Dodaj do ulubionych

parawany nad Bałtykiem

05.08.14, 11:13
Z czego wynika ta mania grodzenia sie parawanami nad Bałtykiem?
Wygląda to tak jakby potomkowie chłopów musieli koniecznie mieć wygrodzoną zagrodę gdzie obcy nie ma wstępu, a jak spróbuje wejśc to go zadziobią widłami.
Wygląd to to ohydnie a do tego przez te zagrody cięzko przecież dojść do morza.

Jak to porówna się za plażami na południu Europy gdzie sa fajnie rozstawione parasole z lezakami stolikami to wygląda to tragicznie. No i taka ucywilizowana infrastruktura nie powoduje blokowania innych dojścia do wody lub nie zmusza do bładzenia w labiryncie chlopskich zagród z parawanów.
Obserwuj wątek
    • jak_matrioszka Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 11:14
      Parawan ma w zalozeniu chronic od wiatru i sypania piaskiem, do czego parasol sie zupelnie nie nadaje, chocby nie wiem jak fajnie wygladal.
    • lauren6 Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 11:15
      Pojedz sobie nad morze srodziemne, pojedz nad baltyk i masz odpowiedz: wiatr.
      • naomi19 Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 11:17
        nie, nie wiatr
        bylam w tym roku i z tymi parawanami to tragedia jest
        ludzie przynosza po 3, 4, 5 parawanow i robia sobie prywatne plaze
        kolejni rozkladaj sie i nie robia rzerwy tylko przylegaja do sasiada, zeby nikt kolo nich nie przechodzil i nie mozna sie dostac do morza
        wariactwo buractwo
        • dlania Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 11:21
          Jezu, gdzie ty jeździsz??? Ja wybieram plaże, na których miedzy poszczególnymi parawanami czy parasolami jest minimum 10 metrów. Parawanem się nie grodzę, tylko ustawiam go od strony wiatru. Jeśli jest 20 stopni, słońce schowa się za chmurę a dodatkowo wieje wiatr - ten parawan robi róznicę. Podczas pierwszego pobytu nad Bałtykiem ostro walczyliśmy z parawanizmem, nie chcieliśmy go kupować - złamalismy się w ostatnie 2 dni, bo ilez można się męczyćwink
          • naomi19 Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 11:26
            kiedy ja bylam byl ful ludzi i zero wiatru
            parawanow od groma, prywatne plaze, sikanie do morza i na wydmach, palenie i picie na plazy
            cud miod malina
            • spalona_gora Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 11:53
              A skąd wiesz, czy ktoś sikał do morza? Stał na brzegu i sikał?
              • naomi19 Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 12:13
                na plazy, bez skrepowania sikaly tylko dzieci
                dorosli wchodzili do morza, tak zeby woda zakrywala dupe, stali ok 3 minut max i wracali
                bylam nieswiadoma, co sie dzieje, dopoki mnie chlop nie uswiadomil
                ci kulturalniejsi chodzili na wydmy
                • dlania Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 12:17
                  To ja wole, żeby lali do morza niż na wydmy, przynajmniej szybciej się samooczyszcza. A co się robi z kupą?wink
                  • naomi19 Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 16:47
                    boje sie o tym myslec
                    ogolnie rzecz biorac baltyk w sezonie to horror
                    natomiast w czerwcu i we wrzesniu najpiekniejsze miejsce na ziemii
                    taki paradoks, ludzie wszystko potrafia zniszczyc...
                • mokotowianka1 Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 12:34
                  Najwyraźniej ludziom to nie przeszkadza, bo nikt nie wywiera nacisku na samorządy, żeby zapewniły przyzwoite, czyste toalety w bezpośredniej bliskości plaży. W końcu w tych nadmorskich kurortach 2/3 dochodu rocznego pochodzi od wczasowiczów!
                  Ja chodzę nad morze na krotko, bardziej żeby się wykąpać niż opalać, więc nie mam problemu. Ale rodzina, która wlecze i parawan, i dwójkę dzieci przedszkolnych, i materac, i rękawki, i picie, i namiot, i kostiumy na zmianę, i ręczniki, i owoce nie będzie zwijać się z plaży po trzech godzinach. Dla nich są cuchnące na odległość toi-toie lub wydmy - wybieraj co chcesz.
                  Poziom kultury jest strasznie niski, ludzie się nie brzydzą, to jest jak jest.
                  • cilantre Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 14:57

Tu pozwolę się nie zgodzić smile
                    Byłam w Gdańsku-Stogi, toaleta full wypas, nie żaden toi-toi, a kolejki tam nie było, matki wysyłały dzieci na szczanie na wydmy lub do morza obwieszczając to całemu światu na całą gębę (więc bez krępacji). Opłata za toaletę=piwo w bidronce, więc rachunek jest prosty. Mało tego-już pisałam, że widziałam srające dziecko na parkingu ok. 10 m od toalety. Na drugi dzień zerknęłam, czy posprzątali - a skądże ...
                    Nie zawsze więc jest to problem z czystymi toaletami - jak ktoś jest burakiem, to chyba mało co go może zmienić ...
                    • mokotowianka1 Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 15:06
                      No to fazą drugą są mandaciki.
                      Generalnie burak ustawiony między marchewką czystej toalety a kijem wypróżniania się na wydmach nauczy się z czasem porządku.

A faza wstępną powinna być informacja dla turystów.
            • czar_bajry Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 12:18
              naomi prywatna plaża to chyba tobie by się przydała.
              • naomi19 Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 16:45
                tak, takie mam plany
        • lauren6 Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 11:22
          Tak czy inaczej musieli by sie odgrodzic od wiatru, a jak sa ze znajomymi to odgradzaja sie razem. Co w tym dziwnego?
          • naomi19 Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 11:27
            nie sa zee znajomymi, nic nie rozumiesz
        • antyideal Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 11:29
          Zgadzam sie, zero pomyslunku, wazne zeby tylko parawaniarzom bylo dobrze.
          Gdy wejdziesz chocby nogą na ich teren zabijają moze nie widłami ale wzrokiem.
          • dziennik-niecodziennik Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 11:48
            no jak im włazisz za parawan to sie nie dziwie big_grin
            • antyideal Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 11:52
              Nie umiem fruwac niestety smile a przejsc trzeba.
        • nowi-jka Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 12:30
          kazdy tam jedzie dla chwili spokoju zeby mu ktos wyscigów po eczniku nei urzadzał cudze dzieci piaskiem nei sypały itd
          no co z tym złego ze ktos chce miec odrobine plazy dla siebie?
          • antyideal Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 12:35
            Rzecz w tym, ze nie chodzi o odrobine, tylko o jak najwiekszą połać
          • tabakierka2 Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 12:36
            nowi-jka napisała:

> no co z tym złego ze ktos chce miec odrobine plazy dla siebie?

odrobinę??? to trzeba robić sobie M1, M2, M3 na plaży? koszmarne buractwo...
          • mokotowianka1 Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 12:36
            To, że dojść do wody trudno.
            • tabakierka2 Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 12:37
              no i słabo, jak tuż pod Twoimi stopami ktoś sobie stawia parawanik, a następny ktoś tuż za Twoimi plecami....
              • nowi-jka Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 12:52
                no wiec własnei po te ze pod twoim stopami nikt niczego nie ustawiał i nad glowa tez nie przynosisz 4 parawany i ustawiasz sobie zeby miec spokój
                a jak do wody dojsc trudno to idziesz dalej wszak n aplazach zawsze kto pierwszy ten lepsze miejsce zajmował
                ja tam nad morze Bałtyckie czesto nie jezdze, w sezonie nie byłam 12 lat ale rozumiem ten parawaning w zupełnosci zwłaszcza jak widze takei foty
                https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQlF9yhHuq7JVqK0V8Int_SglfbRMLAnhTgoATI16ppF37Vz3Ey
                parawany troche to rozkurczaja
                • nowi-jka Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 12:55
                  no i ostatecznie jak przyjde z 30ciorgiem znajomych i kazdy połozy recznik koło siebie to tez dostepu do morza miec nei bedziesz na sporym odcinku miała Obejdziesz tak jak muszisz to zrobic z parawanem czy jednak przekroczysz leżacego? Mysle ze to drugie wiec co za róznica dla ciebie a dla odgrodzonego duza bo ma wieksza intymnośc przebywania tam.
    • kol.3 Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 11:17
      Wynika to ze specyfiki Bałyku - chłodnej nadmorskiej bryzy, czasem tak chłodnej że się zmarznie. Masz kompleksy w związku z parawanami? Cechą Polaka - ćwoka jest to, ze wszystko co zagraniczne (a już zwłaszcza amerykańskie) uważa za właściwe, a wstydzi się wszystkiego co krajowe.
    • srebrnarybka Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 11:18
      nad południowymi morzami nie wieje, jak nad Bałtykiem. Parawan osłania od wiatru, a nie od słońca, jak parasol. Poza tym na plaży trochę intymności nie zawadzi - sens plaży to rozluźnienie.
      Problemem jest to, że wszyscy zwykle walą na jedną plaże, najbliżej centrum kurortu, czasem jest ona strzeżona, chociaż nad polskim Bałtykiem rozłożyć się można prawie wszędzie. Jako dziecko pamiętam, że w prawie pustej wtedy Jastrzębiej Górze byłam przeganiana na nogach własnych 3-4-5 latki ze 3 km od plaży głównej, bo rodzice chcieli mieć spokój. I dawałam radę, wbrew pozorom.
      • cauliflowerpl Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 11:39
        Ale nad Atlantykiem już wieje jak w kieleckiem. Jadnak ani nad Zatoką Biskajską, ani w okolicach Kadyksu nikt się obsesyjnie parawanami nie odgradza.
        • aneta-skarpeta Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 14:10
          bo pewnie w okolicach Kasyksu plażowicze ci dupy nie obrobią, bo wyglądasz jak wieloryb na ręczniku, albo masz niemodne kąpielówkitongue_out
          • cauliflowerpl Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 14:42
            A, to inna sprawa wink
    • cherry.coke Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 11:21
      Moda. Wszystkie wakacje w dziecinstwie spedzalam nad Baltykiem i mimo tych strasznych baltyckich huraganow ludzie dawali rade bez grodzenia.
      • gretchen184 Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 11:34
        cherry.coke napisała:

> Moda. Wszystkie wakacje w dziecinstwie spedzalam nad Baltykiem i mimo tych stra
        > sznych baltyckich huraganow ludzie dawali rade bez grodzenia.

ja tez spędzałam wakacje z rodzicami nad morzem. i parawany pamiętam bardzo dobrze. mam nawet sporo zdjęć na tę okazję jakbyś kwestionowała tongue_out
        • morgen_stern Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 11:40
          Jasne, że były parawany. A kopanie grajdołków pamiętacie? wink
          • spalona_gora Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 11:57
            I jeszcze kosze były. Więc to nie jest tak, że dopiero teraz ludziom zaczął wiatr przeszkadzać.

• dlania Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 11:57
        Och, rili???wink
        https://mojecudownelata.pl/data/obiekt/zdjecie/96/be/96be5775489571d8527832c008c49da8.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/eg/fj/vir4/a63yCmDGnhuHbps5bB.jpg
        • antyideal Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 12:00
          To nie jest grodzenie.
          Maja po jednym koszu lub parawanie, ktory oslania od wiatru, a nie 4 wokol.
        • tabakierka2 Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 12:37
          toż to bajka w porównaniu do czasów aktualnych...
    • jamesonwhiskey Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 11:23
      cos w tym jest krejzol
      teraz byle wsiur ma swojego paska w dizlu i moze nad morze sobie pojechac
      a tam zagroda i tak dalej
      • spalona_gora Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 11:58
        Pudło. Wczasy nad morzem były o wiele bardziej dostępne w czasach PRL.

• jamesonwhiskey Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 12:00
          > Pudło. Wczasy nad morzem były o wiele bardziej dostępne w czasach PRL.

pudlo, byly dostepne dla roboli z zakladow przemyslowych
          wsiur siedzial na wsi
          • spalona_gora Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 12:10
            Mieszkałeś wtedy na wsi?
            • wioskowy_glupek Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 13:12
              On od zawsze mieszkał w oborze i wszystko co poza nią go dziwi.

--
              "Zdajesz sobie sprawę, że próbujesz uzyskać racjonalną odpowiedź od czegoś, czego mentalność jest mieszaniną mentalności prymitywnego wieśniaka i odczuć autystyka, i co nigdy nie będzie w stanie zrozumieć sytuacji innej niż ta której samo doświadczyło?" ~ kosheen4
              • jamesonwhiskey [...] 05.08.14, 13:21
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • spalona_gora Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 13:29
                  Wow! Zabolało. Znaczy trafiła.
    • kocianna Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 11:27
      Co ciekawe, na innych bałtyckich plażach (nie polskich) prawie nie ma parawanów. Można sobie wypożyczyć specjalną muszlę albo wykopać tradycyjny grajdołek.
      Ale to prawda, nad Bałtykiem wieje.
    • helufpi Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 11:27
      Jeżdżę nad Bałtyk co roku i tego fenomenu nie zauważyłam. Inne opisywane zjawiska nadbałtyckie obserwuję aż nadto wyraźnie (mnóstwo grubasów, stragany z badziewiem itd.). Może to jakiś lokalny zwyczaj w twojej ulubionej nadmorskiej miejscowości.
      • jamesonwhiskey Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 11:30
        https://www.tenpieknyswiat.pl/fotki/albums/leba-baltyk-slowinski-park-narodowy-kaszuby/Leba-plaza.JPG

to moze masz coz z oczami
        • helufpi Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 11:37
          Nie jeżdżę do Łeby, zadowalam się bardziej kameralnymi miejscowościami. Ale przyjrzyj się, nawet to parawany są ustawione nie w zagrody, a w linie. I to jest OK.
          • jamesonwhiskey Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 11:39
            https://www.wybrzeze.com.pl/img/dziwnow_plaza.jpg

dziwnow
            • helufpi Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 12:13
              Ano, sam widzisz, mniejsza miejscowość to już zupełny brak problemów z przejściem do morza.
              • jamesonwhiskey Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 12:25
                dyskusja nie jest o braku przjescia tylko o grodzeniu ktorego ty nie widzisz
                wszyscy widza tylko ty nie wiec wyrazilem tylko troske o twoje oczy
                bo widocznie slepa jestes
                • spalona_gora Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 12:58
                  No, ale jaki problem masz z grodzeniem? Jedyny argument jaki padł do tej pory to właśnie ten o braku przejścia. Skoro nie ma problemu z przejściem to w czym jest problem?
                • memphis90 Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 13:04
                  No to gdzie na tych zdjęciach masz wydzielanie się 4 parawanami?
      • cherry.coke Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 11:31
        www.tenpieknyswiat.pl/zdjecia/leba-baltyk-slowinski-park-narodowy-kaszuby/leba-plaza
        smile
    • zana781 Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 11:31
      Przez 5 dni, ktore w tym roku spedzilismy we Wladyslawowie, nad morzem nie bylo wiatru tzn.piasek nie fruwal, nie przeszkadzal w zaden sposob, za to te parawany to porazka.Ostatniego dnia bylismy na plazy w gdansku(Brzeznie), tu tez piasek nie sypal, a parawanow jak na lekarstwo.
      Obok nas odgrodzilo sie malzenstwo z jednym dzieckiem, a zajmowali miejsca na co najmnie 15 osob.
    • mynia_pynia Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 11:34
      Przeraża mnie, są osoby którym wszystko przeszkadza, którzy nie mogą zrozumieć że ktoś ma inne podejście do życia.
      Ja miałam parawan długi ustawiony w ślimaka, bo wiało, bo miałam psa na plaży i nie chciałam oglądać zblazowanych min innych opalających.
      • mynia_pynia Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 11:36
        Lubię parawany.
      • pederastwa Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 12:10
        Psów nie wolno zabierać na plażę.
        • kleo881 Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 23:13
          Mozna. Sa do tego specjalnie wyznaczone plaze ;-p
      • wtopek Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 12:13
        a jaka była twoja mina?
        • mynia_pynia Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 13:50
          Trzeba bylo zagladnac to bys zobaczyla.
    • irima2 Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 11:39
      Zawsze myślałam że parawan służy właśnie do ochrony od wiatru jak jest trochę chłodniej. Ale w tym roku byłam w szoku. Ludzie ustawiają po 3-4 mega parawany, od jednej strony przylegają do wydm. W środku obozowiska mają leżaki, stoliki, parasole. Słowem cały przenośny obóz. Żeby upolować dobre miejsce przychodzili pewnie jak by jeszcze smacznie spaliśmy, a skoro naznosili tyle tego sprzętu, to nie chce im się iść nigdzie na obiad więc jedzą kanapki i siedzą na plaży cały dzień.
      • dziennik-niecodziennik Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 11:53
        > Żeby upolować dobre miejsce przychodzili
        > pewnie jak by jeszcze smacznie spaliśmy, a skoro naznosili tyle tego sprzętu, t
        > o nie chce im się iść nigdzie na obiad więc jedzą kanapki i siedzą na plaży cał
        > y dzień.

no i co z tego?...
        • irima2 Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 11:56
          Po co jechać nad Bałtyk? Na ogródku by się ogrodzili parawanami, położyli i efekt taki sam.
          • aneta-skarpeta Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 14:18
            a co Cię to obchodzi czemu wolą obóz na plaży a nie w ogródku? OJP

po kiego grzyba pakujecie się do wielkich skupisk i siedzicie sobie na kupie i narzekacie?
            • antyideal Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 14:25
              Mowimy o publicznej plazy wiec wypadaloby wykazac troche kultury i szacunku
              dla bliznich i pomyslec o czyms wiecej niz o czubku wlasnego nosa i np.nie wygradzac
              sobie mozliwie wielkiego terenu utrudniajac innym poruszanie sie po plazy.
              Jak ktos nie chce miec kontaktu z ludzmi niech siedzi we wlasnym ogrodku lub postara
              sie o wynajecie sobie kawalka prywatnej plazy.
              • nowi-jka Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 14:39
                antyideal ale wiesz ze to w dweie strony działa jak ktos nie chce miec wygrodzonych ogródków niech siedzi we własnym domu lub idzie na bardziej bezludna plaze badz prywatna bedzie miał dostep nieograniczony do morza
                • antyideal Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 14:44
                  A nie, nie, to ci, ktorzy sie grodzą jak moga od innych mają problem z cudzym
                  towarzystwem, no ludzi nie lubia po prostu, bo to, bo tamto, bo siamto wiec to oni
                  powinni siedziec we wlasnym towarzystwie, gdzie znienawidzonych, przeszkadzajacych im wspolplazowiczow nie beda musieli ogladac.
                  • dziennik-niecodziennik Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 22:14
                    ale jednoczesnie chcą siedziec na plaży. wiec sobie łączą jedno z drugim. wolno im.
                  • nowi-jka Re: parawany nad Bałtykiem 06.08.14, 09:52
                    antyideal alez oni siedza we własnym towarzystwie za parawanami
      • arwena_11 Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 12:11
        Jak byłam z dziećmi sama nad morzem ( córka miała 2 lata, syn 4 ) to szłam nad morze ok.9 rano, bo miałam możliwość skorzystania podwiezienia przez właścicielkę pensjonatu. Brałam ze sobą parawany, dwa namioty plażowe, koc, lodówkę zjedzeniem i ciepłą zupę w słoiku. Rozkładałam się tak, żeby móc patrzeć na dzieci brodzące się w wodzie, nie zostawiając rzeczy na wierzchu. W porze obiadowej dzieciaki zjadały ciepłą jeszcze zupę i szły spać w namiotach. Ja miałam wtedy czas na spokojne opalanie czy czytanie książki. Ok 17 się zbierałam i o 17.30 odbierała mnie właścicielka pensjonatu.
        Gdy w weekend przyjeżdżał mąż było inaczej, nie potrzebowałam rozkładać się nad samym morzem, odgradzać się itd, bo pilnowaliśmy dzieci obydwoje. Jedno zostawało na kocach drugie szło z dziećmi do wody. Namioty były bardzo przydatne jeśli chodzi osłonę od wiatru i słońca dla śpiących dzieci.
        • cosmetic.wipes Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 14:03
          > ciepłą zupę w słoiku. Rozkładałam się tak, żeby móc patrzeć na dzieci b
          > rodzące się w wodzie, nie zostawiając rzeczy na wierzchu. W porze obiadowej dzi
          > eciaki zjadały ciepłą jeszcze zupę i

O rany surprised Trzymałaś zupę przez kilka godzin w upale i potem karmiłaś nią dzieci???
          • tabakierka2 Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 14:07
            cosmetic.wipes napisała:

> O rany surprised Trzymałaś zupę przez kilka godzin w upale i potem karmiłaś nią dziec
            > i???

mnie bardziej załamało 8 godzin na plaży.
            Chyba bym kota dostała...
            • arwena_11 Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 17:30
              wolałam to niż w ciasnym pokoju. Na plaży miałam cień, byłam odgrodzona i dzieci miały zajęcie
          • arwena_11 Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 17:29
            nie trzy godziny, zupa bez mięsa, nigdy się nie zepsuła. Byłam sama z dziećmi, nie miałabym szansy iść gdzieś na obiad.
            • naomi19 Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 23:21
              a nie moglas ruszyc dupci i isc na obiad, a nie, zapomnialam, ze mialas 4 parawany,cieko by to bylo tachac,lepiej wziaz zupe na plaze big_grin
              • arwena_11 Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 23:25
                Nie mogłam, bo miałam dwoje małych dzieci i byłam sama. Dzieci nie jadły wtedy w knajpach.
                I zdecydowanie lepiej było nakarmić ich zupą, położyć spać na 2h, w czasie których mogłam spokojnie poczytać książkę i się poopalać. Jak nie spały to non stop patrzyłam na nich, kiedy brodzili w wodzie.
    • mokotowianka1 Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 11:53
      Niestety wynika z ciasnoty i braku kultury.
      Parawany stawia się, aby ludzie nie chodzili parawanującym po głowach. A chodzą i z braku wychowania, i z konieczności.
    • melancho_lia Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 11:53
      Parawan chroni przed wiatrem, a nad Bałtykiem wiatr to norma.
      Ale z drugiej strony ludzie przynoszą po trzy cztery parawany i grodzą się dookoła...
      • tabakierka2 Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 11:55
        melancho_lia napisała:

> Ale z drugiej strony ludzie przynoszą po trzy cztery parawany i grodzą się dook
        > oła...

ale to jest jakaś chora nowa moda - nie pamiętam tego sprzed powiedzmy 3-4lat, tego grodzenia, oczywiście, a nie korzystanie z parawanów generalnie...Robi się totalny absurd - jak nie masz parawanu, to zostajesz otoczony innymi parawanami, jak w więzieniu, o opcji dojścia do morza - zapomnij w ogóle!
        • melancho_lia Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 11:58
          Dlatego ja wybieram takie miejscowości gdzie człowiek ma przestrzeń na plaży, a nie 5 cm do kolejnego parawanu czy ręcznika. W tym roku byłam dwa dni w Łebie i to był jakiś koszmar. Rozstawiliśmy rano naszą budkę i koc, w sensownej odległości od kolejnych ludzi i z pozostawieniem szerokiego dojścia nad morze. I nagle obok nas wyrosła grupa z trzema wózkami dziecięcymi, parawanami, dziadkami itd i fochem, że miejsca nie mają...
    • krejzimama Dla pórownania 05.08.14, 12:06
      https://www.zantehotels.gr/wp-content/uploads/2010/04/vassilikos.jpg
      • spalona_gora Re: Dla pórownania 05.08.14, 12:11
        I to jest darmowa plaża?
        • wtopek Re: Dla pórownania 05.08.14, 12:14
          co to znaczy "darrmowa"?
          • melancho_lia Re: Dla pórownania 05.08.14, 12:16
            Taka, ze sobie przychodzisz i siedzisz i nie musisz uiszczać opłaty za leżak i parasol.
            • wtopek Re: Dla pórownania 05.08.14, 12:21
              ależ możesz sobie wejść, nikt ci nie każe płacić za parasol, możesz przynieśc swój sprzęt

no chyba, że jest to prywatna plaża hotelowa tylko dla gości
              • neffi79 Re: Dla pórownania 05.08.14, 12:29
                wtopek napisał:
                nikt ci nie każe płacić za parasol, możesz przynieśc s
                > wój sprzęt

czyli parawan?
                • wtopek Re: Dla pórownania 05.08.14, 12:34
                  oczywiście, tylko takich wynalazków tam się jakoś nie widuje

chociaż nie, bardziej ortodoksyjne tureckie i arabskie rodziny przynoszą czasem ze sobą jakieś płachty, aby ludzie nie poglądali im bab wink
          • arwena_11 Re: Dla pórownania 05.08.14, 12:26
            zazwyczaj te parasole i leżaki są płatne ok 2euro za dzień. Chyba że jest się np. gościem hotelu, który je wystawiał ( ale nie jestem pewna czy to nie zależy od opcji zamieszkania )
        • krejzimama Re: Dla pórownania 05.08.14, 12:26
          Plaża darmowa.
          Za parasol, lezaki, stolik płacisz.
          • spalona_gora Re: Dla pórownania 05.08.14, 12:34
            No, ale można sobie kocyk rozłożyć? Raczej nie. Albo bulisz, albo do widzenia.
            • krejzimama Re: Dla pórownania 05.08.14, 12:37
              Mozna, dlaczego nie.
              • wtopek Re: Dla pórownania 05.08.14, 12:38
                kocyk jak najbardziej mozna sobie rozlożyć, w 95% to plaże publiczne
              • spalona_gora Re: Dla pórownania 05.08.14, 12:53
                Dlatego, że już się nie będzie tak pięknie prezentować na zdjęciu suspicious Albo jest wolność, albo estetyka.
                • aneta-skarpeta Re: Dla pórownania 05.08.14, 14:24
                  porównywanie plazy gdzie jest 5 osób do plazy na której jest 5000 osób to nieporozumienie

swojego czasu jeżdziłam do karwii, ale nie wchodzilismy na plaze główną- choci tak nie było bardzo źle, ale kawałek dalej i było tak w sezonie
                  https://www.polskiewybrzeze.pl/images/karwia/fotogaleria/plaza.jpg
      • memphis90 Re: Dla pórownania 05.08.14, 13:10
        Ale tam w ogóle nie ma ludzi... W takich warunkach 5 rodzin na plaży zagrodzonych parawanami nawet od góry i od dołu nie wzbudziłoby żadnych emocji.
    • cherry.coke Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 12:11
      Zaraz a gdzie pisze, ze nie bylo parawanow? Pisze, ze nie bylo grodzenia. Bo nie bylo - parawan jesli ludzie mieli to byl to jakis material, czesto stawiany na patykach, zeby oslanial od wiatru lezace osoby. Niski i pojedynczy.

A mentalnosc zagrodowa najlepiej okresla anegdotka kolezanki, ktora wrocila znad Baltyku - ogrodzona obszernie rodzinka kolo niej wystawila torbe ze smieciami na zewnatrz ich parawanu, a nastepnie wysadzila tam dziecko big_grin
      • dlania Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 12:13
        ;-D Ciekawe dla socjologa - to chyba taka nowa odmiana ogródków działkowych, tylko że płotek przenośnywink
    • antyideal Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 12:12
      Czyli jak zwykle człek spokojny i kulturalny ma sie dostosowac do egoistow
      dbajacych tylko o wygode swojego tyłka wink
      • dlania Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 12:16
        No nie o to mi chodziło... Wydaje mi sie po prostu, że w miejscu, gdzie przebywa duzo takich ludzi, nie może być fajniewink Przecież jeśli na plazy jest tłum takich buraków, to podobnie musi być w restauracjach, pensjonatach itd.
        • antyideal Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 12:24
          A to sie wie, gdy sie juz daną miejsowosc zna, ale nie kazdy lubi wypoczynek
          nad morzem co roku w tym samym miejscu smile
    • czar_bajry Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 12:16
      Może nad morzami południowymi tak nie wieje?
      • dlania Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 12:19
        Nawet jak wieje, to przy 35 stopniach ten wiaterek przynosi ożywcze ochłodzenie, a nie gęsią skórkę.
        • wtopek Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 12:22
          szczegolnie w Egipcie gdzie dmucha jak z pieca

"ożywcze ochłodzenie" big_grin
          • lilly_about Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 12:25
            A Egipt lezy nad morzami południowymi?
            • wtopek Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 12:28
              Morze Czerwone jek najbardziej jest morzem "południowym"
              • czar_bajry Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 12:34
                ale parawany stoją nad Bałtykiem który z morzem południowym wspólny ma tylko pierwszy człon nazwy tj. morze.
                • wtopek Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 12:36
                  tak czy owak, są one przejawem naszego charakteru narodowego, czyli maniakalnego grodzenia swojego terytorium smile

a co do zimnego wiatru, to w Danii, Niemczech czy Holandii jakoś tych płacht się na plażach nie widuje....
                  • wioskowy_glupek Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 13:17
                    W niemczech się widuje w Danii raczej inne plaże i średnie warunki do opalania.
                    • jamesonwhiskey Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 13:20
                      https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSYDb85zfsdlYtvr1Zaeu9iu57xAojTIJZ46kMBvKTGT8a6zsK0jA

tak gupku , danie to chyba na pocztowce widzialas
                    • wtopek Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 13:23
                      a czym się róznią plaże duńskie?
                      • mokotowianka1 Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 13:48
                        Pewnie różnią się polityką.

Jeżeli chcesz miec na plaży tłok, zasikane wydmy, 4 plażowiczów na metr kwadratowy plaży itp., a przy tym zmaksymalizować zysk mieszkańcw wynajmujących każdy centymetr domu, i chcesz przyciągnąć klientelę, której to nie przeszkadza, to nie budujesz toalet ani pryszniców, uławiasz nadmierne zagęszczenie wczasowiczów, pozwalasz na nieprzestrzeganie prawa (psy naplaży, wypróżnianie się na wydmach), ale w zamian nie tworzysz warunków w których przyjezdni będa musieli wydać dodatkowe 10 złote na leżak.

A jeżeli chcesz lepszych warunków - ale mniejszego zysku z wynajmu - to pilnujesz prawa p.poż, uniemożliwiasz budowanie domków-uli i dostajesz lepiej zachowujących się, więcej płacących klientów, wymagających bardziej higienicznych warunków.

• memphis90 Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 16:05
                          Co to domek-ul?
                          • mokotowianka1 Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 16:19
                            Taki co ma dużo ściśniętych komórek. Żeby na małej powierzchni mieć dużo pokoi do wynajęcia.
        • czar_bajry Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 12:32
          szczególnie jak ci piachem po oczach wali...co tam ukojenie to wręcz balsam dla tych że oczu.tongue_out
          • wtopek Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 12:37
            na Fuertaventurze wali po oczach tak, że bałtyko może się schować smile))

ale tam wystarczają skromne wiklinowe parawany przy parasolach i leżakach smile))
            • lilly_about Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 12:44
              A kto ci broni przytargać nad Bałtyk skromny wiklinowy parawan?
              • wtopek Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 12:59
                nie robię na plaży za tabor cygański big_grin
          • dlania Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 12:55
            Uwaga, znalazłam wyjście: trzeba korzystać z plaż kamienistych!wink
    • wegatka Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 12:47
      A ja nie rozumiem czemu komuś te parawany tak bardzo przeszkadzają. Przecież gdyby ich ludzie nie rozstawiali, to i tak zajmowaliby swoimi kocami, ręcznikami i leżakami taką samą powierzchnię plaży, jak z rozstawionymi parawanami. A na zatłoczonych plażach chronią one nie tylko od wiatru, ale również przed nieustannym sypaniem piachem przez dzieci biegające między kocami. W tym roku byłam nad Bałtykiem w miejscu mało zaludnionym, więc parawan rozstawiałam tylko w celu ochrony przed wiatrem, ale kilka lat temu, gdy byłam w miejscu, gdzie praktycznie koc leżał przy kocu, rozstawiałam wkoło parawany, żeby mieć trochę intymności, żeby się nikt nie krzywił z obrzydzeniem, gdy musiałam nakarmić dziecko piersią, żeby mi ktoś biegający obok piachem po oczach nie sypał itp.
      A jeśli ktoś chce przejść do morza, to może sobie przejść obok (nie wierzę, że wszyscy łączą ze sobą parawany) albo poszukać mniej zatłoczonego miejsca.
      No chyba, że chodzi jeszcze o coś innego - za parawanami ludzie są mniej widoczni, w związku z czym niektórzy mają ograniczona możliwość liczenia cudzych fałd, oceniania figury czy doszukiwania się innych niedoskonałości, no i niestety się nudzą uncertain
      • mokotowianka1 Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 12:50
        Przecież gd
        > yby ich ludzie nie rozstawiali, to i tak zajmowaliby swoimi kocami, ręcznikami
        > i leżakami taką samą powierzchnię plaży, jak z rozstawionymi parawanami.
        Zapewniam, że się mylisz.
      • jamesonwhiskey Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 12:52
        y mi ktoś biegający obok piachem po oczach nie sypał itp.

igly wcisnac nie jdzie to skad ci biegajacy tam sie pojawiali ?
        • wegatka Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 13:10
          jamesonwhiskey napisał:

> igly wcisnac nie jdzie to skad ci biegajacy tam sie pojawiali ?

Zapytaj się dzieci, jak to robią, ale im się zawsze jakoś udaje znaleźć odrobinę miejsca do biegania.
          • tabakierka2 Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 13:13
            wegatka napisała:

> Zapytaj się dzieci, jak to robią, ale im się zawsze jakoś udaje znaleźć odrobin
            > ę miejsca do biegania.

moje nie dają rady, ba! nawet kawałka wolnego miejsca 2x2m nie byliśmy w stanie im wygospodarować.
            • wegatka Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 13:27
              Bardziej mi chodzi o sposób przemieszczania się dzieci pomiędzy kocami, niż samą zabawę.
      • wegatka Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 13:05
        Dodam, że zdecydowanie bardziej wolę polski zwyczaj rozstawiania parawanów od niemieckiego luzu. Nigdy nie zapomnę widoków, jakie zaserwowała mi niemiecka rodzinka, która rozłożyła się na plaży pół metra przede mną. Najpierw krzykliwe babsko, wypinając się tuż przed moją twarzą, postanowiło przebrać się w kostium, racząc mnie mało przyjemnym widokiem swojego tyłka i waginy, a potem, gdy tatuś się przebierał, córeczka zabrała mu gacie. Oboje mieli świetną zabawę, ganiając się między kocami (tatuś oczywiście z gołym tyłkiem)
      • tabakierka2 Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 13:06
        nie, nie nudzę się - z dwójką małych dzieci to niemożliwe.
        Mało mnie obchodzi, co ludzie robią za parawanem - i o ile jest jeden, mam to gdzieś. Ale ludzie sobie wydzielają mieszkania tymi parawanami - i ograniczają możliwość wejścia do wody.
      • naomi19 Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 16:53
        Przecież gdyby ich ludzie nie rozstawiali, to i tak zajmowaliby swoimi kocami, ręcznikami i leżakami taką samą powierzchnię plaży, jak z rozstawionymi parawanami.
        kiedy bylas nad polskim mrzem w szczycie sezonu?
        zapewniam cie, ze jest sporo ludzi, ktorzy zabiaraja po kilka parawanow i robia sobie tam prywatne plaze- z basenikami, ze sporymi odstapami miedzy recznikami, dodatkowo lezaki, miejsce na wielkie dmuchane zabawki, parasole, stoliczki...
    • memphis90 Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 12:48
      Czyli gdyby nie parawan, to byś polazła komuś przez koc -bo bliżej? Parawan chroni przed wiatrem, nad Bałtykiem rzadko mamy jednak 30st, kiedy chłodna bryza jest przyjemna.

> Jak to porówna się za plażami na południu Europy gdzie sa fajnie rozstawione pa
      > rasole z lezakami stolikami to wygląda to tragicznie.
      Płatne. I dobrze wyglądające na plażach hotelowych, gdzie jest mało ludzi. Na tłumnych plażach koce i ręczniki są i tak.
      • wtopek Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 13:00
        na publicznych też są leżaki i parasole

są też toalety i prysznice
        • memphis90 Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 13:14
          Powtórzę - płatne. Przynajmniej ja się nie spotkałam z darmowymi leżakami na publicznych plażach. I znów powtórzę - jak plaża zatłoczona, to i tak trzeba lawirować między kocami i ręcznikami, bo tylu leżaków nigdzie nie ma.
          • krejzimama Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 13:29
            Są płatne. Ogromny wydatek 6 euro za 2 lezaki, parasol i stolik.
            Dzięki temu na plaże mozna iść z niewielką torbą a nie wyglądać jak cyganska karawana albo uciekinierzy wojenni z dobytkiem.

Często w barach przy plaży można dostać leżak w cenie zakupu.
            No, ale przecież emama nie wyda 2,5 ojro na Mythosa albo 50 centów za butelke wody.
            Toż to rozpusta.
            • wtopek Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 13:39
              dokładnie, często leżaki i parasole są o tyle "płatne", że wystarczy zamówić w plażowym barze piwo albo drinka

upsss....zapomniałem że ematka dla oszczędności chodzi na plażę z własnym kompotem big_grin
            • tol8 Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 13:44
              rodzina 2+3 płaci dziennie za 6 leżaków 18 euro, pomnóż to x14 dni - koszt jest już znaczny
              • krejzimama Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 13:51
                Po co dzieciakom leżaki?
                No jak trójka to może jeden.
                One raczej wolą taplac sie w wodzie albo budować zamki z piasku.
                14 dni? Odliczmy klika dni na wycieczki, do tego kilka dni na plażowanie przy basenie.
                • memphis90 Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 16:10
                  Eeee, ale wydawalo mi się, że przenosimy pomysł z leżakami na warunki polskie, tak? Czyli: nie 6 euro za dobę, tylko pewnie z 2 dychy za leżak - znając pazerność nadmorskich lokalsów. Zapomnij o leżaku w cenie drinka czy wody mineralnej - albo cena wody podskoczy o koszt leżaka big_grin I odpada plażowanie przy basenie - chociaż mamy za to 7 dni deszczu i mrozów, więc może się jednak zbilansuje.
              • wtopek Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 13:51
                2+3=6??? big_grin

swoją drogą po co tyle leżaków? i leżą tak dzień w dzień prze 2 tygodnie?
                • antyideal Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 13:57
                  2+3+ pies przeciez smile
                  • wtopek Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 13:59
                    no to powinno być 2+4, bo pies to przecież adoptowany czlonek rodziny, jakiś szwagier, zięć, czy cuś big_grin
        • wtopek Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 13:22
          oczywiście, że płatne, ale nikt ci nie broni przynieść swojego leżaka, jak wiadomo płatne mogą poważnie naszarpnąć budżet ematki smile

dla oszczędności polecam też samodzielnie ugotowany krupnik w słoiku, postawiony na gorącym piachu powinien trzymać gorącośc big_grin
    • 3livka Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 13:18
      Ja tam chodzę na małe plaże, omijam duże miejscowości. W tym roku między Międzyzdrojami a Międzywodziem. Były pustki i było cudownie smile
      Ale parawanu nie miałam i marzłam momentami sad Zazdrościłam tym co mieli.
    • tol8 Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 13:43
      Bez parawanów nie ruszam na plażęsmile Służą głównie do:
      -zagrodzenia naszych zabawek przed cudzymi dziećmi
      -jako blokada przed wywiewanymi materacami, kółkami i rękawkami - nie mam zamiaru ich pilnować przy silnym wietrze
      -jako płotek zapewniający choć trochę intymności przy opalaniu toples
      -lubię mieć wszystko na oku, na plaży gdzie ręcznik przy ręczniku, ciężko byłoby mi pilnować torebki i dzieci - a tak bawią się w środku
      -zamykam w środku psa, żeby nie przeszkadzał innym plażowiczom( sypie piachem, trzepie się z wody - wulkan energii z niego).

Mamy 4 parawany po 5 m każdy - robimy sobie wieeeelkie obozowiskosmile

Nie cierpię natomiast plaż z leżakami i parasolami, nienawidzę opalać się na leżaku. Ostatnio nawet w katalogu jakiegoś bura podróży była informacja o zakazie rozkładania własnych kocy/ręczników między leżakami. Za taką plażę to ja dziękujęsmile
      • krejzimama Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 13:53
        No tak trzeba ogrodzić hektar pola bo chce się cyce na wierzch wywalić.
        Aha, miejsce psa na pewno nei jest na plazy pomiędzy ludźmi.
        Jakiej torebki pilnować? Na co na plazy torebka?
      • jamesonwhiskey Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 14:16
        > Mamy 4 parawany po 5 m każdy - robimy sobie wieeeelkie obozowiskosmile

no to mamy juz pierwsza kandytatke do tytulu wsiura miesiaca na plazy
      • naomi19 Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 16:55
        Mamy 4 parawany po 5 m każdy - robimy sobie wieeeelkie obozowisko
        przynajmniej jedna sie przyznaje do bycia burakiem, szacun...
    • agus-ka Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 13:59
      Parawany jako takie mi nie przeszkadzają. A niech sobie grodzą, ale litości niech nie grodzą przy linii brzegowej. inni ludzie też chca miec dostep do morza, a nie tylko parawianiarze. To dla mnie totalny kosmos. Ponieważ nie da się z nimi wygrac, a urlopu mi szkoda na codzienne przepychanki, nad polskie morze nie jeżdżę od kilku lat.
    • esi1 Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 14:07
      Kiedy jeżdżę na południe Europy (ostatnio Hiszpania) korzystam z parasoli, bo nie lubię leżeć w pełnym słońcu.
      Rok temu byłam dla odmiany nad Bałtykiem. Słoneczko pięknie grzało, ale na plaży bez parawanu nie dałabym rady. Gwizdało strasznie. Pomijam, że ten wiatr był zimny, ale przede wszystkim sypało piachem wszędzie. I to jest powód dla którego z parawanu nad polskim morzem korzystam.
    • paul_ina Re: parawany nad Bałtykiem 05.08.14, 14:12
      Chyba już ustalono, że z otyłości big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka