Dodaj do ulubionych

Orchidea - porady potrzebywam.

23.08.14, 18:39
Moje orchidee są piękne i bardzo zdrowo się rozwijają, puszczają nowe pędy, nowe liście, po kilka razy w roku pięknie kwitną. Ja mam na nie taką metodę, że przelewam przez nie wodę, średnio co dwa tygodnie. Oprócz tego stoją na mało osłonecznionym parapecie.
Ale mi chodzi o orchidee mojej znajomej. Ma ich trzy i ostatnio, gdy u niej byłam, to zauważyłam, że wszystkie mają bardzo miękkie i zwiotczałe liście. Pomyślałam, że pewnie za dużo wody dostały.
Dziewczyny, jest szansa, żeby je uratować? Może przesadzić? Na pewno nie podlewać, ale jak długo? Znajoma chce je wyrzucić, mnie tych roślinek szkoda, więc namówiłam ją, żeby poczekała jeszcze chociaż z miesiąc, może uda się je uratować. Ino jak? Pomóżcie, proszę.
Z dołu i z góry dziękuję za porady.
Obserwuj wątek
    • jematkajakichmalo Re: Orchidea - porady potrzebywam. 23.08.14, 21:00
      Jak ja przelewalam to mi nic nie rosly, teraz nalewam wody do doniczki zewnetrznej i one sobie same pija i rosna jak nienormalne smile

A jak podlewa je ta znajoma? Tez przelewa czy stoja w wodzie?
      Ja sie tam super na kwiatach nie znam (bazuje tylko na wlasnych obserwacjach), ale chyba latwiej uratowac rosline, ktora ma za sucho jak za mokro.
      • rosapulchra-0 Re: Orchidea - porady potrzebywam. 23.08.14, 21:17
        Moim zdaniem zdecydowanie zalewa wodą biedactwa. Liście są bardzo miękkie, pomarszczone - zwisają jak ostatnie sieroty. Szkoda mi tych roślinek, najchętniej bym je wzięła do siebie na jakiś czas i spróbowała uratować. Na razie umówiłam się nią, żeby nic z nimi nie robiła, ja będę u niej za tydzień i sprawdzę, jak się mają. Jakby co, to namówię ją, aby dała mi je na kilka tygodni, może uda się te jej orchidee uratować. Gdy kwitły to na biało, różowo i żółto. No przepiękne kwiaty miały. Teraz te łodygi, z których rosły kwiatostany są zdrewniałe, raczej już nic z nich nie będzie. Nie wiem, czy je obciąć, czy czekać, aż coś się zmieni.
        Jak napisałam wcześniej, ja ze swoimi orchideami nie mam problemów - kwitną pięknie, a moja jedyna opieka nad nimi, to pilnowanie terminu przelewania wody przez doniczkę.
        Zastanawiam się jeszcze nad miejscami, w których stoją jej orchidee, jedna jest w łazience, druga w sypialni - tam są okna od południa. Trzecia jest w kuchni, raczej zacienione miejsce i niewiele promieni słonecznych wpada do okna. Ale wszystkie, jak jeden mąż, zdecydowanie są chore.
    • ankh_morkpork Re: Orchidea - porady potrzebywam. 23.08.14, 21:17
      Może być tak, że znajoma przelała storczyki, korzenie im zgniły i teraz rośliny nie mają czym pobierać wody, zatem mają zwiotczałe liście. Lepiej nie czekać kolejny miesiąc, tylko sprawdzić stan korzeni.

Najlepiej po którymś podlewaniu wyjąć storczyka z doniczki i obejrzeć korzenie: ile jest jędrnych i zielonych (żywych) a ile brązowych, pustych, zgniłych. Martwe korzenie należy usunąć, jeżeli obcinaliśmy tylko część korzenia, to koniec można posypać cynamonem lub pokruszonym węglem aptecznym (profilaktyka antygrzybowa).

Opis warunków uprawy phalaenopsis jest np. tu: www.forum.storczyki.pl/viewtopic.php?f=17&t=904#p6261 a po wpisaniu w tamtejszą wyszukiwarkę hasła "reanimacja" na pewno pojawią się opisy jak na różne sposoby można rośliny reanimować.

Ogólnie będzie potrzebne dużo cierpliwości i zapewnienie reanimkowi podwyższonej wilgotności na czas produkowania nowych korzonków.
    • lilly_about Re: Orchidea - porady potrzebywam. 23.08.14, 21:23
      Niech oberwie najbardziej zwiotczałe liście, postawi kwiat na słonecznym miejscu i przelewa co dwa tygodnie. Kwiaty niekoniecznie są przelane. Może przy podlewaniu dodatkowo zlewa lecie, a orchidea tego nie lubi.
      • rosapulchra-0 Re: Orchidea - porady potrzebywam. 23.08.14, 21:30
        Błagam, bo nie zrozumiałam tej części wypowiedzi: CytatMoże przy podlewaniu dodatkowo zlewa lecie, a orchidea tego nie lubi.
        Nie chcę, żebyś odebrała jako czepliwość z mojej strony, ja po prostu nie mam pojęcia, co to są "lecie".
        Wiem, że koleżanka kupiła te roślinki ze dwa miesiące temu. Ona sama jest już nimi rozczarowana, trochę się nie dziwię - to nie są łatwe w hodowli roślinki.
        • lilly_about Re: Orchidea - porady potrzebywam. 23.08.14, 21:33
          liście miało być wink najgorsze dla tego kwiata, jak woda zostanie w zagłębieniach liści
          • rosapulchra-0 Re: Orchidea - porady potrzebywam. 23.08.14, 21:51
            Dzięki. Zwrócę jej na to uwagę. I sama zwracać będę, gdy moje będę przelewać.
    • antyk-acap Re: Orchidea - porady potrzebywam. 23.08.14, 21:38
      Pewnie źle podlewa. Nasze storczyki to gatunki nadrzewne. One lubią gdy na przemian jest sucho i bardzo mokro. Ja wkładam storczyki do miski z wodą raz na tydzień na 15 minut. I nie mogą stać w podstawce z wodą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka