vilez 09.06.14, 11:44 Niejaki Chazan. Mam nadzieję, że kobieta wywalczy milionowe odszkodowanie a Chazanowi odbiorą prawo wykonywania zawodu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cherry.coke Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 11:48 Adopcja dziecka bez mozgu... Co za nienormalny swir. Nic mu nie zrobia oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 11:51 to nie jest Jego pierwsza sprawa, prokuratura umarzała już wielokrotnie podobne sprawy spod jego ręki. Poza tym mówi, że i tak nie wskazałby lekarza, który mógłby dokonać aborcji. Po nagłośnieniu może tym razem będzie inny wynik. Odpowiedz Link Zgłoś
karola1008 Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 11:51 O MAtko Boska... Zgłupiał do reszty... Odpowiedz Link Zgłoś
nowel1 Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 11:52 Podłość, brak empatii, brak wyobraźni. Stawianie się w roli Pana Boga, tak naprawdę. Widziałam kiedyś takie dziecko, przezyło co najmniej kilka miesięcy, nieustające cierpienie i jego, i matki; pisałam już o tym zresztą. Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 11:55 nie rozumiem, dlaczego matka nic nie zrobiła, zeby trafic do innego lekarza. do ginekologa-poloznika, nie trzeba zadnych skierowan przeciez, co ona bredzi. ide do innego lekarza i tyle...skoro tak zalezalo jej na aborcji, mogla do tego doprowadzic legalnie i bez problemu...cos grubymi nicmi szyte... Odpowiedz Link Zgłoś
spalona_gora Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 11:58 Ale ona nie wiedziała jaki jest stan dziecka! Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 12:00 Nie mogla, nie miala czasu, wade wykryto pozno. Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 12:03 jak to nie wiedziała, dowiadziała sie w 22 tyg, wiec miała czas na konsultacje z innym lekarzem. tym bardziej, ktora by z was nie konsultowała takich fatalnych wyników u innego lekarza. i co, babka chodziła do profersora i na genetycznym nie było przesłanek, ze dziecko nie bedzie miało czesci czaszki i mozgu? nie wierze. Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 12:06 Według relacji kobiety prof. Bogdan Chazan, dyrektor warszawskiego szpitala, w którym prowadzono ciążę, od początku robił wiele, żeby przeciągnąć procedury: nie miał czasu na spotkanie z pacjentką, domagał się kolejnych badań i spotkania z prawnikami twierdzi kobieta. - Usłyszałam, że przecież moje dziecko ktoś może chcieć adoptować. Powiedział, że w każdej chwili może nas skontaktować z hospicjum - opowiada kobieta, która obecnie czeka na poród. na co ta kobieta czekała, skoro widziała, co sie dzieje? Odpowiedz Link Zgłoś
wielkafuria Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 12:15 jakbym miala jakiekolwiek minimalne nawet przeczucie ze cos z moja ciaza jest nie tak, to pewnie w ciagu najblizszego tygodnia odwiedzilabym minimum 7 innych lekarzy! jakby mi odmawiali to bym wyjechała za granice, cokolwiek. na pewno nie dopuscilabym do donoszenia ciazy z dzieckiem kt nie ma mozgu i nie bedzie zyło. w takich wypadkach nie rozumiem dlaczego nie mozna tego zrobic pozniej. Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 22:06 Do cholery ileż można jeszcze to tłumaczyć?? To nie kobieta ma jeździć po pierdylionie specjalistów, tylko lekarze mają spełniać swój zasrany obowiązek. A jak nie mogą/nie potrafią to MAJĄ OBOWIĄZEK wskazać miejsce, w którym te świadczenia kobieta otrzyma. I koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 22:19 Na zdrowy rozum trudno oczekiwać żeby lekarz który nie chce wykonywać pewnych procedur, bo uważa je za złe, polecał innego lekarza. Taka informacja powinna być dostępna w rejestracji/izbie przyjęć. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 22:31 Zresztą co ja mówię. Mamy XXI wiek -placówki medyczne powinny mieć strony internetowe a na nich sylwetki zatrudnionych lekarzy (w tym ich stosunek do klauzuli sumienia itp). Czekam na ruch czołowych feministek... Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 22:43 Dałam link. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 12:37 kietka napisała: > na co ta kobieta czekała, skoro widziała, co sie dzieje? A dlaczego zakładasz, że WIEDZIAŁA? Zaufała autorytetowi - lekarzowi z tytułem profesora. Myślała zapewne, że działa w najlepszym interesie jej i dziecka - po fakcie zorientowała się, że 'dodatkowe badania' nie miały na celu prawidłowej oceny sytuacji tylko zaspokojenie chorych katolskich wizji tego człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 12:24 Ratunku, przeciez nie czekala pewnie, tylko prowadzil ja jakis szeregowy poloznik, i jak sie okazalo, to odbijali ja jak pileczke, az trafila do samego szefa na konsultacje. A szef okazal sie wyznaniowy i to jeszcze fanatycznie zlosliwy. Na liscie powinny byc nie tylko nazwiska ajatollahow, ale i nazwy szpitali, gdzie oni rzadza. Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 12:03 bo już na teście wykazało, że płód uszkodzony jest. trzecia kreska. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 15:30 Nie kreska, tylko bruzda. Odpowiedz Link Zgłoś
elle.hivernale Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 12:08 O, przeoczyłam. Skoro jemu bez mózgu udało się zdobyć profesurę, to czemu nie... Walczyłabym o odszkodowanie, ale nie od niego, bo on zapewne ubogi jest po katolicku i jeździ 20-letnim Seicento. Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 12:10 Ludzie którzy chcą decydować za innych i jeszcze podlewają to smrodliwym sosem swojej religii zwykle są po prostu złymi ludźmi. Chroń nas od nich panie. Bo skrzywdzą kogoś i zniszczą mu życie i jeszcze będą przekonani że dobrze zrobili. Straszne. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 12:13 Z jednej strony - zgadzam się oczywiście, że skandal, granda, to co przeżyje ta rodzina, to będzie piekło, a wygraną w Strasburgu maja w kieszeni. Z drugiej strony nie mogę pojąć jak można w ogóle prowadzić problematyczną ciążę, którą chce się terminować, u takiego indywiduum jak prof. Chazan. Rozumiem, że nie każdy musi się interesować wszystkim co się dzieje w sferze publicznej, ale już rzut oka w google nie pozostawia wątpliwości co do tego z kim mamy do czynienia. Ja wiem, że miała prawo i że racja jest po jej stronie, ale w obliczu tego co ją czeka to z tej racji zbyt wiele nie wynika. Odpowiedz Link Zgłoś
jdylag75 Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 12:15 Sądzę, ze pani nie prowadziła u niego ciąży, tylko trafiła w tryby, które ostatecznie do niego doprowadziły. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 12:18 To bardzo prawdopodobne, zrobila usg w szpitalu, usg pokazalo, to co pokazalo, wiec na pewno trafila na konsultacje. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 12:22 Tak, oczywiście, masz rację, kobieta prowadziła ciąże w "jego" szpitalu, nie osobiście u Chazana. Chodzi mi o to, że kiedy pojawia się jakikolwiek problem z ciążą to wiedząc kto tam szefuje, należy się ewakuować z tej jednostki w trybie pilnym. A najlepiej na wszelki wypadek ciąży w ogóle tam nie pracować, bo duch święty unosi się nad całą placówką - co raczej nie jest tajemnicą, od kilku lat. Oczywiście jest to okropne, bo to znaczy, że człowiek musi być czujny na każdym kroku, i liczyć się z tym, że jego prawa istnieją tylko na papierze. Dobrze mieć swojego lekarza bez sumienia. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 12:42 Dokładnie. Zdaję sobie sprawę, że nie powinno tak być, ale w tym kraju, kobieta w ciąży, dla własnego dobra, musi znać poglądy lekarza prowadzącego ciążę i tych konsultujących. Sprawdza, sprawdzać, sprawdzać i jeszcze raz sprawdzać. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 12:53 Naiwność czy prostolinijność to nie grzech. Nie trza nalatywać na takich ludzi. Byli, są i będą. Prawo powinno ich chronić. Jak zwątpimy en masse prawo, to szybko zajdzie anomia społeczna. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 12:58 Oczywiście, że to nie grzech i każdy idąc do lekarza ma prawo wierzyć, że lekarz zleci właściwe badania, postawi prawidłową diagnozę, nie oszuka, nie będzie zwodził itd. Lekarz to jednak zawód zaufania publicznego. I owszem, en masse nie powinniśmy wątpić, ale prywatnie... kontrola podstawą zaufania. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 21:00 Anomia zaszła dawno temu, przed ćwierć wiekiem była już w rozkwicie. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 13:28 Niestety. Nie dziwi mnie, że kobiety prowadzą ciąże u kilku lekarzy, państwowo i prywatnie, etc. Nawet (a może zwłaszcza?) jak się idzie do lekarza w sprawie antykoncepcji, to wywiad środowiskowy i poczta pantoflowa - wskazane. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 13:33 Obie ciąże tak prowadziłam. Usg u 3 lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 13:50 Ależ ja się absolutnie nie dziwię. Sama tak zrobię, jak przyjdzie na mnie pora I to z zastosowaniem uprzedniej, starannej selekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 13:55 Jeśli będziesz chciała, to mogę polecić speca od usg, robiłam u niego w 12 tygodniu i połówkowe. Bierze ciężkie pieniądze i tylko te usg tłucze taśmowo ale to jeden z dwóch najlepszych od usg w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 14:16 Zapisuję we wdzięcznej pamięci, w swoim czasie odezwę się na priv Odpowiedz Link Zgłoś
minimikro Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 16:04 Roszkowski czy Garwoliński ? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 18:19 Makowski. Odpowiedz Link Zgłoś
joanekjoanek Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 20:44 Nigdy u innego nie robiłam, więc nie wiem, ile to kosztuje gdzie indziej, ale moim zdaniem Makowski wcale nie jest jakiś strasznie drogi. Może to zależy od sprzętu, ja chodziłam do niego na Żytnią i tam nie było to bardzo drogie. Odpowiedz Link Zgłoś
na_pustyni Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 10.06.14, 17:26 Makowskiego uwielbiam. Za moich czasow byl dosc tani Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 13:50 Ja też. W tym u wojskowego. Ale nie każda na to wpadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 16:00 Ależ oczywiście, dlatego, cytując klasyka, trzeba siać, siać, siać. Trzeba podkreślać na każdym kroku, że odrobina nadgorliwości i podejrzliwości może wyjść tylko i wyłącznie na korzyść. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 16:15 martishia7 napisała: > Ależ oczywiście, dlatego, cytując klasyka, trzeba siać, siać, siać. Trzeba podk > reślać na każdym kroku, że odrobina nadgorliwości i podejrzliwości może wyjść t > ylko i wyłącznie na korzyść. No tylko to sie konczy jakas megaparanoja... Bo zobacz - obecnie jestescie adwokatkami podejscia, ze nie mozna ufac, czy lekarz bedzie w ogole chcial nas leczyc, a nawet tym, co beda chcieli, nie mozna ufac, czy beda potrafic, i nalezy chodzic do trzech naraz. Jakby nadgorliwosci i podejrzliwosci nie bylo dosc w spoleczenstwie... W zwiazku z tym hoduje sie bezkarnych ajatollahow (bo pacjent musi sam wiedziec, jak sie leczyc i u kogo) oraz wielokrotnie nabija kieszen pozostalym, placac trzy razy za to samo. Wzglednie (jesli komus udaje sie tak kilkukrotnie chodzic na NFZ) blokuje sie zasoby. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 19:52 Zgadzam się z wszystkim co napisałaś. Ale ja nie czuję się orędowniczką takiego podejścia, raczej czuję się do niego zmuszona. Te wszystkie konsekwencje o których piszesz- są jak najbardziej prawdziwe, i bardzo negatywne. Tylko jak przyjdzie co do czego, to nie ma miejsca na ryzykowanie, niestety. Wiem, że stopień zaufania do państwa i tak jest u nas żenująco niski. Ale czy to powód, żeby na sobie wypróbować wariant "a co tam, zaufam, może się państwo sprawdzi?". Tak jak napisałam wcześniej - racja i prawo jest po stronie tej pani, ale wątpię, żeby jej było z tego powodu lepiej. I tak serdecznie jej winszuję, że ma siłę i odwagę, żeby złożyć skargę i użerać się z całą machiną biurokratyczną - nie robi tego dla siebie tylko tak naprawdę dla wszystkich kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 10.06.14, 11:52 > Niestety. Nie dziwi mnie, że kobiety prowadzą ciąże u kilku lekarzy, państwowo > i prywatnie, etc. a mnie dziwi. nie lepiej prowadzić ciążę u jednego lekarza, do ktorego ma sie zaufanie? Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 12:18 niestety pozwoliła podjac decyzje za siebie, a teraz zada odszkodowania, ze to, ze ktos podjął decyzje niezgodnie z jej potrzebami i prawem.na szczescie mamy w Pl prawo wyboru lekarza, a kobieta chyba uposledzona nie jest,. moim zdaniem wina, za nie doprowadzenie do aborcji w tym przypadku leze dokładnie po sroku. lekarz sie wykpi, bo zawsze moze argumentowac checia 100% potwierdzenia doagnozy, a 2 tyg to niewiele. kobiata powinna reagowac, a nie zrobiła tego, czekajac biernie na rozwokj sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 12:28 Też bez przesady. W cywilizowanym kraju obywatel ma prawo zakładać, że jego prawa będą respektowane przez państwo (w szerokim rozumieniu). Polska pod tym względem, niestety, pomimo licznych deklaracji, krajem cywilizowanym nie jest, czego dowodzi ten przypadek. Całkowita nieufność w stosunku do administracji i służby zdrowia jest po prostu uzasadniona. Odpowiedz Link Zgłoś
mejerewa Re: pozwoliła podjac decyzje za siebie? 09.06.14, 12:31 > niestety pozwoliła podjac decyzje za siebie, a teraz zada odszkodowania, ze to, > ze ktos podjął decyzje niezgodnie z jej potrzebami i prawem.na szczescie mamy > w Pl prawo wyboru lekarza, a kobieta chyba uposledzona nie jest,. Nie wszyscy są uświadomieni medycznie i społecznie. Kobieta oczekuje wymarzonego dziecka, w trakcie ciąży dowiaduje się, że płód jest uszkodzony, trafia na konsultację do profesora i liczy na profesjonalną POMOC (tak, jest naiwna, ale dlaczego nie wierzyć z góry lekarzom). Liczy na to, że będzie zdiagnozowana i lekarze podejmą decyzję najlepszą dla płodu i jej samej, a nie dla swojego spokoju - bo tak powinni pracować lekarze zgodnie z przysięgą Hipokratesa. I profesor ją zwodził, odwlekał, nie powiedział na pierwszej wizycie, że ma pacjentkę gdzieś, bo na pierwszym miejscu jest jego wrażliwość, a kiedy do kobiety (pamiętajmy, że nie działa się racjonalnie w obliczu takiej tragedii jak noszenie w sobie i czucie dziecka bez mózgu) dotarło jak jest traktowana, było za późno. Dlatego na pewno ta sprawa naruszy zaufanie do lekarzy i może następne kobiety w trudnej sytuacji będą mądrzejsze, ale nie wolno obarczać winą tej nieszczęsnej kobiety, która padła ofiarą "wrażliwego" profesora. Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: pozwoliła podjac decyzje za siebie? 09.06.14, 13:35 Nie naruszy I nie zmieni, prseciez chazan juz tak zalatwil m. In. Rodzicow z Lomzy tak ze 12 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 12:38 Jak mozna byc tak podlym??? Ty w ogole czytasz co piszesz? Kobieta jest sama sobie winna???? Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 12:39 kietka napisała: > moim zdaniem wina, za nie doprowadzenie do aborcji w tym przypadku leze > dokładnie po sroku. Naprawdę? Wina tej pani polega na tym, że leczyła się u lekarza z uprawnieniami w publicznym szpitalu? TO JEST WINA??????? Puknij się w łeb kobieto! Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 13:23 > moim zdaniem wina, za nie doprowadzenie do aborcji w tym przypadku leze dokładn > ie po sroku. Nie. Pacjent nie musi mieć wiedzy medycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 21:02 Kobieta w takiej sytuacji, której odmawiają bardziej lub mniej wprost pomocy, robia wodę z mozgu, moze mieć problem z podjęciem najprostszego dzialania. I nie madrz sie, że byłabyś lepsza, bo nie wiesz, a ją zostaw w spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 12:16 A tymczasem nasz czołowy specjalista od spraw życia seksualnego, płodności, zdrowia kobiet i dzieci już wyprodukował elaborat w obronie sumiennego pana doktora. Niech ktoś temu człowiekowi dożywotnio odetnie internet... Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 12:28 Wiecie co, czytam to, czytam odpowiedz Terlikowskiego, czytam jeszcze to (naprawde warto, do konca): warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,16119845,_Krowa_nie_moze_byc_bykiem___tak_Ursus_broni_sie_przed.html I tak sie zastanawiam, w ktorym momencie sie w Polsce tak popierdzielilo??? Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 12:33 O, dzięki. Obłęd... Odpowiedz Link Zgłoś
atteilow Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 12:41 To narasta od lat 90. Wpadliśmy z jednego reżimu pod drugi. Ten chyba bardziej niebezpieczny, bo ludzie przekonani, że działają w nim siły wyższe, więc nie należy się sprzeciwiać. Juz sam fakt, że ludzie wykształceni, lekarze podpisują jakąś klauzule sumienia i przyjmują za prawdziwe opowiastki o prawie bożym. Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 13:02 W 966 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 12:43 sumire napisała: > A tymczasem nasz czołowy specjalista od spraw życia seksualnego, płodności, zdr > owia kobiet i dzieci już wyprodukował elaborat w obronie sumiennego pana > doktora. Niech ktoś temu człowiekowi dożywotnio odetnie internet... Terlikowski to jak widać zwolennik torturowania kobiet i dzieci. Najpeszy komentarz pod tekstem: 'Matka powinna urodzic i chwalic Pana? Jakby do wladzy doszla kato-prawica to napawalaby sie bólem matek. Czy pojęcie emparti Terlikowskiemu jest całkiem obce? To jakiś gad' Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 21:05 Gdyby zyl wcześniej, tropiłby czarownice. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 12:17 Jeśli faktycznie doszło do takiej sytuacji, to moim zdaniem taki lekarz powinien zostać pozbawiony prawa do wykonywania zawodu lekarza, nie mówiąc o kierowaniu publicznym szpitalem. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 12:17 Przerazajace, ale pewnie mu NIC nie zrobia, tu jest Polska. Mam nadzieje, ze jak panstwo zaplacilo za jego nauke, to i zaplaci odszkodowanie za jego postepowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 12:18 A ja mam nadzieję, że wreszcie nacisk opinii publicznje i pomoc prawna będzie tym razem taka, że Chazan pójdzie siedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 12:19 Wygląda na to że kobiecie chce się walczyć, i bardzo dobrze. Jednak siedzieć nikt nie pójdzie, skończy się na odszkodowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 12:24 Dla mnei ejst materia do karnego. Tylko odszkodowanie to może być za pomyłkę, działanie nieumyślne. A tu mamy działanie z premedytacją. Za to powinien pójść siedzieć. Odszkodowanie swoją drogą. Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 13:38 Przeciez chazan dziala z taka premedytacja od lat, to nie jest jego pierwszy numer, nie pojdzie siedziec I dalej bedzie szkodzic. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 13:47 Ale po tym hałasie z klauzulą Półtawskiej może wreszcie mu sie dobiorą do d..py. Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 16:40 Aaa jasne. Poltawska --} papiez - -} swiety. Nikt nie smie tego tknac. Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 12:25 nie bedzie zadnego odszkodowania. lekarz ma prawo potwierdzic diagnoze, 2 tyg to niewiele w sluzbie zdrowia. taka rzeczywistosc. odszkodowanie byłoby, gdyby wada była wiadoma wczesniej. Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 12:26 prawo jest takie, ze matko moze , a nie musi usunac płód z wadą, a lekarz moze odmowic, o jaki kk tutaj wogole mowa. paskiem do kaloryfera jej nie przywiazał. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 12:29 Zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 12:50 Ale lekarz powołujący się na klauzulę sumienia ma obowiązek wskazać realną możliwość uzyskania świadczenia gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 13:25 i dlatego te ch..je w białych kitlach i z gebami pełnymi frazesów walczą żeby NIE musieli wskazywać nikogo. Bo oni chcą decydować, rządzić i miec czyste sumienie ale cudzym kosztem. SAMI kosztów ponosić nie chcą. Wygodna postawa. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 12:31 Przeciez on byl pewnie tym, co potwierdzal, a nie co szukal potwierdzenia. A odmowic moze, jak wskaze innego. Niesamowite, jak z punktu zwalilas to na kobiete. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 12:53 No pewnie, dwa tygodnie ma.potwierdzać diagnozę lekarz, do którego zapewne wysłano kobietę po ostateczne potwierdzenie. A brak mózgoczaszki i zawartości widać n.każdym USG. Żadne długotrwałe i skomplikowane badania nie są tu niezbędne. Chyba żeby do braku mózgu dołożyć jeszcze jakieś inne genetyczne felery płodu, ale już sam brak większej części mózgu uprawnia do aborcji. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 12:24 To kanalia a nie lekarz. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 12:26 Chazan jest podły. Wstyd, że ścierwa bywają zatrudniane w państwowych placówkach. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Stanowisko Komitetu Bioetyki przy Prezydium PAN 09.06.14, 12:28 Daję. Warto to upubliczniać: Stanowisko Komitetu Bioetyki przy Prezydium PAN Odpowiedz Link Zgłoś
x.i.007 Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 12:34 Co takiego się zaczyna? Klauzula sumienia istnieje w prawie polskim od 1996 roku. A jeśli sytuacja wygląda tak jak ją przedstawiono, to ten lekarz jest sadystą. Jeśli tego nie rozumie, to może odszkodowanie z jego kieszeni go przekona. Odpowiedz Link Zgłoś
elle.hivernale Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 12:34 Zdecydowanie odradzam. Prof Chazan jest bardzo uprzejmy,ale...cyniczny i oszukuje pacjentki. Prosilam go,zeby w szpitalu na uk. Madalinskiego zalozyl mi spirale. Odmowil, bo "sumienie mi nie pozwala". Potem, w gabinecie na ul. Emilii Plater zalozyl mi ja osobiscie. Tylko,ze tym razem zaplacilam solidnie. O tej dwulicowosci prof Chazana slyszalam tez od innych pacjentek. Odradzam ... Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 12:40 no i mamy sumienie, za darmo to tylko Bóg leczy. Odpowiedz Link Zgłoś
jdylag75 Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 12:46 A w szpitalu pracuje za darmo? To ZUSy odprowadzane przez publicznego pracodawcę pozwalają mu prowadzić działalność gosp. za niemal free Odpowiedz Link Zgłoś
yvona73pol Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 12:47 I to trzeba naglosnic. Za pieniazki juz sumienie milczy. W dodatku co to za lekarz, ktory mowi o adopcji dziecka bez mozgu, kupil dplom, czy jak? Moze jeszcze twierdzi, ze czlowiek z brakiem serca moze spokojnie zyc? Zenada. Za samo to twierdzenie powinni go albo wyslac jeszcze taz na studia, albo pozbawic prawa do wykonywania zawodu. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 12:52 elle.hivernale napisała: > Zdecydowanie odradzam. Prof Chazan jest bardzo uprzejmy,ale...cyniczny i osz > ukuje pacjentki. Prosilam go,zeby w szpitalu na uk. Madalinskiego zalozyl mi sp > irale. Odmowil, bo "sumienie mi nie pozwala". Potem, w gabinecie na ul. Emilii > Plater zalozyl mi ja osobiscie. Tylko,ze tym razem zaplacilam solidnie. O tej d > wulicowosci prof Chazana slyszalam tez od innych pacjentek. Odradzam Czy nalezy przez to rozumiec, ze jego sumienie skazalo na to te ciezarna... bo mu sie nie oplacila? Odpowiedz Link Zgłoś
elle.hivernale Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 12:54 Że jego sumienie nie jest tak zintegrowane jakby życzył sobie tego Terlikowski. Odpowiedz Link Zgłoś
najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 14:43 elle.hivernale napisała: > Zdecydowanie odradzam. Prof Chazan jest bardzo uprzejmy,ale...cyniczny i osz > ukuje pacjentki. Prosilam go,zeby w szpitalu na uk. Madalinskiego zalozyl mi sp > irale. Odmowil, bo "sumienie mi nie pozwala". Potem, w gabinecie na ul. Emilii > Plater zalozyl mi ja osobiscie. Tylko,ze tym razem zaplacilam solidnie. O tej d > wulicowosci prof Chazana slyszalam tez od innych pacjentek. Odradzam Ależ to nic nowego.... Klauzule sumienia czy też ustawy o ochronie płodu ludzkiego służą tylko i wyłącznie lobby ordynatorsko - profesorskiemu.... Zgodnie z zasadą, co jest nielegalne jest zawsze bardziej opłacalne... Ksiądz Anatol Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Nic mu nie zrobią 09.06.14, 12:45 odmowa aborcji nie wyczerpuje znamion aktu zagrożenie życia lub zdrowia, nagłego przypadku również. Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: Nic mu nie zrobią 09.06.14, 12:50 no, nie... facet mowi, ze dziecko nie ma mozgu, nawija o adopcji,a ty czekasz, bo wierzysz w słuzbę zdrowia... jezeli teraz ma tyle rozumu, zeby ubiegac sie o odszkodowanie, to powinna miec go tyle, zeby zauwazyc, ze cos nie halo... zeby była jasnosc, jestem oburzona działąniem lekarza, ale nie rozumiem biernosci tej pani. podejrzewam, ze ma partnera, rodzinę i wszyscy tak czekali z ufnoscia słuchajac takich argumentów ze strony lekarza...? Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Nic mu nie zrobią 09.06.14, 12:55 kietka napisała: > no, nie... > facet mowi, ze dziecko nie ma mozgu, nawija o adopcji,a ty czekasz, bo wierzysz > w słuzbę zdrowia... > jezeli teraz ma tyle rozumu, zeby ubiegac sie o odszkodowanie, to powinna miec > go tyle, zeby zauwazyc, ze cos nie halo... > zeby była jasnosc, jestem oburzona działąniem lekarza, ale nie rozumiem biernos > ci tej pani. podejrzewam, ze ma partnera, rodzinę i wszyscy tak czekali z ufnos > cia słuchajac takich argumentów ze strony lekarza...? Podejrzewam, ze rodzin w tej sytuacji bylo bardzo wiele i wiekszosci udalo sie uciec od ajatollaha, kosztem ogromnego stresu i traumy. Statystycznie komus sie nie zdazylo. Przestan sie wytrzasac, bo az trudno zrozumiec, jak ktos moze byc tak podly. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Nic mu nie zrobią 09.06.14, 12:55 kietka napisała: > no, nie... > facet mowi, ze dziecko nie ma mozgu, nawija o adopcji,a ty czekasz, bo wierzysz > w słuzbę zdrowia... A dlaczego zakładasz, że te słowa padły w momencie, kiedy można było coś zrobić? > jezeli teraz ma tyle rozumu, zeby ubiegac sie o odszkodowanie, to powinna miec > go tyle, zeby zauwazyc, ze cos nie halo... > zeby była jasnosc, jestem oburzona działąniem lekarza, ale nie rozumiem biernos > ci tej pani. podejrzewam, ze ma partnera, rodzinę i wszyscy tak czekali z ufnos > cia słuchajac takich argumentów ze strony lekarza...? Uważasz, że każda kobieta wyczekująca dziecka jest w stenie pstryknąć palcami i zdecydować się na aborcję 5 minut po usłyszeniu diagnozy szczególnie jak profesor zwodzi i nie mówi wprost, że nie ma żadnych szans? Człowiek się uczepi każdego strzępka nadziei a profesorek bezwstydnie to wykorzystał! Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: Nic mu nie zrobią 09.06.14, 13:23 nie wiem, jak inne kobiety, ale ja po bardzo niekorzystnej diagnozie na usg genetycznej,jeszcze tego samego dnia byłam u innego specjalisty w celu weryfikacji. nie ufałam w 100%, chociaz tez był profesor, ale, jak sie okzazało rutyniarz i naciągacz. ja z kolei nie wyobrazam sobie biernego czekania na spotkania z prawnikami itd. nie przesadzaj tez, ze informacje o odmowie aborcji i adopcji usłyszałą w 24tyg. lekarz maksymalny oszołom. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Nic mu nie zrobią 09.06.14, 13:33 A skad mozesz miec pewnosc, ze specjalista do ktorego idziesz zna sie na rzeczy i Cie nie zwodzi? Skad wiesz, ze inny specjalista nie jest taki sam? W ktorym momencie mozesz byc pewna diagnozy? Jak odwiedzisz 20tu? W ciagu 2 tygodni zdazysz przeskoczyc kolejki, badania, niepracujace weekendy? Jestes tak podla osoba, ze autentycznie zycze Ci, zebys sama sie kiedys znalazla w takiej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: Nic mu nie zrobią 09.06.14, 13:39 Nie licząc tego że kogoś może nie być zwyczajnie stać na koleją wizytę. Odpowiedz Link Zgłoś
kietka Re: Nic mu nie zrobią 09.06.14, 13:42 majac diagnozę i 2 tyg na zabieg udaje się na dowolnie wybraną IP. nie potrzebuje ani skierowania, ani pieniędzy. sytuacja jest poruszająca, ale w ten sposob niestety tacy "lekarze" maja pozywkę i rozgłos, bo przeciez nic mu sie nie stanie, a facet umacnia swoja pozycje, bo sa oszołomy, ktore biją mu brawo. kobiety musza znac swoje prawa i je egzekwowac. tez miałąm diagnozę, ze dziecko bedzie bardzo chore, wiec wiem, jak to jest, niestety. (do pani, ktora zyczy mi podobnej sytuacji) Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Nic mu nie zrobią 09.06.14, 13:50 > majac diagnozę i 2 tyg na zabieg udaje się na dowolnie wybraną IP. nie potrzebu > je ani skierowania, ani pieniędzy. W teorii... Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Nic mu nie zrobią 09.06.14, 13:59 kietka napisała: > majac diagnozę i 2 tyg na zabieg udaje się na dowolnie wybraną IP. nie potrzebu > je ani skierowania, ani pieniędzy. A skąd założenie, że pani dostała diagnozę na piśmie? Może pan profesor stwierdził, że musi zrobić dodatkowe badania, skonsultować się itd? Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: Nic mu nie zrobią 10.06.14, 07:08 Bardzo ładnie, ale marne masz pojęcie o procedurach i o tym jak łatwo je naciągać zwłaszcza osobom na tzw. stanowiskach. Odpowiedz Link Zgłoś
joxanna1 W takim razie może i dobrze, że jest lista z dekla 09.06.14, 12:48 cją... Najwidoczeniej nie wszyscy wiedzą kto to jest Chazan. I nie wszyscy mają naturę, zeby każdego wygooglować. Bo w Warszawie trzeba naprawdę być niezorientowanym, żeby z tematem aborcji pójść akurat do Chazana. A tak - będziemy mieć odruch, żeby sprawdzać listę. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: W takim razie może i dobrze, że jest lista z 09.06.14, 14:05 ja dopiero nieadwno dowiedziałam się jaki jest Chazan, a mieszkam w warszawie i nie wiedziałam że szpital na madalińskiego jest taki religijny, choc 12 lat temu tam rodziłam i z tego co zrozumialam to ona nie poszła do niego po aborcje, tylko w szpitalu wyszły badani Chazar się pojawił jako specjalista, profesor- może sprawiał wrazenie człowieka zatroskanego o stan pacjentki i ciąży, wiec im do glowy nie przyszło zeby Chazana weryfikowac Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 przeczytałam i pomyślałam 09.06.14, 12:48 Oto jak mając dobre intencje można urządzić ludziom piekło na ziemi. Nie wątpię, że prof. Chazan miał dobre intencje- kierował się etyką, przykazaniami, chciał wybrać możliwie optymalne rozwiązanie dla wszystkich. Zabrakło tylko zdrowego rozsądku- ludzie nie są od linijki i nasze najlepsze rozwiązania niekoniecznie są tez najlepsze dla innych. Niezależnie od tego jak nam samym bardzo pasują. Empatia to umiejętność wchodzenia w cudze emocje, potrzeby i pragnienia. Jej przeciwieństwem jest to co zrobił pan profesor- przemocą wciągnął innych ludzi w swoje emocje i potrzeby. Lekarz bez empatii, choćby najlepszy specjalista, jest zupełnie bezwartościowy. Odpowiedz Link Zgłoś
jdylag75 Re: przeczytałam i pomyślałam 09.06.14, 12:56 O jakich dobrych intencjach piszesz? Gdyby facet chciał mieć dobre intencje powiedziałby: płód jest w stanie takim który....., po porodzie prawdopodobnie przeżyje x, takie uszkodzenie płodu kwalifikuje pani ciążę do usunięcia, oczywiście to pani wybór. Ja nie usuwam ciąż, ale wskaże pani lekarz który MOŻE to zrobić, jeśli podejmie pani taką decyzję. Proszę się zastanowić ma pani x dni. A on zwyczajnie zwlekał, żeby było za późno na rozwiązanie zgodne z ustawą, nie pozwolił pacjentce podjąć decyzji na podstawie przedstawionego stanu faktycznego i wiedzy medycznej, jeszcze kilka takich ocaleń i duch św weźmie pana chazana w jego lakierkach do nieba. Intencją takich ludzi jest zrobienie sobie dobrze. Osoby które mają autentycznie dobre intencje zwyczajnie postępują w sposób prawy. Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: przeczytałam i pomyślałam 09.06.14, 16:48 Rzecz w tym, ze jemu chyba nie wolno wybierac rozwiazania za kogos, no w kazdym razie wtedy, gdy rozwiazanie jest w ramach prawa. Jego obowiazkiem jest poinformowac pacjentke o wszystkich szansach I zagrozeniach i tyle. No tak w kazdym razie jest w cywilizowanych krajach. Kazda taka decyzja jest podejmowqna przez kobiete I lekarz sie sto razy upewnia, czy ona jest jej pewna I czy nikt jej nie naciskal. Odpowiedz Link Zgłoś
antychreza Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 12:59 Psychiczny. Swoją droga, gdyby mnie lekarz unikał w takim momencie, to w trymiga poszłabym do 3 innych, tak dla pewności. Na szczęście ja mam normalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 13:10 Zmusiłabym go do przyjęcia pod swój dach tego dziecka, a spróbowałby nie wziąć. Generalnie kobiety zmuszane do rodzenia chorych nieuleczalnie dzieci powinny oddawać je później tym najbardziej pyszczącym ludziom. Nie wiem czy jestem dobrze poinformowana, ale niejaki Terlikowski nie wychowuje ani jednego dziecka specjalnej troski? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 13:11 Płód z bezmózgowiem umiera tuż po porodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 13:26 Niekoniecznie tak zaraz po. Czasem jego życie pozamaciczne trwa parę dni czy tygodni. A jak znam Terlika, to mogę podejrzewać, że ten idiota między biczowaniem się a ściboleniem włosiennicy modli się o kolejny krzyż w postaci chorego dziecka. Wtedy dopiero doznałby prawdziwego, fanatolskiego orgazmu Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 13:28 Czyli funduje kobiecie traumę na całego. Przypuszczam, że jakieś dzieci na siłę "uratowane" przez tego pana żyją i te powinien dostać na wychowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yo_yo Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 15:08 to by bylo bardzo niehumanitarne w stosunku do tych dzieci, nie dosc ze maja przekichane to jeszcze doswiadczac je codziennym kontaktem z niemoralnym idiota. Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 14:11 Terlikowski pewnie i swoich nie wychowuje, bo uwaza, ze dzieci to babska sprawa. Nawet widze, jak adoptuje chore dziecko, ktorym pozniej zajmowac by sie musiala jego zona ... Odpowiedz Link Zgłoś
karola1008 Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 14:46 aniani7 napisała: > Zmusiłabym go do przyjęcia pod swój dach tego dziecka, a spróbowałby nie wziąć. > Generalnie kobiety zmuszane do rodzenia chorych nieuleczalnie dzieci powinny o > ddawać je później tym najbardziej pyszczącym ludziom. Nie wiem czy jestem dobrz > e poinformowana, ale niejaki Terlikowski nie wychowuje ani jednego dziecka spec > jalnej troski? O ludzie, tu w ogóle nie o to chodzi. Dziecko ma bezmózgowie. Umrze zaraz po porodzie. Nie wiem, jak ta kobieta da sobie radę przez resztę ciąży z taką świadomością. Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Teraz to będzie reguła 09.06.14, 13:15 - Chcemy, żeby lekarz, który nie chce zabijać dziecka przed urodzeniem, nie musiał wskazywać innego, który to zrobi. Jeśli ma wrażliwe sumienie, odczuwa wówczas dyskomfort - mówił Kazimierz Jaworski, senator Polski Razem, w Polskim Radiu RDC. Ciekawe jak daleko to zajdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Teraz to będzie reguła 09.06.14, 13:23 jasne, dyskomfort lekarza jest ważniejszy od praw pacjentki. Wobec tego proponuję żeby taki lekarz zajmował się przez 4 godziny dziennie niepełnosprawnym dzieckiem urodzonym w wyniku chęci uniknięcia "dyskomfortu". Przynajmniej matka będzie miała 4 godziny więcej snu. Oczywiście bezpłatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: Teraz to będzie reguła 09.06.14, 13:27 Ciekawe co będzie jeśli będą czuć dyskomfort w przypadku przeszczepu. Gdybym był pacjentem takiego lekarza to zabrałbym go ze sobą w przypadku mojego zejścia. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Teraz to będzie reguła 09.06.14, 13:37 To w nastepnym rzucie... Transplantologia tez przeciez zabija, jak mowi katolicki lekarz katolickiemu dziennikarzowi: www.fronda.pl/a/transplantologia-zabija,38253.html Odpowiedz Link Zgłoś
jdylag75 Re: Teraz to będzie reguła 09.06.14, 13:46 Niedługo nie będą nowotworów usuwać, bo przecież to najwłaśniejsze tkanki pacjenta, jeno nieco zwariowane. Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: Teraz to będzie reguła 09.06.14, 15:34 bo przecież to najwłaśniejsze tkanki pacje > nta, jeno nieco zwariowane. ou fak Odpowiedz Link Zgłoś
antyk-acap Re: Teraz to będzie reguła 09.06.14, 15:53 Ty się śmiej. Raz usłyszałem że rak to kara za grzechy i trzeba ją odpokutować a nie po lekarzach chodzić. Myślisz że nie znajdziesz lekarza z takim nastawieniem? Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Teraz to będzie reguła 09.06.14, 13:35 jak ja marzę o takim rozwiązaniu prawnym - o PRZYMUSOWEJ PRACY z dziećm i ktore MOGŁY się nie urodzić i można bylo oszczędzic im i ich rodzinom cierpienia ale czyjeś sumienie bylo ważniejsze. niestety sumienie niezainteresowanych bezpośrednio. Marzę aby taki Chazan, Piecha, Terlikowski, Kempa i jeszcze wielu innych musieli popracować przy takich dzieciach. Najlepiej w trybie 24 godziny na dobę PRZYNAJMNIEJ przez 2 tygodnie, bez przerwy. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Teraz to będzie reguła 09.06.14, 18:50 paskudek1 napisała: > jak ja marzę o takim rozwiązaniu prawnym - o PRZYMUSOWEJ PRACY z dziećm i ktore > MOGŁY się nie urodzić i można bylo oszczędzic im i ich rodzinom cierpienia A ja o takim rozwiązaniu nie marzę. Żal upośledzonych dzieci, które musiałyby spędzać czas z takimi ludzkimi zerami pokroju Chazana. Uważam, że powinien być specjalny podatek od pro lajfowców na leczenie takich dzieci. Podpisujesz się pod klauzulą sumienia = podpisujesz się pod tym, że będą się rodzić kalekie dzieci umierające w męczarniach = co miesiąc oddasz im 1/3 swojej pensji, by ulżyć im cierpienia. Odpowiedz Link Zgłoś
mejerewa Re: Teraz to będzie reguła 09.06.14, 19:48 > A ja o takim rozwiązaniu nie marzę. Żal upośledzonych dzieci, które musiałyby s > pędzać czas z takimi ludzkimi zerami pokroju Chazana. Uważam, że powinien być s > pecjalny podatek od pro lajfowców na leczenie takich dzieci. Podpisujesz się po > d klauzulą sumienia = podpisujesz się pod tym, że będą się rodzić kalekie dziec > i umierające w męczarniach = co miesiąc oddasz im 1/3 swojej pensji, by ulżyć i > m cierpienia. Brawo! Przecież taki Chazan tak zająłby się tym dzieckiem, że raz dwa byłby pogrzeb. Katolicki oczywiście z odpowiednim datkiem dla księdza. Zresztą Terlikowski, czy inny Czarnecki ("będziemy bronić lekarzy") również nie ubrudziliby sobie rąk obsługą dziecka w takim stanie, to przecież rola kobiety, Matki Polki, męczennicy. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Teraz to będzie reguła 09.06.14, 20:29 też jestem za takim rozwiązaniem, ale tak strrrasznie, strrrasznie chciałabym żeby OPROCZ konieczności wybulenia kasy MUSIELI zetknąć się z tym cierpieniem tak bezpośrednio jak to tylko jest możliwe. Dotknać, powąchać, usłyszeć i posmakować. Żeby nie teoretyzowali w natchnieniu i zadowoleniu jacy to oni są swięci. Tak, wiem, nierealne, ale mam ogromną ochotę tych wszystkich popier...leńców bez krzty sumienia, etyki i empatii zawlec siłą na oddziały terminalnie chorych. Tak wkurza mnie, że ICH sumienie jest ważniejsze niż zdrowie, cierpienie i życie pacjentów. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Teraz to będzie reguła 09.06.14, 21:04 paskudek, za dużo wymagasz od pro lajfowców. Jeśli ktoś każe rodzić dziecko, które umrze w kilka h po porodzie to jest oczywiste, że jest to osoba pozbawiona empatii. Kogoś tak pustego nie wzruszy cierpienie umierających dzieci. Dla takiego debila oddanie dziecka do hospicjum lub adopcji to jak oddanie butów do szewca czy płaszcza do szatni. Tego pana należy tak samo traktować jak tego, co podpalił żonę z dziećmi dla odszkodowania z polisy. Odpowiedz Link Zgłoś
antychreza Re: Teraz to będzie reguła 09.06.14, 13:26 Człowiek, który swoją decyzją skazuje innych na niewyobrażalne cierpienie raczej nie ma żadnego sumienia, nie wspominając już o "wrażliwym". Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 13:34 o ile rozumiem, że lekarz może nie chcieć usunąć ciąży, to nie rozumiem, dlaczego łamie prawo, dlaczego ta biedna matka nie poszła do innego lekarza? tego nijak pojąć nie potrafię. po tym, co przeczytałam, jestem pewna, że wcale nie chodzi o klauzurę sumienia, a raczej o to, żeby do prywatnego gabinetu przyjść i za usługę zapłacić. no i wybaczcie - ale to z katolicyzmem ani z klauzurą sumienia nie ma kompletnie nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 13:39 Z prywatnego gabinetu nie dostanie skierowania na usunięcie ciąży w publicznym szpitalu. Przy 22-24 tygodniu ciąży musi być szpital, bo ma miejsce wywołanie porodu. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 13:44 a dlaczego nie? serio pytam, nie złośliwie. ja z prywatnego gabinetu dostałam skierowanie na cc, w szpitalu nikt nawet nie pytał o nic, skierowanie zostało normalnie przyjęte. podobnie skierowanie córki na zabieg migdałowy - też było z prywatnego gabinetu. niestety, z własnej praktyki wiem, że lekarze w gabinecie prywatnym zachowują się zupełnie inaczej niż w państwowej placówce. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 13:49 Ów prywatny gabinet miał kontrakt z NFZ, prawda? Jeśli dostałaś skierowanie od lekarza pracującego w tym szpitalu, który po godzinach przyjmował Cię prywatnie, to też nic dziwnego. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 13:59 nie, nie miał. mój położnik nie pracowal też w szpitalu, a na skierowaniu napisał - stan po poprzednim cc - co jak wiadomo, nie zawsze jest respektowane. laryngolog pracował w szpitalu, ale nie dlatego do niego poszłam po prostu jest dobry, leczył mnie od jakiegoś czasu, moje dzieci także. kontraktu tez nie miał - oba gabinety czysto prywatne. szłam prywatnie, bo zapisy na NFZ do poradni laryngologicznej były na pól roku w przód, a uszy moich dzieci nie mogły tyle czekać Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 14:19 Właśnie weszłam na stronę Centrum w Kajetanach, jak wół stoi napisane, że skierowanie musi być od lekarza rodzinnego bądź specjalisty mającego kontrakt z NFZ. Skierowanie na nieodpłatną amniopunkcję w publicznym szpitalu musi być od ginekologa z kontraktem NFZ, od prywatnego nie przyjmą. I teraz nie wiem od czego to zależy. Odpowiedz Link Zgłoś
crises Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 19:11 W nagłych stanach potencjalnie niebezpiecznych dla życia każdy lekarz może wypisać skierowanie do szpitala. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 10.06.14, 09:12 no wiesz, ani cc, ani usunięcie migdała nie jest zagrożeniem zycia też już nie wiem, jak to jest z tymi skierowaniami. moje w każdym razie były przyjmowane - to laryngologiczne rok temu, więc nie tak strasznie dawno. może się jakieś przepisy zmieniły? nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kota_marcowa Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 10.06.14, 09:49 Na prywatnych wizytach lekarz może wystawić skierowanie do szpitala, nie może natomiast na badania, ani do poradni (np gin pacjentkę z cukrzycą ciążową może skierować do szpitala jak widzi taka potrzebę, ale do diabetologa do przychodni już nie). Dlatego interes w prywatnych gabinetach kwitnie. Ostatnio nawet był watek, o możliwości przyspieszenia operacji po prywatnej wizycie. Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp kiedyś widziałam rozmowę z matką, 09.06.14, 13:41 której dziecko też nie miało mózgu i też musiała urodzić, ale z innych powodów. Lekarz powiedział, że trzymamy na organy. To nie ma nic wspólnego z sumieniem, to jest zwykła chytrość, zawziętość i wyrachowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Zaczęło się- dziecko bez mózgu i klauzula sum 09.06.14, 13:47 A podobno w Polsce chrześcijanie są prześladowani... Powinni odebrać baranom prawo do wykonywania zawodu i tyle. Co za idiota wybiera sobie pracę (lekarz to nie call center, nie biorą tam z łapanki), w której z góry zakłada niewykonywanie części obowiązków? Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love bo chyba teraz, to nie lekarz, a szpital wskazuje 09.06.14, 13:49 lekarza robiącego aborcję. W tym wypadku musiał to zrobić Chazan, bo on jest dyrektorem szpitala. Zdaje się, że prawo się zmieniło w zeszłym roku (a na pewno był taki projekt). Wszystko po to, by ułatwić lekarzom spełnianie klauzuli sumienia i żeby przerzucić odpowiedzialność na szpital. Ta klauzula sumienia to niebezpieczna teraz będzie, bo jeśli psychiatra zostanie dyrektorem szpitala, a podpisał listę ogólnopolską tych lekarzy oszołomów, to też pewnie nie wskaże innego lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś