rozniesie, zanim przyjdą nowi klienci - trzeba być "płatnikiem składek"...

Więc nawet gdybym chciała, nie stać mnie na zatrudnienie kogokolwiek...
    • joa66 Re: Dlaczego tak trudno jest znaleźć pracę ? 23.03.14, 12:22
      Przede wszystkim powiedz coś więcej na temat swojej sytuacji. Mieszkaniec miesjcowości gdzie znajduje się urząd gminy, szkoła, 2 sklepy , fryzjer i zakład pogrzebowy ( i nie chce z tego miejsca wyjeżdżać) jest w innej sytuacji niż mieszkaniec dużego miasta gdzie praca jest, ale jest też większa konkurencja.
    • mamalgosia Re: Dlaczego tak trudno jest znaleźć pracę ? 23.03.14, 18:34
      Znajomości

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka