Dodaj do ulubionych

4 latek bez mamy na wakacjach

07.07.14, 11:39
Może tu ktoś mi poradzi co zrobić.
Mianowicie z mężem jesteśmy w trakcie rozwodu. Postanowiłam rozejść się z mężem gdyż nie potrafił zaakceptowac, pokochac swojego syna. Nie chciał spędzać z nim czasu wszystko robiłam sama. Wielokrotnie wysłuchiwałam z e lepiej żeby go nie było, że go nie kocha, ze go denerwjue itp. W tym momencie nie mąż nie mieszka z nami od 8 miesięcy. Z synem widuje się max 3 razy w tygodniu po 2, 3 godziny. Syn nie chce chodzić do taty zdarzało się ze płakał i chował się kiedy przychodzi godzina spotkania z nim. W tej chwili mąż oświadczył że chce go zabrac na tydzień w góry. Nie chce słuchać wytłumaczeń ze syn nie chce bo twierdzi że jest zbyt mały zeby decydować i to on za niego zdecyduje. Jestem przerażona. Mąż NIGDY nie wstał do syna w nocy NIGDY nawet gdy byliśmy razem nie został z nim na cały dzień. Nie wie co syn robi aktualnie np czy pije mleko czy sika w nocy co lubi jesć itp.
Pomóżcie mam 2 tygodnie .
Obserwuj wątek
    • aguar Re: 4 latek bez mamy na wakacjach 07.07.14, 13:14
      Dobrze, że założyłaś nowy wątek, ale szkoda, że pod prawie identycznym tytułem.
      Ja bym absolutnie się nie zgodziła, powiedz, że ewentualnie za rok, jeśli będzie miał dobry kontakt z synem i ten będzie chciał z nim jechać.
      Zastanawiam się tylko co on Ci może zrobić, na ile jest nieobliczalny?
      • eo_n Re: 4 latek bez mamy na wakacjach 07.07.14, 13:18
        A jak to wygląda prawnie? Ktoś wie?
      • kamilaziomek Re: 4 latek bez mamy na wakacjach 07.07.14, 13:20
        Powiedziałam mu że jeśli nie przekona syna do wyjazdu to ja się na pewno na niego nie zgodzę. To powiedział mi żę w takim razie zabierze go wbrew jego woli jak i mojej bo on ma prawo do wakacji z synem.
        Dowiadywałam się u prawnika czy moge coś zrobić to usłyszałam ze do czasu jesteśmy małżeństwem kompletnie nic. Nawet jeli zabierze go wbrew mojej woli czy syna.
        • ichi51e Re: 4 latek bez mamy na wakacjach 07.07.14, 13:30
          No to musi chyba tez zabrac i ciebie big_grin w koncu zona jestes
    • edelstein Re: 4 latek bez mamy na wakacjach 07.07.14, 13:24
      To jest b.interesujace, ze nie wie nic na temat syna, Ktorego spotyka 3 razy w tyg.po pare godzin.
      Rownie interesujace jest po co spotyka sie z synem, ktorego nie kocha i ktory go denerwuje i jeszcze chce go zabrac na caly tydzien, normale masochistabig_grin
      Chetnie poznalabym wersje ojca, bo co tu napisalas kupy sie nie trzyma.
      • kamilaziomek Re: 4 latek bez mamy na wakacjach 07.07.14, 13:42
        No właśnie.
        Tak to wygląda jak by tylko chciał udowodnić że on taki zły nie jest i żeby przed innymi nie wyjść na złego.
        Gdyby zależało mu na synie i był on dla niego w jakiś sposób ważny zrozumiał by że dziecko top nie przedmiot króry pakuje się na wakacje bo tak się chce.
        • triss_merigold6 Re: 4 latek bez mamy na wakacjach 07.07.14, 13:47
          Jeśli chodzi o młodsze dzieci, to owszem - są zabierane na wakacje bez szczególnego dopytywania się o ich zgodę.
        • edelstein Re: 4 latek bez mamy na wakacjach 07.07.14, 13:48
          Taka ciemnote wciskaj komus kto zycia nie zna.Gdyby nie chcial Kontakt z synem, to by go nie mial.Jestes kolejnym wcieleniem madziulca?
    • eo_n Re: 4 latek bez mamy na wakacjach 07.07.14, 13:25
      Niefajnie... To może zabierz go pierwsza, nie wiadomo dokąd?
      Cho to strategia krótkoterminowa raczej.
    • czar_bajry Re: 4 latek bez mamy na wakacjach 07.07.14, 13:31
      Ojciec spędza z ojcem kilka h 3x w tyg, to chyba jednak trochę go zna.
      Nie widzę powodu aby ojciec nie mógł wyjechać z synem na wakacje- czterolatek to nie niemowlak.
      Moja córka też była w tym wieku jak wyjechała z ojcem na 3 tyg pod namiot- wróciła cała.
      Ale to twój syn i twoja decyzja.
      Jak dziecka nie puścisz to były może najwyżej ci naskoczyć.
      • antyideal Re: 4 latek bez mamy na wakacjach 07.07.14, 13:37
        Niepokojaca jest informacja, ze dziecko boi sie ojca i nie lubi tych spotkan
        (zakladajac, ze nie jest to wynik negatywnego nastawienia przez drugiego z
        rodziców).
        • edelstein Re: 4 latek bez mamy na wakacjach 07.07.14, 13:53

• aniani7 Re: 4 latek bez mamy na wakacjach 07.07.14, 17:12
            Też mi tym pachnie. Poza tym wątkodawczyni ewidentnie zdrowo ściemnia.
        • czar_bajry Re: 4 latek bez mamy na wakacjach 07.07.14, 22:45
          dlatego podchodzę do tej informacji z dużym dystansem, jakoś nie chce mi się wierzyć iż ojciec spotykający się z dzieckiem kilka razy w tyg. jest jakimś potworem i dziecko go nie zna...
          • czar_bajry Re: 4 latek bez mamy na wakacjach 07.07.14, 22:48
            jak dziecko słyszy o tych strasznych i koszmarnych wakacjach z tatusiem od rozhisteryzowanej matki to wcale się nie dziwię że protestuje...
      • landora Re: 4 latek bez mamy na wakacjach 07.07.14, 17:34
        W dokładnie takim samym stopniu jest to syn tego faceta. Jeśli on zabierze syna na wakacje, to żona będzie mu mogła naskoczyć.
    • moni_kaw Re: 4 latek bez mamy na wakacjach 07.07.14, 13:31
      dopóki nie masz w wyroku rozwodowym wskazane, że ojciec ma prawo do wakacji z dzieckiem nie musisz się na to godzić;
    • triss_merigold6 Re: 4 latek bez mamy na wakacjach 07.07.14, 13:33
      Facet jest Twoim mężem i ma pełnię praw rodzicielskich, tak?
      Dopóki nie masz orzeczenia sądu o ustaleniu kontaktów i np. zapisu, że może widywać się z dzieckiem w miejscach X i bez zabierania na noc, dopóty pan mąż może wyjechać z synem na wakacje.
    • nagako Re: 4 latek bez mamy na wakacjach 07.07.14, 13:35
      A skąd to nagłe zainteresowanie synem? Dziwna sprawa.
      Zrobiłabym wszystko żeby dziecko nie pojechało.
      • mozambique Re: 4 latek bez mamy na wakacjach 07.07.14, 13:42
        a co ? na pewno pedofil ?
        • nagako Re: 4 latek bez mamy na wakacjach 07.07.14, 15:55
          Nawet mi to głowy nie przyszło. Związek wg autorki rozpadł się z uwagina deklaracje ojca że wolałby żeby dziecka nie było, że go nie kocha. Do tego dzieckiem się nie zajmował. Więc moim zdaniem to jest nagłe zainteresowanie.
        • aniani7 Re: 4 latek bez mamy na wakacjach 07.07.14, 17:15
          Podobno wiele pań stosuje ten chwyt, żeby byłemu mężowi utrzeć nosa. Pytanie czy te głupie pipy nie wiedzą, że przede wszystkim szkodzą własnemu dziecku, które podobno tak bardzo kochają.
      • ichi51e Re: 4 latek bez mamy na wakacjach 07.07.14, 13:43
        Nexia zainteresowana przyszlym pasierbiatkiem?
        Ja bym twardo mowila - jedzie ze mna w pakiecie tylko i wylacznie.
      • edelstein Re: 4 latek bez mamy na wakacjach 07.07.14, 13:52
        Jakie nagle zainteresowanie? Facet widzi dziecko regularnie.Sorry facet, ktory nie kocha dziecka nie spotyka sie z nim.Przydalaby sie relacja drugiej strony, bo widze tutaj dziury logiczne.
        • nagako Re: 4 latek bez mamy na wakacjach 07.07.14, 15:57
          Więc tego właśnie nie rozumiem. Nie kochał (tak twierdził) , dziecko mu przeszkadzało a gdy zapadła decyzja o rozstaniu to nagle regularne spotkania i na wakacje chce zabrać. Dziwne. I właśnie oto bym tego ojca zapytała.
    • amy.28 Re: 4 latek bez mamy na wakacjach 07.07.14, 14:02
      Powiedz, że pojedziesz z nimi. Jako matka chłopca masz prawo przebywać w okolicy swojego dziecka, nie masz sądowego nakazu zbliżania się, jak również jesteś wolną jednostką i masz prawo przebywać gdzie chcesz. Także zgódź się, a jak nie odpuści wejdź w samochód i jedź za nimi w konkretne miejsce - gdzie jest syn masz prawo wiedzieć, wiec nie może przed tobą zataić gdzie jest twoje dziecko. Syn jak tylko cię zobaczy albo dowie się że jedziesz i tak będzie chciał być z tobą więc do pana męża trafi w końcu że syn nie chce. Sama mam 4 latka i nie puściłabym go na wakacje z kimś komu nie ufam. A poza tym słucham mojego dziecka. Jak 4 latek nie chce jechać to nei należy go zmuszać, widocznie ma powody i decyzję dziecka należy szanować. Bóg jeden wie co twój mąż robi skoro dziecko aż się chowa jak tata po niego przychodzi. Wiesz to na 100%? To nie potrafił go pokochać, zaakceptowć a teraz mu sie marzą wczasy? Kurde to nie jest zabawka tylko człowiek. Absolutnie jestem po twojej stronie i walczyłabym o to by nie dopuszczać do sutuacji gdzie się robi coś wbrew dziecku. Jst za mały aby decydowac ale nie jest za mały aby mieć swoje uczucia.
      • an.16 Re: 4 latek bez mamy na wakacjach 07.07.14, 14:45
        Jak najbardziej powinnaś pozwolić mu zabrać dziecko. Przecież to ojciec. Wyjdzie im obojgu to na dobre. I nie waruj w okolicy, to idiotyczne.
      • angazetka Re: 4 latek bez mamy na wakacjach 07.07.14, 19:46
        > Sama mam 4 latka i nie puściłabym go na wakacje z kimś komu nie ufam.

Tyle że drugi rodzic ma do dziecka takie same prawa jak ty i twoje ufanie niewiele tu może.
    • myelegans Re: 4 latek bez mamy na wakacjach 07.07.14, 16:07
      NIe wiem nad czym sie tu zastanawiac. BRAK zainteresowania i jawne oswiadczenia, ze nie kocha i nie akceptuje syna byly powodem rozwodu, dziecko nie chce ojca odwiedzac, ojciec nie jest zwiazany z dzieckiem, wiec posylanie z nim dziecka na tydzien to zupelna pomylka i potencjalne fundowanie dziecku traumy. Poza tym niepokojace jest, ze tata twierdzi, ze ON wie lepiej co dla dziecka lepsze, bo on jest... starszy a dziecko... za male. Kontrolujacy typ, i jakos mam wrazenie, ze tu nie o dziecko chodzi, tylko o rozgrywki doroslych...
      Dlaczego mialabys sie godzic? Nakaz sadowy?

Nie zgodzilabym sie...
      • triss_merigold6 Re: 4 latek bez mamy na wakacjach 07.07.14, 16:27
        To pani przedstawia taką wersję.
        Dopóki pan nie został pozbawiony praw rodzicielskich, nie ma wyroku sądu o miejscu i zakresie kontaktów czy innych ograniczeń, dopóty może wyjechać z dzieckiem na wakacje. Matka może negocjować, może tłumaczyć, prosić, wyjaśniać, przedstawiać argumenty że dziecko będzie się źle czuło, zdrowotne itd. ale zabronić fizycznie nie może.
        • myelegans Re: 4 latek bez mamy na wakacjach 07.07.14, 16:35
          NO nie moze, bo rozwod nie sfinalizowany jeszcze (myslalam, ze juz po), ale tu mi bardziej wyglada na rozgrywki pana z obecna jeszcze zona niz troska o dziecko i chec spedzenia z nim po ojcowsku czasu.
          Jako matke bardzo niepokoilyby mnie reakcje dziecka przed wizyta u ojca, i jezeli ojciec nie bierze pod uwage reakcji wlasnego dziecka na jego osobe, to jest idiota, ktoremu po prostu na dziecku nie zalezy, natomiast zalezy, zeby dopiepszyc zonie.

Prawda, zona niewiele w tym momencie moze, ale moze panu uprzykrzyc zycie, spedzajac wakacje w tym samym miejscu. Jezeli nie mozna dogadac sie w cywilizowany sposob, biorac przede wszystkim pod uwage dobro dziecka, to ja uprzykrzylabym pobyt na wakacjach, jezeli nie moglabym go uniemozliwic, i mialabym w cytopyge co pan sobie mysli.
    • memphis90 Re: 4 latek bez mamy na wakacjach 07.07.14, 17:07
      Puścić dziecko na wakacje. Syn raczej nie zechce widywać się z ojcem, jeśli będziesz mu kontakt ograniczać i nastawiać go przeciwko.

Nie wie co syn robi aktualnie np czy pije mleko czy sika w nocy c
      > o lubi jesć itp.
      No to go zapyta, czterolatki z reguły mówią.
    • helufpi Re: 4 latek bez mamy na wakacjach 07.07.14, 17:25
      Twój mąż, sądząc z opisu, próbuje wyeliminować jedyną przyczynę rozwodu. Podjął decyzję o regularnych kontaktach z dzieckiem i wzięciu odpowiedzialności za jego wypoczynek wakacyjny. Jeśli w grę nie wchodzą inne problemy (zdrady, przemoc, nałogi, zaburzenia itp.) to może się jeszcze zejdziecie?
      Znam kilku facetów, którzy z synami nawiązali "męski" kontakt właśnie około tego wieku (możliwość robienia czegoś razem z synem bez strachu, że nie dopełni się jakichś obowiązków pielęgnacyjnych, za co przewrażliwiona partnerka urwie głowę).
    • koronka2012 Re: 4 latek bez mamy na wakacjach 07.07.14, 19:59
      Zakładając, że to co piszesz jest prawdą - nie zgodziłabym się na wyjazd dziecka. Po prostu.

Dziecko nie chce spędzać czasu z ojcem, być może ojciec jest oschły, może za bardzo wymagający? jakiś powód być musi, bo nie jest to normalne, że dziecko się przed rodzicem chowa. Poza tym ojciec owszem - odwiedza, ale samym dzieckiem chyba niespecjalnie jest zainteresowany, bo z opisu wynika, ze nie ma pojęcia co lubi a czego nie lubi jego syn, nie zna jego rozkładu dnia, nie wie nic o stanie zdrowia itd. Zwyczajnie wydaje się, że dla faceta te spotkania to odwalanie pańszczyzny, żeby we własnych oczach poczuć się przyzwoitym facetem, bo jakoś troski o dziecko w tym nie dostrzegam.

Facet chce się wybielić w sądzie?
    • agus-ka Re: 4 latek bez mamy na wakacjach 07.07.14, 22:47
      jeśli prawdą jest to co piszesz to obstawiam, że adwokat doradził ojcu, żeby wziął dziecko na tydzień na wakacje bo:
      - ugra niższe alimenty w sądzie, bo w końcu tez opiekuje się, wydaje kasę na wakacje itd.
      - być może próbuje zaprzeczyć Twojej argumentacji, że powodem rozwodu jest niechęć do dziecka itd.

Powiem Ci tak, przestań się szarpać, bo od tego można zwariować. Nie warto. Powiedz ojcu, że najpierw niech nawiąże z synem więzi, zacznie go zabierać na spacery, spędzać z nim wiele godzin w weekendy, później zabierać na weekendy do siebie, a potem dopiero wakacje razem. Jak nie trafia to zgódź się na ten wyjazd, będziesz miała święty spokój, a dzień przed wyjedź gdzieś z synem i olej ojca, który nie rozumie że dziecko to nie zabawka, którą można sobie pograć. Twojemu synowi właśnie się życie odwróciło do góry nogami. On też przeżywa te zmiany, Twoje nerwy. Mały potrzebuje spokoju, a nie wyrwania od ukochanej mamy.
      Tylko uspokój się, bo nawet z Twojego postu bije, że się miotasz. Wiem, łatwo mówić trudniej zrobić, ale robisz to dla syna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka