Dodaj do ulubionych

teoria spiskowa

25.07.14, 13:43
Wydaje mi się że nie jestem jednak jakąs wyjątkową niedbałą psują niszczycielką a w ostatnich latach ilość zniszczonych sprzętów ubran butów mebli generalnie wszystkiego wokol mnie jest na prawde niepokojąco dziwna. Kiedys mialam male dziecko i zwierzeta wydawalo mi sie ze to poniekąd ich sprawka wiadomo trudno wymagac od kota by dbał o kanapy ... Teraz sami dorosli ludzie zwierzat brak i pełno rzeczy wokol mnie na ktorych zniszczenia zauwazyłam nie mam wpływu chocbym nie wiem jak sie na nich koncentrowala,dzis strzelił mi ot tak poprostu stelaż z kanapy ikea, na przystanku potrąciła mnie kobieta i rozbiłam smartfona itd. Zaczynam serio wierzyc w teorie spiskowe ze teraz celowo produkuje sie rzeczy ktore łatwo ulegają zniszczeniu, robi sie to po to by nakręcać sprzedaż.Tez to zauwazacie?
Obserwuj wątek
    • elle.hivernale Re: teoria spiskowa 25.07.14, 13:52
      Ale zaplanowana nieprzydatność to żadne sci-fi. Plus cięcie kosztów, mniejsza objętość, mniej zużytego materiału. Wspomniana Ikea wypuściła wlaśnie 'odświeżone' modele regałów - z jeszcze cieńszej płyty, cena ta sama.
      • kariwitch00 Re: teoria spiskowa 25.07.14, 13:57
        no wlasnie ale powiedz to tym ktorzy uwazają ze to wina człowieka a takich jest wciąż sporo.
        • kariwitch00 Re: teoria spiskowa 25.07.14, 13:59
          powiedzą ci żeś niedbała i psuja bo ci się kanapa z ikei rozlazła.
          • przystanek_tramwajowy Re: teoria spiskowa 25.07.14, 14:05
            W sprawie kanapy się nie wypowiem. Ale, jeśli ktoś ma zamiar rzucać telefonem po betonie, to powinien kupić sobie pancerną Nokię. Smartfony z zasady są delikatniejsze.
            • rosapulchra-0 Re: teoria spiskowa 25.07.14, 14:08
              Nie, no dziewczyna specjalnie walnęła swoim smartfonem o beton.. betonie sciana
        • rhaenyra Re: teoria spiskowa 25.07.14, 15:07
          no trudno obwiniac producenta o to ze ci smartfon z reki wylecial
          mi tez z rak leci wiec mam solida i nie narzekam smile
    • karla.on Re: teoria spiskowa 25.07.14, 14:08
      Ale to zadne teorie spiskowe, to prawda jest.
    • solejrolia Re: teoria spiskowa 25.07.14, 14:19
      a może oszczędnie kupujesz, nie patrząc na jakość kupujesz patrząc na cenę (czyli po taniości)
      ?

np. kanapa kanapie nie równa, a ceny mają dość szerokie widełki od 700zł, po 20tysięcy, jak nie wiecej. więc jak weźmiesz taką kanapę za 1.000 zł, to po 3latach ma prawo tu czy tam być podniszczona.i nie ma się czemu dziwić.

ja np. do pracy używam sprzętu wyłącznie profesjonalnego. i mogę kupić dajmy na to sekator po 8zł, bo tyle kosztuje najtańszy, tylko co z tego, skoro mnie jego jakość nie zadowala, kupuję za około 70zł (czyli cena 10krotnie wyższa)
      albo myjka ciśnieniowa, juz za 200zł można kupić, to czemu ja wyskakuję z portfela i kupuję za ponad 4tysiące? bo mi zależy na jakości i chcę by taki sprzęt posłużył mi kilka lat.
      przykładów mogę dawać jeszcze więcej.
      • nenia1 Re: teoria spiskowa 25.07.14, 14:39
        Też kiedyś naiwnie w to wierzyłam, ale jak zepsuł mi się tuż po gwarancji skaner, telewizor i laptop, a tanie to tu nic nie było, zwątpiłam. Zresztą oglądałam ostatnio program o praktykach Appla to mówiono w nim, że istnieją specjalne badania zachowań konsumenckich np. jak naprawa sprzętu kosztuje powyżej 30% jego wartości większość ludzi nie naprawia lecz kupuje nowe. Dlatego często jako pierwsza "zużywa" się ta część, która trochę kosztuje. Zapamiętałam to, bo akurat idealnie było w moim przypadku, lampę do skanera, na którym wcale dużo nie skanowałam, miła pani wyceniła mi na ponad 900,00 zł. W telewizorze po 4 latach zepsuła się część za ponad 1.000,- zł. plus okazało się, że gwarancja na nową część wynosiła...3 m-ce. Kupiliśmy nowy telewizor, a skaner na razie stoi, bo sama nie wiem co mam zrobić.
        Generalnie tendencją jest dążenie do "nienaprawialności" stąd smartfony, tablety gdzie nie można wymienić baterii, chodzi o to by sprzęt sie psuł, naprawa była nieopłacalna, a konsumenci kupowali nowy sprzęt.
      • eo_n Re: teoria spiskowa 26.07.14, 01:34
        solejrolia napisała:

> a może oszczędnie kupujesz, nie patrząc na jakość kupujesz patrząc na cenę (czy
        > li po taniości)
        Czasy kiedy cena zależała od jakości też już minęły. Teraz cena jest elementem wizerunku marki...
        Można się łatwo naciąć na drogie badziewie. A i tanie rzeczy bywają trwałe. Obecnie to jest loteria imo.
        • solejrolia Re: teoria spiskowa 26.07.14, 06:22
          niby tak, ale od czego jest internet- teraz można spokojnie ograniczyć możliwość nietrafionych zakupów, bo ludzie chętnie dzielą się swoimi uwagami, są fora internetowe, rankingi,opinie o sprzętach.
          oczywiście, że czasem trafi się jakiś wadliwy model, ale generalnie jak ktoś chce, to może poszukać i wybrać sprzęt, który będzie mu służył długo i uczciwie.
    • agaja5b Re: teoria spiskowa 25.07.14, 15:02
      Ależ to żadna teoria spiskowa, tylko wielokrotnie zasłyszana i zaobserwowana prawidłowość, dotycząca współczesnych sprzętów agd, rtv, telefonów, wszelkiego sprzętu elektronicznego, samochodów. Uważam, ze to całkiem nie przypadek, że chwile po gwarancji siadła mi pralka, telewizor, kilka odkurzaczy i niczego ostatecznie nie opłacało sie naprawiać. Podobnie z telefonem, części wychodzą drożej niż nowy, więc rachunek jest prosty. Albo do każdego modelu telefonu, nawet tej samej firmy ładowarka z innym wejściem. Biznes musi sie kręcić, a komunizm dlatego upadł, że pralka Wiatka u moich rodziców 25 lat działała, podobnie odkurzacz polskiej marki, a Frania do tej pory działawink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka