IP: *.* 10.05.02, 08:22
Cześć!!! Właśnie stoję przed dylematem kupna samochodu! Bardzo podobaja mi sie firma renault talia. Czy któryś z tatusiów posiada samochód tej firmy? Co możecie mi powiedzieć na temat części , czy częśto sie psują itp....?Z góry dziękuję za odpowiedź...Lionka
Obserwuj wątek
    • Gość: darek Re: renault IP: *.* 10.05.02, 09:01
      Ja mam samochód tej marki, nie Thalie, ale takowa jest jest w rodzinie, zresztą my dużo w rodzinie samochodów tej marki mamy od Clio II po Scenika poprzez Thalię. Ja osobiście mam Clio II (thalia bez tyłeczka) już drugie, pierwsze oddało życie w obronie pasażerów i kierowcy i spoczeło na wiecznym wysypisku. Z tego też względu nabyłem jego następcę tej samej marki (crash test polegający na bocznym uderzeniu w drzwi kierowcy i gustownym locie ala Małysz w kierunku drzewa co rosło po drugiej stronie szosy, zakończone efektownym potrójnym saltem w rowie, przeżylismy bez szwanku). Co do cen częsci to nic nie mogę powiedzieć, gdyz poza klockami hamulcowymi nic w żadnym z moich Clio nie musiałem zmieniać (no dochądzi jeszcze olej) sytuacja ta jest powtarzalna o moje dwa samochody i clio szwagra. W sumie jesteśmy zadowoleni z samochodzika, nie kaprysi tylko jeżdzi tankowac za często nie trzeba. IMO jeżeli chodzi o wielkośc bagażnika do ceny to Thalia nie ma konkurencji, gdyż siena podobna gabarytami jest pojazdem w dziedzinie usterkowości, komfortu jazdy, jakości wykończenia zdecydowanie gorsza. Możesz popatrzeć na www.autocentrum.pl dział oceń swoje auto tam użytkownicy piszą o swoich ocenach poszczególnych marek. jeżeli czynnikiem decydującym jest cena to pewnie można na thalii ze starymi oczami teraz sporo urwać bo w końcu jest new model.
      • Gość: iberia do darka IP: *.* 10.05.02, 21:46
        czesc,od dluzszego zcasu przygladam sie Twoim wypiowiedziom i dlatego tez chcialabym spytac co sadizsz o fordzie focusie combi?widze,ze sporo pisesz na temat motoryzacji i bezpoieczenstwa wiec dlatego w;lasnie ciebie o to pytam.widzilam w "auto swiecie"testy i focus wypadl swietnie,2 letni>najmije mial usterek ze wszystkich autek tam testowanychsmile.a moze ktos wlasnie ma trakowy amochod i moglby powiedziec cos na jego temat,tzn komfort jazdy,czy zmieszcza sie do niego 3 foteliki,ile pali i takie tam podstawybede wdzieczna za pomociza
        • Gość: darek Re: do darka IP: *.* 11.05.02, 07:18
          Niestety w temacie Forda Focusa Combi nie potrafię się wypowiedzieć konkretnie gdyż nie uzytkowałem tego auta, ani nie znam nikogo z posiadaczy takiego aby mieć jakiekolwiek zdanie (jedyny znajomy posiadacz ma go od hmm kwietania), moja wiedza na temat tego samochodu ogranicza się do tego co wiem z informacji ogólnodostępnych jak media i inet, dlatego też moja opinia nic nie da, po za tym, że od początku podobał mi się wizualnie htb i combi sedan juz nie. Teraz oczywiście IMO.W sumie wybierając samochód nowy i z salonu i zakładając jego nie dożywotnie użytkowanie wybieram to co spełnia warunki finansowe, funkcjonalne i w czym najlepiej sie czuję. Najlepiej pochodzić po konkurencji oferującej auta tej klasy i pojeździć testowo. Zrobić wstepną selekcję, potem patrzeć gdzie i jak nas obsługują co oferują bonusy rabaty itp, a potem no potem to wybrac to co nam się podoba. Jeżeli zaś chodzi o bezpieczeństwo to 4 gwiazdki nalezy uznac za minimum.
    • Gość: lionka Re: renault IP: *.* 10.05.02, 09:40
      Bardzo mocno Ci dziękuję Darku! To co piszesz rozwiewa moje obawy co do tego samochodu. Mam nadzie że moja Tali też będzie się świetnie sprawować i będę mogła dołączyć do grona bardzo zadowolonych użytkowników Renault.pozdrawiam Lionka
      • Gość: plepla Re: renaultThalia - odradzam IP: *.* 10.05.02, 15:08
        Jestem posiadaczką 14 miesięcznej Thali z przebiegiem 22 tys. km. I zdecydowanie odradzam kupno tego samochodu - składanego w Turcji, co chyba jest przyczyną jego awaryjności. U nas jak dotąd:- 6 dzień - samochodu nie udało się uruchomić - imobilaizer do wymiany,- 3 tydzień - nie można wrzucić biegów od 2w zwyż,- dalej już nie pamiętam kiedy - wymiana: zamka w bagażniku (która trwała 3 dni), przełącznika kierunkowskazów, fotela kierowcy. Tuż po upływie rocznej gwarancji rura wydechowa przerdzewiała, amortyzatory przednie do wymiany ...Pewnie pomyślałabym, ze mam pecha i trafiłam na taki egzemplarz, a kolega z pracy też ma to cudo. Z usterek które on zgłaszła wymienić mogę: wymianę fotela (tak jak u nas), awarię elektrycznego podnoszenia szyby, zepsuty zamek od bagażnika (tak jak u nas), spadki zapięcia (światła przygasają przy hamowaniu ...), tłumik kóry nadawały się do wymiany (ale nie podlega gwarancji) itp.ITD ITP .............Plusy: tani, duży bagażnik i chyba to wszystko.
        • Gość: asia.d.d Re: renaultThalia - odradzam IP: *.* 10.05.02, 16:51
          znawcą samochodów nie jesTem, ale słuchałam ostatnio magazynu motoryzacyjnego w Trójce -Też chcemy kupić samochód- gdzie powiedziano, że RenaulT jesT na 3 miejscu od końca pod względem awaryjności [brano pod uwagę znane dobre marki]Asia
    • Gość: oldboy Re: renault IP: *.* 10.05.02, 18:28
      Jestem posiadaczem prawie ośmiomiesięcznej Thalii. Na razie nie narzekam. Mój model posiada motorek 1.4 8V w wersji RT, czyli bogatszej. Pali mało (dużo daje magnetyzer), w mieście coś ok. 7,5 l przy ostrej jeździe. Dzięki Bogu przejechałem już prawie 13 000 km i nic się nie dzieje. Ktoś więc miał pecha, że trafił na felerny egzemplarz. Polecam, bo za takie pieniądze samochodu z tak bogatym wyposażeniem (nowego) nie kupisz! Osiągi są bardziej niż przyzwoite a zużycie podawane przez producenta możesz zignorować, samochód z pełnym obciążeniem i tak tyle nie spali - sam to sprawdziłem (nawet bez magnetyzera). Polecam (chyba, że stać cię na ładniejsze i droższe cacko.
      • Gość: Marta_B Re: renault IP: *.* 11.05.02, 13:13
        A nie lepiej kupić roczny czy nawet dwuletni samochód? Przecież po roku samochód dużo traci na cenie, czyli jest dużo tańszy.Np. ja nigdy bym nie kupiła nowego samochodu prosto z salonu, no chyba że nie miałabym co zrobić z pieniędzmi.Pozdrawiam-MartaA tak w ogóle to polecam Peugeoty i Renault Laguna.
        • Gość: wanda Re: renault IP: *.* 15.06.02, 13:25
          Marta a co możesz powiedzieć nt.Laguny? Właśnie robimy przymiarkę do 2-3 letniego samochodu. Warto?
          • Gość: Marta_B Re: renault IP: *.* 15.06.02, 20:26
            Warto, pewnie że warto. To super autko. Sami chcemy z mężem takie kupić jak fundusze pozwolą.Polecam, na pewno nie pożałujecie.Życzę szerokiej drogi i komfortu jazdy -a tego Wam napewno w tym autku nie zabraknie.Marta
    • Gość: Anecia Re: renault IP: *.* 13.07.02, 21:57
      cześć.RENAULT to dobra firma samochodowa ale ...Francuzy mająto d siebie, że jak sie zaczynają psuć to już leciGrzegorz mąż Aneci :)) POZDRAIAM :))
      • Gość: Marta_B Re: renault IP: *.* 13.07.02, 23:36
        Ja mam francuza 11-letniego i jeszcze nic się nie zaczęło psuć. Jedynie co wymienialiśmy to takie części, które trzeba wymieniać u każdego autka.Marta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka