Dodaj do ulubionych

czerwone dziąsła

12.07.14, 13:19
witam. mój 8 letni syn ma czerwone dziąsła nad górnymi stałymi jedynkami. nie są całe czerwone tylko wyglądają jak czerwone łuki.nie krwawią i nie bolą. nie są przy samych zębach tylko wyżej. co to może być???
Obserwuj wątek
    • mid.week Re: czerwone dziąsła 12.07.14, 14:00
      Nie mam pojecia. Najczęściej zaczerwienienie dziąseł oznacza stan zapalany. Ja bym poszła do stomatologa.
    • 8matka Re: czerwone dziąsła 26.07.14, 00:28
      Mój syn ma podobnie...Też bardzo się martwię. Czy wie Pani już co to jest?pozdrawiam
      • madzioreck Re: czerwone dziąsła 26.07.14, 01:22
        Jak się tak bardzo martwisz, to idź z dzieciakiem do lekarza, nosz kufa!
        • 8matka Re: czerwone dziąsła 26.07.14, 10:36
          Jak nic mądrego nie masz do powiedzenia - nie pisz wcale. Tak sie składa, ze moje dziecko ciągle chodzi po lekarzach bo jest astmatykiem ale nikt tego chyba nie zauwazył włącznie z dentystą. Nie prosiłam o rady bo to sama wiem, chciałam tylko wiedziec czy u tej Pani ktos postawił diagnozę.
          • stillgrey Re: czerwone dziąsła 26.07.14, 10:40
            Jesli dentysta nie zwrocil uwagi to przeciez mozesz mu sama wskazac problem.
            Idz chocby na bezplatny przeglad i przy okazji sie zapytaj.
          • e-kasia27 Re: czerwone dziąsła 27.07.14, 10:44
            Jeśli dziecko jest alergikiem, to czerwone dziąsła nie są niczym nadzwyczajnym.
            U alergika czerwone, bolące, krwawiące dziąsła - czyli stan zapalny - są powodowane przez alergeny uszkadzające śluzówkę. Zwykle są to alergeny pokarmowe.
            Jeśli dziecko jest astmatykiem i na dodatek bierze sterydy wziewne, to stan zapalny może być dodatkowo potęgowany przez te leki, a także przez grzyby, które u alergików rozmnażają się w nadmiarze, zwłaszcza przy braniu sterydów.

Jak temu zaradzić?
            Znaleźć i wykluczyć alergeny pokarmowe, oraz unikać sterydów, a jeśli mimo wprowadzenia diety, sterydy są konieczne, to po inhalacji porządnie płukać usta wodą i co jakiś czas przeprowadzać kurację nystatyną z porządnym rozprowadzaniem jej w ustach.
    • natalia.nat Re: czerwone dziąsła 26.07.14, 12:59
      Przecież to normalne.
      "Zdrowe dziąsła mają różowy kolor i mocno przylegają otaczając zęby; nie krwawią podczas mycia czy jedzenia. Tam, gdzie kolor tkanki przechodzi z różowego w ciemniejszy zaczyna się błona śluzowa, która pokrywa również wnętrze policzków."
      pl.wikipedia.org/wiki/Dzi%C4%85s%C5%82o
      • memphis90 Re: czerwone dziąsła 26.07.14, 13:33
        Nie, żywoczerwone zabarwienie dziąseł na linii zębów nie jest normalne i świadczy o stanie zapalnym.
        Ja bym smarowała Sacholem albo Baikadentem, pilnowała mycia zębów, skontrolowała, czy szczoteczka nie rani i czy dziecko myje zęby prawidłowo, a jeśli problem nie przejdzie- poszła do dentysty.
        • natalia.nat Re: czerwone dziąsła 26.07.14, 20:29
          Ale była mowa o czerwonym kolorze (nie żywoczerwonym) nie na linii zębów tylko dalej, najpierw doczytaj. Oczywiście, że dziąsła przy zębach nie powinny być czerwone tylko różowe. Tak jak napisałam zresztą.
          • viewiorka Re: czerwone dziąsła 27.07.14, 08:18
            czerwone dziąsła mogą też być objawem porfirii.
          • memphis90 Re: czerwone dziąsła 27.07.14, 09:15
            Dziecko ma czerwone łuki nad górnymi jedynkami. Natalio, sama doczytaj. Wątpię, żeby matka odwijała całą górną wargę i oglądała sobie śluzówkę na linii wyrostka zębodołowego. I dwa- śluzówka na całej powierzchni jest bardziej czerwona, niż na dziąsłach, więc nie dziwiłoby jej zabarwienie tylko w tym jednym miejscu.
            • black_succubus Re: czerwone dziąsła 27.07.14, 09:35
              Autorka napisala, ze nie sa przy samtch zebach tylko wyzej... To tak w kwestii kto co ma doczytac.
            • natalia.nat Re: czerwone dziąsła 27.07.14, 11:11
              Dziecko ma czerwone łuki nad górnymi zębami nie na na linii zębów tylko wyżej, nie ma żadnego krwawienia ani bólu czy jakichkolwiek niepokojących objawów. Wszystko to jest w pierwszym poście, na który odpowiadam. A to jest normalne, dalej od zębów jeszcze na dziąsłach zaczyna się błona śluzowa, która jest czerwona. W linku, który zamieściłam jest zresztą zdjęcie.
              Z opisu nie wygląda to na stan zapalny (czy podrażnienie od szczoteczki), który jeżeli miałby się rozwinąć to raczej przy linii zębów.
            • natalia.nat Re: czerwone dziąsła 27.07.14, 11:34
              A co do jedynek, to może tam te łuki są bardziej wyraźne, pewnie też częściej tam zaglądamy. Samo określenie łuki też jest raczej optymistyczne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka