23.04.14, 20:26
testy gimnazjalne mają wpływ na funkcjonowanie podstawówki?
Córka,10 lat, uczęszcza do szkoły, w której mieszczą się: zerówka, szkoła podstawowa i gimnazjum. Jest to duży, dwupoziomowy budynek, podzielony na sektory, tj. zerówka zupełnie osobno, klasy 1 -3 osobno, 4 -6 mieszane terytorialne, gimnazjum jeszcze gdzie indziej, bo ich w ogóle nie widać.
I teraz odbywają się testy - córka oczywiście ma wolne. Do konca tygodnia.
Naprawdę podczas tego typu egzaminów nie można przeprowadzać lekcji? Tym bardziej gdy pozwalają na to warunki lokalowe?
Obserwuj wątek
    • dorcia1234 Re: Dlaczego 23.04.14, 20:28
      pewnie można
      u mojej córki podstawówka pracuje- jedyny znak, że są egzaminy to brak dzwonków i zamknięte przejście do gimnazjum
    • dantonka Re: Dlaczego 23.04.14, 20:55
      Fakt, to już przegięcie.
    • blue_romka Re: Dlaczego 23.04.14, 21:20
      1. Sale są, ale nauczycieli może nie być, bo uczniowie piszą siedząc pojedynczo, więc do sali wchodzi 15 a nie 30 uczniów i potrzeba dwa razy więcej nauczycieli do pilnowania.
      2. Dyrektor ma ileś godzin wolnych w roku do dyspozycji i może je rozdysponować kiedy chce.
      • jematkajakichmalo Re: Dlaczego 23.04.14, 21:28
        Do tego moze chce piszacym zapewnic spokoj i nie narazac na halasy dobiegajace z korytarzy czy z boiska szkolnego.
    • mika_p Re: Dlaczego 23.04.14, 21:31
      Na Starszym wątek na 231 postów na ten temat:
      forum.gazeta.pl/forum/w,46,150188901,150188901,Dni_wolne_w_kwietniu_Czy_u_Was_tez_tak_jest_.html
      • segregatorwpaski Re: Dlaczego 23.04.14, 22:08
        Jak Twoje podstawówkowe obecnie dziecko będzie dzieckiem gimnazjalnym i będzie pisało egzaminy końcowe to na pewno się ucieszysz, że ze względu na jego konfort psychiczny, ciszę, możliwośc skoncentrowania się w tak ważnych chwilach, podstawówkowe dzieci nie będą darły swoich maleńkich podstawówkowych ryjeczków co 45 minut plus non stop na boisku szkolnym wink
        Jak ktoś napisał - dyrektor ma do wyboru pewien zasób dni wolnych i bardzo fajnie, że wybiera je ze względu na dobro dzieci piszących ważne egzaminy, a nie ze względu na wydłużenie weekendu swoim pracownikom/nauczycielom, czy przedłużenie obchodów dnia nauczyciela smile
        Moje podstawówkowe dziecię też ma wolne, i dobrze, kiedyś będzie pisało egzamin i bedę zadowolona, że ma ciszę smile
        • segregatorwpaski Re: Dlaczego 23.04.14, 22:29
          *komfort oczywiście smile
          • sarah_black38 Re: Dlaczego 23.04.14, 23:12
            Skopiowałam z sąsiedniego wątku moją wypowiedź :

Jestem właśnie po pracy w komisji egzaminacyjnej , więc wyjaśnię ,że uczniowie piszący na sali gimnastycznej piszą test standardowy. Są jeszcze dyslektycy z wydłużonym czasem, uczniowie z dysfunkcjami ( niedowidzący, niedosłyszący), z upośledzeniem w stopniu lekkim ... Dla nich potrzeba oddzielnych sal, z oddzielną trzyosobową komisją. Do tego są jeszcze powoływani nauczyciele rezerwowi, gdyby ktoś z komisji zachorował. Teraz podczas egzaminu gimnazjalnego są przerwy między historią i j. polskim ( tak jak dziś, jutro między przyrodniczym a matematyką), ta przerwa trwa godzinę i są potrzebni nauczyciele , którzy pilnują uczniów, bo reszta komisji składa testy wg ścisłej instrukcji do specjalnych kopert. Szkoła ma być w tych dniach pusta, inni uczniowi nie mogą w niej przebywać, bo potem można bardzo łatwo unieważnić egzamin. Procedura przeprowadzania egzaminów jest bardzo rozbudowana i należy się jej ściśle trzymać.

Moje dziecko 9-letnie podczas sprawdzianu w podstawówce siedziało samo w domu. Też nie miałam jej z kom zostawić, bo byłam w tym czasie w pracy.
            • alfa36 Re: Dlaczego 24.04.14, 13:10
              Każda szkoła ma do dyspozycji kilka dni wolnych. Podejrzewam, ze w organizacji pracy waszej szkoły uwzględniono właśnie te dni i zagospodarowano je na egzaminy gimnazjalne. Tyle, ze u mojego dziecka wykaz dni wolnych (zagospodarowanych) podano na zebraniu we wrześniu. No i bodajże w tym czasie można było dziecko posłać na świetlicę.
            • dorek3 Re: Dlaczego 24.04.14, 13:31
              Chyba nie do końca szkołą musi być pusta. Bo u nas piętro gimnazjalne jest puste (klasy I-II maja wolne), ale podstawówka pracuje normalnie - ten sam budynek tylko wyższe piętra.
            • aanniittaa Re: Dlaczego 24.04.14, 20:44
              ta przerwa trwa godzinę i są potrzebni nauczyciele , którzy pilnują uczni
              > ów, bo reszta komisji składa testy wg ścisłej instrukcji do specjalnych kopert
              Naprawdę przez godzinę nauczyciele wkładają prace do kopert?
        • ga-ti Re: Dlaczego 24.04.14, 20:39
          Dokładnie w tymi słowami wychowawczyni syna 'usprawiedliwiła' wolny dzień podczas egzaminu klas 6. Rodzice przyznali jej rację.

No i podejrzewam, że mógłby się znaleźć jakiś rodzic, który podważyłby ważność egzaminu, bo jego piszącemu dziecku zakłócały spokój i nie pozwalały się skupić dzieci będące w tym czasie na terenie szkoły i wydające dźwięki tongue_out Pewnie lepiej dmuchać na zimne.
    • solejrolia Re: Dlaczego 24.04.14, 13:56
      mamy dokładnie tak samo. wkurza mnie takie coś, ale co ja mogę poradzić na to....
      jest ładna pogoda, to dzieciaki stadami latają po dworzu, chociaż tyle ichtongue_out
      • vre-sna Re: Dlaczego 24.04.14, 18:14
        Teoretycznie. A w praktyce po starszym widzę rozmemłanie, jeżeli chodzi o obowiązki związane z edukacją.
        Teraz córka całkiem legalnie ma dwa tygodnie wolnego. Bo 29.04 ma wycieczkę, więc zostaje tylko 28 i 30.
        Egzamin nie trwa cały dzien. Uważam, że można byłoby zrobić skrócone lekcje, po całym wydarzeniu np. od 12 -stej.
        Ale ok, widocznie dyrekcja uznała, że w tej wielkiej, dwupiętrowej oraz kompletnie nie w formie prostokąta, tylko raczej wielobocznej w kształcie szkole, potrzebny jest spokój. I akurat przy wielkiej przewadze pozostałych klas w stosunku do klas gimnazjalnych, potrzebni są wszyscy pozostali do pilnowania tej garstki w stosunku do ogólu. Również nauczyciele zerówek. Gdzie akurat zerówka łączy się z głównym budynkiem tylko tunelo- korytarzem z podwójnymi drzwiami.
        Sorry, ale dla mnie to absurd.

• aanniittaa Re: Dlaczego 24.04.14, 20:42
          Egzamin nie trwa cały dzien. Uważam, że można byłoby zrobić skrócone lekcje, po
          > całym wydarzeniu np. od 12 -stej.
          O tej porze piszą jeszcze dyslektycy.
          Ale jeśli szkoła jest duża i poszczególne jej części są od siebie oddzielone, to pewnie podstawówka mogłaby mieć zajęcia. Decyzję podjął dyrektor.
    • majenkir Re: Dlaczego 24.04.14, 18:20
      vre-sna napisała:
      > Naprawdę podczas tego typu egzaminów nie można przeprowadzać lekcji?

Mozna. Moje dzieci co roku maja stanowe testy. Klasy, ktore danego dnia nie pisza, maja normalne zajecia.
      • slonecznik1981 Re: Dlaczego 24.04.14, 19:35
        W naszym województwie nie ma niestety stanowych testów.
        • majenkir Re: Dlaczego 24.04.14, 19:52
          Oczywiscie musialas sie uczepic tego jednego slowa, chociaz nie o to tu chodzilo. uncertain
          • vre-sna Re: Dlaczego 24.04.14, 20:32
            W jednej ze szkół w Warszawie w okresie rekolekcji przeprowadzono lekcje, skrócone. Wiem od osoby mającej kontakty z tą szkołą.
            W szkole mojej corki na pięć klas gimnazjalnych jeden wychowawca wpadł na pomysł,żeby wtedy, gdy odbywają się rekolekcje przeprowadzić przy okazji zajęcia z języka angielskiego, które w ramach dodatkowych, są finansowane ze środków Unii Europejskiej.
            Czyli można.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka