Dodaj do ulubionych

znawczynie parowarowe pytanie mam

23.05.14, 22:34
robicie brązowy ryż w parowarze? wszystko inne wychodzi mi przepyszne - ryż, ryż jaśminowy, kasza jęczmienna, pęczak, gryczana, a ten ryż naturalny brązowy to wychodzi taki jakiś - niby zrobiony, ale zawsze z nim coś nie tak. macie sposób?
Obserwuj wątek
    • gonia28b Re: znawczynie parowarowe pytanie mam 24.05.14, 00:50
      W ogóle nie gotuję ryżu w parowarze....
      Kiedyś spróbowałam, ale gotował się i gotował. Strasznie długo mu to szło.
      Wrzuciłam później normalnie do wrzątku i fajny był, bo się posklejał - parboiled wink

To tak z ciekawości ja się Ciebie zapytam: jak długo się powinien ryż, kasza gotować w parowarze?
      • estragonka Re: znawczynie parowarowe pytanie mam 24.05.14, 09:12
        biały ryż gotuję około 20-25 minut - u mnie idealnie, bo w tym czasie w te 10-15 minut przygotuję mięso i wrzucam na drugą tacę, żeby w 10 minut doszło i po 20-25 minutach mam obiad gotowy. a ryż właśnie wychodzi taki mniam jak mówisz smile

kasza około 30 minut (trzeba sprawdzać, bo zależy jaką ilość robisz to po kilka minut różnicy może być), ale kaszę zalewam wrzątkiem. wychodzi super.

tylko z tym brązowym ryżem coś nieteges.
    • estragonka Re: znawczynie parowarowe pytanie mam 25.05.14, 11:34
      podniosę, może jednak ktoś poradzi
    • ichi51e Re: znawczynie parowarowe pytanie mam 25.05.14, 11:41
      Ja mam garnek do ryzu nie parowar. Ryz sie ok godziny gotuje (jest program express i wtedy ok 30 - ja roznicy nie czuje ale znawcy twierdza ze jest ;p) na pewno inaczej sie gotuje cirmny - jest na to inny program - ze swojej strony moge dodac ze kaze mi nalac wiecej wody czasowo chyba podobnie. Mozesz sprobowac namoczyc ryz na godzine i potem ugotowac - powinna byc roznica
      • ichi51e Re: znawczynie parowarowe pytanie mam 25.05.14, 11:44
        Tu nawet o 2h pisza www.food.com/recipe/perfect-brown-rice-in-a-steamer-298971

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka