Dodaj do ulubionych

Ludzie są bezczelni.

22.08.14, 20:31
Wuj i ciotka, przed 70ką remontują mieszkanie (w Polsce). Mają dostęp do neta, ale użytkowanie ogranicza się do sprawdzenia maili, czytania wiadomości na wp i rozmawiania przez skype. Chcieli się pozbyć starych mebli, więc wystawiłam je za nich na najpopularniejszych portalach ogłoszeniowych. Wszystko darmo - kanapy, stoły, krzesła, szafy itd. Większość 10-15 lat, część 20+, ale w niezłym stanie. I wiecie co? Wujek zadzwonił, że on to pierdzieli i oddaje do Caritasu, bo:

- przyszła jedna babeczka i zaczęła marudzić, że nóżki kanapy uszkodzone, że materiał lekko wytarty na oparciu. Obejrzała i poszła
- zadzwoniła inna z pytaniem czy wujek mógłby jej te meble przywieźć (!!!)

Zdjęłam ogłoszenia z portali, zadzwoniłam do Caritasu. Dziś przyjechali, zabrali i z głowy.

W Londynie swoich mebli pozbyłam się w tydzień, ikeowskie 3-4letnie szły już 50-60% ceny nowych. A w Polsce za darmowe kręci się nosem. No to gdzie ta bieda na którą wiele osób tak narzeka??
Obserwuj wątek
    • peggy_su Re: Ludzie są bezczelni. 22.08.14, 20:42
      Bo jak wystawiasz za darmo to ludzie myślą że robią Ci przysługę zabierając od Ciebie stare meble. Jakbyś je wystawiła po 5-100 zł to by brali i nie wydziwiali.
      • peggy_su Re: Ludzie są bezczelni. 22.08.14, 20:43
        50-100 zł oczywiście
    • mnietoniemi Re: Ludzie są bezczelni. 22.08.14, 20:47
      Za wywóz starych, zniszczonych gratów trzeba zapłacić.
      Tak jest w Polsce.
      • jak_matrioszka Re: Ludzie są bezczelni. 22.08.14, 20:57
        Poza Polska tez tak jest, ale jak dajemy ogloszenie ze cos uzwyane oddajemy gratis, to ludzie dzwonia, pytaja o jakis szczegol ktorego nie podalismy w ogloszeniu i umawiaja sie na odbior w wygodnym dla nas terminie. Takie cyrki z wydziwianiem i propozycje zeby komus to jeszcze do domu dowiezc to ja tylko z Polski znam.
        • mnietoniemi Re: Ludzie są bezczelni. 22.08.14, 21:06
          jak_matrioszka napisała:

> Poza Polska tez tak jest, ale jak dajemy ogloszenie ze cos uzwyane oddajemy gra
          > tis, to ludzie dzwonia, pytaja o jakis szczegol ktorego nie podalismy w oglosze
          > niu i umawiaja sie na odbior w wygodnym dla nas terminie. Takie cyrki z wydziwi
          > aniem i propozycje zeby komus to jeszcze do domu dowiezc to ja tylko z Polski z
          > nam.

Daje się zdjęcia gratów i opis uszkodzeń.
          A nie robi łaski "biedakom".

Gdyby te graty były naprawdę w dobrym stanie, to by nie było problemu.
          A jak się chce pozbyć z domu szmelcu, to się zamawia transport na własny koszt a nie uszczęśliwia biedoty.
          • sueellen Re: Ludzie są bezczelni. 22.08.14, 22:12
            Absolutnie żaden szmelc, zdjęcia były, uszkodzenia też zostały opisane. Niektóre meble sama bym chętnie wzięła gdyby nie to, że dzieli nas ponad 2000km. Te same meble w Londynie sprzedałabym w kilka dni.
            • ichi51e Re: Ludzie są bezczelni. 23.08.14, 08:08
              Mysle ze wbrew pozorom rynek wtorny w uk jest wiekszy/lepszy niz w pl. U nas ludzie nosa zadzieraja "dziadowac" nie chca. Tak jest w Japonii gdzie mozesz kupic w takim sklepie totalnie wszystko - w swietnym stanie i jak nowe - od aparatu foto przez rower pralke i zmywarke po garnki. I poza tym ze sklep jest z mydlem i powidlem nikt by nie powiedzial ze to ze starzyzna.
            • gazeta_mi_placi Re: Ludzie są bezczelni. 25.08.14, 10:06
              Meble 20 letnie z uszkodzeniami o których sama piszesz to nie szmelc?
              • mnietoniemi Re: Ludzie są bezczelni. 25.08.14, 18:00
                gazeta_mi_placi napisała:

> Meble 20 letnie z uszkodzeniami o których sama piszesz to nie szmelc?

Ależ skąd!
                To darmowy dar od Boga, za który to dar, obdarowany powinien paść na na kolana w celu ucałowania butów darczyńcy i już nie wstając z klęczek, wynieść meble z czwartego piętra bez windy.

A poważnie.
                Jeśli ktoś ma graty, których chce sie pozbyć, to ma różne wyjścia.
                1) Zamawia firmę wywożącą graty i płaci za wywóz gratów na wysypisko.
                2) Czeka na "wystawkę" i wtedy sam wynosi graty pod śmietnik.
                3) Sprzedaje bardzo drogo graty a za zarobek kupuje nowe meble..
            • lafiorka2 Re: Ludzie są bezczelni. 26.08.14, 12:31
              sueellen napisała:

> Absolutnie żaden szmelc, zdjęcia były, uszkodzenia też zostały opisane. Niektór
              > e meble sama bym chętnie wzięła gdyby nie to, że dzieli nas ponad 2000km. Te sa
              > me meble w Londynie sprzedałabym w kilka dni.

to wrzuc te zdjecia mebli.
    • stacie_o Re: Ludzie są bezczelni. 22.08.14, 21:07
      Dziwne, jakieś dwa tygodnie temu pozbywałam się z domu regałów, łóżka i paru duperel ze sklepu na i. Wszystko za darmo, tylko zastrzegłam, że wywóz we własnym zakresie i zniesienie też, a windy nie ma. Po 10 minutach od wywieszenia ogłoszenia miałam chętnego. W przeciągu godziny miałam 50 połączeń, tyleż smsów i maili. Musiałam zdjąć ogłoszenie, bo groziło mi zapchanie skrzynek a telefon się urywał. Chętny pojawił się w przeciągu 2 godzin od telefonu, zabrał ze szwagrem, podziękował i jeszcze dorzucił zabawkę dla małej, bo mu żal było że takie dobre meble gratis dostaje wink
      A wujek to tzw gierków nie wystawił przypadkiem i nie oczekiwał czołobicia za tak cudowne meble wink?
      • sueellen Re: Ludzie są bezczelni. 22.08.14, 22:15
        Meble miały 10-15 lat, niektóre max 20, użytkowane przez dwoje starszych ludzi, bezdzietnych, bez zwierząt. Wszystko w dobrym stanie. A Gierek zdaje sie w latach 80tych poszedł w odstawkę...
        • ichi51e Re: Ludzie są bezczelni. 23.08.14, 08:09
          O prawdziwego Gierka ludzie by sie teraz zabijali big_grin przeciez to najbardziej topowe co moze byc... big_grin
          • agni71 Re: Ludzie są bezczelni. 23.08.14, 09:59
            znajoma mi ostatnio pokazała zmianę w domku - stare meble na wysoki połysk, stolik "nerka" itp. poszło do pieca, zamienione na współczesne, bynajmniej nie designerskie meble, takie zwykłe. Nie przyszło jej do głowy, że możnaby to sprzedać, bo takie meble są teraz na topie wink
    • olga_jaga Re: Ludzie są bezczelni. 22.08.14, 21:16
      Jakiś czas temu robiłam kompletny remont kuchni i miałam do oddania kilkuletnią (ale w bardzo dobrym stanie) wolnostojącą kuchenkę gazową. Chciałam ją oddać komuś całkiem za darmo. Skontaktowałam się z MOPS-em i spytałam, czy nie znają jakieś biednej rodziny, której taka kuchenka by się przydała. I wiecie, co usłyszałam od pani z urzędu? Że owszem takie rodziny są, ale ja powinnam pokryć koszt transportu ten kuchenki, zamontowania (przez fachowca-gazownika) i jeszcze powinnam się liczyć z tym, że jak kuchenka się zepsuje, to będę musiała zapewnić jej naprawę. Wyśmiałam ją. Kuchenkę zabrał z radością gazownik, który podłączał mi nową płytę gazową.
      • thaures Re: Ludzie są bezczelni. 22.08.14, 21:50
        Ja też chciałam oddać wersalkę, w bardzo dobrym stanie. Przyszła jedna para, zachwycili się i stwierdzili,że przyjadą po nią za parę dni, więc wszystkich pozostałych odsyłałam, że ogłoszenie nieaktualne... A para się nie zjawiła. Wersalka wylądowała na śmietniku...
        Potem likwidując mieszkanie rodziców już nie ryzykowałam- wynosiłam rzeczy na śmietnik, po paru weekendach mieliśmy już oczekujących, którzy brali wszystko jak leci ( czas mieliśmy tylko w soboty, by to wynosić)
      • lafiorka2 Re: Ludzie są bezczelni. 26.08.14, 12:33
        olga_jaga napisała:

> Jakiś czas temu robiłam kompletny remont kuchni i miałam do oddania kilkuletnią
        > (ale w bardzo dobrym stanie) wolnostojącą kuchenkę gazową. Chciałam ją oddać k
        > omuś całkiem za darmo. Skontaktowałam się z MOPS-em i spytałam, czy nie znają j
        > akieś biednej rodziny, której taka kuchenka by się przydała. I wiecie, co usłys
        > załam od pani z urzędu? Że owszem takie rodziny są, ale ja powinnam pokryć kosz
        > t transportu ten kuchenki, zamontowania (przez fachowca-gazownika) i jeszcze po
        > winnam się liczyć z tym, że jak kuchenka się zepsuje, to będę musiała zapewnić
        > jej naprawę. Wyśmiałam ją. Kuchenkę zabrał z radością gazownik, który podłączał
        > mi nową płytę gazową.

to się dziwię.Bo ja z moją mamą często oddajemy coś do MOPSu i jakoś nikt ,nigdy nie ma problemów.
    • ga-ti Re: Ludzie są bezczelni. 22.08.14, 22:01
      Opowiada mi znajoma, że dała trochę ubrań po swoim dziecku drugim znajomym (dzieci dwójka, oboje rodzice pracy nie mają). Po jakimś czasie zapytała, jak ubrania? - Dobra była kurtka i bluza, a reszta za duża, więc wrzuciłam do kosza na ubrania. -??? - Nie mam gdzie przechować.
      Opowiadającej znajomej było przykro. Nie oczekiwała wdzięczności dozgonnej (wiem, bo ja też od niej dostaję ciuszki dla dzieciaków). Była zadziwiona niefrasobliwością, nieoszczędnością znajomych.
      Moje zdanie - ciągle coś dostają i nie mają potrzeby oszczędzać, przechować, odłożyć na później, po co, dostaną coś na bieżąco.
    • niktmadry Re: Ludzie są bezczelni. 22.08.14, 22:09
      O matko 10 - letnie rzeczy wciskać ludziom.
      • sueellen Re: Ludzie są bezczelni. 22.08.14, 22:20
        aaa, to może nowe mieliby ODDAWAĆ?

No to spoko. Tylko ja już nie chcę słyszeć, że w Polsce jest jakaś bieda! Bieda to w takim razie jest w UK, w Polsce każdego stać na nowe meble.
        • maltry Re: Ludzie są bezczelni. 23.08.14, 00:46
          sueellen napisała:

> aaa, to może nowe mieliby ODDAWAĆ?

A z nowymi też różnie bywa wink
          Po przeprowadzce do nowego mieszkania okazało się, że kiepsko wymierzyłam łazienkę i zostały mi 2 małe NOWE łazienkowe szafki - zależało mi na tym, żeby się ich pozbyc więc dałam ogłoszenie że oddam te nowe, jeszcze nie złożone szafki za 2 piwa dla męża wink Zadzwonił pan, zarezerwował meble po czym kiedy przyszedł je odebrać popatrzył, pokręcił nosem i zgłosił pretensje, że te szafki nie są z litego drewna i takich to on nie bierze smile Na szczęście szybciutko znalazła się druga osoba która meble zabrała a do piwka dorzyciła sama od siebie słodycze dla dzieci smile
        • ichi51e Re: Ludzie są bezczelni. 23.08.14, 08:15
          U moich rodzicow w parafii byl pozar. Spalil sie dom. No i niedziele w ogloszeniach - zbieraja rzecY dla pogorzelcow - rozmiary takie i takie ale biora tylko nowe z metkami (trzeba sie szanowac) nie wiem o co chodzilo jakby mi sie dobytek spalil bralabym jak leci. Alw podobno duzo ludzi brudne stare lachy daje i potem nie ma komu sortowac. Zabrzmialo dziwnie i ja pomyslalam ze nie mam co robic tylko jeszcze osc ludziom ubrania kupowac.

A biedni (wielodzietni...) duzo bardzo rzeczy dostaja wiec sie nie przywiazuja i slabo szanuja.
        • lafiorka2 Re: Ludzie są bezczelni. 26.08.14, 12:36
          sueellen napisała:

> aaa, to może nowe mieliby ODDAWAĆ?
          >
          > No to spoko. Tylko ja już nie chcę słyszeć, że w Polsce jest jakaś bieda! Bieda
          > to w takim razie jest w UK, w Polsce każdego stać na nowe meble.

oooo własnie.....to podejście "Pani".

to,że ktoś jest biedny nie oznacza,że ma brać wszystko jak leci,bo łaskawcy rzucą"mięsem" i trzeba jeszcze po szanownych rączkach całować.
          Bądźmy ludźmi i nie wciskajmy goowien starych tym najbiedniejszym.Oni też chcą żyć jak ludzie.
      • yuka12 Re: Ludzie są bezczelni. 22.08.14, 22:40
        10-letnie niezniszczone meble wzielabym z ochota. Zwlaszcza porzadnie wykonane. Niestety tez mieszkam w UK. Takie meble nawet w charity shops (sklepach z uzywanymi rzeczami) potrafia kosztowac spore pieniadze.
        • lolinka2 Re: Ludzie są bezczelni. 25.08.14, 01:10
          freecycle.org - trafiają się perełki smile
      • ewakot0 Re: Ludzie są bezczelni. 23.08.14, 10:59
        ja nadal chodzę w niektórych ubraniach mojej mamy, które mają ponad 40 lat i są w lepszym stanie niż chiński shit który kupiłam miesiąc temu
    • peggy_su Re: Ludzie są bezczelni. 22.08.14, 22:25
      Zrobiłam kiedyś eksperyment z fotelem. Najpierw wystawiłam za darmo. Przyszły 2 osoby w ciągu 2 tygodni, obydwie kręciły nosem i żadna się nie zdecydowała na zabranie.
      Potem wystawiłam za 70 zł i szybko znalazł się zadowolony klient.
    • agni71 Re: Ludzie są bezczelni. 22.08.14, 22:53
      Dziwna sprawa, bo ja nawet zepsutą pralkę i poplamioną sofę sprzedałam, za grosze (licytacja od 1 zł), a jednak chętny się znalazł.
      Kompletu mebli tak nie wystawiłabym, ale pojedyncze rzeczy, których chcę się pozbyć wystawiam przed bramą - zazwyczaj szybko znikają.
      • aneta-skarpeta Re: Ludzie są bezczelni. 23.08.14, 06:53
        ja też nigdy nie mialam problemów ze zbyciem rzeczy- za darmo to najczęsciej po znajomych/ rodzinie/ ich znajomych się rozchodziło

albo za przysłowiowe 50 zł

a przez allegro bardzo czesto pozbywam się rzeczy- wszelakich
    • pelissa81 Re: Ludzie są bezczelni. 22.08.14, 23:00
      Ja ostatnio tez zrobilam eksperytent. Dalam oloszenie, ze oddam caleko kompa (PC+monitor lcd 17"+oyginalny windows XP) Jedyna wada to zasilacz do wymiany - zastrzeglam ze tylko odbior i w sobote wystawiam na smietnik pod domem. W ciagu 10 min mialam juz kilka tel i maili, ale faktycznie - pierwszy mail z pytaniem, czy wysle... Gdyby mi sie chcialo dyndac na poczte/czekac na kuriera i jeszcze szukac kartonu wolalabym sprzedac smile
      I przyjechalo 2 chlopaczkow, podziekowali slicznie i juz. Koniec cool story
      • bei Re: Ludzie są bezczelni. 22.08.14, 23:20
        Jest bieda, są ludzie, których zwyczajnie nie stać na transport.

Myślę, ze do Twojej rodziny przychodzili handlarze, dla nich bardzo ważne było, by było na meblu jak najmniej śladów użytkowania, mebel nawet z drobnymi skazami jest dla nich trudny do sprzedania. Wietrzyli super zarobek i dawali upust niezadowoleniu.

olaromanska.blox.pl/html

www.dlaleszka.cba.pl/
        • pelissa81 Re: Ludzie są bezczelni. 23.08.14, 10:08
          Biedni ludzie maja szwagra/ciocie/kolege z poldkiem dostawczakiem i sie potrafia zorganizowac.
          A jak handlarz kupi mi wszystko jedno - byle zniknelo w umowionym terminie. Obie strony zyskujasmile
      • aneta-skarpeta Re: Ludzie są bezczelni. 23.08.14, 06:57
        szczerze powiem, że ja tak kupiłam wózek dzieciecy niedawno

akurat był taki jak sobie wymarzyłam, w stanie idealnym, ale 400 km ode mnie z odbiorem osobistym

i zapytalam w mailu czy wysle

najpierw nie chcieli, bo to kłopot- rozumiem, ale zapytac można

po 3 dniach jednak się namyslili i wszyscy są zadowoleni

moja mama ostatnio chciala wymienic kanapę, też znalazła uzywaną za 1500, ale 350 km od nas
        też tylko dobiór osobisty- przez telefon babka nawet mówiła, że jakby mogła spakować to by dawno juz kanapy nie miala

po czym zaproponowała, że spakują na palecie- ale w efekcie nie doszło do finalizacji z innych przyczyn, ale chęc jednak była
        • sueellen Re: Ludzie są bezczelni. 23.08.14, 07:42
          ale Ty kupiłaś, a a nie dostałaś za darmo.
          Tutaj ludziom się oferuje za darmo (po co wyrzucać, skoro w dobrym stanie, ktoś jeszcze skorzysta)?
        • ichi51e Re: Ludzie są bezczelni. 23.08.14, 08:31
          Zawsze mozna zamowic kuriera z odbiorem :p
          • agni71 Re: Ludzie są bezczelni. 23.08.14, 09:57
            Czy kurier zapakuje sam? Jak sprzedawałam pralkę czy komputer to tez miałam duzo chętnych na przesyłkę, ale jak sie dowiadywałam w firmie kurierskiej, to oni, owszem odbiorą, ale produkt zapakowany. I weź człowieku zapakuj taki komputer, pralkę, czy sofę, nie mówiąc o komplecie mebli. Inna sprawa, ze koszt transportu takich gabarytów dla osób fizycznych jest duzo większy niz dla firm z podpisaną umową. Ludzie o tym nie wiedzą i liczą na kuriera za 15-20 zł, a sprzedający/oddający faktycznie musiałby zapłacić np. 100 zł.
            • aneta-skarpeta Re: Ludzie są bezczelni. 23.08.14, 12:59
              no własnie jak poprosilismy o wyceneę wysyłki wielkiej sofy kurierem to wyszło 600 zł netto- gabaryt
          • pelissa81 Re: Ludzie są bezczelni. 23.08.14, 10:07
            no wlasnie - mozna ale PO CO? Skoro oddaje za darmo i mam 10 telefonow, ze ktos podjedzie na godzine i dzien przeze mnie wskazane i jeszcze bez marudzenia zabierze. Zajmuje calosc ok minuty, tyle ile zniesienie pod smietnik. i taj bylo? Odda pani? Oddam. Kiedy? Sobota 11. OK, bedziemy z kolega. Solved.

A na kuriera trzeba czekac, wklepac adres, przedplacic, zapakowac, wydrukowac list przewozowy, czekac na przelew za transport... by oddac cos za darmo. Nie ma mowysmile
        • memphis90 Re: Ludzie są bezczelni. 24.08.14, 10:42
          Ja niedawno szukałam mebli dla dzieci- znalazłam na All, używane, tylko odbiór własny- ale właścicielka mieszkała w jakiejś pipidówie w drugim końcu kraju. Bez sensu- takie ogłoszenie lepiej dać na tablicę czy inny lokalny serwis.
    • menodo Re: Ludzie są bezczelni. 22.08.14, 23:16
      W segmencie " za darmo" też jest konkurencja, więc co w tym dziwnego, że potencjalni klienci zachowują się jak kliencismile
    • guderianka Re: Ludzie są bezczelni. 23.08.14, 07:34
      nie widzisz różnicy między meblami 10-20 letnimi a 3-4 letnimi ?
      • sueellen Re: Ludzie są bezczelni. 23.08.14, 07:39
        widzę. Dlatego te pierwsze są za darmo, mimo, że w dobrym stanie! Niektóre takie, że ciężko powiedzieć, czy mają 10 czy 5 lat.
        • guderianka Re: Ludzie są bezczelni. 23.08.14, 07:52
          Za darmo ze względu na wiek ? suspicious
          skoro są w dobrym stanie trzeba było je sprzedać
          • sueellen Re: Ludzie są bezczelni. 23.08.14, 08:07
            może trzeba było. Ja bym sprzedała, ale to nie moje meble, nie moja decyzja.
          • ichi51e Re: Ludzie są bezczelni. 23.08.14, 08:33
            Niektorzy nie umieja nie lubia nie chce im sie sprzedawac. Jak masz luz finansowy to te pare groszy nie jest warte klopotu.
            • guderianka Re: Ludzie są bezczelni. 23.08.14, 08:37
              Nie pytam o pieniądze-raczej o sposób myślenia i porównanie
              Sue-porównała meble 3-4 letnie z kilkunastoletnimi
              Zdziwiona, ze na jedne był popyt a na drugie nie było popytu
              Więc dlatego pytam, czy te meble były w tak samo dobrym stanie jak te jej 3-4 letnie. Chyba jednak nie skoro pisała o uszkodzeniach. Z drugiej strony mówi, ze meble w stanie bardzo dobrym, że dwoje starszych ludzi i bez zwierząt. No to w końcu jak było ?

My oddaliśmy meble kilkunastoletnie- z wyraźnym śladem użytkowania - 2szafki, 1 regał, szafa, i biurko- szafa trochę zniszczona. Oddaliśmy bez problemu, szybko, sprawnie i z wdzięcznością

Więc piszę , że albo ja trolluję albo znowu spojrzenie negatywne na Polaków i na ludzie w Polsce prezentowane przez emigrantkę

• sueellen Re: Ludzie są bezczelni. 23.08.14, 09:01
                Więc dlatego pytam, czy te meble były w tak samo dobrym stanie jak te jej 3-4

Niektóre tak. Ja sprzedawałam np nierozkłdaną ikeowską sofę EKTORP - najprostrzą, najtańszą. Sama w sobie była w dobrym stanie, 4 letnia, ale białe pokrowce przeżyły 4 lata z małym dzieckiem więc miały liczne ślady użytkowania, zostały też upiększone długopisem. Przed sprzedażą wychlorowałam je, wyprałam, ale np zepsutego suwaka nie naprawiłam, a i tak poszła za 100 funtów. Sofa wujostwa, 10latka była w o wiele lepszym stanie niż moja, do tego rozkładana, z wygodnym spaniem, defekty (uszkodzona nóżka) nie dosc ze nijak nie przeszkadzały w użytkowaniu, to łatwe i tanie w naprawie.
                • ichi51e Re: Ludzie są bezczelni. 23.08.14, 09:07
                  Twoje poszly szybko bo ikea - co sie dziwisz. Dlaczego ludzie w tytulach zawsze marke podaja - a w najgorszym razie kocopoly typu "JAK ikea" ubranka super marek (nieznanych ) wisza i wisza az trafi sie ktos komu sie spodobaja albo znajdzie sie ktos kto zna marke. Ludzie tak maja i tyle - marka zawsze ci szybciej pojdzie niz noname.
                  • sueellen Re: Ludzie są bezczelni. 23.08.14, 09:23
                    Być może, może też oni mieli pecha, meble wystawione były jeden dzień i zdjęłam bo się wujek zdenerwował, że ludzie i darowanemu koniowi zaglądają w zęby tongue_out

W moim mieście rodzinnym niedaleko mojego domu jest mały ciucholand. Za każdym razem gdy przyjeżdżam i brakuje mi ubranek (bo np pogoda się zmieniła, albo zapomniałam zabrać), zagladam. Wszystkie ubranka sprowadzane z UK, więc marki dobrze mi znane - głownie H&M i Next. Babki tylko patrza na metki i wybiorą wszystko byle by było z metką H&M. O co kaman??? A ja tam znalazłam sporo pieknych ubranek mniej znanych, ale naprawdę drogich marek np White company czy monsoona
                    • menodo Re: Ludzie są bezczelni. 23.08.14, 09:36
                      Babki tylko patrza na metki i wybiorą wszystk
                      > o byle by było z metką H&M. O co kaman??? A ja tam znalazłam sporo pieknych ubr
                      > anek mniej znanych, ale naprawdę drogich marek"

Większości ludzi podoba się to, co już widziała. Tobie też. Różnica jest taka, że mieszkanki twojego miasteczka jeszcze nie wiedzą, że monsoon to "naprawdę droga marka", więc się jarają h&m - i tyle twojej nad nimi przewagi w ciucholandzie.
                      • sueellen Re: Ludzie są bezczelni. 23.08.14, 09:42
                        szczerze mówiąc, to white company poznałam właśnie w tym sklepie. Dopiero potem, zachwycona jakością ubranek kupionych za grosze w polskim ciucholandzie odnalazłam ją w uk
                        • menodo Re: Ludzie są bezczelni. 23.08.14, 09:59
                          No to w takim razie masz pełne prawo, aby się poczuć kimś naprawdę wyjątkowym big_grin
                        • ichi51e Re: Ludzie są bezczelni. 23.08.14, 12:45
                          Fajowe smile spokojne - w oczy sie nie rzucaly - "noname i to nudziarski"
                          • aneta-skarpeta Re: Ludzie są bezczelni. 23.08.14, 13:05
                            ale to, że ktos nie znam firmy monsoon nie znaczy, że ubrania tej firmy są no name

prawda?
    • guderianka Re: p.s. 23.08.14, 07:38
      W maju mieliśmy zaplanowany remont w pokoju młodszych. Więc na początku kwietnia zamieściliśmy info, że oddamy meble za darmo, transport własny, pomoc przy wynoszeniu zapewnimy-zdjęcia, opis i etc. W godzinę była odpowiedź, na drugi dzień jeszcze dwie. Odpowiedzieliśmy na pierwszą- facet umówił się z nami na koniec miesiąca, dał numer telefonu. Zadzwoniliśmy tuż przed remontem- M się umówił. Facet przyjechał z 3 kolegami, znoszenie mebli trwało z 30 minut (IV piętro)-szybko, sprawnie. Bardzo dziękował i prosil by pamiętać o nim jeśli znowu będziemy chcieli się czegoś pozbyć
      Oczywiście rzecz miała miejsce w Polsce.
      Ale ja jakoś mam szczęście do dobrych ludzi, szybkiego załatwiania spraw i jestem na ogół zadowolona.
      Może jestem trollem suspicious
    • aquella Re: Ludzie są bezczelni. 23.08.14, 08:23
      w Polsce jak coś jest za darmo to jest mocno podejrzane, pamiętacie akcję z darmowymi szczepionkami dla seniorów???

Ja matki kanape skórzaną sprzedałam za 800 w dwie godziny na all, w życiu tam bym nic za darmo nie wystawiła aby ktoś przyjeżdżał zglądał i jeszcze psioczył, za darmo to się znajomym lub rodzinie daje
      • pelissa81 Re: Ludzie są bezczelni. 23.08.14, 10:04
        no a widzisz, a ja odwrotnie - dalam ogloszenie o tym kompie bo mi sie nie chcialo tego kompa przygotowywac, opisyswac usterek, czyscic, odpowiadac na pytania (a czy to a to sprawne?) -kupujacy jak placo wybrzydza a ogloszenie dalam tak, ze ma zniknac komp w 1 dzien BEZ pytan, medzenia, umawiania sie i przekladania odbioru (bo placi itd) - i tak zniknalsmile
        • pelissa81 Re: Ludzie są bezczelni. 23.08.14, 10:04
          (placą)
        • aquella Re: Ludzie są bezczelni. 23.08.14, 10:18
          widocznie zależy na kogo się trafi,
          Tutaj zamiast trafić na kogoś kto z pocałowaniem ręki weźmie kanapę za darmo, dziewczyna trafiła na marudę co całe życie wszystko za free miała to dlaczego i nie transport darmowej kanapy
          • aneta-skarpeta Re: Ludzie są bezczelni. 23.08.14, 13:09
            tylko szkoda, że na podstawie doświadczeń wujka już dopowiedziała sobie opinie generalnie o Polakach niby-biedzie etc
            • memphis90 Re: Ludzie są bezczelni. 24.08.14, 10:52
              A może pytanie o transport zadał inny niepełnosprawny emeryt, bez kasy na firmę przeprowadzkową i bez uczynnego siostrzeńca z muskulaturą i dostawczakiem w zanadrzu...?
              • sueellen Re: Ludzie są bezczelni. 24.08.14, 11:11
                Nawet gdyby to był emeryt bez ręki nogi i głuchy to i tak pytanie o transport jest w sytuacji darmowych mebli dość bezczelne.
              • jamesonwhiskey Re: Ludzie są bezczelni. 25.08.14, 17:48
                > A może pytanie o transport zadał inny niepełnosprawny emeryt,

ktokolwiek to byl to mial niepelnosprawnosc ale umyslowa
    • lelija05 Re: Ludzie są bezczelni. 23.08.14, 10:26
      Ja pier.dzielę, ty to jesteś jednak oderwana od rzeczywistości.
      W obecnych czasach internet to nie luksus, ale są ludzie, których na niego nie stać, tak samo jak na komputer, laptop.
      Niedawno przewoziłam meble z jednego końca miasta na drugi, dałam stówę, gościa znalazłam w internecie. Myślisz, że osoby naprawdę biedne wywalą stówę na przewóz mebli?
      Ci, którzy przyszli do twoich krewnych, to tacy, którzy po prostu chcieli skorzystać, a nie byli w potrzebie i stąd marudzenie.
    • przystanek_tramwajowy Re: Ludzie są bezczelni. 23.08.14, 11:16
      Moi rodzice sprzedawali mieszkanie. Poszłam do MOPS-u i powiedziałam, że mamy stare meble do oddania. To była meblościanka w dobrym stanie. Panie ucieszone, bo właśnie jakaś ich podopieczna dostała mieszkanie socjalne i meble by jej się przydały. Super! Przyszła laska ubrana jak z żurnala mód i wielce była rozczarowana, bo jej w MOPS-ie powiedzieli, że to stare meble i ona myślała pewnie, że antyki. Od tamtej pory mam wyrobione zdanie na temat klientów pomocy społecznej. W słuszności tego zdania utwierdziła mnie informację, że sąsiad ciotki, który regularnie był klientem opieki społecznej, równocześnie wybudował dom dla córki. Bardzo był ów sąsiad rozżalony, bo ktoś go w końcu podkablował i zasiłek diabli wzięli.
      • raczek47 Re: Ludzie są bezczelni. 23.08.14, 17:03
        Dałam ogloszenie się ,ze pozbędę się starego telewizora i wieży z adapterem i płytami winyl.-wszystko z lat 90-tych, sprawne, alei tv i wieża bez pilota.
        W ciągu jednej doby miałam kilkadziesiąt maili i telefonów. Oddałam jakiejś parze biedaków, którzy przyjechali po sprzęt wózkiem, takim metalowym czy drewnianym z długą rączką, w jakim kiedyś się woziło bańki z mlekiem do mleczarni(takie mam skojarzenie), bo nawet auta nie mieli skąd wziąć. A jak się cieszyli i dziękowali, aż byłam zażenowana.
    • rosapulchra-0 Re: Ludzie są bezczelni. 23.08.14, 17:20
      Nie tylko w Polsce marudzą i wydziwiają. W UK też można znaleźć takich maruderów.
      Kiedyś córka za symbolicznego funta sprzedała łóżko w dobry, stanie. Przyjechał pan, prawie zrobił nam awanturę, że nie rozebraliśmy łóżka na części pierwsze, a potem stwierdził, że musi wyjść po coś do samochodu. Mąż zabrał się rozkręcanie ramy, gdy pan łaskawie wysłał smsa, że on już nie chce tego łóżka, bo za dużo pracy przy nim jest przy składaniu.
    • roksana158 Re: Ludzie są bezczelni. 24.08.14, 12:38
      sueellen
      > - przyszła jedna babeczka i zaczęła marudzić, że nóżki kanapy uszkodzone, że ma
      > teriał lekko wytarty na oparciu. Obejrzała i poszła
      > - zadzwoniła inna z pytaniem czy wujek mógłby jej te meble przywieźć (!!!)
      >
      > Zdjęłam ogłoszenia z portali, zadzwoniłam do Caritasu. Dziś przyjechali, zabral
      > i i z głowy.
      >
      > W Londynie swoich mebli pozbyłam się w tydzień, ikeowskie 3-4letnie szły już 50
      > -60% ceny nowych. A w Polsce za darmowe kręci się nosem. No to gdzie ta bieda n
      > a którą wiele osób tak narzeka??

20 letnie? nikt nie chce za darmo takiego czegoś. Ludzie pewnie chcieli pójść na rękę tym dziadkom, jakby im dostrczyli a jak nie to nie. Nie widze tu bezczelności.
      • sueellen Re: Ludzie są bezczelni. 24.08.14, 12:49
        Czyli miałam rację, w biednym Londynie idą jak woda, w bogatej Polsce nikt nie chce gratów smile
        • rosapulchra-0 Re: Ludzie są bezczelni. 25.08.14, 02:28
          sueellen napisała:

> Czyli miałam rację, w biednym Londynie idą jak woda, w bogatej Polsce nikt nie
          > chce gratów smile

O to to to!
        • gazeta_mi_placi Re: Ludzie są bezczelni. 25.08.14, 10:08
          Jak zwykle bzdurzysz, wujek się zniechęcił po jednym telefonie a Ty rozciągasz to na całą Polskę, żenująca jesteś.
          Po jednym dniu ściągnęłaś ogłoszenie po wujek zdenerwował się dwoma telefonami, jednym "wybrzydzającym" i jednym z pytaniem o transport.
          • rosapulchra-0 Re: Ludzie są bezczelni. 25.08.14, 17:33
            Gazeciarz!!! Ależ wyprodukowałeś żenującego posta właśnie!
      • rosapulchra-0 Re: Ludzie są bezczelni. 25.08.14, 02:28
        Jeśli nie widzisz bezczelności w ich postępowaniu, to znaczy tylko i wyłącznie, że należysz do ich zbioru zwanymi pospolicie prostakami. Nie dość, że darmo, to jeszcze mają się prosić, żeby jakiś prostak je wziął?
        W UK są instytucje, które pomagają biednym urządzać dom. Dzwoni się do nich i zamawia konkretne meble - kanapy, łóżka, stoły itp. W ciągu kilku dni przyjeżdża ciężarówka i przywozi te zamówione meble. Nikt za nic nie płaci, ale i też nie narzeka, że czasem te meble pasują do siebie jak pięść do oka. To się nazywa wdzięczność.
        Są też wystawki, w sensie ludzie wystawiają swoje stare meble przed dom i jak jest ktoś chętny, to je zabiera do siebie. Są też tzw. sprzedaż bagażnikowa (czy jakoś tak), na której można kupić za grosze dosłownie wszystko, włącznie z antykami. I jakoś nikt, tak jak ty i te prostaki, o których napisała Sue, nie marudzi, tylko są wdzięczni, że trafiła się taka okazja.
        Więcej pokory sugeruję.
        • agni71 Re: Ludzie są bezczelni. 25.08.14, 09:42
          > Są też wystawki, w sensie ludzie wystawiają swoje stare meble przed dom i jak j
          > est ktoś chętny, to je zabiera do siebie.

W Polsce też to funkcjonuje, u mnie takie rzeczy znikają zazwyczaj w ciągu kilku godzin.
        • lelija05 Re: Ludzie są bezczelni. 25.08.14, 09:56
          Rosa, a np ludzi z tego artykułu byłoby stać na załatwienie przewozu?
          • rosapulchra-0 Re: Ludzie są bezczelni. 25.08.14, 17:37
            W Polsce nie. Ale widzę inny problem tych ludzi - skończyła się dla nich pewna epoka, która zapewniała minimum socjalne przy ich niewielkim wysiłku. Ci ludzie po prostu nie odnaleźli w nowej rzeczywistości i co gorsza, zostali po prostu zostawienie sami sobie, bez żadnej pomocy ze strony państwa. Zresztą dziś państwo też za wiele nie pomaga.
    • franczii Re: Ludzie są bezczelni. 25.08.14, 06:49
      u mnie jest organizacja, ktora zajmuje sie odbiorem uzywanych sprzetow domowych i przekazuje je potem do rodzin potrzebujacych. Korzystalam bo oddawalam meble za darmo 3-4 letnie wiec wiem jakie biora. Tez przychodza , ogladaja i stwierdzaja czy sie nadaja czy nie, czyli grymasza i biora te, ktore sa w naprawde bardzo dobrym stanie. Widac moga sobie na to pozwolic bo chyba jest w czym przebierac. U mnie wzieli lozko i komode z sypialni, mebelki dzieciece ale juz kanapy nie bo choc niestara (4letnia) i w niezlym stanie, funkcjonalnie bez zarzutu tylko wizualnie slady uzywania. Za odbior kanapy im doplacilam (tak czy siak musialabym wynajac transport bo w miescie w ktorym mieszkam nie mozna wystawiac gratow przed dom tylko samemu odstawic do sortowni odpadow). Nie interesuje mnie czy wywiezli do sortowni odpadow czy postanowili ja jakos przerobic, zeby sie nadawala, ja sie balastu pozbylam. Za to moj maz sie prawie obrazil, ze jego cudnej kanapy nikt nie chcial nawet za darmobig_grin
    • gazeta_mi_placi Re: Ludzie są bezczelni. 25.08.14, 10:02
      Wujostwo chciało wspaniałomyślnie rozdać (nie oferując transportu w dodatku) stare 20 letnie wypierdziane meble z uszkodzeniami i płaczą, że żaden chętny się nie znalazł?
      Meble bezdzietnych tak samo z czasem się niszczę, moda już inna i tak samo pierdzą w wersalkę jak dzietni.
    • ola_fatyga Re: Ludzie są bezczelni. 25.08.14, 20:18
      Wszystko darmo - kanap
      > y, stoły, krzesła, szafy itd. Większość 10-15 lat, część 20+, ale w niezłym sta
      > nie.

Wstaw zdjęcia. Ocenimy.
    • zebra12 Re: Ludzie są bezczelni. 25.08.14, 21:33
      Kilka razy wystawiałam stare meble w kiepskim stanie, z adnotacją, że na opał. Miałam od razu wielu chętnych. Nikt nosem nie kręcił, zaraz zabrali. Podobnie, gdy 3 tygodnie temu oddawałam dwie siaty używanych butów damskich - duże zainteresowanie. Gdy oddaję ciuchy lub zabawki - to samo. Zwykle po 10 minutach od nadania ogłoszenia mam telefony i maile.
      Stąd wiem, że bieda jest naprawdę duża.
      • sueellen Re: Ludzie są bezczelni. 26.08.14, 12:23
        może zależy od rejonu polski?
        Mnie w Londynie udało się sprzedać choinkę, odkurzacz, atlas do ćwiczeń, wszystkie meble i nawet uszkodzony przewijak. Wszystko w takim tempie, ze zanim się obejrzałam, mieszkałam na kartonach tongue_out Wymietli mi mieszkanie w kilka dni. Jedyne, co nie poszło, to kije golfowe w listopadzie.
    • usmiech144 Re: Ludzie są bezczelni. 25.08.14, 22:38
      Mnie już w ludziach chyba nic nie zdziwi. Moja koleżanka została powiedzmy że samotną matką. Dałam co miałam dla dziecka włącznie z wózkiem głębokim. W trakcie porządków znalazłam jeszcze kilka rzeczy, a że nawet używane są drogie postanowiłam je wystawić i sprzedać. Jakie było oburzenie koleżanki, że jej nie dałam, ostatecznie (według niej) mogłabym sprzedać jak skończyła by z tych rzeczy korzystać. Dodam że kasę ma bo dostaje już dużo kasy od partnera, pomagają jej rodzice, mopsy, zasiłek.
    • lafiorka2 Re: Ludzie są bezczelni. 26.08.14, 12:29
      nienienie nieeee

to nie kupujący sa bezczelini,tylko sprzdeający.

Chcieliby żeby za meble 20lat plus jeszcze im się płaciło.
      Widuje na portalach te stare mele,nadające się tylko na smietnik,a ludzie"wołają" za nie choćby i to 100zł,ale NIE! ni wyrzucą ich bo jeszcze chcą na nich zarobić.

Ale w drugą stronę zreszta tak samo.
      Wystawiasz coś za połwę ceny a dzwonią i pytają czy za 10zł sprzedasz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka