Dodaj do ulubionych

US a pobyt za granica

14.04.14, 22:34
Tak sie sklada ze w 2010 wyjechalam poza granice Polski. Jestem tam raz do roku.
W 2011 PIT zlozyla moja mama, bo wyjechalam w 2010 i w 2010 jeszcze pracowalam.
Dzis przyszlo zawiadomienie z US, listem zwyklym, ze wzywaja mnie do udowodnienia im (mowiac krotko i zwiezle), ze ten PIT zostal zlozony.

Moja mama nie wie, gdzie to potwierdzenie jest, ja tym bardziej- w ciagu 7 dni mam im to potwierdzenie pokazac.
Oczywiscie nie przylece w ciagu tych 7 dni, to oczywiste, bede dopiero w sierpniu.

Co zrobic...ratujcie drogie Bravo.
Obserwuj wątek
    • jak_matrioszka Re: US a pobyt za granica 14.04.14, 22:41
      Male pytanie: wymeldowalas sie z polskiego adresu?
      • karolajna83g Re: US a pobyt za granica 14.04.14, 22:53
        Wlasnie, niestety nie.
        Mam taki zamiar w sierpniu.
        Ale czy to ma zwiazek z ta sprawa tak na prawde?
        List przyszedl zwykla poczta, nie poleconym.
        Zeznan podatkowych nie skladalam juz od 2011 roku.
        • boo-boo Re: US a pobyt za granica 14.04.14, 23:03
          Może i mieć bo wbrew pozorom zameldowanie może świadczyć o tym, że nie przeniosłaś swoich interesów życiowych za granicę- znając pojebów w US to mogą jeszcze poprosić o rozliczenie dochodów zagranicznych.
          • jak_matrioszka Re: US a pobyt za granica 14.04.14, 23:08
            To juz zalezy od rodzaju umowy podatkowej z nowym krajem zamieszkania, oraz od tego czy autora miala dochod za granica.
          • morekac Re: US a pobyt za granica 14.04.14, 23:21
            ć bo wbrew pozorom zameldowanie może świadczyć o tym, że nie przenios
            > łaś swoich interesów życiowych za granicę- znając pojebów w US to mogą jeszcze
            > poprosić o rozliczenie dochodów zagranicznych.
            Spokojnie, na to są dosyć szczegółowe przepisy.
            Skoro to nie jest polecony (upewnij się), masz dwa wyjścia:
            1.składasz pita raz jeszcze z czynnym żalem (pod warunkiem, że masz wszystko zapłacone), zaś potwierdzenia złożenia pilnujesz jak relikwii. Może zadziałać, aczkolwiek nie musi.
            2. również w wersji nr 2 udajecie, że wezwania nie było, pilnie jednocześnie szukając kwitka oraz kopii PITa... Czekacie na kolejne - dopiero za drugim poleconym uznaje się wezwanie za doręczone, przedstawiacie dokumenty i tyle.

Mama ma jeszcze jedno wyjście: może po prostu zawiadomić US, że córka nie mieszka pod tym adresem. Pisemnie, z potwierdzeniem. Potem pewnie zacznie się kolejna wymiana poleconych - jest szansa, że zdążysz zjechać do Polski, tylko mama się nadenerwuje latając na pocztę.
            Można też zadzwonić do US i dopytać się, o co chodzi. Pewnie po prostu PIT im się zgubił.
        • jak_matrioszka Re: US a pobyt za granica 14.04.14, 23:07
          Bardziej z ciekawosci pytam, niz dlatego ze ma to zasadnicze znaczenie w przypadku tego konkretnego listu. US moze wyslac kolejny poczta polecona, i tego nikt poza Toba nie odbierze, wiec sytuacja pozostanie bez zmian. Popros mame zeby zaczela szukac ten kwitek, moze znajdzie, niekoniecznie w ciagu 7 dni, moze sie przydac na pozniej. Mozesz tez zadzwonic do US i zapytac o co chodzi, chociaz nie wiem czy udzielaja takich informacji przez telefon.
          • karolajna83g Re: US a pobyt za granica 15.04.14, 00:04
            No wlasnie, chodzi tez o to, ze ona nie znajdzie tego nawet w ciagu 7 dni, bo dla niej mam balagan w papierach. A to ona ten kwitek gdzies wsadzila.
            Dla niej balagan- dla mnie porzadeksmile
    • niktmadry Re: US a pobyt za granica 14.04.14, 23:13
      Udać, że chcesz się ubiegać o zasiłek rodzinny i w tym celu iść po kopię PIT-u do tegoż US tylko do innego działu. Jeśli ktoś go gdzieś zaksięgował to powinien być. Kosztuje to 5zł od strony. A nie miałaś wtedy jakiegoś zwrotu z podatku lub czegoś do dopłaty - na to tez dostaje się potwierdzenie? Mój mąż w tym roku składając PIT zapomniał wypisać i zabrać potwierdzenie (następnego dnia jak pojechal po potwierdzenie to mu już nikt nie chciał podpisać bo tylko przy składaniu można ) ale dostaliśmy już zwrot podatku od listonosza razem z druczkiem. Zachowałam ten druczek - jakbyśmy się nie rozliczyli to US nie przysłałby nam nadpłaty. Ale kilka lat temu miałam przypadek, że US zgubił mój PIT. Rozliczałam się z mężem a mieszkaliśmy pod różnymi adresami (i należeliśmy do rożnych US) - odczekałam 3 miesiące i nie dostałam zwrotu podatku - zabrałam potwierdzenie i poszlam zapytać. Odsyłano mnie od pokoju do pokoju a ja młoda i głupia biegałam jak mi urzędnicy kazali. Dziś pokazałabym potwierdzenie złożenia i zażądała wyjaśnienia. Ostatecznie mój pit leżał gotowy do zaksięgowania na parapecie w pewnym pokoju i wszyscy w urzędzie o nim zapomnieli. Odłożyli go bo mieli zawiadomić US mojego męża, że rozliczył sie ze mną w moim urzędzie. Ta więc potwierdzenia warto trzymać.
    • wpak Re: US a pobyt za granica 14.04.14, 23:24
      Twoje zameldowanie w Polsce nie ma nic do rzeczy.
      Przeniosłaś swój ośrodek życia do UK przebywasz tam dłużej niż 183 dni w roku podlegasz pod Umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania.
      Wzywają Cie w sprawie za tamten okres , bo coś jest narzeczy -albo błędna deklaracja, albo zwrot, albo dopłata podatku albo cokolwiek innego. Zadzwoni po prostu przygotuj sobie sygnaturę , która oznaczona jest sprawa w liście NIP, PESEL i na pewno z grubsza zorientujesz sie o co chodzi. Im szybciej tym lepiej.
      • morekac Re: US a pobyt za granica 14.04.14, 23:49
        bo coś jest narzeczy -albo błędna deklaracja, albo zwrot, albo dopłata podatku albo cokolwiek innego.
        W takich przypadkach piszą, co jest na rzeczy.
        • karolajna83g Re: US a pobyt za granica 15.04.14, 00:02
          Z tego, co mi mama czytala roztrzesionym glosem, to chca wiedziec, czy w ogole ten PIT zlozylam- "przedstawic potwierdzenie zlozenia deklaracji podatkowej".
          Zadnych ulg nie mialam, kiedys tylko bralam ulge za internet, ale potem, jak sie dowiedzialam, co trzeba przedstawiac, to stwierdzilam ze te 200zl mi roznicy nie robi.

I tak, wymelduje sie, jak bede w PL i moze zadzwonie tam jutro.
          Dzieki za pomoc.
          • sueellen Re: US a pobyt za granica 15.04.14, 00:07
            Wygląda na to, że im się twój pit zgubił...
            • karolajna83g Re: US a pobyt za granica 15.04.14, 00:20
              Na to wlasnie wzglada, skubancy maja chyba 5 lat po zlozeniu dokumentow na ich weryfikcje.
              5 lub 6, nie pamietam.
              • morekac Re: US a pobyt za granica 15.04.14, 20:08
                W praktyce 6.
        • wpak Re: US a pobyt za granica 15.04.14, 00:35
          morekac napisała:

> bo coś jest narzeczy -albo błędna deklaracja, albo zwrot, albo dopłata podatku
          > albo cokolwiek innego.
          > W takich przypadkach piszą, co jest na rzeczy.

a cokolwiek innego nie oddaje? Dzizzus.
          • morekac Re: US a pobyt za granica 15.04.14, 19:58
            Po prostu jest na piśmie z US informacja:
            1. błąd/niezgodność w pozycji x, brak podpisu czy załącznika, deklaracja na błędnym druku, deklaracja przesłana do innego US
            2. brak zapłaty (ale wezwanie przychodzi dużo wcześniej niż po 2 latach)
            3.informacja, że mają jakąś niewyjaśnioną kwotę nadpłaty (ale z tym się nigdy nie śpieszą)

Mogli też albo deklarację zgubić, źle wpisać albo po prostu nie dostać (bo poczta zgubiła).
            Raczej dosyć szczegółowo piszą, co deklaracji dolega.
    • volta2 Re: US a pobyt za granica 15.04.14, 00:05
      po pierwsze, spokojnie
      mnie wysłali na zagraniczny adres - czyli daleko - i z pełną świadomością dali mi 7 dni na stawienie się u us w warszawie.

byłam w lepszej sytuacji bo odebrałam listopadzie a na święta do 3 króli zostawałam więc po prostu z panią telefonicznie uzgodniłam termin stawiennictwa. ona już nie musiała pisać kolejnych pism.

z tym że nas nie wzywali do udowodnienia - bo złożyliśmy pit3(o ile dobrze pamiętam) o wymeldowaniu sie z podatkami i daliśmy im namiar na nowe centrum inetresów życiowych.

my mieliśmy jakieś przeboje z pitem za wynajem.

po powrocie skorygowaliśmy nasze nowe centrum podatkowe ale też żyć nie dają.
    • karolajna83g Re: US a pobyt za granica 16.04.14, 22:22
      Ok, wiem juz o co chodzi.
      O PIT 38.
      Mialam kiedys konto maklerskie i zawrotna kwote 500zl.
      Konto postanowilam zamknac, otrzymalam az 370 zwrotu, czyli mialam strate.

Jaka kare dostane od US za niezlozenie deklaracji podatkowej?
      • morekac Re: US a pobyt za granica 17.04.14, 07:12
        Złóż natychmiast deklarację z tzw. czynnym żalem, zapłać wszystko, co trzeba z odsetkami (jeśli trzeba), może ci odpuszczą. Koleżanka w takiej sytuacji nic nie płaciła.
        Najniższy mandat jest w tej chwili w okolicach 150-200 zł, wyższego raczej ci nie dadzą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka