Dodaj do ulubionych

Lego friends - gardze :D

23.08.14, 08:52
No ale nie do konca w sumie. Wiem ze lego ma teraz taka polityke bo segregacja plciowa sprzedaje wiecej klockow ale ilekroc widze te fioletowe pudelka to rzygac mi sie chce.
Jest szkola (taki typowy highschool) - w tym sezonie mamy nowosc - galerie handlowa!!! No ludzie! Jaki to jest sygnal dla odbiorcow?
A najgorsze ze te zestawy sa fajne. Maja mase fajnych elementow ktorych nigdzie nie ma... Trzeba zmienic pudelka na neutralnie zielone (badz wywalic) dodac ludziki i mozna jechac.
lego teraz i kiedys - laska ta sama - klocki ewoluowaly - od kreatywnej zabawy do RP bo budowac juz sie z tego nie da.
www.womenyoushouldknow.net/little-girl-1981-lego-ad-grown-shes-got-something-say/
Obserwuj wątek
    • mid.week Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 09:15
      klocki ewoluowaly - od kreatywnej zabawy
      > do RP bo budowac juz sie z tego nie da.

Raz złożony zestaw lezy u nas i kurzem porasta. Teraz te klocki sa jak puzzle. Fajnie się je układa pierwszy raz. Ale za 2,3,4 i setnym i tak wyjdzie ci to samo. Nuda. W jednym zestawie jest za mało elementów aby poszaleć. Elementy są bardzo charakterystyczne - cięzko włączać fantazję sad
      • kropkacom Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 09:22
        Oh, to naprawdę zależy od dziecka... O ile syn nie ma żadnego kompletu lego ułożonego teraz według instrukcji, tak córki lego jak ułożone, tak stoi. Chociaż ostatnio zauważyłam, ze zrobiła wypadek samochodowy. Ogólnie tragedia: "friencki" leżą na drodze, samochód dachował, stoisko z napojami przewrócone. wink
        • kropkacom Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 09:24
          Bo generalnie uważam za durny pomysł z Lego dla dziewczynek. Można było dołożyć ludziki chłopców, pudełka w zieleni i tak dalej...
        • mid.week Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 09:30
          Może od dziecka, ale też od ilości posiadanych zestawów. My mamy jeden mały i ni chu chu nic się z niego innego zrobić nie da. Z drewnianych klocków córka układa cuda.
          • agni71 Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 10:38
            Moje miały mało drewnianych klocków i z tego za bardzo nic sie nie dało ułożyć. Za to Lego mają dużo i powstaja czasem istne cudeńka, oczywiście odmienne od instrukcji. Ale fakt, że nie bardzo im sie ostatnio chce budować.
            • eo_n Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 11:07
              Moja łączy to, co ma, czyli friends, księżniczki (takie małe zestawy bricks and more chyba albo jakoś tak) i moją prawie 30-letnią stację kosmiczną smile

A w ogóle najchętniej kupuję jej takie pudełka z samymi klockami (osobno zwykłe, osobno, dachy, okna, itp.), no ale ona ma też swoje życzenia, to się nieco naginam wink
        • nowi-jka Re: Lego friends - gardze :D 25.08.14, 13:12
          ee tam, widac dziec nie załapał bakcyla konstruktora, moejgoniemozna zmusic zeby na dłuzej którys zestaw byl złozony bo go ciagle modernizuje
    • elske Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 09:24
      Galerii handlowej nie widzialam , ale moja corka ma duzo zestawow lego friends, w tym zestaw pokoj -warsztat (lalka jest mechanikiem ) , i pokoj sztuk walki . Ma zestaw ze szkola , stadnine koni , domek na drzewie i kilknascie innych malych zestawow ze zwierzetami. Bo takie klocki jej odpowiadaja. Wczesniej miala zestaey lego citi , leho atlantis . Wszustkie klocki przejal jej mlodszy brat. I teraz albo razem bawia sie klockami lego friends w pokoju corki , albo siedza w pokoju syna i bawia sie lego city . Ideologii do tego nie dorabiam . Moje dzieciaki same wybieraja zestawy klockow .
    • fin-dus Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 09:26
      Zgadzam się, gardzę również.
      Najgorsze wg mnie są ludziki, te panieneczki, którym się pewnie głów nie da zdjąć (da się??). Widziałam tylko pudełka. Już się nawet zastanawiałam, czy czegoś z nich nie kupić, bo są mniej skomplikowane, mogą być dla mniejszych dzieci. Chciałam ostatnio dom Lego i w końcu kupiłam. Dom fajny, ale składania na 2 godziny, a za chwilę się tam paliło i wjechał w to wóz strażacki. Wiadomo co zostało - i z domku, i z wozu.

W Lego Friends są bardziej neutralne pomysły, tzn. nie tylko kategoria "Walcz" albo "Wszystko, co ma koła", ale sama otoczka mnie obrzydza. Zwierzęta są wyrzygowo słitaśne (nie znoszę). Ten różowy i fioletowy nie są najgorsze, jeśli się je łączy z czymś innym. Ale jak jest wszystko w mdłościach, to nie mogę na to patrzeć uncertain I jeszcze wszędzie musi być dodany motylek czy słitaśny, koffany rysuneczek. Ech...
      Tylko że tam są moje ukochane kwiatki, które kiedyś były dostępne w innych zestawach, normalnych domkowych, a teraz ich nie ma. A mój syn kocha te kwiatki (mam takie sprzed 30 lat).
      • agni71 Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 10:40
        > Najgorsze wg mnie są ludziki, te panieneczki, którym się pewnie głów nie da zdj
        > ąć (da się??).
    • truscaveczka Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 09:47
      My mamy wszystkie laleczki lego friends. Obecnie oskalopwane - ich peruki służą innym ludkom: policjantkom, reżyserkom filmowym i tak dalej. Na to lego nie wpadło - żeby do zwykłych zestawów dodawać dziewczyny.
      Lego Friends jest jak zabawa domkiem dla lalek, jak simsy, dla mnie normalna rzecz.
      • fin-dus Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 09:54
        W zwykłych zestawach przecież są dziewczyny. Tylko mało ich uncertain Ostatnia ocalała głowa dziewczyny wczoraj wpadła synowi pod moją kanapę i dzisiaj muszę zatrudnić męża do odsuwania, bo jest dramat big_grin
        • truscaveczka Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 12:11
          O, a w jakich? Urodziny obojga idą, junoł.
          My mamy z cobi jeden zestaw gdzie "pani" jest, to sie o nią leją.
      • ichi51e Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 12:17
        https://cdn.thebrickblogger.com/wp-content/uploads/2012/01/LEGO-Minifigures-Series-6-Intergalactic-Girl.jpghttps://cache.lego.com/upload/contentTemplating/MinifiguresBios/images/pic401DE948D6A6ECB097C0A6B58E14B4BD.jpghttps://di3-2.shoppingshadow.com/pi/i.ebayimg.com/00/$(KGrHqN,!okFDyvePVGIBREQJ7tP8!~~_32-260x260-0-0.JPGhttps://www.lapetitebrique.com/10-51-thickbox/lego-minifigures-8683-series-1-cheerleader.jpghttps://www.firestartoys.com/BlogImages/laptop-girl.jpghttps://www.brickdisplaycase.com/images/8804/Surfer-Girl-8804-Lego-Minifigures-Series-4-2.jpghttps://4.bp.blogspot.com/-K2hj_K5_K9s/UgiP8t7RxjI/AAAAAAAAYpc/TgphFa9w0Uo/s1600/JNB_2990.JPGhttps://cache.lego.com/upload/contentTemplating/MinifiguresBios/images/pic4CEFD0B906C3087A7DB59EF1D15EAC32.jpg
        Jakie miny big_grin
        • memphis90 Re: Lego friends - gardze :D 24.08.14, 08:34
          Na przedostatnim- Amy z BigBangTheory big_grin Nawet sweterek się zgadza i ta klocowata sylwetka!
    • kagrami Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 09:47
      Teraz się buduje w Minecraft! Nawet gdzieś w Szwecji wprowadzili to jako przedmiot w szkole - moje dzieci gdzieś wyczytały.
      Można tez zbudować galerię handlową, proszę bardzo...
      • mondovi Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 09:56
        Minecraft to hit - fakt. Chociaż raz mój syn zabłądził w podziemnych tunelach, które pracowicie tworzył - na tydzień. Cóż za radość była, gdy wreszcie wylazł na powierzchnię wink
        • edelstein Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 10:32
          Moj zbudowana ogromne dom, a stary nieswiadomie iz trzeba to zapisach skasowal, byla obraza na pol dnia.
    • princy-mincy Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 10:07
      A ja lubię lego friends.
      Ale moje dziecko rzadko kiedy zostawia ustawiony zestaw po złożeniu.
      Stoi trochę a potem ona buduje po swojemu.
      To samo było z duplo- miała kilka zestawow, m.in stacje kolejowa ale tylko raz budynek stacji był złożony wg instrukcji.
      Pozniej budowała juz po swojemu.
    • eo_n Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 11:02
      Zgadzam się, że tematycznie one są beznadziejne... Dla mnie do zaakceptowania jest co któryś zestaw, typu "domek na drzewie". Wszelkie salony kosmetyczne i galerie handlowe odpadają. Nie ma mowy! smile
      • totorotot Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 22:58
        A co jest nie tak z gabinetami kosmetycznymi i galeriami handlowymi?
        • memphis90 Re: Lego friends - gardze :D 24.08.14, 08:37
          Wiadomo powszechnie, że ematka chodzi w ciuchach wydzierganych z własnoręcznie utkanej wełny, a nie kupionych w GH. I ma owłosione nogi, brwi jak Breżniew, a pazury obgryzione, bo w życiu u kosmetyczki nie była- to takie niekobiece przecież!
        • eo_n Re: Lego friends - gardze :D 24.08.14, 19:09
          totorotot napisała:

> A co jest nie tak z gabinetami kosmetycznymi i galeriami handlowymi?
          >
          A dlaczego mam małą dziewczynkę wdrażać w świat komercji, w którym często przywiązuje się nadmierną wagę do wyglądu?
          Na wszystko w życiu jest czas.
          Pięciolatka według mnie powinna mieć inne zainteresowania niż zabawa w CH czy salon piękności.
          Będzie miała piętnaście czy szesnaście, niech się zainteresuje zakupami, salonami... proszę bardzo, jak będzie chciała to jej potowarzyszę nawet smile Jest szansa, że w tym wieku będzie umiała nadać temu właściwe proporcje.
          Nie widzę powodu, by jako przedszkolak miała naśladować (bo w sumie do tego się sprowadza zabawa) zabiegi pielęgnacyjne, itp.

• memphis90 Re: Lego friends - gardze :D 25.08.14, 14:30
            Ale to salon dla zwierząt. I Klinika Weterynaryjna.
            • eo_n Re: Lego friends - gardze :D 25.08.14, 17:55
              memphis90 napisała:

> Ale to salon dla zwierząt. I Klinika Weterynaryjna.

Myślałam, że chodzi o salon piękności, czyli kosmetyczka smile Zważywszy na ogólna koncepcję, to właściwie by się w nią wpisywało.
              Nie no, weterynarz to jest ok, pewnie.

• ga-ti Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 11:11
      I dlaczego te różowe są droższe od 'normalnych'? Czy tylko mnie się tak wydaje?
      Córka moja buduje z lego brata, ale ma też dwa czy trzy swoje różowe zestawy. Głównie cieszy się z dziewczynek, zwierzaczków i gadżecików typu: telefonik, kwiatki, lody, kostka dla pieska, miseczka dla kotka, kubeczek, itp.
    • ewcia1980 Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 11:44
      No ale tak naprawdę to w czym problem??
      Te "podstawowe" klocki przecież dostępne są nadal.
      A skoro dla chłopców jest kilka serii lego (city, hero factory, chima itd.) to dla dziewczynek też coś powinno być.
      Jeśli ktoś nie jest zachwycony tymi zestawami to i teraz może kupić pudełko klocków lego w podstawowych kształtach w neutralnych kolorach.

Moja córka zakochała się w lego friends jak miała 5-6 lat.
      I faktycznie - jak miała jeden, średni zestaw to nie za wiele dało się z tym zrobić.
      Ale w miarę powiększania kolekcji pomysłów na zabawę było coraz więcej.
      Teraz ma 8 lat i prawie wszystkie zestawy i klocki są w użytku CODZIENNIE.
      Czasem bawi się prawidłowo ułożonymi zestawami
      Czasem rozburza absolutnie wszystko i przez jakiś czas buduje według własnych pomysłów a następnie rozkłada klocki kolorami i buduje zestawy zgodnie z instrukcją (a zajmuje jej to ze 2 tygodnie)

Syn (5,5 roku) bawi się podobnie. Tyle, że on zbiera różne serie - hero factory, city i ninjago i chima no i w prawidłowym budowaniu pomaga mu siostra.
      Natomiast ze wszystkich klocków buduje niesamowite rzeczy.

Moim zdaniem klocki są fantastyczne.
      Jeśli dziecko jest kreatywne i ma trochę klocków to czy z tych "podstawowych" czy z lego friends zbuduje cuda.
      W przypadku moich dzieci jest tak, że oboję bardzo chętnie bawią się LF - syn buduje z nich pojazdy, statki, baseny i kolor klocków absolutnie mu nie przeszkadza.
      Klocki dziewczynkom ogólnie się podobają więc chyba cena powoduje negatywne nastawienie emam do nich (bo faktycznie klocki są drogie).

• kropkacom Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 12:16
        Chodzi o to, że tak naprawdę nie trzeba klocków dla dziewczynek i chłopców. Niepotrzebny podział sugerujący czym dana płeć ma się interesować i to niestety działa.
        • ichi51e Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 12:28
          No wlasnie - bo o ile dziewczynce mozna kupic wszystko - to chlopiec z lego friendsami...?
          • jagwek Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 12:32
            No mój trzylatek bawi sie lego friends i jakos mu nie przeszkadza, że teoretycznie są dla dziewczynek.A córka ma jakiegoś orła chyba z lego chima. Wydumany problem.
            • kropkacom Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 12:36
              No pewnie, że są większe problemy big_grin
              • little_fish Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 12:44
                ten wydumany problem dotyczy nie tylko lego ale wszystkich zabawek. Po kiego grzyba podział na zabawki dla chłopców i dziewczynek? W sklepie z zabawkami powinien być podział na regały typu: klocki, układanki, lalki, samochody, pluszaki,art. papiernicze itp., a nie bezsensowne działy dla chłopców i dziewczynek.
                Sprzedawcy w tych sklepach też najczęściej myślą kategoriami płci - jak szukam jakiejś zabawki będąc bez dzieci i podejdzie sprzedawca, żeby pomóc to nie pyta czym dziecko się interesuje, ale jakiej jest płci...
                • sanrio Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 13:18
                  to prawda, wkurza mnie to stygmatyzowanie. Córka uwielbia spidermana - kupiłam jej kostium z H&M (z działu chłopięcego- wtf??), biega w nim codziennie ale tylko wśród zaufanych koleżanek bo innych się wstydzi. Dostała piękne naklejki z tym bohaterem, proponuję aby ozdobiła nimi przybory szkolne - nie, bo dziewczyny się będą śmiać. Będą się śmiać, bo mają zakodowane, że spiderman jest dla chłopców. A gdzie to jest napisane ja się pytam?wink
                • ewcia1980 Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 15:52
                  little_fish napisała:
                  > Po kiego grzyba podział na zabawki dla chłopców i dziewczynek?

Mnie cały czas interesuje jak wygląda ten podział zabawek na chłopięce i dziewczęce.
                  U ciebie są jakieś sektory do których chłopcy nie mają wstępu bo to dla dziewczynek i odwrotnie??

> W sklepie z zabawkami powin ien być podział na regały typu: klocki, układanki, lalki, samochody, pluszaki,a rt. papiernicze itp.,

No byłam pewna, że we wszystkich sklepach tak jest ale skoro twierdzisz, że ty kupujesz zabawki w sklepach gdzie są " działy dla chłopców i dziewczynek" to naprawdę jestem zszokowana. I chyba mogę jedynie zaproponować zmianę sklepu gdzie kupujesz zabawki.

• little_fish Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 16:07
                    olx.pl/oferta/poszukujemy-zastepcy-kierownika-sklepu-z-zabawkami-toysbox-w-poznaniu-CID4-ID4RWPH.html
                    nie potrafie wkleić obrazka - w tym linku na dole masz zdjęcie. Nie pamiętam też konkretnie w jakim sklepie takie rzeczy widuję - kiedyś chyba w smyku, ale teraz są bardziej na czasie (gender wink )
                    • little_fish Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 16:12
                      no i oczywiście wstęp do sektorów jest nieograniczony, ale część chłopców nie będzie chciała zabawki, która pochodzi z działu dziewczęcego i na odwrót. Nie widzę potrzeby zmieniać sklepu - bywam w różnych i kupuję zabawki odpowiadające moim dzieciom, natomiast nie widzę sensu w podziałach.
                      • ewcia1980 Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 16:28
                        > Nie widzę potrzeby zmieniać sklepu - bywam w różnych i kupuję zabawki odpowiadające m
                        > oim dzieciom, natomiast nie widzę sensu w podziałach.

No już przyznałam rację, że sektory absurdalne, chociaż dla mnie nie byłby to mega problem.
                        Ale z drugiej strony nikomu narzucić nie można jak ma rozmieszczać artykuły w swoim sklepie i jak nazywać działy.
                        • little_fish Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 16:39
                          dla mnie to też nie jest problem tego typu, że nie potrafię szukać zabawek dla dzieci,ale jest to problem natury społecznej, że tak powiem wink bo utrwala stereotypy. Któraś forumka napisała, że jej syn sam z siebie przestał spać w różowej piżamce - ale czy na pewno sam z siebie, czy napatrzył się dookoła, ze różowe=dla dziewczynek? Dziwnym trafem sprzęty agd też są w dziale dziewczęcym, i przeważnie też różowe. I nawet jeśli nie będzie napisów Dziewczynka Chłopiec, ale pół sklepu będzie różowe i tam będą lalki, biżuteria i agd to i tak nasze umysły (z utrwalonymi stereotypami) odpowiedni to zinterpretują.
                          • ewcia1980 Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 20:03
                            > jest to problem natury społecznej, że tak powiem wink bo utrwala stereotypy.

ale jak może utrwalać stereotypy u małego dziecka, które stereotypów NIE ZNA ?

> Któraś forumka napisała, że jej syn sam z siebie przestał spać w różowe
                            > j piżamce - ale czy na pewno sam z siebie, czy napatrzył się dookoła, ze różowe
                            > =dla dziewczynek?

To ja napisałam.
                            A po tym co napisałaś jasno widać, że to rodzice mają problem ze stereotypami a nie dzieci.
                            Uwierz lub nie ale sam z siebie zdecydował, że nie chce różowej piżamy.
                            Ale do tej pory (ma 5,5 roku) nie ma problemu żeby biegać po domu w białych lub czerwonych leginsach po siostrze. a jeszcze poprzedniej zimy ubierał pod spodnie gdy wybieraliśmy się na łyżwy kremowe rajtuzy z dziewczynką-reniferkiem na pupie.

> Dziwnym trafem sprzęty agd też są w dziale dziewczęcym, i prz
                            > eważnie też różowe.

Tego nie wiem bo jak pisałam ja nie widziałam sklepu z sektorami z podziałem na płeć.
                            Co do kuchni to moja córka ma w kolorze kremowo-brązowym.
                            A wybór asortymentu jest tak ogromny, że narzekanie, że nie ma z czego wybrać to zwykłe czepianie się.

> I nawet jeśli nie będzie napisów Dziewczynka Chłopiec, ale
                            > pół sklepu będzie różowe i tam będą lalki, biżuteria i agd to i tak nasze umysł
                            > y (z utrwalonymi stereotypami) odpowiedni to zinterpretują.

nasze - czyli rodziców.
                            dzieci - wybiorą to co je interesuje.
                            i powtarzam - przestańcie udawać że dziewczynki i chłopcy lubią bawić się tym samym - bo tak po prostu nie jest
                            • kropkacom Re: Lego friends - gardze :D 24.08.14, 07:39
                              > nasze - czyli rodziców.
                              > dzieci - wybiorą to co je interesuje.
                              > i powtarzam - przestańcie udawać że dziewczynki i chłopcy lubią bawić
                              > się tym samym - bo tak po prostu nie jest

No pewnie, ze wiekszość dzieci starszych wybierze bezbłędnie zabawkę skierowaną do danej płci. Jak myślisz dlaczego?
                              • ewcia1980 Re: Lego friends - gardze :D 24.08.14, 10:41
                                > No pewnie, ze wiekszość dzieci starszych wybierze bezbłędnie zabawkę skierowaną
                                > do danej płci. Jak myślisz dlaczego?

DLATEGO, ŻE LUBIĄ SIĘ BAWIĆ WŁAŚNIE DANĄ RZECZĄ!

i powtarzam - przestań sugerować, że starszy chłopiec wybrałby np. lalkę gdyby bawił się nią od kołyski i była w bardziej neutralnych kolorach.
                                Bo tak nie jest - chłopiec/dziewczynka to dwie odmienne płcie różniące się miedzy sobą!

• little_fish Re: Lego friends - gardze :D 24.08.14, 17:11
                                  kobieta i mężczyzna to też dwie różne płcie - sugerujesz, że panie nie umieją posługiwać się młotkiem, a panowie zająć dzieckiem? I że żadne z nich nie będzie na to miało ochoty bo to niezgodne z ich płcią??? Ja wcale nie twierdze, że po zmianie kolorystyki wszyscy chłopcy rzucą się na lalki. W obrębie tej samej płci dzieci też różnią się zainteresowaniami. Chodzi o to żeby im nie narzucać. Te stereotypy są już tak mocno utrwalone, ze w ogóle nie zdajemy sobie z nich sprawy. I przekazujemy je dzieciom. My, babcie, nauczyciele, twórcy reklam i zabawek, odzieży - wejdź do sklepu z ciuszkami dla dzieci (tam częściej niż w zabawkowym są podziały na płcie) i poszukaj t-shirta z wspomnianym już spidermanem. Założę się, że będzie w dziale dla chłopców. A bluzeczka z kucykami w dziale dla dziewczynek...itp..
                                  • ewcia1980 Re: Lego friends - gardze :D 24.08.14, 18:57
                                    little_fish napisała:
                                    > kobieta i mężczyzna to też dwie różne płcie - sugerujesz, że panie nie umieją p
                                    > osługiwać się młotkiem, a panowie zająć dzieckiem?

W kwestii zabawek to nie jest kwestia UMIEJĘTNOŚCI więc skoro wyciągnęłaś taki wniosek z tego co napisałam to .... szkoda mi niszczyć klawiaturę.
                                    pozdrawiam
                                    • little_fish Re: Lego friends - gardze :D 24.08.14, 19:06
                                      nie pisałam tylko o umiejętności, ale również o CHĘCI zajmowania się dzieckiem, czy wbijania gwoździ. Skoro dorosła kobieta może mieć chęć wbijać gwoździe, to dziewczynka też może mieć chęć pobawić się zestawem do majsterkowania, prawda? Ale jeżeli w sklepie ten zestaw będzie w dziale dla chłopców to prawdopodobnie po niego nie sięgnie i nabierze przekonania, że to czysto męskie zajęcie. A wychowywanie dzieci, sprzątanie i gotowanie jest dla dziewczynek/kobiet.
                                      Poza tym zabawy też służą nabywaniu umiejętności - od czysto technicznych (np trzymanie młotka czy wkręcanie śrubek) do umiejętności odgrywania zróżnicowanych ról społecznych
                                      • ewcia1980 Re: Lego friends - gardze :D 24.08.14, 21:23
                                        little_fish napisała:
                                        > nie pisałam tylko o umiejętności, ale również o CHĘCI zajmowania się dzieckiem,
                                        > czy wbijania gwoździ.

Doprawdy?
                                        A w którym to miejscu ?
                                        "sugerujesz, że panie nie umieją posługiwać się młotkiem, a panowie zająć dzieckiem? "
                                        • little_fish Re: Lego friends - gardze :D 24.08.14, 21:41
                                          "sugerujesz, że panie nie umieją posługiwać się młotkiem, a panowie zająć dzieckiem? I że żadne z nich nie będzie na to miało ochoty bo to niezgodne z ich płcią"
                                          w tym miejscu smile
                            • little_fish Re: Lego friends - gardze :D 24.08.14, 19:01
                              ale jak może utrwalać stereotypy u małego dziecka, które stereotypów
                              > NIE ZNA ?

utrwala stereotypy w społeczeństwie, przekazując je kolejnym pokoleniom
                              • ewcia1980 Re: Lego friends - gardze :D 24.08.14, 21:25
                                > utrwala stereotypy w społeczeństwie, przekazując je kolejnym pokoleniom

widzę, że masz misję "zbawiania świata"
                                w takim razie zacznij od siebie.
                    • ewcia1980 Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 16:23
                      No to przyznaję, że podział na sektory beznadziejny.
                      Nie spotkałam się z czymś takim dlatego jestem zaskoczona - ale owszem - popieram likwidację takich działów.

• ichi51e Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 12:36
              Bo ma siostre...
              • tuya Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 12:48
                Mój trzylatek tez lubi Friendsy, a nie ma siostrysmile
                Tyle że ja nie kupuję, na YT ogląda.
                Ale z tych co dostał (remiza strażacka, pudło bricksów i coś z Chima) komponuje dowolne zestawy, wg instrukcji pierwszy raz a potem szalejemy. W sumie póki co rodzinnie się bawimy bo starszego rodzeństwa nie ma. Jakby dostał Friendsy tez by się pewnie wkomponowały bez problemu.
                • ni.mi Re: Lego friends - gardze :D 24.08.14, 16:19
                  No i dlaczego mu nie kupujesz LF tylko musi sobie na necie oglądać? A ty mu kupujesz remizę bo jest chłopcem sad
              • ewcia1980 Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 15:55
                ichi51e napisała:
                > Bo ma siostre...

A kuzyn moich dzieci nie ma siostry a chodzi z pomalowanymi paznokciami.
          • ewcia1980 Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 15:44
            ichi51e napisała:
            > No wlasnie - bo o ile dziewczynce mozna kupic wszystko - to chlopiec z lego fri
            > endsami...?

Jeśli chłopcu się podobają - to w czym problem??
          • totorotot Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 23:01
            > No wlasnie - bo o ile dziewczynce mozna kupic wszystko - to chlopiec z lego fri
            > endsami..

A dlaczego niby nie?
            • truscaveczka Re: Lego friends - gardze :D 24.08.14, 07:31
              Straszne, nie? Może powinnam synowi zabrać lego friends, bo urządzanie pokazu zwierząt albo pływanie skuterem wodnym są nieodpowiednie dla chłopców?
        • ewcia1980 Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 15:41
          kropkacom napisała:
          > Chodzi o to, że tak naprawdę nie trzeba klocków dla dziewczynek i chłopców. Nie
          > potrzebny podział sugerujący czym dana płeć ma się interesować i to niestety [b
          > ]działa[/b].

A na klockach lego friends jest napis, że one są dla dziewczynek a na city że dla chłopców?

Ja nie mam problemu żeby córce kupić lego star wars a synowi friendsy - jeśli takie sobie wybiorą (bo u mnie dzieci same wybierają co chcą dostać, ja im nic nie narzucam).
          Więc nadal zupełnie nie rozumiem oburzenia.

Na tym forum nieustannie próbuje się udowadniać, że chłopcy i dziewczynki niczym się nie różnią a to producenci i rodzice narzucają im czym mają się bawić i jakie mają mieć zainteresowania.
          Ale NIE OSZUKUJCIE SIĘ - chłopcy i dziewczynki różnią się między sobą i tyle.

Jak dzieci są małe to rodzice faktycznie narzucają czym mają się bawić ale w pewnym momencie same zaczynają decydować co lubią.
          Mój syn np. do 3 roku życia od czasu do czasu spał w różowej piżamie po siostrze. Nikt nie mówił, że to dziewczęca piżama itd.,
          Pewnego dnia stwierdził, że on nie chce spać w tej piżamie.
          Mógł zdecydować, którą chce wybrać - wybrał chłopięcą z robotem.

Mam syna i córkę wychowywanych identycznie.
          Zabawki mają przeróżne i nigdy nie było to moje bo dziewczęce, to twoje bo dla chłopców.
          Córka nigdy nie bawiła się sama lalkami w mamę , natomiast razem z synem bawią się w dom. Mają dziecko, wożą je w wózku, syn je karmi.
          Syn jakoś nie przepada za samochodzikami, zjeżdżalniami (chociaż w domu są takowe). Chętnie bawi się z córką friendsami i każde buduje co chce - syn buduje pojazdy, córka dom czy szkołę ale jeszcze chętniej bawi się swoimi żołnierzykami.

Podobnie z bajkami - córka jest starsza więc do pewnego momentu "katowała" syna swoimi bajkami. W pewnym momencie syn się zbuntował bo on chciał oglądać zupełnie co innego.
          I w tej chwili jest tak, że córka zna bajki typu lego ninjago a syn barbie czy właśnie lego friends ale gdy są osobno i każde wybiera bajkę sam dla siebie to jednak wybierają w kategoriach syn- chłopięce, córka - dziewczęce.
          Ale do kina całą tróją byliśmy na żółwiach ninja a w tygodniu pójdziemy na dzwoneczka i mikołajka - nikt nie narzeka.

• kochamruskieileniwe Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 15:34
        a kto powiedział, ze lego city jest dla chłopców????
        Dla mnie - to najbardziej uniwersalne lego - najbardziej przypomina to sprzed lat.

• totorotot Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 23:00
        > A skoro dla chłopców jest kilka serii lego (city, hero factory, chima i
        > td.)

A skąd pomysł, że to są zestawy tylko dla chłopców?
    • peggy_su Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 13:21
      Sobie pogooglałam o czym mówicie i.. ale to fajne! Rzeczywiście z układaniem klocków większość niewiele ma wspólnego. Chyba lepiej kupić taki zwykły zestaw klocków, do tego okienka, drzwi itd. Ale zamiast zwykłego domku dla lalek wolałabym takie cóś. Zawsze coś jednak można poprzestawiać i zmieniać.
      • agni71 Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 13:24
        Rzeczywiście z układaniem kl
        > ocków większość niewiele ma wspólnego.

Przecież te domki i inne zestawy Friends składaja się z małych elementów, które można dowolnie łączyć. Owszem są kwiatuszki czy kraniki, ale wiecie, kwiatek w odpowiedniej aranżacji może być elementem skorupiaka, a kranik lufą pistoletu wink
        • peggy_su Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 13:31
          Miałam na myśli takie układanie że raz masz dom, raz statek, a raz wieżę kontrolną. Wiadomo że coś tam poprzestawiasz, jak masz kilka zestawów to więcej, jak masz jeden to jednak pole manewru jest niewielkie.
          Tak czy siak mi się to podoba, choć tradycyjnego, niewyprofilowanego zestawu nie zastępuje smile
          • dzoaann Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 17:53
            Wystarczy miec friendsy plus zwykle lego i tyle. Corka ma mnostwo klockow po starszych braciach. Kilka zestawow friendsow i bawi sie nimi jak klockami, a nie jak zestawami. Wszystko jest wymieszane i co chwile powstaje z nich cos innego, co sluzy odgrywaniu roznych scenariuszy. Historie, no i budowle, ktore tworzy nie sa tylko slodko-rozowe i typowo dziewczynskie. Sa rozne.
            A zastanawia mnie tylko dlaczego dla niektorych wszystko co dziewczece, rozowe z gruntu jest puste i glupie... Jakby tylko chlopiece zabawy byly wartosciowe.
            • peggy_su Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 18:39
              Chyba chodzi raczej o to, że dziewczęce to nie musi być słodkie i różowe. Dziewczynska bajka to nie musi być tylko Kopciuszek, to może być też Merida waleczna. To może być kolor zielony, czy niebieski.
              Z kolei dlaczego słodkie i różowe nie może być dla chłopca? Czemu dla chłopca tylko smoki, miecze i budowanie samolotów, a nie słodkie zwierzątka, albo salon fryzjerski.
              Jasne, że rodzic może kupić i chłopcu i dziewczynce co będzie chciał, ale dlaczego te produkty są tak ściśle dzielone i adresowane.
            • peggy_su Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 18:42
              Zresztą sama napisałaś, że Twoja córka bawi się w różny sposób, więc dlaczego do niej adresuje się tylko te różowe lego friends, a wszelkie technic czy galay coś tam, adresuje się do chłopców?
              • dzoaann Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 19:18
                Ale adresowac se moze kto chce, co chce i do kogo chce. Ja jestem swiadomym konsumentem, po drugie znam swoje dzieci i kupuje im rozne rzeczy. O zgrozo, kupuje tez corce rozowe i tylko dziewczynskie rzeczy. A i jeszcze lepiej- synowie mieli lalki, jeden uwielbial szyc dla nich ciuszki. A sredni obecnie zakochal sie w loom bands, jak wielu jego kolegow.
                Nie zganiajmy wszystkiego na tych zlych producentow i okropne sklepy-w wiekszosci ludzie sami szufladkuja swoje dzieci.
          • memphis90 Re: Lego friends - gardze :D 24.08.14, 09:44
            > Miałam na myśli takie układanie że raz masz dom, raz statek, a raz wieżę kontro
            > lną.
            No przepraszam, ale nigdy nie bylo tak, że mogłaś sobie ułożyć z jednego zestawu dom, statek i wieżę kontrolną (przynajmniej wg. producenta, bo wyobraźnia może wszystko). A już szczególnie z małych zestawów. Jako dziecko miałam kosmonautę w łaziku, mogłam ułożyć kosmonautę w łaziku albo kosmonautę w nieco innym łaziku. Jak to był samochód, to też w 1-3 wersjach do ułożenia. Jak piraci- to też albo łódka albo palma czy jakoś tak.
            • agni71 Re: Lego friends - gardze :D 24.08.14, 19:07
              No nie, są takie potrójne zestawy, że powstaje np, samolot, samochód i cos tam jeszcze, albo trzy różne dinozaury, T-rex, latający i jakiś trzeci.
              • memphis90 Re: Lego friends - gardze :D 24.08.14, 20:53
                Ale to chyba jakieś duże, takie za ładnych parę stów, co? Rzuć linkiem, szukam prezentów na urodziny właśnie. Samolot, z którego mozna złożyć dinozaura to byłaby bomba.
                • agni71 Re: Lego friends - gardze :D 25.08.14, 09:17
                  nie z samolotu dinozaura, ale np. 3 różne dinozaury, w tym latającego, a samochód z tych samych klocków co samolot i, chyba, helikopter. Oczywiście, jak masz duzo zestawów, to z wszystkiego zrobisz wszystko, pamietam, że moje używały bardzo zamiennie te klocki, np. cos co było okiem dinozaura, w innej budowli stanowiło jakiś czujnik czy lampkę.
            • dziennik-niecodziennik Re: Lego friends - gardze :D 24.08.14, 22:10
              z jednego zestawu to w ogole cieżko cos wiecej niz zestaw ulozyc, botam malo klocków jest. ale z kilku mozna juz ulozyc mnóstwo rzeczy, nawet i z friendsów. z dwóch zestawów friends, trzech saszetek friends i jednego zestawu legopodobnych klockow układamy wszystko - od posterunku policji po domek z ogródkiem.jutro planuje zbudowac z córcią warsztat samochodowy smile i bedzie mial elementy różowe - i trudno.
      • ichi51e Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 13:31
        Jesli chodzi o dodatki i drobiazgi to zadna seria lego tyle cudow nie miala big_grin
    • jematkajakichmalo Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 13:22
      Ja uwielbiam lego friends a moja corka chyba jeszcze bardziej.

Ma wiekszosc zestawow, do kompletu brakuje jej chyba tylko zestawow z dzungli. Nawet jak nie sa kreatywne (OJP czy wszystkie zabawki musza takie byc, czy nie mozna sie czym po prostu tylko bawic nie wkladajac w to wysilku umyslowego?) to corka ma postawione cale miasto, specjalne plansze pod to i dywan-trawnik i potrafi sie tym naprawde swietnie zajac.
      • jematkajakichmalo P.S. 23.08.14, 13:24
        Ajak ktos chce sie koniecznie wykazac kreatywnoscia to moze pojsc do sklepu lego gdzie w pojemnika leza kolorystycznie poukladane wszelkie mozliwe klocki, figury, pojazdy itp. nakupic tego kilka kg i budowac smile
        • ichi51e Re: P.S. 23.08.14, 13:32
          smile he he u mnie na osiedlu jest playroom lego smile))
        • dziennik-niecodziennik Re: P.S. 23.08.14, 16:14
          eeeech, jeszcze trzeba by miec gdzies blisko taki sklep...
    • kobieta_z_polnocy Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 15:28
      Moje dziecko przymierza sie do Duplo dopiero, wiec na temat tych zestawow wiem niewiele.
      Natomiast to co piszecie o bezsensownosci podzialu na zabawki chlopiece i dziewczece przypomnialo mi pewna konferencje sponsorowana wlasnie przez Lego i niedaleko Legolandu majaca miejsce. Prezes Lego opowiadal o roznych innowacyjnych procesach wymyslania tematow tych zestawow, itd. i powiedzial w pewnym momencie, ze najwiekszym problemem firmy bylo to, ze nie wiedziala jak trafic do dziewczynek. Nie pamietam juz dokladnych liczb, ale ponoc z badan wynikalo wyraznie, ze chlopcy dominuja jako uzytkownicy Lego (i to ponoc nie tylko ze wzgledu na decyzje rodzicow, ale rowniez jako docelowi odbiorcy Lego - ponoc chlopcy bardziej reagowali na reklamy i inne akcje promocyjne Lego niz dziewczynki).

Konferencja miala miejsce jedynie 3-4 lata temu. Nie wiem, kiedy pojawila sie ta seria Friends i nie wiem, czy teraz wyniki badan wygladaja inaczej. To mial byc jedynie komentarz na boku mowiacy, ze czasem to co nam sie wydaje glupie i 'godne pogardy' jest celowym dzialaniem firmy, ktora z jakis powodow do tej pory nie radzila sobie z dziewczynkami. Nie wiem, czy te friendsowe zestawy sa rozwiazaniem problemu, ale domyslam sie, ze sa proba dotarcia do dziewczynek.
      • ichi51e Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 16:05
        Slynna sprawa - lego malo nie zbankrutowalo. Imho problem byl bardziej w tym ze zrezygnowali z klockow na rzecz zestawow - ale ich badania wykazaly moze inaczej? A moze bardziej im sie oplaca produkowac te zestawy niz klocki i dlatego szukali innego wyjscia? Marketingowo to pewnie zadzialalo. Ta roznice bardzo widac w tym linku ktory wrzucilam smile
        • peggy_su Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 16:34
          No bo zwykłe klocki kupisz dziecku raz i tyle. Chyba że trafi Ci się pasjonat, któremu dokupujesz kolejne wiaderka. No ale to nie jest częste. Klocki to klocki, kupisz komplet, dwa i wystarczy. A przy zestawach tematycznych możesz kupować niezliczone ilości, bo ciągle pojawia się coś nowego.
          Pojawiły się lego technic, jakieś hero, starwarsy i inne cuda wianki. Jednak domyślam się że do standardowej dziewczynki epatowanej od małego różowościami bardziej przemawia nowa Barbie niż drugie czy trzecie pudełko klocków. Więc wymyślili te różowe domki, galerie i salony fryzjerskie. Co z tego że stereotypowe, ale pewnie się sprzedaje.
    • kocianna Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 18:15
      Moja nie-dziewczynka radośnie zbudowała wszystkie zestawy (kupiłam używaną mega-pakę, było chyba z pięć czy sześć mniejszych zestawów), po czym wrzuciła do pudełek ze zwykłym lego i buduje się z tego różne różności. Godzinami. Nigdy w życiu nie ułożyła po raz drugi modelu z tego samego zestawu, zawsze jest wrzucany do pudła i potem przerabiany na coś innego.

Aktualnie ze wszystkich klocków budujemy wypasione szkoły z klasami, stołówkami, placami zabaw i boiskami - lego friends się do tego świetnie nadają.
    • mia_siochi Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 18:16
      Lego jak lego, my przeżywamy fascynację Play Mobile. "My" bo całą rodziną się bawimy. Walczę z chęcią kupienia domu dla lalek, ale cena mnie stopuje chwilowo wink
    • asia_i_p Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 18:34
      Ja mam do Friendsów ten główny zarzut, że nie trzymają proporcji i zwykły ludzik lego przy tych pannach z Friendsów wygląda jak hobbit. Więc się ciężko miesza.
      Za to mają kapitalne zwierzątka, te od zwykłych Lego mi się nie podobają.
    • totorotot Re: Lego friends - gardze :D 23.08.14, 22:54
      Polecam zakup lego creator, są zakitrane w małodostępnych miejscach np. w smyku albo na allegro w dziale używane klocki.
      • kochamruskieileniwe Re: Lego friends - gardze :D 24.08.14, 08:08
        są super. smile
      • ichi51e Re: Lego friends - gardze :D 24.08.14, 08:51
        Lego creator to taki uklon w strone starych milosnikow lego. I te sa serio unisex big_grin
        • kochamruskieileniwe Re: Lego friends - gardze :D 24.08.14, 09:34
          lubię ich domki. Mozna uzywać do miasta smile
      • roks30 Re: Lego friends - gardze :D 24.08.14, 19:39
        Chodzi o to, że nie ma lego basic. Na szczęście syn ma moje sprzed 30 lat i te są najlepsze do kreatywnego budowania.
    • daga_j Re: Lego friends - gardze :D 24.08.14, 17:14
      To prawda z tą zmianą zestawów lego. ja miałam swoje klocki, zestawy były o tyle o ile ciekawe ale raczej kupowało się to dla klocków i potem budowało własne domki. Aktualne zestawy Lego Friends są takie na raz, moja córka nie burzy ich, bawi się zestawami, a według mnie to aż tak nie rozwija. Z drugiej strony jakby je wszystkie rozwalić i jeszcze połączyć z zestawami syna, to byłoby bardzo dużo klocków i potem trudno szukać tych konkretnych i odbudować zestaw.
      Ale tej galerii hand. jeszcze nie widziałam, to rzeczywiście przykre, że tego typu zabawa jest sugerowana dziewczynkom.
    • esi1 Re: Lego friends - gardze :D 25.08.14, 10:43
      Eee tam.. Moja córka ma kilka zestawów Lego Friends i czasem mnie zadziwia co z tego można zrobić smile
      W sobotę razem z koleżanką zbudowały grób dla jednej z figurek (pożartej przez tygrysa). Piękny był - kolorowy, z krzyżem i kwiatkami smile
    • dziennik-niecodziennik Re: Lego friends - gardze :D 25.08.14, 11:11
      popatrz na tej stronie - okazuje sie ze dziewczynki mogą byc tez wojownikami, a pistolet w różu daje rade.

ale to mi sie strasznie podoba big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka