Dodaj do ulubionych

Akt urodzenia dziecka

21.04.14, 20:17
Zginął nam w domu akt urodzenia córki.Ponieważ córka urodziła się w Poznaniu,a teraz mieszkamy i jesteśmy zameldowani w innym mieście,do jakiego urzędu i gdzie powinnam się udać,żeby ponownie wydano nam ten dokument.Czy wydadzą nam oryginał czy tylko odpis?Orientuje się ktoś w tym?
Obserwuj wątek
    • murwa.kac Re: Akt urodzenia dziecka 21.04.14, 20:21
      do urzedu gdzie sie urodzila corka.
      mozesz to telefonicznie zalatwic, wysylasz podanie z potw wplaty i oni Ci akt listem wysla.
      • fin-dus Re: Akt urodzenia dziecka 21.04.14, 20:28
        W każdym USC wydadzą, trzeba się przejść do tego najbliższego. Tylko chyba na te spoza danego USC są ściągane z innego i trzeba najwyżej poczekać kilka dni. Ale potem przechowują we własnym systemie jakieś 2-3 lata i w razie kolejnego razu wydają od ręki.
        • k1234561 Re: Akt urodzenia dziecka 21.04.14, 20:31
          OK dzięki,ale wydadzą mi oryginał czy odpis?
          • demonii.larua Re: Akt urodzenia dziecka 21.04.14, 20:33
            Zawsze wydają odpis, z tymże jak chcesz zupełny to musisz zaznaczyć bo to inna opłata jest.
            • fin-dus Re: Akt urodzenia dziecka 21.04.14, 20:37
              Nie zawsze jest opłata. Ja potrzebowałam odpisów wiele razy (własnych i dziecka) i nigdy nie zapłaciłam ani grosza.
              • demonii.larua Re: Akt urodzenia dziecka 21.04.14, 20:40
                A to prawda, są ustawowe zwolnienia z opłaty. Dlatego podaje się w jakim celu odpis jest potrzebny.
          • baltycki Re: Akt urodzenia dziecka 21.04.14, 20:35
            Oryginal, to wpis w ksiegach stanu cywilnego, wydaje sie wylacznie odpisy z akt.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka