Dodaj do ulubionych

odrzucona reklamacja

01.08.14, 23:00
mam gwarancję na buty 2lata,
po 1,5r jeden z butów rozkleił sie z boku (są to dość fajne kalosze, mega wygodne, z wkładką filcową) i w odpowiedzi otrzymałam, ze to ze zużycia, pięknie ubierali to w słowa:

Po przeprowadzeniu oględzin stwierdzam, iż przedstawione do reklamacji obuwie jest zużyte proporcjonalnie do okresu jego użytkowania.
Stwierdzam , że usterka ma charakter zużycia eksploatacyjnego. Biorąc pod uwagę okres użytkowania obuwia zgodnie z art. 4.1 „Sprzedawca odpowiada wobec kupującego, jeżeli towar konsumpcyjny w chwili jego wydania jest niezgodny z umową; w przypadku stwierdzenia niezgodności przed upływem sześciu miesięcy od wydania towaru domniemywa się, że istniała ona w chwili wydania”. Należy domniemywać, iż wada nie istniała w momencie wydania towaru a powstałe usterki są wynikiem zużycia eksploatacyjnego.
Brak podstaw do uznania reklamacji wymiany obuwia na nową parę lub zwrotu gotówki. Reklamację uważam za niezasadną.

Cholerka, spojrzeli na wkładkę , która tu i ówdzie poprzecierała się, i że buty nie sa tak lakierowane jak były przy zakupie, i odrzucili. ... na kij dają tak długi okres gwarancyjny, skoro po wyglądzie od razu uwalają....

Reklamowałyście coś ostatnio?
czy pisanie i przerzucanie się meilami może poskutkować zmianą decyzji?
straszyć ich rzecznikiem praw konsumenta? da to coś?
mam jeszcze pół roku do końca gwarancji.
Obserwuj wątek
    • jopowa Re: odrzucona reklamacja 01.08.14, 23:29
      Przykre to
    • stara-a-naiwna Re: odrzucona reklamacja 02.08.14, 07:11
      ty sama nic nie załatwisz
      za to Rzecznik Praw Konsumenta który jest w każdym większym mieście zdziała cuda

zgłoś się o pomoc

ps. jak masz gwarancję na 2 lata masz prawo chodzić w tych butach codziennie a oni mają obowiązek dzień przed końcem gwarancji Ci ją uznać jeśli but się rozwalił

nic mnie tak nie denerwuje jak rżnięcie głupa przez firmy (szczególnie obuwnicze) i nie uwzględnianie reklamacji z powodu np. "złego użytkowania"
      mam swoją listę firm w której NIGDY więcej nie zrobię zakupów (bata m innymi)
      • bei Re: odrzucona reklamacja 02.08.14, 09:51
        www.konsumenci.org/publikacje,skuteczna-reklamacja-butow,5,19,80,4,0.html
        Bezpłatne e- porady powyzej.
        Jeśli podeszwa rozkleiła się lub pękła i nie były to działania ostrzy, to masz pełne podstawy by domagać się w ramach gwarancji naprawienie obuwia. Lub wymiany na nowe, lub zwrócenia kosztów nabycia obuwia.
      • triismegistos Re: odrzucona reklamacja 02.08.14, 10:14
        Mi aldo odmówiło reklamacji butów, które się rozwaliły po MIESIĄCU. Żeby było śmiesznie, to chodziłam w nich tylko dwa tygodnie, bo pierwszego dnia użytkowania rozwarstwiła mi się podeszwa i leżały u nich w naprawie.
        Bylam głupia i nie poszłam z tym do rzecznika, za to od czasu do czasu, jak sobie przypomnę spontanicznie wchodzę do ich salonow i opowiadam tą historię kobietom w środku. Zazwyczaj wychodzą...
    • saszanasza Re: odrzucona reklamacja 02.08.14, 10:08
      Ja całkiem niedawno reklamowałam koszyk rowerowy i uchwyt do mocowania. Najpierw zakupiłam z koszykiem złe mocowanie bo na stronie internetowej nie było informacji że do tego kosza jest mocowanie inne niż na stronie, choć tej samej firmy. Potem wymieniono mi mocowanie na NA PEWNO pasujące do wszystkich rowerów i okazało się że jednak do mojego roweru nie pasuje. W związku z tym że ustalenie tego wiązało się z wożeniem roweru do serwisow, upłynął czas na zwrot bez podania przyczyny. Powołałam się na ustawę konsumencką w części niezgodności towaru z umową.

Co ważne, w międzyczasie w Internecie wyczytałam, że zgodnie z ustawą przy zakupach internetowych, konsument nie musi posiadać dowodu zakupu w postaci paragonu.

serwisy.gazetaprawna.pl/poradnik-konsumenta/artykuly/677951,brak_paragonu_nie_powinien_ograniczac_uprawnien_konsumenta.html
      Uważam, że warto to wiedziećwink
    • konsumo.pl Re: odrzucona reklamacja 03.08.14, 14:25
      Z chęcią zajmiemy się tymi odrzuconymi reklamacjami. Działamy szybko i skutecznie. Odkupujemy reklamacje, co jest najszybszym sposobem odzyskania części pieniędzy wydanych na bubel, lub reprezentujemy konsumenta w postępowaniu cywilnoprawnym. Prosimy o kontakt mailowy info@konsumo.pl lub telefoniczny 881 458 297, 881 458 298
      Pozdrawiamy,
      zespół konsumo.pl
    • amarulla Re: odrzucona reklamacja 03.08.14, 19:40
      a jesteś pewna że miałaś gwarancję? bo odpowiedź którą cytujesz ewidentnie oparto o przepisy niezgodności towaru z umową, czyli powszechnej reklamacji, a nie gwarancji. jeśli miałaś faktycznie gwarancję, to zrób jeszcze jedno podejście, z zaznaczeniem, że z gwarancji chcesz korzystać. jeśli gwarancji nie miałaś, to racja po stronie sprzedawcy - zużycie nie stanowi niezgodności.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka