morgen_stern 28.04.14, 15:07 Spoko spoko, nie spinajcie się, nie chcę rozpoczynać ematkowych wojen religijnych, ale przyznajcie, że trochę racji w tym jest, co? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
isa1001 Re: Szach-mat katolicy! 28.04.14, 15:21 Może i jest, ale trudno to stwierdzić, bo link się nie otwiera. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Szach-mat katolicy! 28.04.14, 15:27 Tu nie żadnego linku, ja widzę obrazek. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Szach-mat katolicy! 28.04.14, 15:33 Ja niestety też nie widzę, może daj właśnie link zamiast obrazka. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Szach-mat katolicy! 28.04.14, 15:36 proszsz kwejk.pl/obrazek/2050910/moj-wybor.html Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Szach-mat katolicy! 28.04.14, 15:40 Słabe i baaardzo dalekie od szachu- a do mata to lata świetlne Odpowiedz Link Zgłoś
malowanka06 Re: Szach-mat katolicy! 28.04.14, 15:50 cokolwiek ktokolwiek napisze, ty napiszesz, że się spina lub inna bajkę. mapa- beznadzieja. Czesi są ateistami z historii i wyboru ty? nie masz swojego zdania, chcesz szachować i matować mapką z kwejka? Zrobię 100 raz lepsze ale samodzielnie i zgodnie z moim zdaniem. ot, ateizm na pokaz. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Szach-mat katolicy! 28.04.14, 16:17 malowanka06 napisała: > Zrobię > 100 raz lepsze ale samodzielnie i zgodnie z moim zdaniem. > czekam niecierpliwie Odpowiedz Link Zgłoś
malowanka06 Re: Szach-mat katolicy! 28.04.14, 16:27 czekaj, życie polega na czekaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Szach-mat katolicy! 28.04.14, 16:36 I na obietnicach bez pokrycia? Odpowiedz Link Zgłoś
malowanka06 Re: Szach-mat katolicy! 28.04.14, 16:37 i na podpuszczaniu oraz przyjmowaniu czyjegoś zdania ot, życie Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Szach-mat katolicy! 28.04.14, 16:41 Pff ja bym cię lepiej podpuściła Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Szach-mat katolicy! 28.04.14, 20:34 Dajcie spokój, zawsze się taka znajdzie. Ot, kolorystyka internetu. Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: Szach-mat katolicy! 29.04.14, 10:14 malowanka06 napisała: > ot, ateizm na pokaz Jasne, na pokaz nie chodzimy do kościoła pokazać się nowych ciuchach, na pokaz nie nosimy złotych krzyżyków na gołej klacie i na pokaz nie chodzimy w pochodach przez całą wieś głośno śpiewając o bogu. Odpowiedz Link Zgłoś
niktnaprawdewazny0 Re: Szach-mat katolicy! 29.04.14, 21:22 myslisz że teraz ludzie do kościola chodzą żeby ciuchy pokazać? Odpowiedz Link Zgłoś
kosheen4 Re: Szach-mat katolicy! 28.04.14, 15:41 filozofia naciągnięta jak stringi na Kaliszu Odpowiedz Link Zgłoś
kosheen4 Re: Szach-mat katolicy! 28.04.14, 15:47 morgen_stern napisała: > No i się spięłyście pfff podpowiedz mi: jak na przyszłość napisać, że imo wrzucasz jakiś naciągany suchar, żeby nie zabrzmiało ci jak spinka? bo doszukujesz się piątego dna w mojej piaskownicy. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Szach-mat katolicy! 28.04.14, 15:52 Mogę mieć swoje zdanie? Otóż uważam, że owszem, miejsce, gdzie się urodziliśmy i wychowaliśmy determinuje nasze wyznanie, warto o tym pamiętać. Nie kumam, co jest złego w tym stwierdzeniu i dlaczego tak na mnie napadłyście Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Szach-mat katolicy! 28.04.14, 15:54 Poza tym nie wiem, miałam może mylne wyobrażenie o tym, że potraktujecie sprawę z większym humorem... Odpowiedz Link Zgłoś
malowanka06 Re: Szach-mat katolicy! 28.04.14, 16:03 ale co w tym złego, że miejsce urodzenia determinuje religię? Gdybyśmy urodzili się, że Indiach- byłby to pewnie hinduizm i kasty, Afganistan- islam, środek Afryki- jakieś religie plemienne? Czy to źle? o co chodzi z matowaniem i szachowaniem? Ja na religię nie narzekam, a gdybym narzekała- nic nie stoi na przeszkodzie ją zmienić np. na pastafarianizm. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Szach-mat katolicy! 28.04.14, 16:08 Źle nie, ale jednak dziwnie wypada z przekonaniem, że to właśnie ta jego, nieco przypisana z góry wiara jest jedyna i prawdziwa. Odpowiedz Link Zgłoś
malowanka06 Re: Szach-mat katolicy! 28.04.14, 16:12 Czy jedyna i prawdziwa- zależy od mojego przekonania i mojej wiary. Dla mnie jedyna i prawdziwa, a inni jak chcą, niech wątpią i zmieniają- takie ich prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
saraanna Re: Szach-mat katolicy! 28.04.14, 16:27 A ty morgen co ,od razu sie dorosla urodzilas,ze moglas wybierac swoja droge zyciowa,czy moze to twoi rodzice cie nie ochrzcili,bo tak chcieli ? Tak sie sklada,ze dzieci nie maja wyboru,bo za nich decyduja rodzice ,tak samo jak ty nie mialas,jak cie nie ochrzcili.Wybor to maja dorosli, czy chca byc ateistami, katolikami czy buddystami ,wiec tego sie trzymajmy.Dlatego tekst od czapy .... Odpowiedz Link Zgłoś
saraanna Re: Szach-mat katolicy! 28.04.14, 16:59 pieskuba napisała: > Ale właśnie o tym był ten mem No to ja ci napisze inny Jestem katolikiem bo taki byl moj wybor,jestes ateista bo takie jest twoje polozenie geograficzne.Dotyczy Dunczyka ,ktoremu za pare miesiecy urodzi sie dziecko z Polka i zamierza sie ochrzcic razem z dzieckiem Odpowiedz Link Zgłoś
pieskuba Re: Szach-mat katolicy! 29.04.14, 12:10 Ale nic mi nie musisz pisać. Jestem katoliczką najpierw z urodzenia a potem z wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: Szach-mat katolicy! 28.04.14, 17:06 No chyba właśnie nie "determinuje", skoro ty np. jesteś ateistką Co najwyżej "silnie wpływa na" lub "jest mocno skorelowane z", ale to jest, co by nie mówić, no, banał. Tak się w toku historii złożyło, że w jednych zakątkach świata żyją muzułmanie, w innych chrześcijanie, tam hinduiści, a w innych krajach zachodzą procesy sekularyzacyjne. Na przykład aktualnie zachodzą one w Polsce, więc ateistów pojawiać się będzie coraz więcej... Patrząc na to w ten sposób, można zresztą czyjś ateizm rozpatrywać jako wynik procesów historycznych w tym samym stopniu, co wiarę katolicką Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Szach-mat katolicy! 28.04.14, 20:26 Determinuje, bo byłam katoliczką kilkanaście lat i to głęboko wierzącą Chodzi mi tylko o to, że być może warto byłoby się nad tym zastanowić, jak bardzo przypadek determinuje nasze "wybory". Jaki procent katolików (dotyczy to także innych wyznań) jest katolikami bezrefleksyjnie, "bo tak ma być", bo jest ochrzczonych, bo katolikami są jego rodzice, bo wszyscy wokół chodzą do kościoła. Znam takich ludzi mnóstwo. Banał? Owszem, ale ilu ludzi czasem o tym rozmyśla? Dla mnie to ciekawe i sprawia, że ma się do tych kwestii większy dystans. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Szach-mat katolicy! 28.04.14, 20:51 Ja też byłam katoliczką i to zaangażowaną, ale się wyleczyłam z tego. A tak a propos katolików z przyzwyczajenia, rozmawiałam kiedyś ze starszym księdzem i on mi powiedział, że wolałby, żeby katolicy się zastanawiali nad swoja wiarą, nawet, jeśliby mieli odejść od kk, tak, jak ja, a nie trwali w wierze z przyzwyczajenia i bezmyślnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Szach-mat katolicy! 29.04.14, 00:20 morgen_stern napisała: > Determinuje, bo byłam katoliczką kilkanaście lat i to głęboko wierzącą Chodz > i mi tylko o to, że być może warto byłoby się nad tym zastanowić, jak bardzo pr > zypadek determinuje nasze "wybory". Jaki procent katolików (dotyczy to także in > nych wyznań) jest katolikami bezrefleksyjnie, "bo tak ma być", bo jest ochrzczo > nych, bo katolikami są jego rodzice, bo wszyscy wokół chodzą do kościoła. Znam > takich ludzi mnóstwo. Banał? Owszem, ale ilu ludzi czasem o tym rozmyśla? Dla m > nie to ciekawe i sprawia, że ma się do tych kwestii większy dystans. Rozważania iście pensjonarskie- wszak na pewno zdajesz sobie doskonale sprawę, że przypadek (chocby miejsce urodzenia)determinuje większość naszego życia, więc ekscytowanie się jego wpływem akurat na religię jest dość słabe... Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Szach-mat katolicy! 29.04.14, 09:15 Ja się zachwycam złożonością życia we wszystkich jego aspektach, także w kwestii otaczającego nas splotu przypadków, mogę być w związku tym pensjonarką, jeśli zechcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Szach-mat katolicy! 28.04.14, 15:44 Czesi to katolicy? Poza tym, jest sporo racji w tym, że to czy zostanie dziecko ochrzczone i w jakiej wierze zależy od tego gdzie się urodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Szach-mat katolicy! 28.04.14, 16:01 mała poprawka - nie gdzie się urodzi, tylko gdzie urodzą się jego rodzice Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Szach-mat katolicy! 28.04.14, 16:03 No dobra, ale to chyba oczywiste, że jak ktoś się urodził w Polsce czy Hiszpanii to pewnie jest katolikiem, jak w Rosji, to prawosławnym, a jak w Pakistanie to wyznawcą islamu. Od reguły są wyjątki, ale statystyki mówią swoje. I co z tego? Czy w związku z tym jestem gorsza, bo wyznanie z mlekiem matki wyssałam, od koleżanki protestantki, która sobie tak wybrała? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Szach-mat katolicy! 28.04.14, 16:18 Nie gorsza, ale inna. Ty wzrastałaś w tej wierze i nią nasiąkłaś. Ponieważ nasiąkanie katolicyzmem zaczyna się od niemowlęctwa, więc możemy przyjąć, że jest to proces bezrefleksyjny. Ot, przyjęłaś to, co ci dano, bez zastanawiania się po co i jak to działa. Koleżanka dokonała wyboru, a to jest związane z odwagą (przynajmniej w tym kraju), autoanalizą i zapewne dogłębnym poznaniem tematu przed ostatecznym podjęciem decyzji. I nie twierdzę tak "na sucho", bo ja jestem niewierząca rodzinnie i z urodzenia. Jest mi łatwiej i moja niewiara nie generuje tyle wysiłku intelektualnego i duchowego, co niewiara apostaty - on dokonał wyboru, mnie to dano. Odpowiedz Link Zgłoś
kannama Re: Szach-mat katolicy! 28.04.14, 16:34 To tak nie do końca...Większość wierzących tez ma kryzysy...Takie same jak ci obecni ateiści co kiedyś byli katolikami...Rożnica jest taka, że wierzący z takiego kryzysu wychodzi z deklaracją WIERZĘ, a niewierzący wręcz przeciwnie. Zarówno jeden jak i drugi podejmują decyzję na podstawie swojej wiedzy/odczuć/doświadczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Szach-mat katolicy! 28.04.14, 16:38 Śmiem jednak twierdzić, że przynajmniej połowa z krajowych katolików nie przechodzi ani upadków ani wzlotów. Oni nie tyle wierzą, co "chodzą do kościoła". Odpowiedz Link Zgłoś
kannama Re: Szach-mat katolicy! 28.04.14, 16:46 Być może...Są wierzący niepraktykujący ale też praktykujący niewierzący...Aczkolwiek mówić, że wierzący "od zawsze" są bezrefleksyjni, natomiast ci niewierzący musieli pomyśleć i zdecydować też jest nadużyciem... Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Szach-mat katolicy! 28.04.14, 16:50 Ej, przeczytałaś mój post do końca? Nie chodzi mi o bezrefleksyjność wierzących, tylko o mniejszy wysiłek w kultywowaniu światopoglądu wyniesionego z domu. Niewierzący z wychowania też byli tam ujęci, na moim osobistym przykładzie. --- Wszechwiedząca żmija, pani rasistka. Odpowiedz Link Zgłoś
kannama Re: Szach-mat katolicy! 28.04.14, 16:56 Wiem, wiem...Ja tak bardziej do tego rysunku,Twoje zdanie po prostu mi podeszło do tego Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Szach-mat katolicy! 28.04.14, 20:57 > To tak nie do końca...Większość wierzących tez ma kryzysy... Zgadzam się z Tobą, ale tylko, jeśli masz na myśli tych, którzy wierzą naprawdę, a nie ogólnie katolików w Polsce. Z tych dziewięćdziesięciu kilku procent katolików ogromna mniejszość ma kryzysy wiary, bo doskonała większość ma wiarę w doopie, są katolikami od święta i tyle im wystarcza. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Szach-mat katolicy! 28.04.14, 16:02 No nie wiem, miałam nieco może pochopną nadzieję, że ktoś się z tym strasznym sucharem zgodzi Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Szach-mat katolicy! 28.04.14, 16:42 A co tam jest, bo mnie sie nadal nie otwiera? (ino się domyślam). Odpowiedz Link Zgłoś
vocativa Re: Szach-mat katolicy! 28.04.14, 16:02 Wiem,że piszesz z przymrużeniem oka, ale tak co do tego,że wiara jest wyborem (i to ciągłym) skojarzył mi się wiersz, który lubię, więc wrzucam Jerzy Liebert Jeździec Uciekałem przed Tobą w popłochu, Chciałem zmylić, oszukać Ciebie - Lecz co dnia kolana uparte Zostawiały ślady na niebie. Dogoniłeś mnie, Jeźdźcze niebieski, Stratowałeś, stanąłeś na mnie. Ległem zbity, łaską podcięty, Jak dym, gdy wicher go nagnie. Nie mam słów, by spod Ciebie się podnieść, Coraz cięższa staje się mowa Czyżby słowa utracić trzeba, By jak duszę odzyskać słowa? Czyli trzeba aż przejść przez siebie, Twoim słowom siebie zawierzyć - Jeśli trzeba, to tratuj do dna, Jestem tylko twoim żołnierzem. Jedno wiem, i innych objawień Nie potrzeba oczom i uszom - Uczyniwszy na wieki wybór, W każdej chwili wybierać muszę. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Szach-mat katolicy! 28.04.14, 16:10 Ładny wiersz. Dziękuję, że choć ty zrozumiałaś moje intencje Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: Szach-mat katolicy! 28.04.14, 17:02 Mapa jest przekłamana i nie oddaje w rzeczywistości przynależności religijnej. Islandia ma ok. 8 % ateistów, katolików jest tam 2,5 %, zdecydowana większość to luteranie.Wielka Brytania ponad 70 % to chrześcijanie , ateistów jest niewiele ponad 20%. Niemcy, którzy nie deklarujący przynależności do żadnej religii stanowią 34,1% populacji i są skoncentrowani na terenie dawnej NRD. W pozostałych . Trzy czwarte Norwegów to luteranie ... Więc z braku legendy domniemywam,że kolor fioletowy to ateiści, niebieski katolicy, różowy prawosławni, żółty muzułmanie? Zacytuję pierwszy post pod mapką ,,autor tego kwejka jest głupi z wyboru czy przez położenie geograficzne ?" Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: Szach-mat katolicy! 28.04.14, 17:07 Errata - skreślamy w pozostałych i nie deklarujących. Zupa mi w garnku prawie wykipiała Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Szach-mat katolicy! 28.04.14, 17:22 ja wiem..... po tym malutkim obrazku w tym prostokątnym pasku raczej trudno coś dostrzec, co mogłoby mnie utwierdzić w tym "szachumatu" Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Szach-mat katolicy! 28.04.14, 18:21 Ciekawe jakby się to wolnomyślicielstwo wyrażało gdyby morgen urodziła się w Pakistanie, pewnie nosiłaby majtki na lewa stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Szach-mat katolicy! 28.04.14, 20:19 A co niby ta twoja uprzejma uwaga wnosi do dyskusji? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Szach-mat katolicy! 28.04.14, 19:31 Przyznaję, troszkę racji w tym jest. Pewnie gdybym się urodziła w UK lub Kanadzie, to byłabym protestantką. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Szach-mat katolicy! 28.04.14, 22:31 rosapulchra-0 napisała: > Pewnie gdybym się urodziła w UK lub Kanadzie, to byłabym protestantką. Hola hola. Trudno prorokowac kim bys byla gdybys sie byla urodzila w Kanadzie, bo wiele by zalezalo od tego gdzie w tej Kanadzie i jaki background mieliby Twoi rodzice. ... czyli jednak determinuja rodzice, eh ... Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Szach-mat katolicy! 29.04.14, 00:26 No akurat moi zupełnie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Szach-mat katolicy! 28.04.14, 20:21 Chciałabym jeszcze wyjaśnić kwestię tytułu wątku, bo prawie wszystkie wzięły to śmiertelnie serio. Krążą w necie memy, gdzie jest obrazek i coś totalnie od czapy i absurdalnego plus podpis "szach-mat ateiści" (że niby coś tam udowadnia istnienie Boga). Tytuł własnie do tego nawiązuje i nie był serio! Ludzie, zlitujcie się, przecież nikogo tym nie "szachuję". Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Szach-mat katolicy! 29.04.14, 00:28 Ale napisałaś o tym w poście początkowym, niepotrzebnie się tłumaczysz. Zrozumiał ten, kto naprawdę chciał. Resztę należy olać. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Szach-mat katolicy! 29.04.14, 09:27 nie każdy ma czas, by latać po internecie i czytać wszystkie memy, żeby wiedzieć, co miałaś na myśli Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Szach-mat katolicy! 29.04.14, 09:36 A na siedzenie na ematce to macie czas Odpowiedz Link Zgłoś
nocnymarek2 Re: Szach-mat katolicy! 29.04.14, 09:45 Marne. Wybór to możesz mieć, bo się urodziłeś tam, gdzie katolicy. Chciałbym zobaczyć ten wybór w niektórych innych miejscach... Ale może kiedyś też był możliwy (za szacha?) Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Szach-mat katolicy! 29.04.14, 09:55 No pewnie byłby dużo gorszy, naprawdę myślisz, że ja o tym nie wiem? Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Szach-mat katolicy! 29.04.14, 10:42 Dla mnie luzik, Morgen. Kwestie religijne przemyślałam bardzo dogłębnie i dokonałam świadomego wyboru. Jako światopogląd wybrałam chrześcijaństwo, katolicyzm natomiast jako element tożsamości kulturowej i wcale się tego nie wstydzę. Co do wyborów ateistów też mam swoje spostrzeżenia - niektórzy rzeczywiście przemyśleli kwestie światopoglądowe, inni po prostu przestali z wiekiem chodzić do kościoła bez głębszej refleksji. Na koniec przytoczę wypowiedź znajomego agnostyka. Powiedział mi w rozmowie, że z wszystkich religii najbardziej trafia mu do przekonania buddyzm, ale jest tak obcy kulturowo, że nie będzie się wygłupiał. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Szach-mat katolicy! 29.04.14, 10:44 Trochę się z nim zgadzam filozofia buddyzmu też do mnie trafia. Odpowiedz Link Zgłoś
atena12345 Re: Szach-mat katolicy! 30.04.14, 06:28 echtom napisała: > Na koniec przytoczę wypowiedź znajomego agnostyka. Powiedział mi w rozmowie, że > z wszystkich religii najbardziej trafia mu do przekonania buddyzm, ale jest ta > k obcy kulturowo, że nie będzie się wygłupiał. > Buddyzm , to raczej filozofia życia, nie religia Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Szach-mat katolicy! 29.04.14, 10:53 Człowiek to w ogóle istota konformistyczna - większość bezmyślnie przyjmuje narzuconą im płeć, orientację seksualną czy narodowość, zamiast dokonywać w tym względzie odważnych wyborów Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Szach-mat katolicy! 29.04.14, 12:47 No jednak jest różnica między tym, co nas determinuje bezwględnie, a co nie. Odpowiedz Link Zgłoś