niktmadry
03.04.14, 16:37
Na któregoś tam kwietnia każde dziecko ma przygotować plakat zawierający jakieś tam informacje o UE (flagi, stolce, ludność, rok przystąpienia konkretnego kraju do UE, podstawowe zwroty w różnych językach itd. itp.) - taką informację przekazała mi wychowawczyni córki klasa 3 SP. Odpowiadam, że nie ma problemu, przyjęłam do wiadomości, że mam zaopatrzyć córkę w brystol a co konkretnie ma być na plakacie to proszę na lekcji córce podyktować bo to ona będzie szukała tych informacji i ona wykona plakat (lub nie wykona co powinno mieć odzwierciedlenie w odpowiedniej dla niej ocenie). W odpowiedzi usłyszałam, że dziecko samo sobie z tym nie poradzi. Plakaty mają być ładne i czytelne. Pytam więc po jaką choinkę zadaje się dzieciom prace domowe z którymi zdaniem nauczyciela samodzielnie sobie nie poradzą? Lub nie poradzą sobie z wykonaniem na takim poziomie na jakim nauczyciel by chciał? Moim zdaniem prace domowe przeciętne dziecko powinno wykonać samodzielnie a trudniejsze zadania z nauczycielem w klasie.