Dodaj do ulubionych

Dziwny zapach

16.05.14, 09:56
Jakiś rok temu przeprowadziliśmy się i kupiliśmy łóżka dla naszych dzieci i młodzieży. Zamawiane w tej samej firmie, lite drewno sosnowe w różnych wybarwieniach. No i odkąd się przeprowadziliśmy, to czuję w ich pokojach taki dziwny mdlący, nieprzyjemny zapaszek. Systematycznie opierniczałam więc młodzież, ze nie sprząta po sobie i nie dba o higienę. Systematycznie opierniczałam koty, że łażą tam, gdzie nie powinny i zostawiają po sobie smrodek. Systematycznie opierniczałam też męża, ze nie przypilnował wentylacji. Wąchałam materace, ubrania, ręczniki, szafy, koty, dzieci i męża - i nie mogłam znaleźć źródła zapaszku. Jak się zapewne domyślacie, wreszcie znalazłam. Się okazało, ze to właśnie łóżka, a własciwie farba czy lakier. I teraz pytanie, czy ktoś się z tym spotkał? To nie jest taki klasyczny zapach farbiano- lakierniczy jak przy nowych meblach. Nawet nie wiem, jak go określić, bo wcześniej się z nim nigdy nie zetknęłam, a mam nos do zapachów. Czy u kogoś tak długo się zapach farby czy lakieru utrzymywał? I w ogóle co robić, droga redakcjo? Reklamować zakup? Wykonać jakąs ekspertyzę?
Obserwuj wątek
    • melancho_lia Re: Dziwny zapach 16.05.14, 10:09
      u nas po roku minęło. Drewno woskowane.
      • malila Re: Dziwny zapach 16.05.14, 10:26
        Dzięki za odpowiedź. Robiłaś coś specjalnie? Czy tak samo z siebie minęło?
        • melancho_lia Re: Dziwny zapach 16.05.14, 10:53
          często wietrzyłam. Nic więcej.
    • mindtriper Re: Dziwny zapach 16.05.14, 10:11
      Jeśli to zapach lekko przypominający rzygowiny, to może być wina lakieru, czasem tak zalatuje sad
      • malila Re: Dziwny zapach 16.05.14, 10:25
        Tak, to może być cos w ten deseń. Szkodliwe to jest? Mija z czasem? Można coś zrobić?
    • kleo881 Re: Dziwny zapach 16.05.14, 10:56
      Rok to dlugo.
      Nasze meble drewniane i bejcowane na ciemne kolory tracily 'dziwny' zapach z reguly w trakcie pierwszego miesiaca uzytkowania.
      Moze skontaktuj sie z dostawca/producentem?
    • 1matka-polka Re: Dziwny zapach 16.05.14, 13:21
      Miałam kiedyś sąsiada stolarza, u nic zawsze tak dziwnie śmierdziało i ich ubrania też były tym przesiąknięte.
    • beverlyja90210 Re: Dziwny zapach 16.05.14, 18:30
      Brat meża jest stolarzem i robi meble na zamówienie.
      Taki zapach może unosić się do ok dwóch tygodni jesli jest dłużej znaczy to,że lakier jest źle dobrany nie powinien być stosowany do drewna (te do drewna są droższe i czesto nieuczciwi producenci uzywają tych tańszych toksycznych!) Na Twoim miejscu nie pozwalałabym dzieciom spać na tych łózkach!!

Wiem co to za zapach ale tak jak mówie nie ma prawa po dwóch tygodniach od malowania sie unosić, u szwagra zawsze meble stoją dwa tygodnie po malowaniu na warsztacie aby sie "wyśmierdziały"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka