Dodaj do ulubionych

Wściekłość we mnie narasta !!!

10.04.14, 13:27
Co robią wasze dzieci niebiorące udziału w indoktrynacji kościoła w szkole? Chodzi mi o rekolekcje.
Nikt w szkole nie potrafi mi wytłumaczyć, dlaczego w-f, basen i matematyka są mniej ważne od debilnych piosenek śpiewanych w zimnym kościele.
Mało tego - moje dziecię ma mieć usprawiedliwienie za nieobecność w kościele w dniach rekolekcji. Dlaczego mam usprawiedliwić zdrowe dziecko, które może stawić się pod klasą i wejść na zajęcia? Rzygam polską katolicką szkołą.
Macie pomysł jak to rozwiązać? Młode nie choruje, frekwencja 100% już piąty rok w szkole. Nie mam ochoty, by w dzienniku widniały jakiekolwiek godziny usprawiedliwione... Pisać zwolnienia/usprawiedliwienia nie zamierzam, skoro lekcji nie ma z winy szkoły. Do kościoła nie zamierzam posyłać, żeby się złego nie nauczył smile
Obserwuj wątek
    • tol8 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:29
      I żeby nie było, że wyrodna jestem i nie daję młodemu odpocząć od szkoły - ja rozumiem, sama do szkoły chodziłam i te dni laby cieszyły. Ale do cholery moje dziecię na religię nie uczęszcza, więc czemu mam usprawiedliwiać nieobecność na kościelnej wycieczce do kościoła, tylko dlatego, że odbywa się w godzinach lekcji...
      • mx3_sp Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:32
        skoro nie jest zapisane na religię to jakim cudem masz usprawiedliwienia pisać? Jak stało się, że dziecko jest na listę wciągnięte? Szumu chcesz narobić i tyle.
        • tol8 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:36
          ,,9.
          Co z uczniami, którzy nie uczestniczą w rekolekcjach?
          Zwolnienie z zajęć na rekolekcje dotyczy tylko i wyłącznie uczniów, którzy uczęszczają na naukę religii organizowaną
          przez szkołę. Jeżeli zatem jakiś uczeń nie uczęszcza na lekcje religii w szkole, to nawet jeśli należy do Kościoła czy
          związku wyznaniowe
          go, który takie praktyki przewiduje, to zwolnienie z zajęć mu nie przysługuje. W konsekwencji należy
          mieć na uwadze, że uczniowie nieuczęszczający na naukę religii zobowiązani są do uczestniczenia w zajęciach
          szkolnych, nawet jeśli większość uczniów danej
          szkoły w określonym czasie korzysta ze zwolnienia. ''

A moja szkoła zajęć nie prowadzi w tym terminie, więc dostałam info, że mam przynieść usprawiedliwienie. Zajęć opiekuńczych w tym czasie dla czwartoklasistów też nie ma.
        • kolteta Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:38
          Moja nie jest na religię zapisana a musiałam jej 2 dni rekolekcji usprawiedliwić a na 3 zdeklarować, że będzie w świetlicy albo pod moją opieką. W Polskiej szkole nie chodzi na religię to jest to samo co nie uczestniczy w rekolekcjach.
        • attiya Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 19:48
          no nieprawdaż? wstrętni ateiści, co to czepiają się czystego jak lilija kościoła
    • mx3_sp Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:30
      myślę, że od mamusi z takim podejście wiele złego się nauczy, choćby pogardy. W naszej szkole w świetlicy są godziny opiekuńcze, sprawdzałaś u siebie?
      • tol8 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:38
        Nie ma godzin opieki, mają tylko rekolekcje i won do domu. Bez sensu jest dla mnie umieszczanie go po prośbie w świetlicy(bo tylko na prośbę rodzica przyjmą dzieci powyżej 3 klasy), budzenie go i dowóz do szkoły tylko po to, by miał obecność w dzienniku. Mam go zawieźć trzy dni pod rząd na oglądanie kreskówek?
        • mx3_sp Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:41
          a to jak Ci się nie opłaca dzieciaka wieść, pisać usprawiedliwienia też nic chcesz to o co Ci chodzi?
          • kolteta Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:42
            o to, że wymagają od niej usprawiedliwienia nieobecności dziecka na zajęciach w których dziecko nie uczestniczy.
          • tol8 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:44
            O boże, czytaj ze zrozumieniem - dlaczego mam pisać zwolnienie dziecku, które jest niewierzące, a mogłoby w tym czasie korzystać z lekcji?
            • kk345 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:48
              A jak wyobrazasz sobie przeprowadzenie lekcji dla kilkorga dzieci z różnych klas (w różnym wieku) na czas rekolekcji?
              • kolteta Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:50
                to chyba szkoła powinna to sobie wyobrazić a nie rodzice? Jak szkoła decyduje się na organizowanie rekolekcji w czasie lekcji, powinna wziąć pod uwagę dzieci "etyczne" i nimi też się zając.
                • mx3_sp Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:58
                  nie wiem co to za szkoła w jakiej mieścinie, ale w większości czynna jest świetlica gdzie odbywają się zajęcia opiekuńcze. Świetlica też ma swój program i go realizuje.
                  • aurita Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 14:31
                    na ma swoj program: u nas jest to lezenie na podlodze i gapienie sie w sufit ewentulani ogladanie filmow na dvd....
                    Na szczescie corka zaczela sama wracac do domu
                    • niktmadry Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 14:40
                      A nie mogliście rozmawiać z tymi nauczycielkami, ze chcecie by dzieci inaczej czas spędzały?
                • kk345 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 18:08
                  kolteta napisała:

> to chyba szkoła powinna to sobie wyobrazić a nie rodzice? Jak szkoła decyduje s
                  > ię na organizowanie rekolekcji w czasie lekcji, powinna wziąć pod uwagę dzieci
                  > "etyczne" i nimi też się zając.
                  Przecież się zajmuje, w świetlicy. Sęk w tym,ze autorka wątku chce lekcji...
    • triss_merigold6 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:31
      Moje było jeden dzień w domu, a resztę czasu na świetlicy. Nikt ode mnie nie oczekiwał żadnego usprawiedliwienia, dziecko chodzi na etykę.
      • isa1001 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:33
        Dziecko siedziało 3 dni w domu. Nie ma nieobecności, nic nie pisałam. Podobnie, jak w przypadku, gdy jest egzamin szóstoklasistów.
      • tol8 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:40
        Moje jest duże, nie potrzebuje świetlicy, a i ja nie widzę wyższości kreskówek nad lekcjami.
    • anomalia_pogodowa81 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:33
      Nie pisz usprawiedliwienia. Twoje dziecko, jako nie zapisane na religię, decyzją szkoły ma po prostu dni wolne. Trzymaj się twardo, to właśnie metodą małych kroków KK ustala swoje status quo.
      • tol8 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:39
        Będzie miało nieobecność nieusprawiedliwioną przez te trzy dni. Walczę, lecz chyba nie dam rady smile
        • anomalia_pogodowa81 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:41
          Pismo do dyrekcji pisz.
        • kol.3 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:42
          Napisz pismo do kuratorium, w razie czego proś media o interwencję. Glosuj na TR.
          • kk345 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:49
            > Glosuj na TR.
            Myslisz, ze jest aż tak zdesperowana? big_grin
            • tol8 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:50
              nie wiem kto to jest TR smile
              • naomi19 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 14:13
                Twój Ruch.
                • tol8 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 11.04.14, 09:39
                  kurde, ja odszyfrowałam Tadeusza Rydzyka smile
            • totorotot Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 19:30
              kk345 napisała:

> > Glosuj na TR.
              > Myslisz, ze jest aż tak zdesperowana? big_grin

Ja już jestem.

Po siostrze Bernardecie jestem
    • niebieska_kotka Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:33
      Moje tez nie chodzi na religie, jako jedyne z klasy/technikum. Uazam, ze lekko przesadzaszsmile Jak trzeba, to napisz mu te karteczke.
      • triss_merigold6 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:35
        Ja bym nie napisała w imię zasad. Zresztą po zadymie jaką na tle katechezy zrobiłam w zerówce, nie sądzę, aby ktoś życzył sobie ode mnie jakiegokolwiek pisma.
        • niebieska_kotka Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:38
          To podziwiamsmile Bo "mi się" nie chcesmile
          I tak podziwiam moje dziecko, które, jako jedyne z klasy zostalo w opcji" nie chodze na religie" Reszta pekla, gdy okazalo się, ze trzeba chodzic na etyke, po godzinach lekcyjnych do innej szkołysmile Jestem dumna z Mlodej i podpisze jej każdy papierek, który nie komplikuje jej zyciasmile
          • bri Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:42
            Przecież można nie chodzić ani na religię, ani na etykę.
            • isa1001 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:45
              A jak jest sprawdzian 6 klas, to też piszecie karteczkę z usprawiedliwieniem? To przecież to samo. Szkoła odwołuje lekcje i nie ma prawa wpisywać nieobecności tym, którzy nie przyszli.
              • tol8 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:46
                Nie pisaliśmy, nikt nie wymagał. Był to tzw wolny dzień dyrektorski, czy jakoś tak smile Natomiast rekolekcje tymi dniami wolnymi od dyrektora nie są.
                • isa1001 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:47
                  Ale dyrektor odwołuje lekcje. A jak można mieć nieobecność na lekcjach, których nie było. Tylko się nie łam!
            • niebieska_kotka Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:51
              I moja córka nie chodzi. Sidzi w tym czasie w bibliotece, albo czasem chodzi na religie i wtedy panie Katechetki robia z nia wywiad, dlaczego nie wierzy albo w co wierzywink)
              Cora jest fajna, wygadana, wiec sobie radziwink
              Wracajac do tematu. Jetstem z Górnego Sląska wink Hanyska, mocno-katolicka-szkoła PiS- owska, ale to nieważne, na początku roku dzieci miały się opowiedzieć, za udzialem w lekcjach religii. Inna opcja to etyka- poza godzinami lekcyjnymi- niewiadomo gdzie, niewiadomo z kim i kiedy. Z 50% klasy przeciw lekcji religii- została tylko moja Mloda. Za co ja podziwiam w wyborze. I jak pisałam wyżej. Podpisze jej każdy papierek ulatwialajacy jej zycie.
        • tol8 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:45
          Dobrze wiedzieć, że ktoś poza mną ma tu też zasady smile
      • tol8 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:40
        Dlaczego mam usprawiedliwiać zdrowe dziecko chcące mieć swoje w-fy i basen?
    • beata7305 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:34
      Lekcji nie ma, ale do szkoły może przyjść. Świetlica wtedy jest czynna. Jest w szkole - ma obecność, siedzi w domu - ma nieobecność.

"Dlaczego mam usprawiedliwić zdrowe dziecko, które może stawić się pod klasą i wejść na zajęcia?" A stawiło się w szkole? Bo jeżeli nie to ma nieobecność.
      • triss_merigold6 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:36
        Bzdura. Na świetlicy nie sprawdzają obecności.
        • kub-ma Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:39
          triss_merigold6 napisała:

> Bzdura. Na świetlicy nie sprawdzają obecności.

Oczywiście, że sprawdzają. Powinni.
          • kolteta Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:43
            ale taka obecność nijak ma się do obecności na lekcji, czy w kościele.
            • kub-ma Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:45
              Nie wiem czy nijak.
              A jak powinna się mieć?
              • kolteta Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:48
                Dokładnie tak jak napisałam - nijak. Dziecko jak jest na lekcjach to jest na lekcjach, a jak w świetlicy to w świetlicy, obecnością ze świetlicy nie załatwia się obecności na lekcji.
                • tol8 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:50
                  w sumie to masz rację smile

A obecność w kościele? To obecność na lekcjach, świetlicy czy kościele?
                • kub-ma Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 14:15
                  A obecnością w kinie też się nie załatwi? A obecnością w lodziarni, bo wraca się z kina i dzień dziecka akurat jest? itd.

Strasznie się czepiacie.
        • tol8 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:47
          Oczywiście, że sprawdzają, mają swoje świetlicowe dzienniki, w których odnotowuje się przyjście i wyjście.
      • woman_in_love nieprawda, sam pobyt w szkole nie ma znaczenia 10.04.14, 13:39
        gdyż pobyt w kościele w tym czasie jest traktowany jako obecność. Skoro szkoła nie zaproponowała ateistom nic w zamian i nie poinformowała o konieczności przyjścia na świetlicę, to dziecko nie miało tam obowiązku iść.
      • kolteta Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:41
        A kto miał mu tę obecność sprawdzić? Rozumiem, że każdy jeden nauczyciel, z którym tego dnia powinien mieć zajęcia, bo jesli tak to spoko, problem w tym, że obecność na świetlicy można sobie w buty wsadzić.
      • nangaparbat3 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 19:40
        beata7305 napisała:

> "Dlaczego mam usprawiedliwić zdrowe dziecko, które może stawić się pod klasą i
        > wejść na zajęcia?" A stawiło się w szkole? Bo jeżeli nie to ma nieobecność.

Wybacz, ale chyba Cie pogielo:szkoła odwolala wszystkie lekcje, na jakie chodzi - z jakiej racji mialby sie stawiac?
        • beata7305 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 23:41
          "Wybacz, ale chyba Cie pogielo:szkoła odwolala wszystkie lekcje, na jakie chodzi- z jakiej racji mialby sie stawiac?"
          Skąd ta agresja? A dlaczego dziecko, które siedzi w domu ma mieć w szkole obecność?
          • metro_2033 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 23:49
            beata7305 napisała:

A dlaczego dziecko, które siedzi w domu ma mieć w szkole obecność?

Halo, Huston, słyszycie nas? Bo w jego szkole nie ma lekcji! Piszesz usprawiedliwienie z powodu nieobecności w Boże Narodzenie i Wielkanoc?
            • beata7305 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 23:55
              Boże Narodzenie i Wielkanoc to święta. Tak samo jak nie pisze za ferie i wakacje - uprzedzam następne pytanie.
              • metro_2033 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 23:58
                A sprawdzian 6 klas? To nie święto, nie wakacje i nie ferie.
      • boo-boo Bzdura 10.04.14, 19:57
        Obecność to ma się mieć na lekcji, a nie z samego faktu, że się jest w szkole. Skoro dziecko na religię nie jest zapisane/nie chodzi to w tym czasie może sobie nawet i do domu iść jeśli może.

Ja jestem z tych co by żadnych usprawiedliwień nie pisały- kuratorium bym zapytała, a jak trzeba to zrobiła aferę i jeszcze wyżej.

Chcą rekolekcji- niech sobie robią ale po zajęciach.
    • e_r_i_n Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:36
      Moje na religię nie chodzi i usprawiedliwienia nie musiałam pisać. Jedynie info, że może wrócić do domu, gdy rekolekcje były były na ostatnich lekcjach (u nas wolnego nie było).
    • kub-ma Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:37
      Myślę, że powinnaś pisać usprawiedliwienia. Poza tym szkoła powinna zapewnić opiekę dzieciom, które na religię nie chodzą. Tak jest u mnie.

A stwierdzenia typu "debilne piosenki" sobie daruj. Nie przystoją.
      • attiya Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 19:49
        no "bilne" te piosenki to przecież nie są suspicious
    • isa1001 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:41
      Idź do dyrektora i powiedz, że chcesz zorganizowania lekcje dla dziecka. Jeśli takie zorganizują, to wtedy mogą żądać usprawiedliwienia w razie nieobecności. Świetlica to nie lekcje, nikt nie musi tam chodzić. Możesz też zadzwonić do kuratorium. Ja bym nie napisała.
      • tol8 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:48
        raczej nie zorganizują, skoro 95% szkoły, czyli kilkaset dzieci idzie do kościoła.
        • isa1001 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:50
          tol8 napisała:

> raczej nie zorganizują, skoro 95% szkoły, czyli kilkaset dzieci idzie do kościo
          > ła.

No niech nie wymagają pisania usprawiedliwienia. U nas trzeba było jedynie zadeklarować, czy dziecko przyjdzie na świetlicę. Mnie tam wiszą i dyndają nagrody za frekwencję, ale chodzi o zasadę.
        • ewa_mama_jasia Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 14:35
          Napisz podanie do dyrekcji z prośbą o zorganizowanie lekcji dla Twojego dziecka. I napisz to, co nam tutaj: że do kościoła nie pójdzie bo niepraktykujacy, że nie zgadzasz się na nieobecność usprawiedliwioną i że w tym celu zaprowadzisz go do szkoły jak co rano i oddasz w ręce dyrektora.
          • tol8 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 11.04.14, 09:41
            dyrektorka pewnie w kościele będzie smile
    • vilez Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:45
      Moje zostaje w domu. Usprawiedliwienia piszę, bo u nas proponuja jakieś zajęcia zastępcze, typu: rysowanie w świetlicy. To wolimy zostać w domu.

Problemu nie rozwiążesz nie pisząc usprawiedliwienia ( btw- a na co Wam 100% frekwencja? nagrody za to dają czy jak?).
      Zbieraj podpisy pod zmianą ustawy o szkolnictwie (usunięcie religii ze szkół) i wypowiedzeniem Konkordatu.
      • tol8 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:49
        u nas jest ocena wyżej z zachowania za taką frekwencję, poza tym nie widzę powodu, żeby dziecko traciło lekcje na rzecz kościoła
        • vilez Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:52
          > u nas jest ocena wyżej z zachowania za taką frekwencję

Jakim cudem? To dzieci chorujące sa karane niższymi ocenami???

> poza tym nie widzę powo
          > du, żeby dziecko traciło lekcje na rzecz kościoła

Powodem jest prawo. nie szkoła jest winna, ale ustawy. Zrób cos na rzecz zmiany ustaw. Walenie w szkołe nie pomoże.

• isa1001 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:53
            Vilez, nie bredź. Jakoś widać ,po wpisach że w większości szkół nie ma takiego problemu a ustawa ta sama.
            • vilez Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:56
              To, że niektóre szkoły nie trzymają się ustawy (obchodza ją) to nie zmienia tych przpsiów.
              Zatem uwagę o bredzeniu zatrzymaj dla siebie.
          • nangaparbat3 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 19:43
            Mnie sie zdaje, ze szkoła jest winna - powinna dla dzieci niechodzacy
            • vilez Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 21:17
              U nas w szkole takowe są. (Ale mój syn na nie nie chodzi, bo nie lubi.)
          • tol8 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 11.04.14, 09:43
            kupa dzieciaków nie przychodzi do szkoły, bo sie nie chce, bo boli ręka, ucho, głowa, bo ma katar...

dodatkowe punkty są za nieopuszczenie ani jednej godziny lekcyjnej

Wg mnie dzieci poprzedszkolne nie chorują już tak często i intensywnie, by nie chodzić do szkoły. Krew mnie zalewa jak widzę frekwencję w klasie dziecka.
      • najma78 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:52
        Dzieci nie chodzace na religie powinny miec zorganizowane zajecia w tym czasie. Jesli zatrzymasz dziecko w domu to powinnas usprawiedliwic ale wg mnie powinnas domagac aby szkola zapewnila zajecia to wlasciwie obowiazek szkoly.
      • totorotot Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 19:30
        Vilez gdzie mozna podpisac petycję o zniesienie konkordatu i wypie...nie czarnych ze szkół?
        • vilez Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 21:18
          Obecnie nie wiem. Ale było już sporo. Żadna nie zyskała wymaganej liczby i padło.
    • kawka74 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:51
      Dlaczego mam usprawiedliwić zdrowe dziecko, które może sta
      > wić się pod klasą i wejść na zajęcia?

Zapytaj o to wychowawcę (zakładając, że to właśnie wychowawca żąda takiego usprawiedliwienia) - dlaczego masz usprawiedliwiać nieobecność dziecka tam, gdzie nie ma obowiązku być?
      • vilez Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:53
        Ma obowiązek być. Tak stanowią przepisy.
        • kawka74 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 14:05
          Jakie przepisy?
          • triss_merigold6 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 14:11
            Też poproszę o przepisy.
            • vilez Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 14:30
              Bardzo proszę. Ale nie wierze, że nie potrafiłaś ich odnaleźć.
              Kawka jako nauczycielka tym bardziej powinna je znać.
              Np.
              mroczkowsp.edupage.org/files/Organizacja_rekolekcji_.pdf
              • triss_merigold6 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 14:36
                Vilez, krótka piłka: zajęć w szkole (mojego dziecka) nie było. Żadnych lekcji w grupach łączonych, żadnych sportowych ogólnych itd., była czynna świetlica. Obecności lub braku obecności na świetlicy usprawiedliwiać nie muszę.
                • vilez Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 14:41
                  To juz sprawa Waszej szkoły, że obchodzi przepisy. Bo powinnaś zgłosić, czy dziecko pójdzie do świetlicy czy nie. U nas były konkretne zajęcia tematyczne, na które miały iść dzieci niereligijne. I albo szły albo były z nich zwalniane przez opiekunów.
                  • isa1001 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 14:42
                    Ja musiałam zgłosić, że nie będzie go w świetlicy, ale nikt nie wpisał mu za to nieobecności. U nas nie ma obowiązku chodzenia na świetlicę.
                    • vilez Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 15:03
                      To nie jest zwykłe chodzenie do świetlicy- w normalnym codziennym trybie. Jesli szkoła organizuje zajęcia tematyczne- a ma prawo- to trzeba usprawiedliwić, jak każda nieobecność na zajęciach.
                      Twierdzisz, że wpisano mu obecność No chyba nie. Wpisano mu zapewne nieobecnośćza zgodą rodziców. Bo zgłosiłaś, musiałaś zgłosić.
                      • metro_2033 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 15:06
                        Ja takie rzeczy sprawdzam. Moje dziecko nie ma nieobecności. Musiałam jedynie zgłosić, że nie będzie go na świetlicy. Podobnie, jak wszyscy rodzice musieli zadeklarować, czy ich dzieci wrócą z kościoła do świetlicy.
                        • metro_2033 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 15:09
                          Może dlatego, że u nas nie ma świetlicy dla jego rocznika. Gdyby była, może by nieobecność walnęli.
                          • isa1001 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 15:11
                            Mojemu teoretycznie świetlica przysługuje, ale z niej nie korzysta. Nieobecności nie ma, bo specjalnie o to zapytałam. I nie miał również rok temu.
                • misiu-1 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 15:07
                  Skąd wiadomo, że tol8 to Vilez?
                  • vilez Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 15:16
                    Nie.
                  • tol8 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 11.04.14, 09:45
                    ja nie jestem vilez smile skąd wam do głowy przychodzi łączenie naszych nicków ?
                    • misiu-1 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 11.04.14, 10:06
                      tol8 napisała:

> ja nie jestem vilez smile skąd wam do głowy przychodzi łączenie naszych nicków ?

Roztargnienie. Vilez znajduje się u mnie na czarnej liście, wiec nie widzę jej postów i odpowiedzi na nie rozpoznawałem jako skierowane do Ciebie. Masz powód, żeby czuć się urażona. Serdecznie przepraszam za to niestosowne utożsamienie. big_grin
              • kawka74 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 14:42
                Te przepisy znam.
                Problem został postawiony tak: "moje dziecię ma mieć usprawiedliwienie za nieobecność w kościele w dniach rekolekcji."
                Dalej: "A moja szkoła zajęć nie prowadzi w tym terminie, więc dostałam info, że mam przynieść usprawiedliwienie. Zajęć opiekuńczych w tym czasie dla czwartoklasistów też nie ma. "
                Szkoła nie zapewnia dziecku opieki, choć powinna, do tego żąda usprawiedliwienia nieobecności nie wiadomo na czym, bo dziecko do kościoła nie musi iść, a zajęć opiekuńczych nie ma. Żenująca nadgorliwość.
                • bri Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 14:46
                  >>>Szkoła nie zapewnia dziecku opieki, choć powinna, do tego żąda usprawiedliwienia nieobecności nie wiadomo na czym, bo dziecko do kościoła nie musi iść, a zajęć opiekuńczych nie ma.

Szkoła właśnie dlatego żąda usprawiedliwienia, bo nie chce jej się organizować zajęć opiekuńczych. Dzięki temu wolne mają też pracownicy szkoły, którzy ani myślą popylać do kościółka.
                  • kawka74 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 17:21
                    Przepisy mówią, że szkoła ma obowiązek zapewnić opiekę dzieciom, które nie uczestniczą w rekolekcjach, i to opiekę zgodną z przepisami, a nie przechowalnię.

Dzięki temu wolne mają też pracownicy szkoły, którzy ani my
                    > ślą popylać do kościółka.

Zasadniczo do kościółka popylać nie muszą, bo opieka nad dziećmi podczas rekolekcji należy do katechety. Mogą zostać oddelegowani np. do sprawowania opieki podczas przemarszu dzieci do kościoła i z powrotem, można im też przydzielić prowadzenie zajęć opiekuńczych dla dzieci niechodzących. Organizacja pracy szkoły podczas rekolekcji należy do dyrektora, a ten najwyraźniej swoje obowiązki olał.
                • vilez Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 15:04
                  Taka szkoła łamie przepisy. Bo ma obowiązek zapewnic opiekę i co więcej- zajęcia.
                  • kawka74 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 17:17
                    Oczywiście, że łamie, i oczywiście, że ma obowiązek.
    • niktmadry Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:51
      Dziwi mnie, że u Was w parafiach sprawdzają obecność. W szkole moich dzieci problemu nie było ponieważ rekolekcje w kościele były na godzinę 16. W szkole odwołano jedynie zajęcia dodatkowe, organizowane później niż o 16. Lekcje były normalne. Na Twoim miejscu napisałabym w dzienniczku prawdę czyli zamiast usprawiedliwienia INFORMACJĘ dla wychowawcy. Czyli "Nie puściłam dziecka do kościoła w dniach takich i takich ponieważ jesteśmy rodziną niewierzącą. Proszę o niewpisywanie synowi/córce nieobecności w wyżej wymienionych dniach, ponieważ lekcje nie odbyły się z winy szkoły. "
      • niktmadry Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:53
        A jeszcze jedno - jak u nas w szkole ogłoszono, że nie będzie odwoływania lekcji z powodu rekolekcji, kto che niech idzie do kościoła po południu to też wielu rodziców było niezadowolonych. Ciężko wszystkim dogodzić.
      • vilez Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:54
        Czy Wy Ludzie, nie myslicie szerzej, niz bepośrednio Wam dostępny poziom? Nie ta konkretnie szkoła ustanawia przepisy. Ona podlega przepisom ustalanym wyżej.
        • isa1001 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:55
          A jakoś inne szkoły, które podlegają tym samym przepisom, postępują inaczej. Zadziwiające!
          • vilez Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:58
            Mnei nei zadziwia. Bo rózne rzeczy już w zyciu widziałam. Czytac umiesz? ktos wyżej wkleił odpowiednią treść ustawy.
            • vilez Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 14:00
              Proszę:
              "9. Co z uczniami, którzy nie uczestniczą w rekolekcjach?
              Zwolnienie z zajęć na rekolekcje dotyczy tylko i wyłącznie uczniów, którzy uczęszczają na naukę religii organizowaną przez szkołę. Jeżeli zatem jakiś uczeń nie uczęszcza na lekcje religii w szkole, to nawet jeśli należy do Kościoła czy związku wyznaniowe
              go, który takie praktyki przewiduje, to zwolnienie z zajęć mu nie przysługuje. W konsekwencji należy mieć na uwadze, że uczniowie nieuczęszczający na naukę religii zobowiązani są do uczestniczenia w zajęciach szkolnych, nawet jeśli większość uczniów danej szkoły w określonym czasie korzysta ze zwolnienia."
              • isa1001 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 14:05
                W konsekwencji należy mieć na uwadze, że uczniowie nieuczęszczający na naukę re
                > ligii zobowiązani są do uczestniczenia w zajęciach szkolnych, nawet jeśli więks
                > zość uczniów danej szkoły w określonym czasie korzysta ze zwolnienia."

No i sobie odpowiedziałaś! Muszą uczestniczyć w zajęciach, jeśli są one organizowane. Ale w szkole autorki wątku takich zajęć nie ma. No chyba, że się uprą, że siedzenie przed telewizorem w świetlicy przez 5 godzin to takie właśnie zajęcia. U nas na szczęście podchodzą do tego rozsądnie.
                • kub-ma Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 14:11
                  A świetlica to kojarzy Wam się już tylko z 5-godzinnym siedzeniem przed telewizorem?
                  • isa1001 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 14:14
                    Ja nie mówię o skojarzeniach, tylko o faktach. U nas tak wygląda świetlica w dni, gdy nie ma lekcji i szkoła zapewnia opiekę. Panie nie wychodzą z dzieciakami nawet na plac zabaw. Dlatego moje dziecko nie przychodzi w takie dni, bo po co? Telewizor mamy w domu.
                    • kub-ma Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 14:19
                      Ale to wina samych pań pracujących a nie miejsca zwanego świetlicą.

Ale rzeczywiście 5 godzin filmy lecą? Dzieci nie mają czasu na zabawę, gry itp.? A to też ważne dla dziecka.
                      • niktmadry Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 14:21
                        Matko kto pozwala na TV w świetlicy??? W świetlicy dzieci mają przebywać ze sobą a nie obok siebie.
                        • isa1001 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 14:23
                          Mnie to wisi. Moje dziecko tam nie chodzi a innym najwidoczniej to nie przeszkadza.
                          • vilez Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 14:36
                            A kto Ci powiedział, że nie przeszkadza? Mnei przeszkadza, dlatego wolę napisać usprawiedliwienie, niż posłać na te zajęcia.
                      • isa1001 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 14:22
                        No lecą. Oczywiście ci, których film nie interesuje mogą sobie rysować w kącie. Ale większość dzieciaków ślepta w ekran.
                • vilez Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 14:25
                  Zajęcia w świetlicy to też zajęcia szkolne.
                • tol8 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 11.04.14, 09:53
                  u nas nie ma zajęć, jest świetlica z bajkami. A usprawiedliwienia żądają za nieposłanie dziecka do świetlicy, do której na co dzień nie uczęszcza...
      • tol8 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 11.04.14, 09:51
        to nie przejdzie, mam swoje zasady. Ustępować nie zamierzam.
        Zastanawiam się nad informacją w stylu ,, Wobec faktu, że dyrekcja szkoły uznała, iż w dniach x ważniejsze od zajęć edukacyjnych jest odbycie przez dzieci wizyty u księdza proboszcza informuję, że moje dziecko... ''

Myśl nie do końca sformułowana, szukam natchnienia smile
        • ewa_mama_jasia Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 11.04.14, 10:45
          Ostro. Nie wiem czy nie za ostro, biorac pod uwagę, że jeszcze 2 lata będziesz miała dziecko w tej szkole. Napisałabym coś w stylu "Informuje, iż w związku faktem, że moje dziecko nie praktykuje religijnie i nie uczęszcza na lekcje religii, nie jest niezbędne udzielanie mu 3 dni zwolnienia od zajęć edukacyjnych. Dlatego też prosze o informację, jaki plan lekcji obowiązuje moje dziecko w ciagu tych 3 dni powszechnie przeznaocznych na odbycie praktyk religijnych przez niektórych uczniów szkoły ..... Informuje również, że aby dotrzymać obowiązku skzolnego, moje dziecko jak zwykle stawi się w szkole w dniu....... o godzinie....... celem udziału w zajęciach szkolnych".
          • tol8 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 11.04.14, 10:55
            dzięki za tekst- wypośrodkuje mój i twój i wyślę mailem do wychowawcy smile
            • ewa_mama_jasia Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 11.04.14, 11:00
              Proponuję na sekretariat, do dyrekcji. Wychowawca nie ustala zasad działania szkoły a dyrektor tak smile
    • szamanta Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 13:53
      W zyciu zdanego usprawiedliwienia nie pisałam
      Mam rozumieć autorko ,ze jeśli wymaga się od tw. dziecka usprawiedliwienia ,to nauczyciele NIE Katolicy tez musza obowiązkowo przynieść l4 dlaczego lekcji nie było, ani w kościele tez nie byli , a może tez na świetlicy nauczyciele musza siedzieć ,którzy nie praktykują udziału w obrzędach KK? heheheh suspicious
      • truscaveczka Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 14:07
        Nawet nie wiesz, jak bliska jesteś prawdy. Kiedy odmówiłam zaprowadzenia klas do kościoła na rekolekcje i pilnowania ich tam, przydzielono mi świetlicę jednego dnia, zaś innego - dyżury na korytarzach, żeby dzieci nie szalały po pustej, acz otwartej szkole. I dla mnie to było ok.
    • misterni Bo rekolekcje powinny być po lekcjach szkolnych. 10.04.14, 14:02
      Nie byłoby problemu.
      • niktmadry Re: Bo rekolekcje powinny być po lekcjach szkolny 10.04.14, 14:25
        Pudło. W szkole moich dzieci były rekolekcje PO LEKCJACH. Kto chciał ten szedł. Szkoła się nie wtrącała - co najwyżej ksiądz na religii zapytał dzieci kto był i co zapamiętał. I myślisz, że rodzice nie mieli pretensji - mieli. Pytali dlaczego inne szkoły mają wolne a nasza nie. O dzieciach nie napiszę, większość twierdziła, że to jest niesprawiedliwe. Czekali na to wolne.

• misterni Re: Bo rekolekcje powinny być po lekcjach szkolny 10.04.14, 14:31
          Trudno, życie jest niesprawiedliwe.
          Nadal uważam, ze rekolekcje powinny być po godzinach lekcyjnych. Podobnie, jak religii nie powinno być w szkole.
          • niktmadry Re: Bo rekolekcje powinny być po lekcjach szkolny 10.04.14, 14:38
            > Nadal uważam, ze rekolekcje powinny być po godzinach lekcyjnych. Podobnie, jak
            > religii nie powinno być w szkole.

Ja też tak uważam. Serio. Ale napisałam bo chciałam pokazać, że są ludzie, którzy mają inne zdanie.
    • aagnes Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 14:11
      No i wlasnie to jest kuźwa skandal. zeby w cywilizowanym (przynajmniej teoretycznie) kraju 3 DNI z rzędu dzieciaki musialy uczestniczyć w jakis obrzędach i gusłach zamiast siedzieć w szkole i sie UCZYĆ. przeciez sprawy wiary, kościoła, religii to sa osobiste sprawy danej rodziny, niech to sobie zalatwiaja po lekcjach, po pracy. dziwne, ze niektore z was - wydawaloby sie wyksztalcone kobiety - podchodza do tego tak w sumie lekko i uwazacie, ze nie ma sprawy. mysle, ze problem powinny miec dzieciaki, ktore siedza w godzinach lekcji w kosciele - czyli nieobecnosc nieusprawiedliwona, a nie te ktore chca ten czas spedzic pozytecznie i zgodnie z tym co szkola oferuje.
      • tol8 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 11.04.14, 09:56
        to mi się podoba smile

skoro w planie lekcji na rok szkolny nie ma od pn do śr kościoła, to dlaczego rodzice tamtych dzieci nie napiszą im zwolnienia z lekcji?
    • daga_j Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 14:21
      W szkole córki już po rekolekcjach. Przed nimi dostałam kartkę by uzupełnić coś w stylu czy zapewniam dziecku bezpieczną drogę do i z Kościoła, czy też będę korzystać ze świetlicy, napisaną (już kolejny rok z rzędu) bez opcji, że dziecko "nie uczestniczy" - muszę sama jakoś skreślać ich wszystkie opcje i dopisywać własną, chyba córka jest jedynym dzieckiem niechodzącym w tej szkole...
      Rok czy 2 temu miała w dzień rekolekcji konkurs i skończył się on gdy dzieci szły spod szkoły do Kościoła, ja przychodzę po córkę do szkoły, myśląc, że po konkursie czeka na świetlicy - drzwi pozamykane, nikogo nie ma - wzięto ją do Kościoła! Byłam zła, bo w końcu religijni nie jesteśmy, dziecka nie zastałam w szkole gdzie spodziewałam się go. Te rekolekcje to dziwna sprawa, przecież mogłyby odbywać się o godz. 17 dawno po lekcjach.
    • ciociacesia siedzi sobie w domu 10.04.14, 14:26
      oglada bajki, robi przepierke i lapie ropuchy do wiadra
      • kolibeer2 Re: siedzi sobie w domu 10.04.14, 15:05
        jeśli faktycznie łapie ropuchy , to powinnaś wiedzieć , że ropuchy są pod ochroną :
        www.wigry.win.pl/plazy2/rop_pl.htm
        a jeśli żaby zwykłe - to nie szkoda ci ich , że je dzieciak męczy ?
    • misiu-1 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 14:59
      tol8 napisała:

> Do kościoła nie zamierzam posyłać, żeby się złego nie nauczył smile

Fakt. Nauczy się "nie kradnij" i do niczego w życiu nie dojdzie. Biedaczysko.
      • metro_2033 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 15:01
        Może też tam spotkać pedofila. Czyż nie misiu? Sporo ich wśród księży.
        • misiu-1 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 15:13
          metro_2033 napisała:

> Może też tam spotkać pedofila. Czyż nie misiu? Sporo ich wśród księży.

Sporo, to znaczy ilu? Masz jakieś wiarygodne informacje, czy tylko wrażenia z lektury GWna?
        • vilez Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 17:36
          Uważaj, zaraz Misiu Ci napisze, że jesteś twórczynią watku wink
        • mid.week Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 11.04.14, 08:01
          metro_2033 napisała:

> Może też tam spotkać pedofila. Czyż nie misiu? Sporo ich wśród księży.

Dobry tekst na usprawiedliwienie dziecku "nieobecności" wink
          • vilez Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 11.04.14, 08:17
            wink
          • tol8 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 11.04.14, 09:58
            smile może wykorzystam smile
      • woman_in_love przestęczość w krajach katolickich jest największa 10.04.14, 15:11
        na świecie: Meksyk, Kolumbia, Wenezuela, Brazylia, Włochy, Polska, Afryka itd.. Prawosławie nie lepsze bo pochodzi z tego samego pnia. Zatem jakoś nauka "nie kradnij" w kościele nie przekłada się potem na życie.
        • misiu-1 Re: przestęczość w krajach katolickich jest najwi 10.04.14, 15:29
          Otworzyłaś mi oczy. Nie miałem pojęcia, że najbardziej katolickim krajem w Europie jest Szwecja, a zaraz za nią Belgia i Dania.
          • woman_in_love i twierdzisz że tam przestępczość wyższa niż na 10.04.14, 15:54
            Sycylii?
            • misiu-1 Re: i twierdzisz że tam przestępczość wyższa niż 10.04.14, 16:49
              pokazywarka.pl/ptnftf/
              • woman_in_love polska policja fałszuje statystyki, jest o tym 10.04.14, 19:15
                m.in. tu:
                polska.newsweek.pl/papierowe-bezpieczenstwo,25357,1,1.html

Dodatkowo w PL przestępca ma wgląd w dane ofiary, przez co duża część osób wycofuje się z zeznań i takie przestępstwa nie są potem rejestrowane. Jest np. o tym tu:
                lukaszkk.blog.onet.pl/2009/06/19/przywileje-dla-przestepcow-ktore-skutecznie-zanizaja-statystyki/

Dodatkowo w krajach typu PL, gdzie korupcja jest na porządku dziennym nikt nawet nie rejestruje większości takich przestępstw korupcyjnych.

W krajach, które mają rzekomo niższy odsetek przestępstw rejestrowanych jak: Czarnogóra, Rumunia, Kosowo (kraj którym rządzi mafia albańska), Serbia itd. jest jeszcze gorzej. Zbrodnia jest tam na porządku dziennym, ale nikogo to nie obchodzi. Tam nawet premierzy nie są bezpieczni, że zacytuję: "W Serbii wszelkie ostrzeżenia o możliwych akcjach grup mafijnych przeciwko czołowym politykom traktowane są bardzo poważnie jako że wciąż żywa jest pamięć o zabójstwie premiera Zorana Djindjicia dokonanym przez mafię w 2003 r."

Kraje typu Szwecja, Nowa Zelandia itd. rejestrują uczciwie każde przestępstwo, stąd te statystyki są uczciwie, ale przez to wygląda że jest tam jakoś szczególnie niebezpiecznie.

Eurostat skompromitował się już kilkakrotnie, np. przy ocenie PKB Grecji i jej zadłużenia i jego statystyki są hmmm....
      • misterni Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 22:32
        misiu-1 napisał:

Fakt. Nauczy się "nie kradnij"

Tego to akurat w każdym porządnym domu się nauczy, przynależność do KK nie jest konieczna.
      • tol8 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 11.04.14, 09:57
        raczej nauczy się kraść ( Nie kradnij - kościół nie lubi konkurencji). Oszukiwać (wmawiać że istnieje coś, czego nie ma), itp.
      • tol8 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 11.04.14, 09:59
        Ksiądz z tej parafii siedzi w więzieniu za kradzieże samochodów, drugi przeniesiony za pedofilię. Reszta opowiada wg mojego dziecka ,, głupoty''.
    • heca7 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 16:24
      Nie wiem gdzie ta szkoła. U nas były i rekolekcje i lekcje. I świetlica czynna normalnie dla wszystkich dzieci . Stołówka też. Można? Można.
      • metro_2033 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 16:33
        Dzisiaj byłam w szkole mojego dziecka i widziałam kartkę dotyczącą dni, w których odbywały się rekolekcje. Zgodnie z tą informację te dni były wolne od zajęć dydaktycznych - zgodnie z ustawą i tu przytoczono odpowiednie paragrafy. Czyli żadnych zajęć dydaktycznych nie można było zorganizować w świetlicy. Świetlica pełniła funkcję opiekuńczą.
    • q_fla Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 18:01
      Nie prościej zwrócić sie do RR, wychowawcy, lub dyrekcji o rozwiązanie problemu?
      W szkole mojej corki dzieci też chodzą na rekolekcje. Te, ktore nie chodzą maja zapewnioną opiekę w szkole, lub idą do domu.
      Poza tym żądasz tolerancji, a sama za grosz jej nie posiadasz.
      • sarah_black38 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 22:18
        q_fla napisała:

> Poza tym żądasz tolerancji, a sama za grosz jej nie posiadasz.

No coś ty, przecież używanie wyrażeń: debilne piosenki, wy...lić czarnych i gusła to kwintesencja tolerancji tongue_out
        • tol8 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 11.04.14, 10:03
          moje słowa dotyczą tylko debilnych piosenek, reszta tekstów nie wyszła z mojej klawiatury.

Nawiasem mówiąc, jeśli dla kogoś debilnym nie jest tekst w stylu: Za wszystko ci boże dziękować muszę, nawet za mały na polu kwiatuszek, za słońce na niebie i za wróbelki, za lato i zimę i za piosenki... Sorry, moje dziecko wie, że te wszystkie wymienione rzeczy nie są dziełem jakiegoś bożka, tylko powstały z natury (no, poza piosenkami).
      • tol8 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 11.04.14, 10:00
        Moja tolerancja jest równa tolerancji katolików. Oni nie organizują nam lekcji, ja nie napiszę usprawiedliwienia.
    • a1ma Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 19:10
      Nie napisalabym.
      Ewentualnie kartkę z pytaniem, jakie lekcje odbywają sie w tym czasie, nieobecność na ktorych miałabym usprawiedliwiać. Bo jesli żadne - to nie mam czego usprawiedliwiać?
    • attiya Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 19:47
      poprosiłabym o prośbę na piśmie plus wykładnię, na podstawie której masz usprawiedliwiać dziecko z niechodzenia do kościoła
    • nangaparbat3 Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 19:48
      Dyrektor powinien Cie poinformować, że syn tego dnia nie ma lekcji, i zaproponować opiekę świetlicy, prosząc Cie o odpowiedź na piśmie, czy z niej skorzystasz.
      O nieobecności - upsrawiedliwionej czy nie - nie powinno byc mowy w przypadku dzieci nieuczęszczajacych na lekcje religii katolickiej.
      Wydaje mi się, ze rozmowa z dyrektorem powinna wystarczyc - mowisz, że dzieckiem zaopiekujesz sie sama, wyrazasz nadzieje, ze kwestia nieobecności to nieporozumienie.
      • vilez Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 21:21
        Masz racje, że nie powinno być mowy. Ale jest- w świetle przepisów. Sorry, taki mamy kraj (z takimi przepisami wink )
      • maurra Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 23:00
        nangaparbat3 napisała:
        > , prosząc Cie o odpowiedź na piśmie, czy z niej skorzystasz<

nieprawda
        szkoła ma być przygotowana na zorganizowanie opieki również wtedy, gdy nikt się nie zgłosił. Są sytuacje losowe (np. rodzic odwołany z urlopu wziętego na czas rekolekcji), może być np. tak, ze pierwszy dzień rekolekcji jest dla dziecka niechodzącego na religię pierwszym dniem w szkole po chorobie i ani rodzic ani dzieciak nie miał możliwości podpisywania jakichś karteczek.
        Mogę zatem przyprowadzić dziecko na 8 rano i nawet jak karteczki nie było (a wiem, jak szkoły je lubią) szkoła ma zapewnić mu opiekę.
    • demonii.larua Re: Wściekłość we mnie narasta !!! 10.04.14, 19:56
      Normalnie, starsze nie chodzące na religię miało 3 dni wolnego. Młodszy chodzący na religię rano do świetlicy, po rekolekcjach powrót do świetlicy i oczekiwanie na moją osobę. Szkoła ta sama.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka