Dodaj do ulubionych

Z ciekawosci pytam

05.09.14, 01:01
Dlaczego na polskich forach nie ma zasady ze o religii sie nie dykutuje?

Czasem tu zagladam i niezmiennie szokuje mnie jakis watek atakujacy kosciol.

Gdzie indziej sie z tym nie spotkalam, a mieszkam w panstwie gdzie jest wiele roznych wyznan koegzystujacych ze soba, inny kosciol na kazdej ulicy. Duzym nietaktem jest wyrazenie sie negatywnie o jakimkolwiek wyznaniu, to poprostu nie nalezy do dobrego tonu. Niewierzacy robia swoje, wierzacy swoje, wedle prawa religia rzecz swieta dla praktykujacego a inni maja to uszanowac, koniec i kropka. Jakbym na forum napisala ze krzyz to tylko dwie deski to natychmiast 50 osob by napisalo "ale co cie to obchodzi?", i mialoby racje.

I moje drogie panie, wolnosc slowa nie ma tu nic do rzeczy bo nie moze byc przykrywka do obrazy uczuc religijnych, czy to wiekszosci czy tez mniejszosci.
Obserwuj wątek
    • malaidka Re: Z ciekawosci pytam 05.09.14, 01:09
      Może dlatego że nie lubimy jak inni mają odmienne zdanie i chcemy narzucić swoje. A może dlatego że tu możemy się wyżyć i wylać na kogoś wiadro pomyj w zasadzie bez konsekwencji. Nie wiem, mam podobne zdanie i nie lubię tego typu dyskusji.
    • araceli Re: Z ciekawosci pytam 05.09.14, 01:41
      zonaczolgisty napisał(a):
      > Gdzie indziej sie z tym nie spotkalam, a mieszkam w panstwie gdzie jest wiele r
      > oznych wyznan koegzystujacych ze soba, inny kosciol na kazdej ulicy.

Bo inaczej jest jak jest wiele koegzystujących religii a inaczej jak jedno wpływające na życie wszystkich. To chyba jasne?

> I moje drogie panie, wolnosc slowa nie ma tu nic do rzeczy bo nie moze byc
      > przykrywka do obrazy uczuc religijnych, czy to wiekszosci czy tez mniejszosci.

No tak - bo obrazić można tylko uczucia religijne - ateiści uczuć nie mają ich obrażać można do woli. Stąd zapewne widzenie tylko 'ataków na kościół' big_grin
      • ichi51e Re: Z ciekawosci pytam 05.09.14, 03:44
        Uczuc ateisty obrazic imho nie mozna w tej kwestii - chyba ze sam fakt ze ktos w jakies gusla wierzy go uraza.
        • chipsi Re: Z ciekawosci pytam 05.09.14, 09:27
          Jak to nie można? Gwarantuję Ci ze 10x częściej jestem obrażana w kwestii religijności niż osoby wierzące. Przynajmniej w moim otoczeniu. I zawsze się mówi o obrażaniu uczuć religijnych a po ateistach to można jeździć ile wlezie.
    • 71tosia Re: Z ciekawosci pytam 05.09.14, 01:42
      najczescie te dyskusje nie dotycza podstaw wiary ale roznych kontrowersyjnych zachowan wierzacych roznych religii lub kleru. Nie widze powodu by nie w imie poprawnosci 'o religii sie nie dyskutuje' nie wyrazic swojej opinii np o zabijaniu dziennikarzy przez islamistow, gwalceniu kobiet przez hinduistow (indie) czy przymusowych adopcji inicjowanych przez kosciol katolicki ('Tajemnica Filemony').
      • lily-evans01 Re: Z ciekawosci pytam 05.09.14, 09:58

> najczescie te dyskusje nie dotycza podstaw wiary ale roznych kontrowersyjnych z
        > achowan wierzacych roznych religii lub kleru.

100/100
        Szkoda, że obrończynie uczuć religijnych tego nie zauważają...
    • sanciasancia Re: Z ciekawosci pytam 05.09.14, 01:57
      > Gdzie indziej sie z tym nie spotkalam, a mieszkam w panstwie gdzie jest wiele r
      No to masz odpowiedź. Polska nie jest takim krajem.
      > Niewierzacy robia swoje, wierzacy swoje, wedle prawa re
      > ligia rzecz swieta dla praktykujacego a inni maja to uszanowac, koniec i kropka
      > . Jakbym na forum napisala ze krzyz to tylko dwie deski to natychmiast 50 osob
      > by napisalo "ale co cie to obchodzi?", i mialoby racje.
      Serio ktoś wypowiada się na emamie w ten sposób i nie w kontekście "krzyż to tylko dwie deski, dlaczego przeszkadza ci na ścianie twojego urzędu/klasy twojego dziecka, a dla mnie jest taki ważny".
      Ewidentnie strzelasz kulą w płot.
      > I moje drogie panie, wolnosc slowa nie ma tu nic do rzeczy bo nie moze byc przy
      > krywka do obrazy uczuc religijnych, czy to wiekszosci czy tez mniejszosci.
      Ależ, nie martw się, kotuś, na tych amerykańskich forach czepiają się czarnych i latynosów, tyle tylko, że nie piszą wprost, tylko o biednych, korzystających z pomocy społecznej itp.
      > Duzym nie
      > taktem jest wyrazenie sie negatywnie o jakimkolwiek wyznaniu, to poprostu nie n
      > alezy do dobrego tonu.
      Za to można jeździć do woli po niewierzących, serio uważasz to za jakieś osiągnięcie?
      • echtom Re: Z ciekawosci pytam 05.09.14, 09:43
        > Gdzie indziej sie z tym nie spotkalam, a mieszkam w panstwie gdzie jest wiele roznych wyznan koegzystujacych ze soba, inny kosciol na kazdej ulicy.
        > No to masz odpowiedź. Polska nie jest takim krajem.

Bez przesady, w Polsce też jest więcej wyznań. A że mniejszościowych - cóż, w większości krajów jest jakaś religia dominująca.
        • lily-evans01 Re: Z ciekawosci pytam 05.09.14, 10:01
          OMG, no i co z tego, że dominująca?
          W większości krajów europejskich zapewne też dominująca jest orientacja heteroseksualna. Czy to znaczy, że mam narzucać swoje wybory życiowe i preferencje np. gejom i lesbijkom?
          Jak na razie dominuje też rasa biała. Czy to znaczy, że jako biała Europejka mam mieć inne, lepsze prawa niż osoba ciemnoskóra?
          • echtom Re: Z ciekawosci pytam 05.09.14, 10:07
            > Czy to znaczy, że jako biała Europejka mam mieć inne, lepsze prawa niż osoba ciemnoskóra?

Nic mi nie wiadomo, by katolicy w Polsce mieli "inne, lepsze prawa" niż niekatolicy. To, że katolicy stanowią w Polsce większość, tłumaczy natomiast, dlaczego jest więcej katolickich świątyń.
            • lily-evans01 Re: Z ciekawosci pytam 05.09.14, 10:20
              Katolicy jako tacy może i nie.
              Natomiast kościół kat. jest zdecydowanie uprzywilejowanym partnerem we wszelkim dialogu społecznym, jak też i w kwestiach urzędowo-finansowych. Powtórzę się, ale jeśli prezydent miasta sprzedaje kościołowi za symboliczną kwotę teren szpitalny w centrum miasta, ładny obszar w zieleni, wymarzony dla dewelopera albo na przerobienie go na fajną, prywatną klinikę to ja też chętnie kupiłabym szpital z parkiem za dwadzieścia parę tysięcy zł, nawet dziś, od razu.
              A to tylko jeden przykład.
              Możemy tak dalej - narzucenie w latach 90-tych restrykcyjnego prawa antyaborcyjnego, brak możliwości dialogu społecznego w tej materii, brak referendum w sprawie wpływającej na zdrowie i losy wielu kobiet... Religia rzym.-kat. w ramach struktur szkolnych - szkół PUBLICZNYCH - zamiast w salach katechetycznych...
              To nie jest normalne, że większość (być może pozorna) narzuca swoje struktury i rozwiązania mniejszości. Państwo powinno być ŚWIECKIE, aparat urzędniczy jest odpowiedzialny za swoje działania przed obywatelami - podatnikami, a nie przed jakimkolwiek Bogiem...
              • lily-evans01 Re: Z ciekawosci pytam 05.09.14, 10:23
                Tak samo, jak i lekarze, czego już nie zdążyłam dopisać, bo za szybko mi się kliknęło "wyślij".
                Zadaniem lekarza jest ratować pacjenta i pomagać mu zgodnie z regułami sztuki, a nie bawić się w "klauzule sumienia"... W tej chwili zachęca się już nauczycieli, by deklarowali podobne klauzule, i mówili np. o kreacjonistycznej, a nie ewolucyjnej teorii powstania świata...
                Przecież to jest naprawdę CHORE...
              • echtom Re: Z ciekawosci pytam 05.09.14, 11:53
                > Katolicy jako tacy może i nie.

No właśnie - a w dyskusjach oni obrywają. Nie podoba mi się wiele rzeczy, które robi Kościół, podobnie jak nie podoba mi się wiele rzeczy, które robi państwo polskie (btw. Kościół jest taki silny dlatego, że państwo na to pozwala) - ale czy z tego powodu mam zmienić wyznanie i obywatelstwo?
                • lily-evans01 Re: Z ciekawosci pytam 05.09.14, 12:50
                  Do katolików nic nie mam, tak jak i do protestantów, muzułmanów czy wyznawców wielkiego spaghetti wink. Jak już napisałam, szanuję różne wyznania, nie wejdę do kościoła w bikini, a w kraju islamskim nie będę szokowała skąpym strojem itd. itp.
                  Mam wrażenie, że katolicy obrywają nie tyle za to, że są katolikami (przynajmniej tu, na forum), co za nieudolne próby obrony swojej instytucji i jej pomysłów typu symbole religijne na ścianach szkół, gdzie teoretycznie mogą chodzić uczniowie różnych wyznań. Lepiej by kościołowi zrobiło oddzielenie się od państwa.
                  A co do katolików - wierni są siłą, która byłaby zdolna zmienić oblicze kościoła i jego nieprawidłowości.. gdyby tylko zechciała wink.
                  • echtom Re: Z ciekawosci pytam 05.09.14, 13:04
                    > A co do katolików - wierni są siłą, która byłaby zdolna zmienić oblicze kościoła i jego nieprawidłowości.. gdyby tylko zechciała wink.

Optymistka z Ciebie - nawet w demokratycznym państwie obywatele mają do powiedzenie mniej, niż im się wydaje wink
        • sanciasancia Re: Z ciekawosci pytam 05.09.14, 13:08
          > Bez przesady, w Polsce też jest więcej wyznań. A że mniejszościowych - cóż, w w
          > iększości krajów jest jakaś religia dominująca.
          >
          W kwestii koegzystencji różnych wyznań w Polsce zawsze mi się przypomina, jak w pewnej gminie katolicki ksiądz doprowadził do ponownych wyborów wójta, bo wygrał kandydat z mniejszości protestanckiej. Oraz kilka innych opowieści o tej samej gminie, między innymi o tym, co się stało z zębami jednego z synów lokalnego pastora.
          • echtom Re: Z ciekawosci pytam 05.09.14, 13:12
            A w "mojej" gminie koegzystowało pięć różnych wyznań i nikt nikomu nie wybijał zębów. Co do wyboru wójta, nieśmiało przypominam, że w Polsce był premier z mniejszości protestanckiej.
            • sanciasancia Re: Z ciekawosci pytam 05.09.14, 13:22
              > A w "mojej" gminie koegzystowało pięć różnych wyznań i nikt nikomu nie wybijał
              > zębów. Co do wyboru wójta, nieśmiało przypominam, że w Polsce był premier z mni
              > ejszości protestanckiej.
              Gratuluję gminy. Wiesz, ja tych historii o braku koegzystencji znam dość dużo, bo mam część rodziny protestancką i część prawosławną i mam wrażenie, że ta koegzystecja jest jednak dość nieprzyjemna dla mniejszości.
              > Co do wyboru wójta, nieśmiało przypominam, że w Polsce był premier z mni
              > ejszości protestanckiej.
              I prezydenta ateistę.
              Władza lokalna to jednak zupełnie coś innego niż władza hen tam w Warszawie (to kto jest teraz prezydentem? Jakoś z kaczką mi się kojarzy. A, nie to premier.).
          • ira_07 Re: Z ciekawosci pytam 06.09.14, 11:11
            No patrz, a ja znam historię z mazurskiej wsi, w które to proboszcz katolicki zorganizował nabożeństwo ekumeniczne, żeby jego parafianie zobaczyli, że ewangelicy to nie diabły wcielone i że trzeba żyć wspólnie. Nie pamięta nazwy wsi. W miejscach gdzie protestanci i katolicy naprawdę żyją obok siebie nie ma żadnych konfliktów serio. Przeciwnie, np. dożynki organizowane są raz u katolików, raz u ewangelików. Jako protestantka oznamjam, że prześladowań nie doświadczam, co najwyżej ludzkie głupoty (wierzycie w Jezusa? wink ).
    • araceli Re: Z ciekawosci pytam 05.09.14, 02:02
      zonaczolgisty napisał(a):
      > Duzym nie taktem jest wyrazenie sie negatywnie o jakimkolwiek wyznaniu,
      > to poprostu nie nalezy do dobrego tonu.

Swoją drogą tam gdzie mieszkasz do duży nietakt, wytykasz go ematkom a sama...
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,153284375,153291756,Re_Glos_rozsadku_i_proba_uswiadomienia.html
      Cóż za hipokryzja smile
      • araceli Re: Z ciekawosci pytam 05.09.14, 02:06
        I kolejny przykład poprawności politycznej:
        'Arabami i Hindusami sie brzydze - tak jak forumce edelstein kojarza mi sie z brudem.'
        forum.gazeta.pl/forum/w,567,150173260,150178668,Re_podobaja_sie_wam_ciemnoskorzy_mezczyzni_.html

Najlepiej pouczać innych smile
        • marychna31 ale wstyd... 05.09.14, 09:56
          świętojebliwa rasistka. Bombowe połączenie, żonoczłogisty.
      • sanciasancia Re: Z ciekawosci pytam 05.09.14, 02:20
        > Swoją drogą tam gdzie mieszkasz do duży nietakt, wytykasz go ematkom a sama...
        > rel="nofollow">forum.gazeta.pl/forum/w,567,153284375,153291756,Re_Glos_rozsadku_i_proba_uswiadomienia.html
        > Cóż za hipokryzja smile
        Ona po prostu jako religie uznaje wyłącznie różne odłamy chrześcijaństwa, a za ludzi
    • ichi51e Re: Z ciekawosci pytam 05.09.14, 03:43
      Wlasnie dlatego ze wiekszosc Polakow to katolicy. Zauwaz ze nikt sie tu nie kloci ktora religia lepsza i czy ktoras tylko raczej ateisci vs katolicy.
      Watek islamski pomijam bo to takie pitu pitu dla sztuki przecietny Polak muzulmanina nie widzial (pomijam naszych rodzimych Tatarow ktorych mniejszosc ktora o nich w ogle slyszala by bronila wlasna piersia) jesli jakies klotnie sa to emigranci biora udzial glownie.
    • kropkacom Re: Z ciekawosci pytam 05.09.14, 07:27
      Znaczy negatywnie (cokolwiek się pod słowem rozumnie) nie można pisać, ale na odwrót już tak?
    • ola Re: Z ciekawosci pytam 05.09.14, 07:39
      >Gdzie indziej sie z tym nie spotkalam, a mieszkam w panstwie gdzie jest wiele roznych wyznan koegzystujacych ze soba, inny kosciol na kazdej ulicy

może dlatego, że u nas jest jeden kościół na każdej ulicy, nie koegzystujęcy z nikim, narzucający wszystkim swoją wolę i traktowany przez państwo jak święta krowa? Szacunek to jest coś, co musi działać w dwie strony. Podległosć rodzi zazwyczaj bunt.
    • cosmetic.wipes Re: Z ciekawosci pytam 05.09.14, 07:59
      Co to jest "uczucie religijne"?
    • feel_good_inc Bardzo podoba mi się twoja postawa 05.09.14, 08:54
      Nie można mówić brzydkich rzeczy o wierzących.
      No, chyba że to czarnuchy, arabusy czy hindusi.
      • rosapulchra-0 Re: Bardzo podoba mi się twoja postawa 06.09.14, 11:16
        A w którym miejscu tak napisała?
        • feel_good_inc Re: Bardzo podoba mi się twoja postawa 06.09.14, 12:36
          rosapulchra-0 napisała:
          > A w którym miejscu tak napisała?

Prześledź sobie w wątku linki do jej wypowiedzi w innych miejscach.
    • dziennik-niecodziennik Re: Z ciekawosci pytam 05.09.14, 09:23
      > Dlaczego na polskich forach nie ma zasady ze o religii sie nie dykutuje?

są fora na ktorych taka zasada jak najbardziej obowiazuje.
      to forum akurat kieruje sie inną dorgą. mozna tu porozmawiac i o polityce, i po religii, i o kotach, i o d...Maryny. czasem sie kłócimy, a czasem da sie pogadac rozsądnie. czasem ktos wyłącznie judzi, a czasem ktos pisze bardzo rozsądnie. ale mozna popisac rożne rzeczy, wywalic z siebie to co gryzie (i co Ci kiedys ktos na bank wypomni big_grin), ulzyc sobie, a jak sie uda to i komus pomóc.
      takie miejsce. trzeba to zaakceptowac albo odejsc.
    • chipsi Re: Z ciekawosci pytam 05.09.14, 09:29
      Ojej a ja byłam przekonana że Utopia to nie prawdziwy kraj...
    • eo_n Re: Z ciekawosci pytam 05.09.14, 09:35
      Po zalinkowanych przez dziewczyny wpisach, nie ma sensu dyskutować.

Jedno zauważę:
      W "tym kraju" religia katolicka wchodzi z buciorami w sferę publiczną. Nic dziwnego, że wkurza to ludzi o innym światopoglądzie. Mnie też wkurza. Nie tyle religia, co kler.
    • martishia7 Re: Z ciekawosci pytam 05.09.14, 09:49

To jest odpowiedź na Twoje pytanie.
    • lily-evans01 Właśnie, właśnie ;) 05.09.14, 09:57
      Jak sama byłaś uprzejma zauważyć, mieszkasz w państwie, w którym wyznania KOEGZYSTUJĄ i prawdopodobnie żadne nie jest wiodące ani nie śmie narzucać swoich praw/wierzeń/obyczajowości osobom innej wiary, jak też i tym niewierzącym.
      Tymczasem w Polsce mamy: religię rzymskokatolicką w szkołach zamiast w przykościelnych salach katechetycznych, formalny zakaz aborcji z przyczyn społecznych czy też ze względu na decyzję samej ciężarnej, święcenie nowo otwieranych obiektów użyteczności publicznej (dostępnych i dla katolika, i dla prawosławnego, i dla muzułmanina) przez biskupów KRK... Jeśli to jeszcze za mało, dorzucę wyprzedawanie za bezcen majątku publicznego - w moim grajdole pan prezydent, brat księdza, lekką ręką podarował kościołowi za symboliczne grosze super teren w centrum miasta z zabudowaniami szpitalnymi i gotową infrastrukturą medyczną oraz drugi super teren w modnej, rozwijającej się dzielnicy na obrzeżach - na szkołę prowadzoną przez Opus Dei... A można było to wszystko sprzedać tak, żeby zasilić budżet miejski, w którym nie przewiduje się np. takiej pozycji jak zapewnienie ciepłej wody w kranach we wszystkich podstawówkach!
      Czy to mało? Jestem zmęczona nieustanną ingerencją jednego wyznania w życie publiczne.
      Szanuję przekonania, wierzenia i praktyki religijne, ale niechże i instytucje religijne uszanują moją podmiotowość i prawo do życia w państwie świeckim, o przejrzystych, nowoczesnych strukturach... Bo wciąż żyjemy, jak w średniowieczu, między panem, wójtem a plebanem wink.

- - -

With all the anger in the land
      How long before the judgement day?
      Before we cut the fat ones down to size?
      Before the barricades arise?
      • sarah_black38 Re: Właśnie, właśnie ;) 12.11.14, 17:25
        lily-evans01 napisała:

> Tymczasem w Polsce mamy: religię rzymskokatolicką w szkołach zamiast w przykośc
        > ielnych salach katechetycznych,

A ja właśnie na forum dowiedziałam się , że religia w szkołach to nie tylko w Polsce. Możecie wierzyć lub nie, ale byłam tego faktu niezbyt świadoma i forum mnie oświeciłobig_grin

wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/to-obled-religia-w-szkolach-europy/9excj
        Kaganek oświaty przekazuję dalej. Miłej, jakże pouczającej lektury.
    • mamameg Re: Z ciekawosci pytam 05.09.14, 12:03
      Mnie te wszystkie wojujące forumowe ateistki przypominają takie ratlerki gryzące po kostkach- nie mają odwagi zaprotestować w realnym świecie albo przyznać się do światopoglądu, to chociaż na forum odreagowują.
      • lily-evans01 Re: Z ciekawosci pytam 05.09.14, 12:54
        Naprawdę myślisz, że obecnie żyjemy w takim ciemnogrodzie, że ludzie BOJĄ SIĘ głosić poglądy przeciwne kościołowi kat.? Bez przesady, wolność słowa kwitnie od jakichś 25 lat. I nie żyjemy w kraju, w którym za odstępstwo od wiary grozi fatwa wink.
        Nie znam osób, które potępiałyby radykalnie jakieś wyczyny urzędników kościoła kat., deklarowałyby ateizm, a jednocześnie pokornie uczestniczyłyby w nabożeństwach, życiu kościoła itp. Katolików prowadzących dyskurs ze swoją instytucją - owszem, znam. Czy to też ratlerki?
      • marychna31 Re: Z ciekawosci pytam 05.09.14, 13:25

> Mnie te wszystkie wojujące forumowe ateistki przypominają takie ratlerki gryząc
        > e po kostkach- nie mają odwagi zaprotestować w realnym świecie
        a z czego taki wniosek? No i co najważniejsze: co twoim zdaniem grozi za taki "protest"?
        • echtom Re: Z ciekawosci pytam 05.09.14, 13:33
          No np. z wątków o posyłaniu dzieci na religię, o Komunii nie wspomnę. Co grozi za "protest"? Dobrze zgaduję, że spalenie na stosie?
          • lily-evans01 Re: Z ciekawosci pytam 05.09.14, 14:38
            Jeśli chodzi o ostatni wątek o posyłaniu na religię, to zauważ, że autorce trują du... i straszą dziwnymi konsekwencjami raczej starsze babki. Moja matka jest dokładnie taka sama, do kościoła nie zajrzała od własnego bierzmowania, ale uważa, że sakramenty trzeba zaliczać, bo otoczenie Cię wyklnie. Tyle, że moja matka ma już ponad 60 lat i za jej młodości może i panowała taka mentalność, i ewentualny ostracyzm społeczny.
            Sama zresztą pamiętam, jak sąsiadki robiły uwagi, bo matka nie przyjmowała księdza po kolędzie wink. Teraz się z czymś takim nie spotykam, a moi sąsiedzi to też nie jest żadna elyta intelektualna czy inna awangarda obyczajowa wink.
            A ponadto... Wśród ludzi nawet trzydziestoparoletnich czy ok. czterdziestki nie znam rodziców, którzy zakazywaliby Zosi bawić się z Jasiem, bo Jasio nie chodzi na religię. Już nie mówiąc o młodszych rodzicach! Ludzie jeżdżą po świecie, po Europie, gościmy obcokrajowców i na szczęście większość "młodych" pojmuje, że wierzenia mogą też być różne.

Jeśli ktokolwiek posyła dziecko na religię rzym.-kat. w przekonaniu, że pomoże mu to uniknąć spalenia z rodziną na stosie - no cóż, błądzi wink.
          • anulka.p Re: Z ciekawosci pytam 06.09.14, 10:00
            echtom napisała:
            Co grozi
            > za "protest"? Dobrze zgaduję, że spalenie na stosie?
            Hłe, hłe.

Ja Ci powiem Marychna, co grozi. Poklask, popularność, przecież to takie modne, na czasie, Wyborcza zaraz by o Tobie napisała!

• mid.week Re: Z ciekawosci pytam 06.09.14, 10:50
      a mieszkam w panstwie gdzie jest wiele r
      > oznych wyznan koegzystujacych ze soba, inny kosciol na kazdej ulicy

A ja mieszkam w państwie, gdzie jedna religia ma zapędy aby zdominować życie wszystkich obywateli.

Niewierzacy robia swoje, wierzacy swoje, wedle prawa re
      > ligia rzecz swieta dla praktykujacego

Bardzo chciałabym aby i u nas tak było.
    • rosapulchra-0 Re: Z ciekawosci pytam 06.09.14, 11:05
      Bo to dyżurny temat dla próbujących sobie poprawić nastrój dzikich frustratek.
    • marychna31 Ty się masz za wrażliwą? 12.11.14, 16:29
      To ma być dowcip? Ktoś, kto wypisuje takie chamskie rzeczy na temat innych ludzi obok wrażliwości nawet nie stał.
      • gaskama Ha, ha, ha ..... rzeczywiście wrażliwiec z 12.11.14, 16:34
        założycielki wątku. Chyba rzeczywiście troll, bo aż tak głupim to być nie można.
    • wielkanocnaniespodzianka Re: Z ciekawosci pytam 12.11.14, 16:56
      ależ się dyskutuje, niestety część ematek nie rozumie pojęcia i znaczenia słowa "dysusja". w ich wydaniu jest kudlący jazgot, plucie na religię, kpina, ironia, wyśmiewanie. nie są w stanie zaakceptować czegoś, czego same nie rozumieją, czy nie wyznają. atakują zaciekle, posiłkując się prostacką agresją słowną, nie będąc w stanie uszanować religii jako takiej.
    • nanuk24 Re: Z ciekawosci pytam 12.11.14, 17:12
      Nie bajdurz.
    • sl-14 Re: Z ciekawosci pytam 12.11.14, 17:50
      > a mieszkam w panstwie gdzie jest wiele roznych wyznan koegzystujacych ze soba

Pewnie stąd twoje zdziwienie. wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka