Dodaj do ulubionych

Która mi powie ile kalorii dziś zjadłam?

27.04.14, 18:40
Która się na tym zna? Ja przyznaje ni w ząb nie wiem jak to liczyć a jestem po lekturze Vitalii bardzo ciekawa.
Podam to co zjadłam dziś chociaż w przybliżeniu mi powiedzcie

Rano kawa + kawałek ciasta drożdżowego (kawałek to taki kwadrat 4x4 cm) do kawy pół łyżeczki cukru

Obiad- mały pstrag, 1/3 filetu z łososia (takiego z Biedronki nie mam pojecia ile ważył) i jeden ziemniak -to wszystko pieczone w piekarniku

diwe kawy każda z połową łyzeczki cukru

Teraz kolacja- sałatka całe opakowanie mix sałat z Lidla, 5 plasterków szynki parmeńskiej, garść orzechów włoskich, garść pestek słonecznika, całe awokado to wszytsko polane oliwą z oliwek. Ja z tego co napisałam zjadłam dokładnie połowę porcji, robiłam dla siebie i meża

Podejmnie się któraś z was obliczenia?
Tylko prosze nie pisać mi, że sie źle odżywiam za duzo za mało itp. chodzi mi tylko o to ile to może mieć kalorii? Tak orientacyjnie chociaż
Obserwuj wątek
    • beverlyja90210 Re: Która mi powie ile kalorii dziś zjadłam? 27.04.14, 18:42
      Połowe porcji to chodzi mi oczywiście o polowe porcji tej sałatki zjadłam i na obiad jednak dwa ziemniaki takie średnie to były
    • lisciasty_pl Re: Która mi powie ile kalorii dziś zjadłam? 27.04.14, 18:46
      beverlyja90210 napisała:
      > Tylko prosze nie pisać mi, że sie źle odżywiam za duzo
      > za mało itp. chodzi mi tylko o to ile to może mieć kalorii? Tak orientacyjnie chociaż

Tu nie trzeba liczyć, widać że się głodzisz, tylko po co?
      • rosapulchra-0 Re: Która mi powie ile kalorii dziś zjadłam? 27.04.14, 18:49
        No powiem ci tak, nie mam pojęcia ile to kalorii, ale ilość mnie powaliła.
      • beverlyja90210 Re: Która mi powie ile kalorii dziś zjadłam? 27.04.14, 18:57
        Nie glodze siesmile jestem godzine po kolacji i czuje sie syta.
        Zreszta niewazne policzy mi ktoras?

I
        • misterni Może nie głodzisz SIĘ, ale swój organizm już tak 27.04.14, 19:06
          Śniadanie to tylko puste kalorie, nic wartościowego, w obiedzie zabrakło warzyw, kolacja jedynie wygląda jako tako
          • beverlyja90210 Re: Może nie głodzisz SIĘ, ale swój organizm już 27.04.14, 19:09
            A widzisz zapomnialam do obiadu byly parowaneburaczaki zjadlam jedego
            • misterni Re: Może nie głodzisz SIĘ, ale swój organizm już 27.04.14, 19:10
              To wszystko za mało.
        • rosapulchra-0 Re: Która mi powie ile kalorii dziś zjadłam? 27.04.14, 20:05
          Ależ ja cię rozumiem.
          Dziś zjadłam może 1/3 tego, co ty i się nie odchudzam, po prostu mój organizm mi odmawia sad
    • aquella Re: Która mi powie ile kalorii dziś zjadłam? 27.04.14, 18:56
      można tylko napisać jak się odżywiasz bo bez tego ile czego było to jeszcze ew. horoskop można Ci postawić, tak więc ja się powstrzymam od komentarza bo co mnie to
      na drugi raz sprawdzaj na opakowaniu kalorie , dużo produktów ma już wyliczone na op. ile to jest kcal w łyżce/ porcji/ garści/sztukach zjedzonych

bardzo pomocny jest kalkulator kalorii w necie
    • annakate Re: Która mi powie ile kalorii dziś zjadłam? 27.04.14, 19:02
      rano - kawa sama w sobie 0 kcal, ciasto obstawiam że to było jakieś 40g czyli 128 kcal, pół łyżeczki cukru 20 kcal, pstrąg jeśli mały to powiedzmy 300-350g czyli jakieś 290-335 kcal, łosoś w lidlu jest w kawałkach po ok 400g, więc powiedzmy 150g - czyli około 300 kcal, ziemniak jak średnio duzy to ok. 70 kcal., cukier do kolejnych kaw 40 kcal. Sałata jest mało kaloryczna, nie wiem ile jest w opakowaniu - powiedzmy 300g, czyli jakieś 75 kcal, szynka jakieś 30 kcal plasterek, nie weim ile to jest garść orzechów i pestek - ale one są bardzo kaloryczne, choć bardzo zdrowe - orzechy włoskie 652 kcal za 100g, pestki 560 kcal/100g, myślę, że wyszło ci około 50 g i 2 lyżki oliwy to 160 kcal - czyli cała sałatka jakieś 342 kcal.
      W sumie około 1200 kcal.
      • beverlyja90210 Re: Która mi powie ile kalorii dziś zjadłam? 27.04.14, 19:07
        Dziekuje CI bardzo serdeczniesmile Jesli1200 to dla was glodzenie to co to jest normalne jedzenie? Ja glodna po takim dniu nie jestem.
        • bri Re: Która mi powie ile kalorii dziś zjadłam? 27.04.14, 19:13
          Moim zdaniem to stanowczo nie było 1200 kalorii.
        • barbibarbi Re: Która mi powie ile kalorii dziś zjadłam? 27.04.14, 20:12
          Na moje oko to nie jest jakoś drastycznie mało, ja jadam podobnie, też nie konam z głodu. To zależy od tego jaki prowadzisz tryb życia, jak masz mało ruchu to jest OK, ale dla kobiety pracującej fizycznie to stanowczo za mało. Fajna strona dla sprawdzenia ilości kalorii, ja często korzystam:
          www.ilewazy.pl/
          Działa na wyobraźnię i łatwo sobie policzyć, bo są przedstawione zdjęcia ważonych produktów i ilość kalorii tej porcji na zdjęciu.
      • annakate Re: Która mi powie ile kalorii dziś zjadłam? 27.04.14, 19:08
        A liczy się bardzo prosto - trzeba mieć wagę, tabele kaloryczne i kalkulator. Z czasem nabiera się wprawy - pamięta się wartość kaloryczną poszczególnych produktów, a wagę coraz precyzyjniej określa się na oko. I tak np. kromka razowca waży około 40 g, chleb razowy to około 240 kcal w 100g więc liczych 240 x 0,4=96 (kcal). Ser biały około 155 kcal więc powiedzmy 130 g sera to 155x1,3=201,5 kcal
      • bri Re: Która mi powie ile kalorii dziś zjadłam? 27.04.14, 19:14
        Zapomniałaś o awokado - ok 300 kalorii sztuka.
        • m_incubo Re: Która mi powie ile kalorii dziś zjadłam? 27.04.14, 19:29
          Awokado to akurat jakieś 230, a ona zjadła połowę. Bardzo zamaszyście wszystko podliczyłaś, że wyszło ci 1700 kcal, podczas gdy ona zjadła może 1000 z groszami.
          • bri Re: Która mi powie ile kalorii dziś zjadłam? 27.04.14, 19:36
            Użyłam kalkulatora Fat Secret. Moim zdaniem daje dosyć trafne wyniki. Sama staram się jeść ok. 1500 kalorii i nie wydaje mi się żeby to miało być mniej niż Beverly tego dnia zjadła.
    • bri Re: Która mi powie ile kalorii dziś zjadłam? 27.04.14, 19:04
      Mocno orientacyjnie, bo nie podajesz wagi poszczególnych potraw: 1700-1900 kalorii.
      • bri Re: Która mi powie ile kalorii dziś zjadłam? 27.04.14, 19:11
        Założenia: 50 g ciasta, 200 g pstrąga, 100 gram łososia i po 20 gram orzechów, jedna łyżka oliwy. Może orzechów za dużo przyjęłam, jak wziąć po 10 g to wychodzi 1500-1600 kalorii.
    • saqigar Re: Która mi powie ile kalorii dziś zjadłam? 27.04.14, 19:07
      Akurat slabo okreslilas to, co wplywa na kalorycznosc - olej i pestki. Do kolacji zjadlas nie wiecej niz 400kcal. BTW - to zdecydowanie za malo i nie dostarczysz organizmowi potrzebnych skladnikow mineralnych i witamin. Byloby rozsadniej, gdyby dieta byla bardziej bogata i kaloryczna, ale z dodatkowa aktywnoscia fizyczna dawala bilans ujemny. I przede wszystkim, jak juz sie chcesz katowac taka niskokaloryczna dieta, to powinnas dodac duzo wiecej warzyw, one sa malo kalorycznym i zdrowym wypelniaczem.
    • 3-mamuska Re: Która mi powie ile kalorii dziś zjadłam? 27.04.14, 19:23
      beverlyja90210 napisała:

> Która się na tym zna? Ja przyznaje ni w ząb nie wiem jak to liczyć a jestem po
      > lekturze Vitalii bardzo ciekawa.
      > Podam to co zjadłam dziś chociaż w przybliżeniu mi powiedzcie
      >
      > Rano kawa + kawałek ciasta drożdżowego (kawałek to taki kwadrat 4x4 cm) do kawy
      > pół łyżeczki cukru

Pól łóżeczko cukru to 20 kalori. Ciasto zależy jaki gruby kawałek i czy z kruszonka to moze byc 159-300 kacl.

> Obiad- mały pstrag, 1/3 filetu z łososia (takiego z Biedronki nie mam pojecia i
      > le ważył) i jeden ziemniak -to wszystko pieczone w piekarniku

Na 100 G to 130 kalori moze byc razy 3.
      Ziemniak zależy czy duży czy mały od 25-100 kalori.
      > diwe kawy każda z połową łyzeczki cukru
      40 kacl 1 łyżeczka cukru.

> Teraz kolacja- sałatka całe opakowanie mix sałat z Lidla, 5 plasterków szynki
      > parmeńskiej, garść orzechów włoskich, garść pestek słonecznika, całe awokado t
      > o wszytsko polane oliwą z oliwek. Ja z tego co napisałam zjadłam dokładnie poło
      > wę porcji, robiłam dla siebie i meża
      Sałata 60kacl.
      Awokado 160 kalori nie wie ile wazy.
      Szynka 135/100g
      Oliwa około 100-150 kacl.
      Garść orzechów to 30 G czyli 200kacl.
      Slonecznik garść około 40 G- około 200kacl.
      > Podejmnie się któraś z was obliczenia?
      > Tylko prosze nie pisać mi, że sie źle odżywiam za duzo za mało itp. chodzi mi t
      > ylko o to ile to może mieć kalorii? Tak orientacyjnie chociaż

Około 850 śniadanie i objad. I około 400 na kolacje.

Liczyłam na oko wartości kaloryczne brane z tabelki z internetu no i bez sprawdzenia wagi to tez trudno.
      Około 1250 .
      A nie napisalas czy kawa z mlekiem liczyłam bez.
      Rybę liczyłam razy 3 ale to chyba za duzo i ziemniaka 100.
      Wiec moze byc 1100 kacl.
      • melikoto Re: Która mi powie ile kalorii dziś zjadłam? 27.04.14, 19:26
        Za mało.
        Sama sobie policz nikt tu nie jest wróżka ile g miał poszczególny składnik.
      • m_incubo Re: Która mi powie ile kalorii dziś zjadłam? 27.04.14, 19:30
        Składniki sałatki podziel na dwa, bo zjadła ją na pół z mężem.
    • oqoq74 Re: Która mi powie ile kalorii dziś zjadłam? 27.04.14, 19:35
      potreningu.pl/kalkulatory/kalorie
      Sama sobie policz. Wybierasz co zjadłaś i ile, reszta sama się zlicza. Masz dodatkowo podział na węgle/białko/tłuszcze.
      • beverlyja90210 Re: Która mi powie ile kalorii dziś zjadłam? 27.04.14, 19:47
        To ile to wkoncu jest smile bardziej 1200 czy 1700 bo sie pogubilam.

Ja sobie nawet nie wyobrazam diety 1000kalorii bo to sa juz chyba zupelnie male ilosci
        • bri Re: Która mi powie ile kalorii dziś zjadłam? 27.04.14, 19:50
          Nie wiadomo, bo nie napisałaś, ile czego zjadłaś.
        • anaspa Re: Która mi powie ile kalorii dziś zjadłam? 27.04.14, 19:52
          Nie chcę mi się liczyć smile ale ja uwielbiam używać ileważy.pl. Nie ma tam wagi tylko jest zdjęcie jedzenia i podane są wartości kaloryczne smile
          P.S
          to nie jest SPAM ale naprawdę pomocna darmowa strona smile
          • beverlyja90210 Re: Która mi powie ile kalorii dziś zjadłam? 27.04.14, 19:59
            Fajna ta strona zaraz sobie to dokładnie sama poleczę korzystając ze stron, które polecacie i wam napisze ile mi wyszło. Z tą strona ile wazy nie powinno być to trudne

Gazeta dlaczego??smile
            • gazeta_mi_placi Re: Która mi powie ile kalorii dziś zjadłam? 27.04.14, 20:00
              Tak na mnie działają wszelakie pestki, połączone z oliwą i sałatą z Lidla to już w ogóle, wieczór na kibelku gwarantowany.
          • daga_j Re: Która mi powie ile kalorii dziś zjadłam? 27.04.14, 22:00
            Faktycznie skusiłam się wejść na tę stronę i policzyłam mniej więcej dzisiejsze moje wyżywienie, to wyszło 1900kal. A myślałam, że będzie więcej, może coś pominęłam, hm...
        • m_incubo Re: Która mi powie ile kalorii dziś zjadłam? 27.04.14, 19:57
          Zdecydowanie bardziej 1100.
          Wejdź sobie przykładowo na tę stronę którą już tu ktoś niżej podał: www.ilewazy.pl sama zobaczysz mniej więcej.
        • annakate Re: Która mi powie ile kalorii dziś zjadłam? 27.04.14, 22:46
          powiedzmy między 1300 a 1400, ja w pierwszych wyliczeniach zgubiłam avocado
    • gazeta_mi_placi Re: Która mi powie ile kalorii dziś zjadłam? 27.04.14, 19:51
      >sałatka całe opakowanie mix sałat z Lidla, 5 plasterków szynki parmeńskiej, garść orzechów włoskich, garść pestek słonecznika, całe awokado to wszytsko polane oliwą z oliwek.

Zero kalorii, po takiej sałatce każdego powinno zdrowo przesr_ać.
      • beverlyja90210 Mam wynik:) 27.04.14, 20:19
        1483
        • 3-mamuska Re: Mam wynik:) 27.04.14, 21:06
          beverlyja90210 napisała:

> 1483

A skąd wiesz skoro juz zjadłas.
          Nie da sie policzyć teraz az tak dokładnie.
          • jola-kotka Re: Mam wynik:) 27.04.14, 21:29
            Mało? Ojp.
        • daga_j Re: Mam wynik:) 27.04.14, 21:38
          O matko! Jeśli TO jest 1483 kalorie to ja jadam chyba po 3000 kal dziennie! I nie grubnę, hm...
          Wierzę Ci, że po tej kolacji poczułaś sytość, to jedyny konkretny posiłek tego dnia, ale nie mogę uwierzyć, że w ciągu dnia nie czułaś głodu, ja bym czuła wink
        • ola33333 Re: Mam wynik:) 27.04.14, 22:54

nie wierze, ze to ma ponad tysiac kalorii. Ja jem 3 razy wiecej i nie tyje.
    • lola211 Re: Która mi powie ile kalorii dziś zjadłam? 27.04.14, 21:13
      Nie mam pojecia, ale podoba mi sie taki jadłospis.I to wcale nie jest mało.mnie by wystarczyło.
    • guderianka Re: Która mi powie ile kalorii dziś zjadłam? 27.04.14, 22:16
      ciasto 250 +30
      obiad-ryby ok 400+50
      kolacja- ok 350
      całość ok 1100 kcal
      • annakate Re: Która mi powie ile kalorii dziś zjadłam? 27.04.14, 22:56
        Jak cię to pocieszy, to ja dzisiaj zjadłam 1280, mam zares referencyjny 1300 +/- 50 kcal. Jem tak od 2,5 miesiąca, schudłam 7,5 kg - oczywiście znajdą się takie, co tyle schudną w 3 tygodnie, ale dla mnie to jest włąściwe tempo, biorąc pod uwagę, że od lat choruję na chorobę, która powoduje skłonność do tycia, i nie ułatwia gubienia kilogramów. Nie chodzę głodna, nie mam poczucia krzywdy, że mi coś nie wolno, po prostu się przestawiłam. Jem 5-6 małych posiłków dziennie (jabłko to też posiłek). Liczenie kalorii to jedyna skuteczna metoda w moim przypadku - schudłam tak 10 lat temu 12 kg i udało mi się trzymać wagę przez kolejne 7, potem na skutek perypetii zdrowotno-życiowych wrzucił się jeden kilogram, drugi i pooszłooo.
        Jeśli w Twoim przypadku to też chęć schudnięcia, a nie zwykła ciekawość ile zjadłaś, to musisz włączyc nabiał, trochę zredukować tłuszcz, jeść porządniejsze śniadanie i będzie dobrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka