vilez 20.06.14, 13:25 (By zejść z Motylka) Daję przykład: Mam nadzieję, że nie muszę tłumaczyć, dlaczego uważam to za przykład zawłaszczania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ichi51e Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 13:35 Najlepsze gry i zabawy? Dzieci sie w berka bawia tylko zamiast berek! wolaja karol! Wzglednie papiez! Zabawne. Wizja dziesiatki portretow papieza wykonana przez dziatwe tez mnie rozbawila. Kto takie glupoty wymysla? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 13:35 yyyyy... przepraszam, ale czy Jan Paweł II to postać fikcyjna ? czy nie jest faktem, że istniał, i że jego pontyfikat ma jednak spore znaczenie historyczne ? Myślę, że czepiasz się dla samego faktu czepiania, nie widzę w tym przykładzie indoktrynacji religijnej. W szkole mojego syna ostatnio był obchodzony Dzień Patrona, i tez na rożnych lekcjach mieli omawiane tematy z nim związane (polski, historia, angielski itp.), pod kątem zasług dla naszego miasta. I nie, nie ma ta osoba nic wspólnego z Kościołem. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 18:48 na te "spore znaczenie historyczne" to co tak mniej więcej się składa? oprócz tego, że był kolejnym papieżem, jednym z wielu, nie lepszy a raczej gorszym, z racji choćby tego, że żył w takich a nie innych czasach i zamiast zreformować kościół (od razu przypomina mi się okres sprzed reformacji w XVI w gdy było ogólne rozpasanie KK a ludzie byli na maksa podporządkowani mu), to tylko coraz bardziej się cofał czego efektem jest jakiś przeszłościowy relikt z masą przestępstw, które co najwyżej sa coraz bardziej ukrywane a zresztą o czym tu pisać, kto chce, ten widzi całą masę błędów i przestępstw KK, inni natomiast tylko tupią i buczą coby zagłuszyć prawdę Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 13:38 a ten podręcznik to z jakiego przedmiotu? Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 13:43 To jest chyba miedzyprzedmiotowa rozpiska programu pt: Kto jest najważniejszych Polakiem i dlaczego wlaśnie JPII Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 13:45 i stąd ten berek. Dziecko-proboszcz. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 14:21 > To jest chyba ? Nie wiesz co komentujesz; ale wiesz; ze to "przestrzen publiczna"? Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 14:54 Tak, chyba. Tak, wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 13:38 Papież Jan Paweł jest najbardziej znanym Polakiem, był dobrym politykiem, wybitnym erudytą, świetnym publicystą . Oczywiście mozna by podać inne przyklady, ale ten dla współczesnych jest bardzo dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 15:46 dla wspolczesnych to mysle ze blizszy jest lewandoski Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 18:17 jamesonwhiskey napisał: > dla wspolczesnych to mysle ze blizszy jest lewandoski A kto to jest ten ,,lewandoski" ? Może tego pana młodzież uznaje za swojego idola, o którym trzeba pisać w podręcznikach: en.wikipedia.org/wiki/Charles_Lewandoski Odpowiedz Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 18:22 krol strzelcow bundesligi sezon 2013/2014 Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 18:30 Królem strzelców był Lewandowski. Ja na piłce się nie znam, ale nazwisko tego piłkarza obiło mi się o uszy jamesonwhiskey napisał: > krol strzelcow bundesligi sezon 2013/2014 Odpowiedz Link Zgłoś
ainafets Re: do jamesonwhiskey 20.06.14, 18:26 jamesonwhiskey napisał: > dla wspolczesnych to mysle ze blizszy jest lewandoski A nie przypadkiem Lewandowski Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 18:50 znam bardziej znanych Polaków, lepszych polityków, lepszych publicystów a o tym, że był taki naj, to tylko Polacy mówią a i na szczęscie nie wszyscy Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 13:42 Odpowiem zbiorowo: Kult jednostki juz przerabialiśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 13:48 Ale gdyby to nie byl jp2 tylko powiedzmy Mikolaj Kopernik (tez ksiadz btw) to tez bys uwazala ze kosciol zawlaszcza? Mnie w tych zadaniach bardziej wkurza ze sa to zadania z teza np slowa opisujace papieza. Ciekawe czy przeszloby stary umierac ograniczenie i wyswiecanie za pieniadze... Czy raczej dziecko ma zapodac dobry swiety kremowka... Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 13:57 Też nie Nota bene, własnie wyczytałam, że Centrum Kopernika miało byc imienia Lecha Kaczyńskiego Centrum Kopernika im. Kaczyńskiego- to coś w tym guście, hehe. Rzecz jednak w tym, że akurat dotyczy to postaci kościelnej. Jakoś nie widzę takiego kultu osoby świeckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 14:05 to masz złe informacje (a właściwie niedokładne). Centrum Kopernika nie miało być im. Lecha Kaczyńskiego, to tylko PiS wnioskował o nadanie imienia po tragedii w Smoleńsku, ale pomysł od razu został odrzucony. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 14:28 No przeciez potwierdziłas to, o czym pisałam. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 14:32 nie, trochę mało precyzyjnie sformułowałaś, z twojego postu wynikało, jakoby od początku rozważany był pomysł nadania im. L. Kaczyńskiego (i to przez twórców Centrum). Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 14:55 Nie napisałam, że od początku. Napisałam, że miało, bo taki był wniosek (i spore starania). Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 15:38 ale on nigdy nie miał się tak nazywać. To że ktoś złożył wniosek, to coś zupełnie innego, niż stwierdzenie "Centrum miało być imienia L. Kaczyńskiego". To tak, jakbym ja złożyła wniosek, aby np. rondo Wilsona nosiło imię Iwles. Czy to oznacza, że rondo miało się nazywać iwles ? chyba nie, bo nikt nawet takiej propozycji by nie rozważał. Sorry, ale nie będę się z tobą wdawać znowu w dyskusję jasności przekazu informacji, powiem tylko: formułuj swoje wnioski precyzyjniej, bo pisząc tak, jak do tej pory, stosujesz retorykę J. Kaczyńskiego i Macierewicza, których później ktoś "mądry" musi tłumaczyć "co autor miał na myśli". I nie pisz, że to wina odbiorcy, że Kaczyński jest źle rozumiany Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 15:47 A starania o to, dość rozległe, to pies? Ty zaczęłaś czepianie się o słówka, nie- ja. Ja nie biorę odpowiedzialności za to, co ktoś wyczyta. A przykałd z Kaczyńskim trafny, bo mielismy do czynienia z podobnym szaleństwem- nadawania imieniem Kaczyńskiego czego się tylko dało. Nie odczytałaś- trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 14:42 Znowu manipulujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 14:56 Ty manipulujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 15:19 Podobnie Putin mial otrzymć nagrode Nobla Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 15:39 Nie ma czegos takiego jak "mieć otrzymać NN". Nie manipuluj Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 13:50 yyy... wychowanie fizyczne też da się podczepić pod kwestię 'wielkim Polakiem był'? o, motyla noga. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 13:58 Ale zabrakło wytycznych, hehe. A mieli pole- wszak akurat Wojtyła był niezły piechur i kajakarz. Dyskryminacja wf-u! Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 14:02 Widac autor podrecznika sam mial braki jesli chodzi o postac wielkiego Polaka. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 14:09 To przykład na to jak można postać jaką był Jan Paweł II ludziom zohydzić. Także poprzez wywoływanie tematów z tezą. Myślę, że sam papież byłby tym oburzony. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 14:58 Uwazaj, zaraz usłyszysz, że manipulujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 15:02 Tak, tak. Wszelkie tematy typu, "kto był wielkim Polakiem i dlaczego X" uważam, za wyjątkowo głupie. A wkładanie do podręczników taki przykładów jak ten z JPII, to taka moim zdaniem, niedźwiedzia przysługa. I tak samo odbieram ten przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 15:07 I głupie, i groźne. Podpowiedziałam koleżankom: kult jednostki, ale jakoś nie chwytają. A jak się doda kult jednostki do wymiaru religijnego, to się robi nieciekawie. Choc w sumie każdy kult jednostki jest quasi-religijny. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 15:15 Ale takich religijnych wtrętów w podręcznikach jest więcej. I jest to nie fair wobec tych wszystkich, którzy nie należą do KK. Sama jestem katoliczką, ale jestem przeciwna i religii w szkole i takiej obecności religii jaka obecnie jest w życiu publicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 20:23 to jest kult jednostki tylko jeszcze do wielu to nie dociera Odpowiedz Link Zgłoś
gazdzinazdaleka Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 14:33 No ale zdaje mi się, że to temat nr 31. Jeśli tak, to są i inne. A jeśli są i inne tematy, to manipulujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 14:40 Poprawnie: Zawłaszczanie 1/40 przestrzeni publicznej przez krk > manipulujesz. Zadna nowina. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 14:56 To też jest zawłaszczanie. Odpowiedz Link Zgłoś
incubus_0 Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 14:56 Vilez, zakładam że tematów jest co najmniej 31. Domyślam się, że jedne z nich jest związany z postacią z Kościoła, inne nie. To gdzie tu widzisz zawłaszczanie? Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 14:57 W sformułowaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
incubus_0 Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 15:01 Rozwiń. Bo to co piszesz oznacza, że przeszkadza Ci nie sam projekt o Janie Pawle II. Gdyby jego treści miały na celu negatywną ocenę jego działalności, nie protestowałabyś, że to zawłaszczanie. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 15:05 Hm, nie sądziłam, że potrzebujesz zejść na taki poziom. Jeszcze poczekam Manipulujesz, suponując mi, że mi nie przeszkadzałby projekt mający na celu negatywną jego działaność. Nie masz do etgo żadnych danych, a jednak osmielasz się formułowac takie manipulacje. Wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
incubus_0 Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 19:48 Vilez, nie muszę schodzić na żaden poziom. Ty zeszłaś. Wyraźnie napisałaś, że drażnią Cię sformułowania. Czyli gdyby były inne, to nie drażniłby. Czyli nie chodzi o samą obecność projektu pt. "Jan Paweł II" tylko o jego treść. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 20:08 Drażnią? Ja napisałam, że :"drażnią"? Żartujesz. To nie jest poziom "drażnienia". To jest poziom o wiele poważniejszy, bo INDOKTRYNACJI i OGŁUPIANIA. Inne, czyli- jakie? Takie, jak Ty uważasz? Jesteś mną? Odpowiedz Link Zgłoś
incubus_0 Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 20:30 Fakt, masz rację, ze nie napisałaś, że Cie drażnią. Napisałaś, że widzisz zawłaszczanie w sformułowaniach. Czyli nie w fakcie istnienia takiego projektu, ale w tym, jak został sformułowany. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 21:10 Oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 14:58 w wychowaniu fizycznym brakuje mi zajęć z trenowania kroku pielgrzyma. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 14:59 Ty też usłyszysz, ze manipulujesz Odpowiedz Link Zgłoś
incubus_0 Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 15:01 Vilez, ale Ty naprawdę manipulujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 15:02 Nier, Ty manipulujesz, pisząc, ze ja manipuluję. Albo udowadaniasz, albo- nie piszesz takich bzdur. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 15:05 Ty udowodnij - wrzuć foty całej książki. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 15:05 A po co? Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 15:17 Bo Ci nie wierzymy. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 15:40 To se nie wierz. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 15:30 vilez napisała: > A po co? Bo postawiłaś jakąś tezę. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 15:40 Teza jest jasna i oczywista. Acz nie musisz sie z nią zgadzać. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 15:50 Nie wiem właśnie czy się zgadzam, czy nie, bo na udowodnienie postawionej tezy przedstawiłaś jakiś wycinek, który niczego nie mówi o całokształcie. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 15:58 Mnie mówi wystarczająco. I Ci powiem, że się dziwię, że Tobie nie mówi. Serio. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 16:32 Tobie mówi, bo nie jesteś obiektywna i masz klapki na oczach. > I Ci powiem, że się dziwię, że Tobie nie mówi. Rozwiń tę światłą myśl, bo albo coś sugerujesz, albo sama sobie zaprzeczasz. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 18:21 Bo masz expressis verbis w tej rozpisce UJĘCIA tematu i CELE. Rzeknę- odlotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
incubus_0 Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 19:49 Czyli znów potwierdzasz, że chodzi o treść, a nie o sam fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 20:09 Ujęcie i cele to TREŚCI. Wpisane LITERAMI. Oczywiście, że chodzi o treści. Odpowiedz Link Zgłoś
helufpi Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 15:07 > w wychowaniu fizycznym brakuje mi Ja bym powiedziała raczej, że brakuje narciarstwa, kajakarstwa i górskiej turystyki pieszej. Ale lepiej propagować to, co łatwe, czyli kremówki Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love biegi sztafet.-awcześniej przekazyw.pałeczki katec 20.06.14, 15:04 hety z rączek do rączek hłe hłe hłe Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 15:26 Masz absolutną rację. Walkę z zawłaszczaniem należy też rozszerzyć o wymazanie z nauki historii chrztu Polski oraz chrztu Litwy. Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 15:41 Tak to widzisz? Ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 20:24 czemu by nie szczególnie, że wymazano skutecznie co za nieprzyjęcie owego chrztu groziło a raczej jak mordowano tych, co chrztu przyjąć nie chcieli Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love mamy do czynienia z zawłaszczaniem i b. dobrze 20.06.14, 15:32 Gdyż to ostatnie podrygi, które przyśpieszą agonię. Nasz katolicyzm jest nadal bardzo liberalny w stosunku do tego co się działo w Ameryce Południowej czy Środkowej. Tam kościół katolicki naprawdę bardzo poważnie się przykładał do ucisku ludzi, np. - do 2004 w Chile rozwody państwowe były zabronione, - w wielu krajach zakaz antykoncepcji, a za posiadanie takich środków groziło więzienie, - zakaz aborcji przez lata, nawet w przypadku zagrożenia życia matki (o gwałtach nie wspominam), więzienie dla matek, które by dokonały aborcji, - zakaz niektórych szczepionek, np. na różyczkę, - zakaz in-vitro - zakaz tego czy tamtego i to karane przez państwo więzieniem, a nie jak u nas napominaniem duszpasterskim. U nas to pikuś - deklaracja sumienia aptekarzy to nic, w stosunku do tego, że za posiadanie antykoncepcji można było tam pójść siedzieć. I co się stało? I ludzie mieli dość. Całą Amerykę Południową i Środkową zalewa fala protestantyzmu i ateizmu: Wczoraj na Onecie pisał ktoś o tym, a jak się zerknie w statystyki, to widać przerażający (dla kościoła) obraz: - Brazylia, 1990 - 90% katolików, 2010 - tylko 63% katolików, aż 25% protestantów, 8% ateistów. I co się stało? I nagle już nie tylko aborcja z gwałtu czy zagrażająca jest dozwolona, ale w 2012 "Sąd Najwyższy w Brazylii zliberalizował prawo do aborcji, dając taką możliwość w przypadku, gdy rozwijające się dziecko ma uszkodzony mózg." Sprzeciw wobec kościoła jest tam tak duży, że prognozuje się, że do 2022 katolicy będą mniejszością. Tam walka jest zresztą tak zażarta, że jak zgwałcona 9-latka miała w 2009 aborcję, to KK rozdawał na prawo i lewo ekskomuniki: dziewczynce, jej rodzinie, lekarzom, politykom itd. Tylko gwałcicielowi nie dał. - Chile to samo: protestanci już 16 %, ateiści 9% i nagle już nawet rozwód można brać. - Argentyna - protestanci 14%, ateiści 12% - Wenezuela - protestanci 13%, ateiści 7%, - Meksyk - protestanci 8%, ateiści 5%, wydaje się mało, ale lawina ruszyła. I dokładnie to nas czeka. Im bardziej KK w PL będzie przykręcać śrubę, im bardziej będzie wdrażać pomysły z Ameryki Południowej, im więcej Deklaracji Wiary, tym szybciej u nas ludzie zrezygnują z bycia katolikami. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 18:40 Kiedyś tak rozpisywano lekcje o Leninie i się nie podobało... Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 19:02 10/10 "kto jest Twoim idolem i dlaczego własnie Lenin"- weszło do języka. Odpowiedz Link Zgłoś
semihora Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 19:06 Ale o papieżu podobać się musi, bo jak się nie podoba, to to jest manipulacja. Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 18:53 > Mam nadzieję, że nie muszę tłumaczyć, dlaczego uważam to za przykład zawłaszcza > nia? Musisz bo nie wiem o co kaman Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: 20.06.14, 20:23 Nie wierze, ze to jest naprawde. Mysle, ze ktos sobie jaja robi. Odpowiedz Link Zgłoś
srebrnarybka Re: Zawłaszczanie przestrzeni publicznej przez kr 20.06.14, 22:35 nie wiem, co to jest, bo Szanowna Wątkodawczyni nie objaśniła. Jeśli to jest jakiś program czy część programu nauczania w niższych klasach podstawówki, bo na to wygląda, to jako wychowanka szkół różnego szczebla w PRL powiem tyle, że jest to najlepszy sposób, żeby dzieciom obrzydzić doszczętnie obrzydzić postać JP II. Antyklerykałowie powinni się cieszyć. Odpowiedz Link Zgłoś