12.04.14, 09:34
Na forum dziala cenzura! Mozna miec poglady jedynie sluszne w tym kraju.
Obserwuj wątek
    • jan.kran Re: Uwaga! 12.04.14, 09:46
      A jakie to są poglądy ?
      Czy dla emigrantek są prawa specjalne?
      Jansmile
    • tryggia Re: Uwaga! 12.04.14, 10:01
      Ale jakie?
      Bo ja już naprawdę nie wiem.
      Te zgodne z linią TVNu czy Gazety Polskiej?
      • bei Re: Uwaga! 12.04.14, 10:07
        Poglądy poglądami, kaska jest ważna.
        Jak napisałam o sklepie, ktory oszukiwał reklamą zamieszczoną na stronie gazety, to wątek nie wylądował na oślej tylko skasowano. Sklep duzy i znany, zapewne i słońo za reklamę zapłaciłsmile
        • najma78 Re: Uwaga! 12.04.14, 10:13
          Mnb0 zastanawiala sie kiedy obchodzi sie Wielkanoc w sobote czy niedziele, oraz czy aby uczczcic to swieto powinna zjesc zurek czy barszcz na sniadanie czy obiad oraz czy zmienic posciel...taki zalosny popis, niewiadomo o co chodzi.
          • mnb0 Re: Uwaga! 12.04.14, 10:18
            Troche przeinaczylas, ale mniej wiecej o tym byl watek - no i co w tym jest takiego szokujacego czy obrazliwego? Czy to jakis temat tabu - wyzszosc zurku nad bialym barszczem?
            Mysle, ze watek wywalono raczej po twoich agresywnych wpisach, bo nie potrafic zdzierzyc, ze ktos ma inne poglady i az ci dym poszedl uszami...
            • spalona_gora Re: Uwaga! 12.04.14, 10:29
              Ja też się zdziwiłam, że poleciał i też bardziej raziły mnie agresywne wpisy najmy niż Twoje pytania.
              • mid.week Re: Uwaga! 12.04.14, 10:56
                Mnie takoż, bo co roku zastanawiałam się kiedy TO śniadanie. Babcia o tym pamiętała, ale babci już niet... Ja świętuję wyłacznie zmianę pory roku więc to mi to lotto. Nie wiedziałam, że to może powodowac agresję wink
            • zazou123 Re: Uwaga! 12.04.14, 10:52
              hm najpierw pytanie o geneze wielkanocnych zwyczajów a potem piszę ze sa to bujdy i bajki
              • mid.week Re: Uwaga! 12.04.14, 10:57
                nie ma jednej genezy świąt wiosennych.
              • spalona_gora Re: Uwaga! 12.04.14, 11:23
                To znaczy, że jak zadam jakieś pytanie na forum to muszę się zgadzać z każdą odpowiedzią, czy jednak niektóre mogę uznać za "bujdy i bajki"? Np. jakbym zapytała o genezę ludzkości... I uznała, że Adam i Ewa to bajka. Ciekawe czy poleciałby wątek czy nie?
                • zazou123 Re: Uwaga! 12.04.14, 11:32
                  nie wiem za co wycieto ten watek.
                  skonczyłam czytac po stwierdzeniu ze to bajki w swietle pierwotnego pytania uznałam, ze ktos ma rozdwojenie jazni albo zly dzień

pytanie pierwotne brzmiało 0 kiedy jemy sniadanie wielkanocne - w sobotę czy w niedziele- autorka przychylal sie do opcji ze w sobote - bo po swieceniu w koszyczka szynki do niedzieli zzieleniająsmilesmile

jakoś sę to kupy nie trzyma
                  • spalona_gora Re: Uwaga! 12.04.14, 11:41
                    Mi tam się wszystko kupy trzyma. Przecież nie napisała, że sama święci. Może pamięta z dzieciństwa, a może widzi przez okno kiedy ludzie z koszyczkami idą. Ale kiedy zasiadają do śniadania to już tego nie widzi i stąd pytanie.
                    • aqua48 Wyjaśniam! 12.04.14, 16:52
                      Wyjaśniam - śniadanie wielkanocne - z wędlinami, jajami i ciastami je się po rezurekcji - czyli w Niedzielę Wielkanocną. W sobotę jest jeszcze post od mięsa i kto chce ten pości również od słodkiego. Żur był zawsze zupą postną i jadło się go w czasie Wielkiego Postu, potem robiąc wręcz uroczysty pogrzeb znienawidzonej postnej zupie.
                      Był też zupą tanią, zatem popularną. Na pewno nie świąteczną. Nie mam pojęcia skąd przeświadczenie, że jest tradycyjna potrawą Wielkanocną i że (o zgrozo!) należy ją jeść na śniadanie. Ja tego nie robię i nie dam się do takiej "tradycji" przekonać.
                      • aga_wer Re: Wyjaśniam! 12.04.14, 17:12
                        > Wyjaśniam - śniadanie wielkanocne - z wędlinami, jajami i ciastami je się po re> zurekcji - czyli w Niedzielę Wielkanocną. W sobotę jest jeszcze post od mięsa i> kto chce ten pości również od słodkiego.

Moja babcia mówiła,że "po dzwonach" podczas nabożeństwa w Wielką Sobotę (kto chodzi to wie o co mi chodzi) można już spożywać i ciasta i mięso więc "co kraj to obyczaj"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka