Dodaj do ulubionych

Gdy dziecko źle się rozwija - 5 niepokojących s...

17.05.14, 13:23
"Jeżeli dziecko nie mówi albo mówi mało po drugim roku życia, to należy skontaktować się z logopedą po wskazówki, jak ćwiczyć i ustalić gdzie tkwi problem. " To chyba przesada. Mój syn mówił bardzo mało. Kiedy szedł do przedszkola w wieku 3 lat, bałam się, że opiekunka nie zrozumie, że np. chce siku. Teraz jest 1,5 roku starszy i tak nawija, że czasami tęsknię za tamtymi czasami. Mówi non stop, śpiewa w kąpieli, opowiada sobie coś na sedesie, nawet jeśli nikt go nie słucha. Często nie można porozmawiać w domu, bo on jest pierwszy i ZAWSZE ma coś do powiedzenia.
Do dzieci przede wszystkim trzeba mieć cierpliwość, nie wszystkie są od razu geniuszami, które przesypiają całą noc, robią w nocnik, kiedy mają rok i mówią pełnymi zdaniami, kiedy mają 2-3 lata. Przynajmniej nie moje, chociaż za głupie lub opóźnione ich nie uważam.
Z małymi dziećmi często bywa się u pediatry z okazji szczepionki lub bilansu i myślę, że na początek wystarczy zapytać lekarza.
Obserwuj wątek
    • maryblade Re: Gdy dziecko źle się rozwija - 5 niepokojących 20.05.14, 14:41
      Jeżeli zacznie mówić to wspaniale smile Gorzej gdy nie zacznie... nie będzie można powrócić do wieku około 2 lat i pracować z dzieckiem pod okiem logopedy. Bez mowy nie rozwija się myslenie itp. sprawa jest trochę bardziej skomplikowana niż się rodzicom wydaje. Czasem lekarz każe czekać do czterech a nawet pięciu lat!! Tak drodzy lekarze dziecko będzie miało czwarte urodziny a gdy się obudzi rano zacznie mówić całymi zdaniami. Ćwiczenia ogólnorozwojowe i logopedyczne jeszcze nikomu nie zaszkodziły. Proszę nie bać się logopedów big_grin
      • aneta-skarpeta Re: Gdy dziecko źle się rozwija - 5 niepokojących 20.05.14, 14:53
        no wiec własnie syn mojej znajomej był tak przetrzymany- bo w końcu zaraz przeciez zacznie mówić

ale nie zaczął i zaczeli z nim pracowac trochę za późno

mojej kuzynki córka długo nie mówiła i potem wspaniale nadgoniła, obecnie jest wyjatkowo rezolutna

z mową, wzrokiem, sluchem nie ma żartów, nie warto lekceważyc
    • emka_waw Re: Gdy dziecko źle się rozwija - 5 niepokojących 20.05.14, 15:15
      Artykuł zasadniczo poprawny, poza jednym zdaniem:

"Powszechnie wiadomo też, że chłopcom mówienie przychodzi z większym trudem" - g...no prawda, co potwierdzały mi dwie logopedki, psycholog i pedagog. Opóźniony rozwój mowy nadrabia się potwornie ciężko.
      • ichi51e Re: Gdy dziecko źle się rozwija - 5 niepokojących 23.05.14, 07:50
        Anie chodzi moze o to ze brak rozwoju mowy jest jednak objawem czegos? I tak jak to cos wplywa ze samoistny rozwoj mowy jest opozniony tak stymulujac rozwoj mowy mozemy posrednio wplywac na to cos? Tak jak z zaburzeniami neuro ktore u malych dzieci "leczy sie" stymulacja fizyczna (jakby od drugiej strony)?
      • vilez Re: Gdy dziecko źle się rozwija - 5 niepokojących 11.06.14, 11:37
        Hm. Moi chłopcy mówili późno, a dziś są bardzo elokwentni.
        • asia_i_p Re: Gdy dziecko źle się rozwija - 5 niepokojących 11.06.14, 11:48
          Podejrzewam, że jest różnica, co to znaczy mówili. W książeczce zdrowia jest określone to minimum - że 18-miesięczne ma mówić 8 słów, w tym zniekształcone i dźwiękonaśladowcze. Pamiętam, że kiedyś na placu zabaw babcia jakiegoś trzylatka zwierzyła mi się, że on nie mówi, ja rzuciłam ten standard, że każde dziecko rozwija się w swoim tempie - a potem usłyszałam tego trzylatka. On protestując nie wrzeszczał monotonnie "nie, nie" tylko wydawał absolutnie nieartykułowane dźwięki. Miałam spore wyrzuty sumienia potem, że pewnie wszyscy tak uspokajają jej obawy.

Kiedy mówię, że moja córka późno mówiła, mam na myśli, że do 2,5 roku używała około 30 wyrazów i wszystko nimi załatwiała, a potem zaczęła mówić zdaniami. Jak na to, na co byłam przygotowana po opowieściach moich rodziców, jak ja mówiłam, to to było późno, ale mieściło się we wszystkich normach.
          • vilez Re: Gdy dziecko źle się rozwija - 5 niepokojących 11.06.14, 11:52
            Mój starszy w wieku 2 lat mówił pojedyncze słowa, nie budował zdań. Ale te słowa były z sensem. Nazywał np. mijane marki samochodów i ich kolory ("biały fiat"). Wszystko też rozumiał. Potem, jak wystrzelił z mówieniem, ok 3 roku zycia,. to sie okazało, ze jego tzw. słownictwo bierne jest bardzo bogate.
    • uczula Re: Gdy dziecko źle się rozwija - 5 niepokojących 22.05.14, 21:07
      Logopeda nie jest odpowiednim lekarzem do prowadzenia dziecka ktore nie mowi.
      LOgopeda jest od cwiczen i poprawy mowy u mowiacego juz dziecka! - to taki czesty blad...jak u dietetykow co to kaza jesc rybe po to by kwasy omega sobie przyswoic, tylko zapominaja, ze te ryby to trzeba jesc na surowo...
      Odpowiednim lekarzem do prowadzenie niemowiacego dziecka jest neurolog!
      • soilew Re: Neurolog??? 22.05.14, 21:33
        Oczywiście może wykonac badania,zdiagnozowac, ale niestety ćwiczenia robia neurologopedzi lub logopedzi. Neurolog nie bedzie tracił swoje czasu i siedział z dzieckiem i robił ćwiczenia i pobudzał je do mówienia, moze przez swoja diagnoze dać wskazówki neurologopedzie lub logopedzie.
        • uczula Re: Neurolog??? 22.05.14, 22:21
          Neurolog jest lekarzem prowadzacym
          On kieruje do psychologa, neurologopedy...nie logopeda!
          o to mi chodzilo...
          tak
          neurolog dzieciecy.
          • 77kunda Re: Neurolog??? 23.05.14, 07:23
            logopeda nie jest lekarzem więc tylko może poprosić o wizyty u specjalistów. Ale żaden lekarz neurolog, laryngolog czy audiolog nie będzie z dzieckiem ćwiczył tylko właśnie logopeda.
      • emka_waw Re: Gdy dziecko źle się rozwija - 5 niepokojących 23.05.14, 08:40
        Logopeda nie jest lekarzem - to po pierwsze.

Jak najbardziej może ćwiczyć z niemówiącym dzieckiem - to po drugie. Polega to na budowaniu słownika biernego dziecka i stymulowaniu aparatu mowy. Gdybym czekała z ćwiczeniami u logopedy do czasu aż mój syn zacznie mówić... to nie mówiłby do tej pory.

Najodpowiedniejszym TERAPEUTĄ do prowadzenia niemówiącego dziecka jest NEUROLOGOPEDA, nie neurolog - to po trzecie.
        • vilez Re: Gdy dziecko źle się rozwija - 5 niepokojących 11.06.14, 11:39
          Słownik bierny dziecka buduje się poprzez kontakty socjalne z otoczeniem. Sam logopeda niewiele poradzi w tej materii.
          Logopeda moze stwierdzić, czy nie ma np. przeszkód anatomicznych w aparacie mowy.
          • emka_waw Re: Gdy dziecko źle się rozwija - 5 niepokojących 30.06.14, 13:17
            Kontakty socjalne to mój syn miał - chodził do przedszkola, do innych dzieci jeździliśmy, mówiliśmy do niego. Anatomicznie też mu nie dolegało (ale tu jeszcze laryngolog był potrzebny, bo logopeda mi słuchu nie zbada). Budowanie słownika biernego przez logopedę właśnie uruchomiło mu w końcu aparat mowy.
      • asia_i_p Re: Gdy dziecko źle się rozwija - 5 niepokojących 11.06.14, 11:43
        Ależ cała masa logopedów zajmuje się wzbudzaniem mowy u niemówiących dzieci! Mogą skierować do neurologa na konsultację, ale moja siostra na podyplomówce logopedycznej miała więcej zajęć ze wzbudzania mowy niż z korekcji wad wymowy.
    • ichi51e Re: Gdy dziecko źle się rozwija - 5 niepokojących 23.05.14, 07:42
      Mi sie wydaje ze to moze chodzi o dzieci ktore NIC nie mowia
      np moje dziecko "nie mowilo " tzn gadalo do siebie caly czas powtarzalo za kims ale np nie nazywalo nic. I dalej nie nazywa uncertain nie mowilo nic co by mialo sens. Wiec dla mnie nie mowilo. Przy obcych juz nawet nie gugal. Rodzina teierdzila ze gluchy uncertain ale okazalo sie ze cwiczyl sobie. I teraz caly czas mi rozkazuje big_grin
    • edelstein Re: Gdy dziecko źle się rozwija - 5 niepokojących 23.05.14, 08:36

Wiekszosc znanych mu dzieci w wielu dwoch lat mowilo pojedyncze slowa.Gadac zaczynaly majac 2,5.Dla mnie dziecko nie mowiace w wieku lat dwoch to norma.
    • seahorse1 Gdy dziecko źle się rozwija - 5 niepokojących s... 11.06.14, 10:55
      Mój siostrzeniec nie mówił prawie do 4.roku życia nic poza "daj" i "nie". I nagle zaczął: praktycznie z dnia na dzień, pełnymi zdaniami. Z moją mama podobno było tak samo.
      • mozambique Re: Gdy dziecko źle się rozwija - 5 niepokojących 11.06.14, 11:33
        czyzby juz pojawili sie apostolowie nowej tezy hamerykanskich naukowców ze 2latek powinieni swiadomie uzywac 250-300słów???????????

niektórzy faceci tyle do swoich żon nie mówią smile)))

a propos mówienia u chłopców - akurat w ogolnie polecanej książce "Wychowywanie chłopców" radzi sie zeby chlopcy nawet o 1 rok pozniej niz dziewczynki do szkoly szli = tak róznią sie w tempie rozwoju fizycznego i psychicznego

czy pani pediatra w artykule tez diagnozuje wczesny autyzm na podstawie lubowania sie dziecka w zamykaniu i otwieraniu dzrwi do szafek ???
        ps. mój maly ukochal drzwiczki pralki i rwie sie do nich jak szalony smile
    • asia_i_p Re: Gdy dziecko źle się rozwija - 5 niepokojących 11.06.14, 11:42
      Logopeda to nie są bolesne badania i niemówiącego (nie mało mówiącego, tylko niemówiącego) dwulatka lepiej jest sprawdzić. Bo jeżeli niemówienie wynika na przykład z nierozumienia mowy, to to można dosyć szybko nadgonić odpowiednimi ćwiczeniami. A opóźnienie wtedy wpływa też na rozwój intelektualny dziecka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka