Dodaj do ulubionych

Rekonstrukcja zamachu na Papieża WTF??

06.06.14, 11:53
natemat.pl/105237,rekonstrukcja-zamachu-na-jana-pawla-ii-na-swieto-szkoly-nie-tylko-zdjecia-porazaja
Co trzeba mieć w głowie, żeby coś takiego zorganizować?? Przecież to jakiś kabaret, gdybym była wierząca trafiłby mnie jasny szlag z powodu robienia szopki O ZAMACHU NA PAPIEŻA, a tak to przynajmniej mogę się pośmiać. Drodzy katolicy, na pewno o to wam chodzi?
Obserwuj wątek
    • antyideal Re: Rekonstrukcja zamachu na Papieża WTF?? 06.06.14, 13:45
      Brak komentarzy, bo trudno to skomentowac surprised
      • mx3_sp Re: Rekonstrukcja zamachu na Papieża WTF?? 06.06.14, 13:53
        https://pl.memgenerator.pl/mem-image/to-bylo-genialne
    • cosmetic.wipes Re: Rekonstrukcja zamachu na Papieża WTF?? 06.06.14, 14:00
      Dobrze napisali: papamobile poraża.

Dodam od siebie, że proboszcz w roli JP jeszcze bardziej big_grin
    • mx3_sp Re: Rekonstrukcja zamachu na Papieża WTF?? 06.06.14, 14:09
      eee tam dzieciaki rozchachane
    • triss_merigold6 Re: Rekonstrukcja zamachu na Papieża WTF?? 06.06.14, 14:11
      Jestem za! To jeszcze lepsze niż pomysł rekonstrukcji lotu tupolewa z prezydentem.
    • rhaenyra Re: Rekonstrukcja zamachu na Papieża WTF?? 06.06.14, 14:12
      big_grin
    • vilez Re: Rekonstrukcja zamachu na Papieża WTF?? 06.06.14, 14:15
      Ehehehe, to niedłgugo będzie polska jasełka. Znaczy się- jedna z pierwszych big_grin
      • imsad Re: Rekonstrukcja zamachu na Papieża WTF?? 06.06.14, 14:20
        o! to teraz czas na rekonstrukcję działań inkwizycji....tu by się nie obeszło bez kilku części przedstawienia, może nawet cała seria by mogła powstać.
        albo rekonstrukcja szerzenia chrześcijaństwa np wśrod Indian.
    • iwoniaw Skąd ty się Morgen urwałaś, 06.06.14, 14:18
      że nie zdążyłaś jeszcze nabyć wiedzy, iż inscenizacje scen rozmaitych z życia świętych KK mają w Europie tradycję od średniowiecza począwszy?
      • marychna31 No własnie 06.06.14, 14:40
        Wydaje mi się, że takimi rekonstrukcjami to KK stoi. Nie tylko w Polsce. A Ameryce Południowej ludzie w ramach rekonstrukcji dają się autentycznie krzyżować. Na każdej mszy dokonuje się symboliczna przemiana chleba w ciało Chrystusa a wina w krew co jest swoistą rekonstrukcją ostatniej wieczerzy. Wszystkie jasełka, szopki betlejemskie to tez rekonstrukcje.

-
        Prof. dr hab. Andrzej Elżanowski, Polska Akademia Nauk:
        „Bezmyślna rozrywka kosztem udręki zwierząt tresowanych i więzionych w cyrku kompromituje posiadaczy przywilejów zwanych prawami człowieka.”
        • morgen_stern Re: No własnie 06.06.14, 14:51
          Skoro to ma być pełna wyrazu "rekonstrukcja męki" to może niech go choć postrzelą? Od razu by wszystkim te głupie uśmieszki zrzedły.
          • iwoniaw Re: No własnie 06.06.14, 14:54
            Masz taki pełen oburzenia stosunek do wszystkich gimnazjalnych przedstawień i zaraz będziesz zakładać wątki o żenującym "Makbecie", gdzie aktorzy przeżyli i jasełkach, gdzie Maryję grała nie-dziewica, czy tylko to cię tak ruszyło? big_grin
            • morgen_stern Re: No własnie 06.06.14, 14:59
              Ludzka psychika jest tak skonstruowana, że nieco inaczej odbiera podobne przedstawienia dotyczące postaci fikcyjnych lub bardzo odległych czasowo / kulturowo, a nieco inaczej kiedy mowa jest o człowieku nam współczesnym, oglądanym na żywo lub w tv, rodaku i człowieku jakby nie było ważnym dla naszego kręgu kulturowego. Myślałam, że to oczywiste, jak widać nie dla wszystkich.
      • morgen_stern Re: Skąd ty się Morgen urwałaś, 06.06.14, 14:50
        Nie czaisz delikatnej różnicy między folklorem religijnym sprzed kilkuset lat a robieniem szkolnej gimboszopki o człowieku, który całkiem niedawno zmarł? Skąd ty się urwałaś? tongue_out
        • iwoniaw Re: Skąd ty się Morgen urwałaś, 06.06.14, 14:52
          Widzę, że to ty nie czaisz, iż folklor religijny ma to do siebie, że nie tylko przetrwał, ale wzbogaca się o nowe wątki i dziwisz się światu niczym Marceli Szpak big_grin
          • vilez Re: Skąd ty się Morgen urwałaś, 06.06.14, 14:59
            Ja jednak widzę tę samą różnicę, co Morgen.
            1. Tu chodzi o przemoc. Może zacznijmy inscenizować próbę gwałtu na Kuzkównie?
            2. Nie ma w tym żadnej treści religijnej. O ile mnie pamięć nie myli, to jednak dotychczasowe "inscenizacje" religijne niosły ze soba odnisienia religijne/przesłanie religijne. A co tutaj jest "do ocalenia"? Jakiś szczególny udział papieża? co tutaj jest do czczenia?

Bez sensu.
          • morgen_stern Re: Skąd ty się Morgen urwałaś, 06.06.14, 15:01
            Aleś ja się nie dziwię, ja pękam ze śmiechu! Widzę, że i ty się dobrze bawisz, ale czy do końca o to chodziło? Nie śmiałabym uważać się za wykładczynię myśli papieskich, jak nie przymierzając Terlikowski, ale jestem niemal pewna, że naszemu Wojtyle nie byłoby do śmiechu. To jest po prostu jakieś niesmaczne.
            • vilez Re: Skąd ty się Morgen urwałaś, 06.06.14, 15:07
              10/10
            • iwoniaw Re: Skąd ty się Morgen urwałaś, 06.06.14, 15:11
              Proszę cię, to było przedstawienie w gimnazjum, nie premiera utworu wieszcza w Teatrze Narodowym. Oczywistym jest, że takie przedstawienie rządzi się swoimi prawami i ze względu na możliwości (lokalowe, aktorskie, talent plastyczny wykonujących rekwizyty) raczej częściej niż rzadziej ociera się o groteskę. Nie oceniasz chyba występu przedszkolaków tańczących krakowiaka na akademii porównując ich z pierwszą ekipą "Mazowsza" czy "Śląska" i nie pytasz, czy tak parodystyczne pokazanie tańca ludowego ma na celu ośmieszyć dziedzictwo kulturowe narodu/ludzi ze wsi/folklor jako taki?

Gdyby zawodowy reżyser nakręcił film czy zrobił przedstawienie teatralne w takiej "poetyce", to możnaby się zastanawiać, czy to smaczne czy niesmaczne, ale samo wybranie takiego tematu na pewno by go nie dyskwalifikowało, skąd pomysł, że postać, o której mowa w sztuce, musi być z "dawno, dawno temu"?
              • vilez Re: Skąd ty się Morgen urwałaś, 06.06.14, 15:13
                Groteskowy jest już sam pomysł wystawiania tejże..hm..sztuki. Jakość tegoż może co najwyżej wzmóc efekt.
              • sarah_black38 Re: Skąd ty się Morgen urwałaś, 06.06.14, 15:15
                iwoniaw napisała:

> Proszę cię, to było przedstawienie w gimnazjum

Ja na zdjęciach widzę kaplicę a nie szkołę.
                • iwoniaw Re: Skąd ty się Morgen urwałaś, 06.06.14, 15:17
                  Ja oprócz oglądania obrazków jeszcze czytam.
                  • sarah_black38 Re: Skąd ty się Morgen urwałaś, 06.06.14, 15:22
                    – Bezpośrednio po Mszy św. odegrane zostało widowisko poświęcone jednemu z najbardziej znaczących momentów pontyfikatu Papieża Jana Pawła II - zamachowi na Jego życie – czytamy na stronie parafii.

Nie wiem czy zamierzałaś być lekko złośliwa w stosunku do mnie, ale nie szkodzi, nie gniewam się smile. Wyżej cytat z linkowanego artykułu. To przedstawienie było zintegrowane ze Świętem Szkoły, ale odbyło się w kościele.

iwoniaw napisała:

> Ja oprócz oglądania obrazków jeszcze czytam.
                    >
                    • vilez Re: Skąd ty się Morgen urwałaś, 06.06.14, 15:25
                      A co jest "znaczącego" w zamachu żeby go odgrywać? Ani w tym przesłania religijnego ani żadnej zasługi papieża. Pytam niezłosliwie. Podobnie dziwne byłoby odgrywanie zamachu na każdą inną osobę.
                      • mid.week Re: Skąd ty się Morgen urwałaś, 06.06.14, 19:44
                        e tam dziwne. Kilka programów w tv na tym jedzie, może ten materiał trafi do W11 albo 997? wink
                  • morgen_stern Re: Skąd ty się Morgen urwałaś, 06.06.14, 15:26
                    A jednak nie czytasz.
    • mid.week Re: Rekonstrukcja zamachu na Papieża WTF?? 06.06.14, 14:29
      oj tam wszyscy sie dobrze bawili smile

Fascynuje mnie konstrukcja pojazdu big_grin

• martishia7 Re: Rekonstrukcja zamachu na Papieża WTF?? 06.06.14, 14:46
        > Fascynuje mnie konstrukcja pojazdu big_grin

Jak słusznie zauważył ktoś w komentarzach - konstrukcja pojazdu popsuli nieco realizm historyczny. Podczas zamachu papież siedział w otwartym dżipie, w pancernym akwarium zaczęli go wozić właśnie po zamachu.
        • antyideal Re: Rekonstrukcja zamachu na Papieża WTF?? 06.06.14, 14:48
          Moze proboszcz bardzo, bardzo chcial posiedziec w takim papieskim pancerniaku ;0
          • sarah_black38 Re: Rekonstrukcja zamachu na Papieża WTF?? 06.06.14, 15:14
            O stronie artystycznej tego przedstawienia można byłoby dyskutować, ale nie rozumiem co was tak ruszyło. Przedstawienie było w kościele / kaplicy. Uczestniczyli jako widzowie i aktorzy ci, którzy chcieli, dzieci ateistów nie byli ,,narażone" na uczestnictwo i oglądanie, a tym bardziej udział . Więc w czy problem? Jojczycie na forum ,żeby praktyki religijne przenieść do kościoła, a jak coś w nim się odbywa to też niedobrze ... zdecydujcie się w końcu! A swoją drogą to was podziwiam , ile czasu macie w wyszukiwaniu takich niusów, drogie dziewczęta, a ile determinacji w zakładaniu wątków w temacie KK . Mnie prundu szkoda byłoby big_grin
            • morgen_stern Re: Rekonstrukcja zamachu na Papieża WTF?? 06.06.14, 15:25
              Ależ ja tego wcale nie szukałam, znalazłam u kolegi na fejsie, to zwykły wiral. Skoro pasuje wam robienie cyrku z zamachu na świętego nic mi do tego, tylko nie dziwcie się potem, że polscy katolicy podchodzą do wiary płytko i wybiórczo. Jeśli nawet z takiego wydarzenia można sobie robić jaja...
              • sarah_black38 Re: Rekonstrukcja zamachu na Papieża WTF?? 06.06.14, 15:27
                morgen_stern napisała:

> Ależ ja tego wcale nie szukałam, znalazłam u kolegi na fejsie, to zwykły wiral.

Może nie szukałaś, ale mocno się podnieciłaś tongue_out
                • morgen_stern Re: Rekonstrukcja zamachu na Papieża WTF?? 06.06.14, 15:30
                  Wiesz co, nie wiem, jak ciebie, ale mnie podniecają inne rzeczy... Po prostu mnie to dziko rozbawiło smile
            • martishia7 Re: Rekonstrukcja zamachu na Papieża WTF?? 06.06.14, 15:29
              Bez przesady, to jest zwykły "śmiechowy" news, jak przemówienie pani posłanki w sprawie orędzia. Nie trzeba ich specjalnie szukać, same przychodzą wink
            • laquinta Re: Rekonstrukcja zamachu na Papieża WTF?? 06.06.14, 15:35
              sarah_black38 napisała:

> Jojczycie na forum ,żeby praktyki religijne przenieść do kościoła, a jak coś w
              > nim się odbywa to też niedobrze

Jak mozna molestowac dzieci w ramach praktyk religijnych? I dlaczego mamy sie na to godzic?
              Na molestowanie seksualne w kk tez sie nie godzimy, wiec i tej postaci molestowania mowimy nie.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/51,114871,15823236.html?i=1
              • morgen_stern Re: Rekonstrukcja zamachu na Papieża WTF?? 06.06.14, 15:36
                O k.....
              • antyideal Re: Rekonstrukcja zamachu na Papieża WTF?? 06.06.14, 17:14
                Ojp.... to juz nie jest zabawne (w przeciwienstwie do proboszcza w tekturowym papamobile)
    • atteilow Re: Rekonstrukcja zamachu na Papieża WTF?? 06.06.14, 15:13
      dla mnie to forma kabaretu, big_grin Postać paieza została sparodiowana, papamobile ewidentnie kabaretowy, ciekawe jak bardzo tragikomiczna była sama scena zamachu. Czyli obraza uczuc religijnych jak nic, pod sąd z tym big_grin
    • guderianka Re: Rekonstrukcja zamachu na Papieża WTF?? 06.06.14, 15:32
      Nie wiem jak było naprawdę- nie bylam-ale ...nie widzę w tym nic złego..taka jest ta wiara- inscenizacje, przedstawienia, jasełka, ukrzyżowanie itd
      • morgen_stern Re: Rekonstrukcja zamachu na Papieża WTF?? 06.06.14, 15:35
        W takim razie apostazja była przedwczesna, straciłam sporo rozrywki wink
        • vilez Re: Rekonstrukcja zamachu na Papieża WTF?? 06.06.14, 19:42
          E tam, apostatów też chyba wpuszczą na taka insenizację wink
    • neffi79 Re: Rekonstrukcja zamachu na Papieża WTF?? 06.06.14, 17:21
      będę szczera, tandeta i profanacja.
    • gogologog Re: Rekonstrukcja zamachu na Papieża WTF?? 06.06.14, 19:38
      Bardzo rozsadnie to wyglada, spotkanie w wiezieniu, przebaczenie ...
      Ale duzo fajniejsze sa Dni Unii Europejskiej i wystepy kobiety z broda na paradzie ...
      • morgen_stern Re: Rekonstrukcja zamachu na Papieża WTF?? 06.06.14, 22:36
        Nie no spoko, skoro to tej samej rangi wydarzenie co koncert eurowizji to gitara gra, utrzymali się w konwencji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka