Dodaj do ulubionych

Powstanie na fb

02.08.14, 08:08
Widze ze pare znajomych osob wrzucilo wczoraj zdjecia "a la powstaniec" (kleby dymu opaska na rece HDR w tle flaga podpisy typu Chwala Pamietamy etc) myslalam ze nic mnie nie zdziwi po tym jak kolezanka przezywala/a zalobe po mezu fejsbucznie ale jednak jakos wydaje mi sie to w zlym guscie. Dziwna jestem?
Obserwuj wątek
    • jak-nie-ja-to-kto Re: Powstanie na fb 02.08.14, 08:54
      Nie jesteś dziwna.
      To tacy patryjoci na jeden dzień uncertain

A swoją drogą to jak się przeżywa żałobę na FB???
      • ichi51e Re: Powstanie na fb 02.08.14, 13:35
        Byl nekrolog skan ze wspomnieniem znajomi skladali kondolencje potem fotorelacja z podrozy z cialem potem fotorelacja ze stypy obecnie organizuje festiwal ku pamieci (beda sprzedawac gadzety (koszulki itp) ze sp. uncertain
        Brzmi moze dziwnie ale z perspektywy dobrze widziec ze jakos sie dziewczyna trzyma.
    • triss_merigold6 Re: Powstanie na fb 02.08.14, 10:05
      Nie jesteś dziwna.
    • mid.week Re: Powstanie na fb 02.08.14, 10:39
      Nie, nie jesteś dziwna. No chyba, że napisałas o tym na FB pod zdjęciem znajomego, pod własnym nazwiskiem. Opisywanie znajomych, krewnych i przyjaciół anonimowo na forach jest bardzo normalne.
      • ichi51e Re: Powstanie na fb 02.08.14, 13:30
        Z aczaco nie lajknelam ;p
        • mid.week Re: Powstanie na fb 02.08.14, 14:12
          no jak tak, to zwracam honor! wink
    • beataj1 Re: Powstanie na fb 02.08.14, 10:48
      A ja mam bardzo mieszane uczucia.
      Z jednej strony trochę wkurza mnie robienie z powstania jarmarku i modowego wydarzenia ze stylizacjami i słit fociami bo to jednak był dramat i tragedia.
      Z drugiej strony sama wiele razy mówiłam że jako naród to tylko wspomnienia kombatanckie, składanie wieńców i smutne obchody.
      Mam mocno mieszane uczucia - widać kurde nie można mi dogodzić albo nie wpadli jeszcze na idealny sposób....
    • marusia_ogoniok_102 Re: Powstanie na fb 02.08.14, 11:09
      A ja tam jestem za tym, żeby to powstanie każdy sobie upamiętnił, jak chce i jak mu się wydaje odpowiednio. Nie moja rzecz, czy to będzie włożenie koszulki, stylizacja "na powstańca", śpiewanie piosenek na koncercie, kupno płyty z koncertem, odczyt na temat szkodliwości decyzji o wybuchu powstania, czy złożenie wieńca pod pomnikiem.
      Ważne, że się w jakiś sposób pamięta, że ludzie - najczęściej będący w wieku tych, którzy wrzucają te fotki - siedemdziesiąt lat temu, w najlepszej wierze i pełni nadziei, poszli się bić o to, żeby siedemdziesiąt lat później ktoś sobie mógł strzelić samojebkę w koszulce z kotwicą Polski Walczącej.
      • kagrami Re: Powstanie na fb 02.08.14, 11:19
        Ja też myśle że to ok. Jestem w innej grupie wiekowej, wiec moi znajomi nie maja takich pomysłów, ale jezeli cały świat może nosic T-shirty i majtki z Che Guevarą, to dlaczego nie upamiętnić w JAKIKOLWIEK sposób polskich wydarzeń i bohaterów? Tak, jak każdy potrafi.
        • semihora Re: Powstanie na fb 02.08.14, 13:04
          Zgadzam się z tym, szczególnie że jako naród mamy kij w czterech literach i zawsze musimy być w takich sytuacjach poważni jak na pogrzebie albo głupio agresywni. Tak się lubimy zapatrywać na USA, więc zamiast brać przykład z głupoty, weźmy przykład z ich podejścia do ojczyzny?

A u nas nie dogodzisz, bo jak martyrologia, to źle, a jak utożsamianie i stylizacje, to jeszcze gorzej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka