Dodaj do ulubionych

Placówki integracyjne

02.07.14, 22:59
Na fali ostatnich wątków o dzieciach z dysfunkcjami, mam pytanie.
Co kieruje rodzicami, że posyłają zdrowe dziecko do klasy/szkoły/przedszkola integracyjnych, dlaczego?
Oczywiście nie chodzi mi o dzieci sprawne intelektualnie, ale np z jakimiś deficytami ruchowymi. Ale często nawet na ematce można przeczytać, że w takiej placówce trafia się jakieś dziecko z autyzmem, niedorozwinięte, z ADHD, które bije inne dzieci, rozwala lekcje i ogólnie nie daje się z nim żyć, a rodzice i nauczyciele są bezradni.

P.S.
* tak wiem, że w normalnej szkole też trafiają się niewychowane bachory z niby ADHD, ale jednak rzadziej
*większość ludzi chciałaby jednak, żeby ich dzieci miały normalnych znajomych, tak jak i sami dorośli raczej unikają dziwaków (choć otwarcie mało kto się przyzna, bo to obecnie niepoprawne politycznie)
* i nie, nie mam innych problemów big_grin

Obserwuj wątek
    • panterarei Re: Placówki integracyjne 03.07.14, 00:05
      Cóż moja kolezanka uczy w takiej placówce,generalnie są różne grupy rodzicow posyłających dzieci do klas integracyjnych: ci wybierający klasy gdzie są dzieci z niepełnosprawnością ruchowa, chwala sobie Male klasy i dodatkowego nauczyciela,rodzice dzieci bez diagnozy, ale z którymi. Są problemy,czesto zaniedbane,takie o których rodzice lub mops wiedza ,ze nie poradzą sobie w normalnym tempie- takie klasy są bardzo ciężkie, no i chyba są idealiści którzy chcą uczyc dzieci empatii, ale nie wiem czy to nie byty internetowe tylko,bo ciezko mi uwierzyc,,ze ktoś w polskiej szkole naraża dziecko na takie atrakcje, musi mieć dziwna wiarę w system i nauczycieli..
    • kropkacom Re: Placówki integracyjne 03.07.14, 07:27
      > * tak wiem, że w normalnej szkole też trafiają się niewychowane bachory z niby
      > ADHD, ale jednak rzadziej

Co więcej, trafiają się też bez niby ADHD i tez rozwalają lekcje, tworzą konflikty i tak dalej.
    • mw144 Re: Placówki integracyjne 03.07.14, 07:38
      Ja wysłałam do integracyjnego, ponieważ:
      * są mniejsze grupy i 2 opiekunki na grupę
      *jako jedyne przedszkole w moim mieście miało zamykaną furtkę
      *super nauczycielki
      *małe przedszkole.
    • joa66 Re: Placówki integracyjne 03.07.14, 07:43
      Ja posłałam dziecko do przedszkola integracyjnego. Z egoizmu. Doszłam do wniosku (słusznego w przypadku tej konkretnej placówki) , że nauczycielki są przygotowane (teoretycznie i praktycznie) do pracy z dziećmi RÓŻNYMI i nie są przerażone lub złe, że Jaś je wolne zupę, Małgosia wolno się ubiera, a Zosia przez cały dzień by rysowała i nic więcej. Do tego grupa była stosunkowo mała (18 dzieci, 2 nauczycielki plus jedna pani do pomocy). Z tym, że ja widywałam te przedszkole (dzieci i nauczycielki na podwórku) prawie codziennie, bo przedszkole było obok domu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka