Dodaj do ulubionych

Ubrania funkcyjne

24.09.14, 11:03
Dlaczego po przejechaniu 14 km na rowerze:
- koszulkę funkcyjną mam suchą, polar suchy, softshell suchy?
- koszulkę bawełnianą mam mokrą, polar wilgotny? Mam tylko dwie funkcyjne, nie zawsze zdążę wyprać.
Jakie spodnie polecacie na rower? W dżinsach niewygodnie, w dresie już trochę zimno w tyłek, zwłaszcza rano, a zamierzam jeździć aż śnieg spadnie.
Czy naprawdę można nosić softshell bez polaru pod spodem? Jakoś bałam się sprawdzić big_grin
Obserwuj wątek
    • run_away83 Re: Ubrania funkcyjne 24.09.14, 11:13
      Koszulka funkcyjna jest z włókna które ma wlasciwości hydrofobowe, czyli odpycha cząsteczki wody. Włókno bawełniane ma właściwości hydrofilowe - przyciągą czasteczki wody jak magnes, a jak już przyciągnie to oczywiście nasiąka. Polar masz potem wilgotny, bo ociera się o mokrą koszulkę.

Softshell albo windstoper jak najbardziej możesz założyć wprost na koszulkę, ja wkładam pod spód polar dopiero jak jest naprawdę zimno (poniżej 5 stopni).

Ja jeżdżę na rowerze w takich spodniach w jakich zazwyczaj chodzę - zwykle cienkie chinosy albo dżinsy. Jak w dżinsach ci niewygodnie, to miże legginsy sobie kup? Są też takie fajne termiczne na mikropolarze, idealne na zimę.

Tania odzież funkcyjna jest w decathlonie. Ostatnio na wyprzedaży kupowałam koszulki po ok. 10-15 zł i windstopery po ok. 50 zł.
    • mejerewa Re: Ubrania funkcyjne 24.09.14, 11:24
      Jeśli odzież techniczna ma spełnić swoje funkcje, to w zasadzie powinno się mieć wszystko, włącznie z bielizną. Uprawiam sport i na porządny trening wkładam techniczne ciuchy od stóp do głów. Bo co z tego, że spodnie odprowadzające wilgoć, skoro majtki mokre. Wszystkie warstwy powinny oddychać i odprowadzać wodę, a gdy chłodno, to jeszcze pełnić funkcje termiczne.
      Na rower to wystarczy bielizna termoaktywna, polar i owiewka chroniąca przed wiatrem, ale oddychająca. Tu się akurat tyłek tak nie poci, jak w innych aktywnościach, więc spodnie z meszkiem i przodem przeciwwiatrowym lub legginsy i na wierzch cienkie wiatrochronne spodnie.
      Zimą trzeba chronić kolana przed przewianiem. Nawet jeśli nie czujesz zimna na rowerze, to po całym sezonie twoje kolana odczują to.

Co do prania, to techniczne szybko schną, wieczorem przeprać i rano powinny być ok.
    • mikams75 Re: Ubrania funkcyjne 24.09.14, 11:45
      > Czy naprawdę można nosić softshell bez polaru pod spodem? Jakoś bałam się sprawdzić

masz na mysli spodnie? W zimke bardzo czesto nosze spodnie softshelowe a pod spodem tylko majtki.
      Kurtka softshelowa - zawsze mam cos pod spodem, niekoniecznie polar.
      • bachula_gr Re: Ubrania funkcyjne 24.09.14, 11:47
        W decathlonie sa takie legginsy do nart biegowych. Moje dziewczyny uzywaja ich nie tylko na treningach I sobie chwala, chyba tez zainwestuje dla siebie do biegania.
    • glanaber Re: Ubrania funkcyjne 24.09.14, 14:02
      U mnie na rower świetnie sprawdzają się spodnie górskie - trekkingowe/wspinaczkowe - wygodne, nie krępują ruchów, wzmocnione na siedzeniu i na kolanach. Mam jedne lekkie, przewiewne, oddychające i szybkoschnące i drugie cieplejsze, trochę jak wzmocniony softshell. Załatwiają kwestię roweru w każdej pogodzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka