Dodaj do ulubionych

Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb?

05.04.14, 13:33
Czy tylko ja tak mam, ze zapachy maja dla mnie kolory i smaki, muzyka ma kolor i fakturę, a liczby i cyfry kolory? Czy trzeba to leczyć? smile
Obserwuj wątek
    • klubgogo Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 13:35
      Zapachy owszem i kolory dla mnie mają, muzyka jak najbardziej swoją fakturę, ale żeby cyfry miały kolory? Tego już nie widzę.
      • naturella Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 13:41
        Chrympf, jak się skupię, to i poszczególne słowa dla mnie mają kolor, niektóre kształty, litery tez widzę w określonej jakby czcionce, jedne obłej, inne prostej. Myślałam, ze wszyscy tak maja, ale opowiadalam znajomym, ze lubię zapachy dobierać kolorystycznie do ubrania w danym dniu i zrobili wytrzeszcz - dopytywali, czy chodzi o kolor butelki czy opakowania. A mi zupełnie nie o to chodziło smile
      • wuika Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 17:53
        Czwórka przecież jest czerwona, jak można tego nie wiedzieć?
        I nie wiem dlaczego, ale czwórka jest też związana z literką K big_grin
        • dantonka Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 18:28
          Nie ściemniaj - czerwone jest "A" wink
          "I" - żółte, "T" - zielone...
          • vilez Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 20:44
            A jest białe wink
            • wuika Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 21:37
              Nie gadam z Wami :]
            • sueellen Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 22:13
              Leczcie się smile wszyscy wiedza, ze jedynki to parówki
              • dantonka Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 06.04.14, 10:29
                Umarłam big_grin
            • dantonka Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 06.04.14, 10:35
              "A" zawsze kojarzyło mi się z czerwienią, ponieważ na tę literę zaczyna się moje imię. "A" jest wesołe, ogniste, mocno stoi na ziemi, jest otwarte, ciekawe, trochę szalone.
              W ogóle uważam, że moje imię jest najśliczniejsze na świecie wink

Kiedy byłam w ciąży, planowałam dać córce na imię Julia, kiedyś byłam w warzywniaku, jakaś okropnie wyglądająca babcia wołała swoją wnuczkę "Julaaa! Jula!!!" - i od tej pory to imię kojarzyło mi się z główką kapusty.
              Na szczęście urodziłam syna smile
              • dantonka Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 06.04.14, 10:36
                Ale czy moja opowieść o kapuście ma jakiś związek z synestezją, tego nie wiem smile
                • dantonka Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 06.04.14, 10:40
                  Bynajmniej uważam, że słowo "kapusta" (albo tym bardziej "kapucha") jest równocześnie bardzo śmieszne i odpychające.
        • niutaki czworka cale zycie jest niebieska 06.04.14, 14:22
          i nikt tego nie zmieni, trojka zolta...
          • feliz_madre Re: czworka cale zycie jest niebieska 09.02.18, 09:39
            Tak! Czwórka niebieska, potwierdzam!
    • kj-78 Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 13:39
      Dla mnie tonacje w muzyce maja kolory, ale przede wszystkim litery, liczby zreszta tez. To chyba nic zlego, jak M jest czerwone, D blekitne, a K granatowe? big_grin
      • vilez Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 13:42
        D widzę rdzawo-brązowe, K-ciemnozielone, M-jasnoczerwone, błękitne widzę N (pewnie od "nieba" wink
      • naturella Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 13:43
        Jak to, przecież D jest żółte, ma dziurki jak w serze smile))
      • totorotot Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 15:04
        D jest przecież pomarańczowe
        • mid.week Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 18:25
          przynajmniej w ciepłej tonacji wszytskie trzy jesteście zgodne wink
        • kkokos Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 20:35
          D jest bardzobladoniebieskie, niemal białe
    • vilez Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 13:40
      To się nazywa synestezja. Osobnicza rzecz- w różnym stopniu się to posiada, i różnie wyraża. Ja przypisuję kolory literom, nazwom i w ogóle słowom. Nie widzę natomiast kolorów dźwięków.
      • naturella Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 13:48
        Ładne słowo "syntestezja", jest w kolorach od różowego do fiolkowego, takie cieniowane, falowane i rozmyte, z poświatą obok liter, w dotyku jakby we mgle takiej fiolkowej smile
        • vilez Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 13:52
          smile Mnie się żółci to słowo- takie od mleczno-zółtego po zimno-cytrynowo.
          • naturella Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 13:54
            Aż poczułam smak sorbetu cytrynowego po Twoim opisie!
            • vilez Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 14:36
              smile
      • kagrami Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 09.02.18, 08:51
        Ja widzę muzykę od zawsze.
        Natomiast cyfry i litery - raczej nie mają kolorów.
    • owianka Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 13:47
      Daniel Tammet tak ma. Obejrzyj, fascynujące.

www.youtube.com/watch?v=86P6xjyNO-U
      • naturella Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 13:53
        Niesamowite. Niestety u mnie to nie wiąże się z żadnymi zdolnościami, a matematycznymi to już w ogóle smile
    • koralik12 Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 13:51
      Tego sie nie leczy jesli nie nies związane ze schizofrenią. A bywa związane.
    • aandzia43 Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 13:58
      Owszem, w niewielkim stopniu dotyczy mnie zjawisko synestezji. Samej w sobie synestezji się nie leczy. Leczy się choroby, których czasem bywa jednym z objawów. Oraz terapiuje nieprawidłowości rozwojowe, którym towarzyszy (autyzm).
      Ja mam np. kolorową linię czasu (a właściwie przestrzeń czasu). Np. wiek XVII jest czarny, XVI złoty a XVIII niebiesko-szary. Muzyka ma fakturę i daje odczucia cielesne. Itd.
    • misterni Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 14:10
      Nie tylko Ty tak masz. Czy trzeba leczyć? Myślałam, że to norma wink
      • ponis1990 Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 14:42
        Ja tak nie mam zupełnie. Kolor to kolor, zapach to zapach. Tytuł wątku to myślałam, że źle przeczytałamsmile
    • daisy Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 14:43
      Zwykła synestezja, czyli poplątanie "ścieżek" zmysłowych. Podejrzewam, że może być bardzo miłe, chociaż pewnie nie zawsze?
      Naukowcy twierdzą, że tak właśnie się rodzimy i wszystkie niemowlęta to synestetycy. Z czasem ścieżki odczuwania zmysłowego się różnicują i odplątują, ale niektórzy nie wyrastają z synestezji całkowicie.
      Polecam Dziecko w lustrze. Świat dziecka od narodzin do lat trzech Charlesa Fernyhough, tam bardzo ciekawie jest to opisane.
      • vilez Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 14:50
        Nie taka zawsze zwykła. Czesto odpowiada za wielkie talenty artystyczne (muzyka, malarstwo, architektura), jeśli matematykę zaliczyć również do artystycznych, bo wielu matematyków było synestetykami.
        W synestezji prawdopodobnie chodzi (równiez) o czucie pewnych wspólnych wymiarów- np. złotej proporcji czy innych takich relacji czegoś do czegoś (synestezja widoczna np. w architekturze to np. posługiwanie się złotą proporcją, która widoczna jest także w interwałach czy innych relsacjasch dźwików(muzyka). To dlaczego np. muzycy i matematycy mają często rozwinięte bardziej te same ośrodki mózgowe.
    • naplaze Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 14:44
      Jesteś synestetką, gratuluję.
    • edelstein Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 14:51

Nawet na najlepszym towarze nie mialam takich odjazdowbig_grin
      • naturella Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 14:58
        Ha smile ja mam cały czas. Niekiedy trochę to wnerwia, na przykład mam na parapecie drewniany, biały napis HOME, każda litera osobno. I co na niego spojrze, to mi zgrzyta, bo każda z tych liter jest taka sama - czcionka, kolor, a przecież nie powinna. Patrzę, widze białe litery, a w mojej głowie maja zupełnie inne kolorysmile

Dobra, juz sie moze zamknę, bo jak to czytam to trochę obłąkanie to wygląda tongue_out

W każdym razie, po akcji z wytrzeszczem znajomych nigdy juz z nikim o tym nie rozmawiałam, bo nie byłam pewna, czy znajomi maja jakis defekt, czy to ja. Dzieki za wszystkie infosmile jestem pod wrażeniem kolorystycznej linii czasu - tego nie widze zupełnie, cyfry rzymskie sa dla mnie tym, czym są.
        • vilez Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 15:06
          Eee tam, takiemu Picasso to się rzeczy wykrzywiały fajnie, co nie? wink A Białoszewskiemu jak się słowa kolorowaciły..Ty się ciesz, że tak masz smile
          • aqua48 Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 15:16
            Hmm, ja widzę kształty muzyki. A kolory we wszystkim. Nawet jeśli oglądam czarno-białe zdjęcia, czy filmy smile Kiedyś się na tym złapałam. Smak zapachów to oczywiste. U mnie wspomnienia mają zapachy.
    • wrednarzeka Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 16:44
      zapach i smak to wg mnie "zmysły sąsiednie": gdy mam zatkany nos jedzenie ma słabszy smak.
    • mondovi Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 16:52
      Mam kumpelkę, która na pytanie (no dobra, nieprecyzyjne) "jaki jest nr telefonu Adama", bez wahania i spontanicznie odpowiedziała: błękitny.
      • kagrami Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 09.02.18, 09:50
        big_grin
    • mc30 Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 16:57
      tak, jak najbardziej
      każda cyfra ma kolor, litery też
      imiona również - kolory i faktury
      układ liczb - dziesiątki, setki - również mają swój porządek w głowie, swoistą piramidę
      • mc30 Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 17:01
        o czytam, jakie kolory mają litery dla wielu z was
        dla mnie K jest żółte, M czerwone, D brązowe, A niebieskie, O białe , N niebieskie, E zielone
        jedynak jest biała, dwójka raz brązowa raz niebieska, trójka zawsze zielona

serio to jest jakoś nazwane w psychologii? byłam przekonana , ze wszyscy ludzie to mają
        • vilez Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 21:53
          Z Tobą też ma blisko smile
    • joycelee Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 17:07
      Przy zapachu waniliowy owszem kojarzę znajomy mi smak przy pozostałych raczej już jest bez odczuć, to są zaburzenia SI, może nie zaburzenia bo to za mocne słowo, inne odczuwanie pewnych bodźców coś z obszarów SI
    • marychna31 o synestezji 05.04.14, 17:13

Mam ja i mój starszy synwink

Tu strona i test, który można zrobić sprawdzają czy jest się synestetykiem. Jest wiele rodzajów synestezji. Moja dotyczy kolorów dla słów i cyfr oraz przestrzeni i słów/cyfr.
    • rosapulchra-0 Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 17:38
      Tak, zapach powoduje u mnie uczucie smaku, często kolorowego, muzykę często widzę w kolorach, jednak liczby nie kojarzą mi się z żadnymi kolorami.
      • wpak Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 17:48
        Tak. Do tego cyfry, miesiące maja u mnie płećsmile, niekoniecznie zgodną z rodzajem gramatycznym.
    • inguszetia_2006 Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 17:46
      Witam
      Bardzo ciekawy wątek. A możecie mi napisać, jakie kolory mają "wasze" cyfry? I jak widzicie wobec tego liczby? Kolory się nakładają, wygrywa silniejszy kolor, czy pojawia się zupełnie jakiś inny? Czyli że jak jedynka jest biała, a powiedzmy piątka czerwona, to 15 będzie różowa? Czy czerwona? Czy biała? Czy ma jeszcze jakiś inny kolor? Jak to widzicie?
      Pzdr.
      Ing
      • wpak Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 17:49
        10 np jest czarne.
        • vilez Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 21:41
          Tak smile
          • mc30 Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 06.04.14, 14:01
            u mnie :piętnaście, piecdziesiąt
            dwanaście dwadzieścia - będa miały kolory pochodne od cyfr pięc, dwa
            ale będą w innym odcieniu

o matko... jak to brzmi big_grin
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 18:20
        7 i sroda sa zielone. mysle, ze takie rzeczy biora sie z obserwacji i zapamietywania np na zielono zaznaczali srode w programie telewizyjnym
        • dantonka Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 18:49
          Jest w tym sporo racji wg mnie.
        • vilez Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 21:42
          U mnie środa jest zółtopomarańczowa wink
          • noname2002 Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 06.04.14, 00:12
            Środa jest szara suspicious
      • carmela_soprano Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 18:36
        1 - szara
        2 - zielona
        3 - granatowa
        4 - żółta
        5 - czerwona wiśnia
        6 - lila
        7 - ciemnofioletowa
        8 - ceglasta czerwień
        9 - pomarańczowa
        0 - białe

Alfabet też sobie życzysz? A żółte, B brązowe, C szare, mogę tak do końca
        • inguszetia_2006 Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 18:45
          carmela_soprano napisała:
          1 - szara
          2 - zielona
          Witam
          Dzięki;-D A jak widzisz wobec tego np. liczbę 78? To jest miks fioletu i czerwieni?
          Pzdr.
          Ing
          • kj-78 Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 20:00
            Ja liczby widze wielokolorowo, kazda cyfra innego koloru
            • vilez Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 21:46
              Ja też- 7 jest szre (jak: "f", a 8 zmnobrązowe. Razem- ołowiany?
    • guderianka Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 17:49
      Ja słyszę ortografię wink
      • vilez Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 21:55
        A żebys wiedziała wink "U" jest ciemniejsze i cieższe (ale nie widzę konkretu), niż "Ó",które jest ..hm...błekitno-szaro-białe? W kazdym razie o tonację wyżej i jaśniej.
        • dantonka Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 22:38
          Tyle, że to nie jest związane ze słyszeniem.
          • vilez Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 06.04.14, 06:57
            W synestezji przenaszalne sa także kategorie, np. tonacja. Pzezciez to na tym polega, że np. słyszysz także kolor smile
            • dantonka Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 06.04.14, 10:26
              Niestety, ale na ten temat już nie mogę się wypowiedzieć smile
    • aquella Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 18:01
      nie, i jeśli tak się zdarzy to idę prosto do psychiatry
    • fifka02 Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 19:51
      Nie mam tak. Nic a nic. Z żadnym ze zmysłów. Czasem myślę, że szkoda.
    • mruwa9 odstaw LSD ;-) n/t 05.04.14, 20:48
    • madzioreck Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 20:59
      Synestezja wink Nie, nie leczy się, bo to nie choroba ani wada smile
      Długo myślałam, ze wszyscy tak mają... ósemka jest czarna i pachnie cynamonem smile
      • naturella Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 21:15
        Z cynamonem sie zgadzam, to fakt, dla mnie tez tym pachnie, ale kolor ma taki miedzy bananem a brązem smile 7 jest zielona i ma fakturę jak kaktus, tylko bez igieł. 1 bladoniebieska, jakby z lodu, 2 słonecznie żółta i lśniąca. I tak dalej, i tak dalej... smile
        • madzioreck Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 21:16
          Ja jestem synestetyk upośledzony, bo nie każda cyfra mi się kojarzy tongue_out
        • wpak Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 21:43
          naturella napisała:

> Z cynamonem sie zgadzam, to fakt, dla mnie tez tym pachnie, ale kolor ma taki m
          > iedzy bananem a brązem smile 7 jest zielona i ma fakturę jak kaktus, tylko bez ig
          > ieł. 1 bladoniebieska, jakby z lodu, 2 słonecznie żółta i lśniąca. I tak dalej,
          > i tak dalej... smile

e, tam to siódemka jest przecież blado-niebieska smile
          0- bezbarwne -facet
          1- biała - facet
          2- kość słoniowa - kobieta
          3 -pomarańczowa - kobieta
          4- cytrynowa - facet
          5- czerwona - kobieta
          6- zielona - facet
          7- blado niebieska - facet
          8 - fioletowa - kobieta
          9- brązowa - facet
          10 - czarna - facet

nie mogłabym bez tego w ogóle grac w karty, zawsze wiem czy gram babskimi czy męskimiwink
          jak odkryłam , ze nie wszyscy tak mają to przeżyłam szoksmile
          • vilez Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 21:47
            mamy blisko smile
          • naturella Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 21:52
            A zauważyłas, ze Tobie sie liczby w taka tecze układają, jak kredki w pudełku - od najjaśniejszego do najciemniejszego? smile
            • vilez Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 21:56
              Fakt smile
              Czyli-porządkowanie. Ciekawe.
      • dantonka Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 22:36
        8 jest brązowa takim dobrym silnym brązem wink
    • 18lipcowa3 Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 22:09
      Czy trzeba to leczyć? smile

No raczej. U psychiatry.
      • wpak Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 22:14
        pewnie , ze to wydaje się zabawne ale tak już, jak widać z wypowiedzi ,niektóre z nas mają i dla mnie akurat to jest bardzo fajne. Do tego mam cyfry których nie znoszę (7) i takie które bardzo lubię (8).
        Muzycy słyszą dźwięki, których zwyczajni śmiertelnicy nie wyłapują, malarze oglądają świat obrazami, fotograficy kadrami, ludzie sa rożni i to czyni nas ciekawymi.
    • dag_dag Re: Czy czujecie smak zapachów? Albo kolory liczb 05.04.14, 22:28
      U mnie imiona są związane z kolorami. Np. Michał jest niebieski, Robert brązowy. Również każda litera alfabetu ma swój kolor. Nie umiem tego lepiej wytłumaczyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka