Dodaj do ulubionych

Która emama potrafiłaby...

04.04.14, 08:59
zmierzyć się z zadaniami, które były na teście PISA i z którymi nieszczęśni gimnazjaliści średnio dali sobie radę:

"Przez 30 minut rozwiązywali problemy na komputerze i mierzyli się z zadaniami, które wiązały się z wykorzystaniem nowoczesnych technologii. Ale spokojnie - nie musieli programować. Jedno z zadań: "Dostałeś od znajomego odtwarzacz mp3. Zapoznaj się z tym, jak działa, a potem (klikając jak najmniej razy) ustaw go na słuchanie muzyki rockowej przy głośności 4 i poziomie basów 2". Inne zadania dotyczyły kupienia w biletomacie biletu najtańszego lub na skomplikowaną trasę, zmiany ustawień klimatyzacji, do której nie ma instrukcji obsługi."

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75478,15739636,Szkolo__mamy_problem.html?utm_source=HP&utm_medium=AutopromoHP&utm_content=cukierek1&utm_campaign=wyborcza#Cuk#ixzz2xthJ1jJj

Zastanawiam się, czy to kwestia sparaliżowania testem i niemożności przełożenia działań praktycznych na opis czy też kwestia nieobycia z takimi sprzętami?
Przy tym mam wrażenie, że z ustawieniem mp3 czy innego sprzętu typu smartfon itp. w realu (nie komputerze) przeciętny gimnazjalista poradziłby sobie szybciej niż jego rodzice... Dużo szybciej... wink
Obserwuj wątek
    • niecierpek_25 Re: Która emama potrafiłaby... 04.04.14, 09:05
      Ja się zastanawiam jak ten test dokładnie wyglądał?!

Czy był cały komputerowy i były symulatory owych urządzeń, jakw grze komputerowej, czy też trzeba było zrobić opis na zasadzie "podchodzę do biletomatu" "wyjmuję kartę"
      Ale chyba nie tak, skoro to test. Hmm...

"Lepiej zaliczać się do niektórych, niż do wszystkich."
    • fin-dus Re: Która emama potrafiłaby... 04.04.14, 09:09
      Chciałam założyć podobny wątek.
      Raz pożyczyłam odtwarzacz mp3 od kuzynki na wakacjach, rok temu. Miałam sobie jej muzyki posłuchać. Zanim to cholerstwo rozgryzłam... Na co dzień słucham muzyki na iPhonie.
      Biletomat - kiedy po raz pierwszy kupowałam bilet we Włoszech w biletomacie, to zajęło mi to sporo czasu. Potem już mogłam na skomplikowane trasy, po opanowaniu samego urządzenia. W tej chwili, dzięki doświadczeniu, nie boję się żadnego biletomatu, bo to wariacja na temat. A czy na pewno każdy 15-latek ma takie doświadczenie? Bo szczerze wątpię.
      A klimatyzacja to dla mnie kosmos - nie mam w domu, nie ustawiałam u znajomych, w pracy nawet nigdy nie włączałam i nie wyłączałam, bo zawsze robił to ktoś obok. Czyli wyszłabym na głupka, bo ja nawet nie wiem, gdzie jest panel obsługi. I za pierwszym razem, żeby zmienić ustawienia, to musiałabym znaleźć "włącz" i "wyłącz".
    • ichi51e Re: Która emama potrafiłaby... 04.04.14, 09:09
      Nie wierze ze gimnazjalisci tego nie ogarneli.
      • fin-dus Re: Która emama potrafiłaby... 04.04.14, 09:17
        A ja wierzę, jak najbardziej.
        Ja kilka lat temu miałam telefon Nokię. I jak raz mi się zepsuł i dostałam telefon zastępczy Samsung, to nie wiedziałam, jak go włączyć, jak odebrać rozmowę, o jakichś ustawieniach lepiej nie mówić. Oczywiście posiedziałam i rozpykałam, ale to trwało. A telefonów komórkowych używałam już od chyba 10 lat.
        Jak sobie uaktualniłam IOS na iPhone kilka miesięcy temu, to chociaż moje urządzenie znam bardzo dobrze - nagle nie wiedziałam, jak zamknąć aplikacje.

W teście nie chodziło o poradzenie sobie, tylko o czas. I wystarczy, że w jednym kraju jakiś tam rodzaj odtwarzacza mp3 jest popularniejszy wśród młodzieży, a w drugim w ogóle go nie ma na rynku, żeby te różnice w sekundach/minutach były.

Jak lecę do innego kraju, to czasem mam problem ze spuszczeniem wody w toalecie publicznej, a potem z umyciem rąk.
        • bei Re: Która emama potrafiłaby... 04.04.14, 09:21
          Obsługa wielu nowych sprzętów jest intuicyjna, niepotrzebna jest instrukcja, tylko chwilka czasu...
          • fin-dus Re: Która emama potrafiłaby... 04.04.14, 09:37
            Test był właśnie na czas, a nie na to, że ktoś w ogóle by obsłużył nowy sprzęt.

Ja spokojnie zmienię ustawienia klimatyzacji, jeśli zajdzie taka potrzeba. Ale zajmie mi to pewnie kilka razy dłużej niż komuś, kto robi to codziennie.
            W Polsce rzadko kto ma klimatyzację w domu. Ba, wystarczy spojrzeć latem na samochody - ile z nich nie ma klimatyzacji! Jak więc można porównywać szybkość zmiany ustawień klimatyzacji przez przeciętnego polskiego 15-latka, który być może widzi to pierwszy raz na oczy, z szybkością 15-latka z innego kraju, który tę klimatyzację wyssał z mlekiem matki, bo tam jest ona standardem.
            Nie mam klimy w domu, za to mój trzyletni syn potrafi odblokować mojego iPhone'a i zadzwonić po cichu do babci. Nigdy nie dostawał go do zabawy, a przez podglądanie poznał kod mój i męża. Za to znajomy dziesięciolatek, którego rodzice zatrzymali się na starych Nokiach, nie potrafił sam zadzwonić, nawet jak mu podałam kod. Mój trzylatek lepiej by wypadł w teście PISA big_grin
    • petuniasta Re: Która emama potrafiłaby... 04.04.14, 09:40
      A ja mysle ze to problem z czytaniem instrukcji ze zrozumieniem jest...
      • chipsi Re: Która emama potrafiłaby... 04.04.14, 09:52
        Tak, tylko że w zadaniu stoi jak wół ze do klimatyzacji instrukcji niema.
        Pewnie się czepiam ale taki test jest niesprawiedliwy, oczywistością jest że dzieciak z zamożniejszej rodziny, który podróżuje, mieszka w klimatyzowanym domu i ma wypasiony sprzęt ma przewagę nad dzieciakiem, który na wakacjach nie był, smartfona nie posiada a klimę widział na weselu u kuzyna. Ot takie "jesteś biedniejszy - jesteś głupszy".
      • morekac Re: Która emama potrafiłaby... 04.04.14, 10:00
        A czytałaś, że sprzęt były bez instrukcji: mp3 (domyślnie) i klimatyzacja (jasno napisane, że bez instrukcji)?
        Poza tym wiele instrukcji to tłumaczenia robione przez wujka googla ...
      • fin-dus Re: Która emama potrafiłaby... 04.04.14, 10:15
        To ja dam lepsze zadanie (nie wiem, czy do tego są jakieś instrukcje):
        "Włącz telewizję i zobacz, na którym kanale w tej chwili lecą Pingwiny z Madagaskaru, używając jak najmniejszej liczby klików".

Pięciolatek, w którego domu jest np. platforma nc+, zrobi to w kilkanaście sekund.
        Trzydziestolatek, który ma w domu jedynie bezpłatną telewizję cyfrową, a wszelkie filmy ogląda na laptopie, przez pierwsze minuty będzie się starał dojść, który pilot jest do czego.

Trzydziestolatek właśnie wypadł gorzej od pięciolatka w teście PISA, bo nie umie obsługiwać prostego, intuicyjnego telewizora i dekodera.
        • triss_merigold6 Re: Która emama potrafiłaby... 04.04.14, 10:18
          Ja wiem, ja wiem! (ale tylko dlatego, że oglądam Pingwiny nałogowo).
          • fin-dus Re: Która emama potrafiłaby... 04.04.14, 10:24
            A ja wiem, że wyprzedziłabyś też wielu rewelacyjnych programistów i adminów w obsłudze internetu. Nawet najbardziej tępe technologicznie ematki z forum mogłyby ich wyprzedzić!
            Uwaga, zadanie!
            "W jak najkrótszym czasie załóż nowe konto na gazecie i napisz post odpowiadający na dowolny post założycielski użytkownika gazetamiplaci z dowolnego dnia, używając przy tym obrazka świni".
    • edelstein Re: Która emama potrafiłaby... 04.04.14, 10:29

Co to za Problem kupic bilet w biletomacie,obsluzyc telefony,mp3,tablety?
      Wystarczy umiec czytac.
      Dorosli wyreczaja dzieci we wszystkim,a to da efekty.
      Kurcze moj syn obsluge urzadzen typu tv,samrtfon,Tablet na malym w palcu,a to przedszkolak jesttongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka