Dodaj do ulubionych

Z cyklu: w oparach absurdu

30.04.14, 10:30
krakow.gazeta.pl/krakow/1,35803,15845415,Zagadki_rekrutacji__Blizniaki_rozdzielone_przez_komputer.html
Szczytem absurdu jest to, że ze żłobka mojej córki nie wszystkie dzieci dostały się do przedszkoli. Dzieci chodzące do samorządowego żłobka, czyli rodzice spełniali wszystkie kryteria - praca obojga, podatki, meldunek.
Moja się dostała do przedszkola pierwszego wyboru, od poniedziałku przyjmuję gratulacje.wink
Obserwuj wątek
    • melancho_lia Re: Z cyklu: w oparach absurdu 30.04.14, 10:31
      U mnie też zdarza się rozdzielanie rodzeństw. Masakra...
      • triss_merigold6 Re: Z cyklu: w oparach absurdu 30.04.14, 10:35
        Powiem więcej - są rodzice, którzy mają malucha w najmłodszej grupie żłobkowej i starsze - kończące żłobek. To starsze nie dostało się do przedszkola tuż przy w/w żłobku więc rodzice będą dzieci wozić w 2 różne miejsca dość daleko od siebie.
        • dziennik-niecodziennik Re: Z cyklu: w oparach absurdu 30.04.14, 11:37
          dziwnie. jak składaliśmy podania w zeszłym roku to dyrektorka przedszkola z oddziałem żłobkowym od razu powiedziała ze do nich to sobie mozna darować, bo przejscie do przedszkola zadeklarowała cała grupa żłobkowa, ktora ma pierwszenstwo, i juz nie beda mieć miejsc. i to by było logiczne.
          a to co opisujesz to jakos bez sensu zrobione zostało.
          • triss_merigold6 Re: Z cyklu: w oparach absurdu 30.04.14, 11:51
            Ale to nie jest przedszkole z oddziałem żłobkowym, tylko dwie różne placówki tuż obok siebie.
    • menodo Re: Z cyklu: w oparach absurdu 30.04.14, 11:09
      Moja się dostała do przedszkola pierwszego wyboru"

Wow, "przyjęta do przedszkola pierwszego wyboru" - jak to dumnie brzmi.
      Skazana na sukces po prostu!
      Gratulacje dla Rodziców, ale przede wszystkim dla córci
      big_grin
      • triss_merigold6 Re: Z cyklu: w oparach absurdu 30.04.14, 11:14
        Przebiłam w pracy kolegę, który chwalił się, że jego syn właśnie został przyjęty do palestry. big_grin

Oczywiście, że to sukces, 3 lata świętego spokoju mamy. A szanse na wybrane przedszkole publiczne dla trzylatka w dużym mieście są znacznie mniejsze niż na jakieś tam studia. tongue_out
        • iwoniaw Re: Z cyklu: w oparach absurdu 30.04.14, 11:44
          No niestety smutna prawda.
          U nas jednym z kryteriów dającym mnóstwo punktów jest starsze rodzeństwo w tej samej placówce - ale chyba te bliźniaki startowały 1. raz i system nie przewidział, że oprócz liczenia punktów za różne rzeczy powinien traktować ich jako rodzeństwo, więc to ewidentnie wina kogoś, kto nie podał programistom tego warunku - że do przedszkola może aplikować dziecko mające rodzeństwo z tymże rodzeństwem jednocześnie, wszak zdarzają się bliźniaki oraz dzieci, które idą później, wraz z młodszym rodzeństwem.
          Nie tyle więc absurd, co niedopatrzenie, które nie miało szansy wyjść na światło dzienne inaczej niż przez taki przypadek i wkurzenie rodziców. Którym współczuję i mam nadzieję, że ręcznie im dzieci do jednego przedszkola przekierują...
          • melancho_lia Re: Z cyklu: w oparach absurdu 30.04.14, 11:46
            Kiedyś były dodatkowe punkty za zapisywanie więcej niż jednego dziecka do danego przedszkola- niekoniecznie bliźniąt. teraz już tego u nas nie ma.
            • triss_merigold6 Re: Z cyklu: w oparach absurdu 30.04.14, 11:52
              Kiedyś też dzieci chodzące do żłobka były przyjmowane w pierwszej kolejności i to było rozsądne kryterium - dzieci pracujących, zaklimatyzowane w grupie, ogarnięte higienicznie.
        • menodo Re: Z cyklu: w oparach absurdu 30.04.14, 12:00
          No zobacz, jak to niedobór dóbr i usług sprzyja zadowoleniu obywateli big_grin

Pamiętam to słodkie uczucie, kiedy pod koniec lat 80. udawało mi się czasem zdobyć zgrzewkę bobofrutów dla syna. Albo kaszkę mleczno- pszenną. Albo milupę.
        • totorotot [...] 30.04.14, 12:45
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • wuika Re: Z cyklu: w oparach absurdu 30.04.14, 12:48
      Paranoja suspicious
    • triss_merigold6 Dorzucam 30.04.14, 13:10
      foch.pl/foch/1,132040,15881335,Przedszkole___mroczny_przedmiot_pozadania__.html
      Dorzucam z komentarzem: trzeba było się trochę postarać, pochodzić po przedszkolach, dowiadywać, znaleźć kogoś znajomego znajomego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka