Dodaj do ulubionych

Studenci się bawią

09.05.14, 14:26
poznan.gazeta.pl/poznan/1,36000,15929479,Demolka_tramwajow_po_Wielkim_Grillowaniu_na_Morasku.html#LokPozTxt
Zniszczone tramwaje, cztery czy pięć, czyli wszystkie, które jeździły noca tą trasą. Wyrywanie drzwi i rzucanei nimi na tory, tratowanie ludzi, zwłoki na torach.
Bydło. Szok.
Coroczna impreza pod auspicjami rektora (z godzinami rektorskimi włącznie). Z roku na rok jest gorzej i nic nie dają apele, by tego nie robić. Rektor wie, co się dzieje, ale z jakichś powodów utrzymuje tę błazenadę. Tyle tego dobrego, że odwołał z powodu żałoby (student na torach z uciętą głową) drugi dzień tego pijaństwa, czyli dzisiejszy.
Gorzej, niż kibole po meczu. Nic z tego nie rozumiem.
Obserwuj wątek
    • joa66 Re: Studenci się bawią 09.05.14, 14:36
      Straszne. W Warszawie jest problem (podobny, ale nie na taką skalę) z juwenaliami braci studenckiej.

Mam wrażenie (ba, pewność), że autonomia uczelni w dzisiejszych czasach słuzy głownie bieżącemu zyskowi finansowemu. Rektorzy i dziekani niektórych kierunków powinni być postawieni przed Trybunałem Stanu.
      • vilez Re: Studenci się bawią 09.05.14, 14:43
        Rektor unika dziennikarzy, nie wydał żadnego oświadczenia. Szok.
    • guderianka Re: Studenci się bawią 09.05.14, 14:38
      pewnie katolicy suspicious
    • maslova Re: Studenci się bawią 09.05.14, 14:49
      A czy to jest impreza, na którą miasto musi wydać zgodę?
      • aqua48 Re: Studenci się bawią 09.05.14, 14:52
        Odpowiedzialny za te tragedie jest organizator. KAŻDA impreza masowa musi być odpowiednio zabezpieczona, są procedury.
      • vilez Re: Studenci się bawią 09.05.14, 14:53
        Chyba tak. Jak każda impreza -musi być zgłoszona i zabezpieczona. Tutaj co roku są burdy i organizator, czyli uczelnia, nie ponosi konsekwencji. Bo to pod patronatem rektora. Tyle, że smeirci jeszcze nei było. Może teraz w końcu ktoś za to beknie (z organizatorów, poza chuliganerią).
        To kosztowna impreza, koncerty. Nie rozumiem tego- po co uczelni takie coś, zwłaszcza, że nie panują nad uczestnikami.
        • joa66 Re: Studenci się bawią 09.05.14, 14:58
          Nawet jeżeli rektor zmuszony przez media wyrazi "czynny żal" to trochę za późno.

IMHO to tylko jeden z objawów choroby, która toczy uczelnie: kogo tam przyjmujemy i komu fundujemy bezpłatną naukę. Brak wymagań, tych intelektualnych i tych etycznych. Mówię o podstawie oczywiście, nie oczekuję, ze każdy student będzie święty.

• antyideal Re: Studenci się bawią 09.05.14, 15:03
            Studentów nie bronie, ale trzeba pamietac, ze pod taką masową imprezę moze
            podpiać sie kazdy i "zaistniec" w ogólnym zamieszaniu.
            • vilez Re: Studenci się bawią 09.05.14, 15:11
              A to na pewno, goście z miasta zawitali. Ale organizator inprezy na kilka tysiecy osób musi się z tym liczyć (albo wpuszczać za legitymacjami). Impreza z piwem (oficjalnie), to wiadomo, czym to sie może skończyć.
            • joa66 Re: Studenci się bawią 09.05.14, 15:26
              Ale nawet przy takim założeniu , reakcja Rektora powinna być natychmiastowa.
          • to_ja_tola Re: Studenci się bawią 09.05.14, 15:43
            joa66 napisała:

> Nawet jeżeli rektor zmuszony przez media wyrazi "czynny żal" to trochę za późno
            > .
            >
            ale jak za późno?
            czy to rektor odpowiada za śmierć chłopaka?

>
        • maslova Re: Studenci się bawią 09.05.14, 15:03
          No właśnie. Organizator oczywiście w pierwszej kolejności odpowiada za prawidłowe zabezpieczenie imprezy, ale tu dodatkowo jeszcze może wyjść sprawa wydania zgody przez urząd miasta, tzn. czy wszystkie złożone dokumenty spełniały odpowiednie wymogi. Mam nadzieję, że ktoś za to beknie.
          A swoją drogą, "elita" się zabawiła... uncertain
        • nangaparbat3 Re: Studenci się bawią 09.05.14, 15:37
          O biciu bezdomnych i wyrzucaniu ich z tramwajow też dotąd nie slyszalam. O ile śmierć mogła - i mama nadzieję była - przypadkowa, to pobicie i wyrzucenie na pewno nie.
          • vilez Re: Studenci się bawią 09.05.14, 16:18
            Oby to był wypadek.
            (Żaden tramwajarz jednak nie zgłosił wypadku)
            • vilez Re: Studenci się bawią 09.05.14, 16:19
              Pardon, kolejarz.
    • nangaparbat3 Re: Studenci się bawią 09.05.14, 15:07
      córka miala półmetek - psychologia dzienna uni., wiec teoretycznie jedni z lepszych humanistow. wrociła wsciekla - zdemolowali hotel, bawili sie w "kanapki", ne pamietam więcej szczegółow, w kazdym razie mowiła, że poziom okologimnazjalny
    • solejrolia Re: Studenci się bawią 09.05.14, 15:15
      przykre. straszne.
      słów brak.
      nie wiem co się z tymi ludźmi porobiłouncertain
      a pamietam jak dziś: 12lat temu na wielkim grillowaniu (ale na dożynkach) byliśmy ze swoją 3tygodniowa młodą o_O rektor podarował studenckiej braci parę skrzynek kiełbasy. było kino na powietrzu, a moze to rok wcześniej? w każdym razie fajnie było smile)))
    • nangaparbat3 Re: Studenci się bawią 09.05.14, 15:34
      Wiesz, dopiero teraz to przeczytałam w calości. Osłupialam.
      • vilez Re: Studenci się bawią 09.05.14, 15:46
        Mówię Ci, szok. W zeszłym roku tez porozwalali tabor tramwajowy, były burdy, i...nic. Miasto pokryło szkody. "Bawią się" jak najgorsze menele. Ja tego ni rozumiem- ani tych "bawiących się" ani władz uczelni, ani miasta. Ta impreza kosztuje tysiące. A ciagle słyszymy, że uczelnia nie ma kasy, np. pozwalnia;li sprzataczki z etatów, bo "nie ma czym płąacić" itd

(Troche z innej beczki- w zeszłym roku była jeszcze draka o występy zespołu jawnie antyromskiego, rektor też nie widział problemu, zobacz:
        poznan.gazeta.pl/poznan/1,36001,13925638,Studenci__zle_sie_bawicie.html
        wyborcza.pl/1,75478,13930902,Romowie_ida_do_prokuratury.html)
    • gazeta_mi_placi Re: Studenci się bawią 09.05.14, 15:38
      A ja rozumiem. Kiedyś każdy się modlił aby tylko dostać się na studia bo nie każdemu się udawało, był wyż demograficzny, na jedno miejsce na przeciętnym kierunku przypadało 10 kandydatów. Zatem studiowali faktycznie najlepsi. Teraz na studia dostanie się każdy nawet matoł, jest niż, teraz to uczelnie biją się o studentów a nie odwrotnie.
      • verdana Re: Studenci się bawią 09.05.14, 15:46
        Jakimś debilizmem jest organizowanie takich imprez, gdy juz wiadomo, ze poprzednie kończyły sie źle. Rektor powinien oczywiście wydać oświadczenie.
        Ale organizator imprezy odpowiada za imprezę, nie za to, co się dzieje, gdy imprezowicz wyszedł z imprezy i wraca do domu.
        A co do studiowania najlepszych - to nie dlatego nie urządzali oni burd, ze zdali egzamin, ale dlatego, że nie było tak masowych imprez. Akurat burdy studenckie są stare jak świat.
        • vilez Re: Studenci się bawią 09.05.14, 16:03
          > Ale organizator imprezy odpowiada za imprezę, nie za to, co się dzieje, gdy imp
          > rezowicz wyszedł z imprezy i wraca do domu.

I pewnie masz rację niestety.
    • asia_i_p Re: Studenci się bawią 09.05.14, 15:45
      Koszmar.
      W każdym mieście tak to wygląda, czy to jakaś taka specyfika tej konkretnej uczelni? Bo ja tam studiowałam przez całe dwa miesiące nim odpadłam z tęsknoty za domem i wydawało się raczej normalnie.
      • to_ja_tola Re: Studenci się bawią 09.05.14, 15:53
        nikt nie baluje tak jak poznański student...
        Są tak głośni,strasznie wqu...jący,"najmądrzejsi".... chamscy...niestety.Mają się za lepszych,a skutki jakie są każdy widzi...I o nie to,że wrzucam wszystkich do jednego worka,po prostu z racji pracy widzę co się dzieje.
    • demonii.larua Re: Studenci się bawią 09.05.14, 16:05
      Deko się w szok wbiłam...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka