ichi51e 05.10.14, 12:31 Dziecko w dzien? Smoka koca pluszaka juz nie ma i tak sobie mysle jak dlugo spanie trzymac... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
guderianka Re: Kiedy przestac usypiac 05.10.14, 12:58 Dwójki młodszych NIGDY nie usypiałam Chciały spać-to zasypiały. Ot filozofia ( p.s. Najmłodszy nie śpi od mniej więcej 18 m-ca życia. czasami zdarzy mu się zasnąć w aucie, jak mu łepetynę buja) Odpowiedz Link Zgłoś
grave_digger Re: Kiedy przestac usypiac 05.10.14, 21:43 Wyznawałam tę samą filozofię. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Kiedy przestac usypiac 05.10.14, 12:58 Niech sobie śpi w dzień skoro tego potrzebuje. W szkole nie będzie mogło spać, bo lekcje. W przedszkolu jest leżakowanie. Ja bym tutaj nic na siłę nie robiła. Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta_z_polnocy Re: Kiedy przestac usypiac 05.10.14, 13:31 A potrzebuje tej drzemki? Nie wiem, w jakim wieku dzieciom przestaje być potrzebna drzemka w ciągu dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Kiedy przestac usypiac 05.10.14, 13:46 Jak poloze to spi i spi ale sam nie zasnie... Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Kiedy przestac usypiac 05.10.14, 20:41 moje czteroletnie lubi sobie kimnac w ciagu dnia - taka drzemka trwa czasem i 3-4h. jak mu w przedszkolu nie dadza polezec, to o 16 zasypia w drodze do domu w aucie i potrafi spac do rana Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: Kiedy przestac usypiac 05.10.14, 21:39 ichi51e napisała: > Dziecko w dzien? Smoka koca pluszaka juz nie ma i tak sobie mysle jak dlugo spa > nie trzymac... moja starsza spała do 3,5 roku, dokladnie przestałam kłać w wakacje przed średnią grupą, bo wiedziałam że już nie spia a drzemeczke to by i teraz mając 5 chętnie ucinała, często gęsto zdarza się że cała nasza 4 o 12-13 w weekend drzemie druga spała dwa razy dziennie do roku, teraz spi raz , ma 1 i 9 miesiecy dużo spiące dzieci spokojniejsze są Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Kiedy przestac usypiac 05.10.14, 21:48 dużo spiące dzieci spokojniejsze są no kiedyś dawano wywar z makowin na gałganku do ssania widzisz Lipiec, to powyższe stwierdzenie Twoje idealnie wpisuje się w tę DOJRZAŁOŚĆ , w którą powątpiewam w sąsiednim wątku. Otwórz szerzej oczy i spójrz na świat w szerszej perspektywie niż tylko Ty i Twoja rodzina,- na początek zaprzestań głoszenia prawd objawionych Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Kiedy przestac usypiac 05.10.14, 21:57 Ale badania tez tak wskazuja - ze dzieci jednak tej drzemki potrzebuja... I to mnie zastanawia... Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Kiedy przestac usypiac 05.10.14, 21:59 Ichie Olej badania Obserwuj swoje dziecko i podążaj za nim Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: Kiedy przestac usypiac 05.10.14, 22:05 ichi51e napisała: > Ale badania tez tak wskazuja - ze dzieci jednak tej drzemki potrzebuja... I to > mnie zastanawia... > PEWNIE ŻE POTRZEBUJĄ Układ nerwowy potrzebuje. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: Kiedy przestac usypiac 05.10.14, 22:03 nie mogę , nie spałam w dzieciństwie zbyt dużo Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Kiedy przestac usypiac 06.10.14, 08:05 Kiedy to akurat chyba prawda, że dużo śpiące dzieci są spokojniejsze, tylko trudno ustalić, co tu jest przyczyną, a co skutkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia Re: Kiedy przestac usypiac 05.10.14, 22:07 Nie steruję tym w sposób sztuczny, syn ma 3.5 roku i 1 drzemka w ciągu dnia musi być, bo potrafi zasnąć w 3 sekundy na podłodze, jeżeli próbuję go przetrzymać w ogóle bez spania. Mały zazwyczaj "odpada" około 13-tej lub 140tej. Natomiast jeżeli akurat mamy dzień bez drzemki, co zdarza się sporadycznie, to oczywiście dziecko wcześniej zasypia, ale śpi niespokojnie, potrafi się wybudzić z płaczem. Gdy zasypia wieczorem po dniu z drzemką zazwyczaj śpi jak kamień do 7 rano. Odpowiedz Link Zgłoś
neffi79 Re: Kiedy przestac usypiac 05.10.14, 22:34 ja nie usypiam do 2 roku wyciszała się przy piersi, i zwykle niespiącą kładłam do łózeczka i wychodziłam - zarówno w południe jak i wieczorem teraz kładę ją w południe do łóżeczka i wychodzę, nie ma usypiania, zasypia byskawicznie sama zobaczymy jak bedzie w przyszłości, nie będe nic narzucać, sama zdecyduje Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: Kiedy przestac usypiac 05.10.14, 23:45 To zależy o jakim wieku mówimy? Moja starsza mając niecałe 2 lata, już nie sypiała w ciągu dnia. Bez wzgl. na moją obecność czy jej brak. Nadmiar energii jej na to nie pozwalał. Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Kiedy przestac usypiac 06.10.14, 00:36 Rozumiem, że samo z siebie nie zasypia, ale jak uśpisz to śpi? A wieczorem jak? Dziecko snu potrzebuje tyle, ile potrzebuje; natomiast tym, kiedy dokładnie ten sen złapie, można trochę sterować. Ja tam wolę jak w dzień nie śpią, bo wtedy plan dnia jest elastyczniejszy, ale jeśli miałabym ucinać drzemkę za cenę kładzenia na noc o 18, to bym tego w życiu nie zrobiła, bo chcę z dzieckiem normalnie kolację zjeść. Ale są ludzie, którzy kładą dzieci spać o 18 i bardzo to lubią, bo mają potem wolny wieczór. Sama pomyśl, co ci pasuje do trybu życia. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Kiedy przestac usypiac 06.10.14, 08:03 Nie od ciebie zależy A choćbyś się najbardziej do dziecka dostosowała, i tak nie unikniesz przejściowego marudnego okresu między drzemką a brakiem drzemki. Mam zdjęcie z czasu, kiedy moja córeczka wyrzucała drzemkę. Stoi oparta o kanapę i śpi - ja postanowiłam, że tego dnia już jej nie położę, a ona zasnęła w trakcie zabawy. Moja siostrzyczka z kolei zasnęła jedząc obiad, między jedną łyżką a drugą. Odpowiedz Link Zgłoś
run_away83 Re: Kiedy przestac usypiac 06.10.14, 08:35 Mój średni syn też ma takie foto, strzelone dokładnie w tych samych okolicznosciach. Próbowałam uspić w południe - bronił się zębami i pazurami. O 15 zasnął na stojąco oparty o kanapę i już nie udało mi się go obudzić, więc położyłam do łóżka. Niestety, wstał potem wyspany o 3.30... A pierworodnemu w wieku ok. dwóch lat parę razy zdarzyło się zasnąć przy obiedzie - popierał głowę o stół i już. Raz prawie się położył w talerzu zupy. Najmłodszy jest aktualnie w fazie przestawiania się z dwóch drzemek na jedną i mam głęboką nadzieję, że w koncu się przestawi skutecznie, bo od dwóch tygodni nic nie mogę zaplanować, bo nie wiem, kiedy królewicz zażyczy sobie być usypiany, a muszę codziennie odebrać starsze dzieci ze szkoły i przedszkola Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Kiedy przestac usypiac 06.10.14, 08:21 Większość dzieci potrzebuje jednej drzemki do ok 3-4 roku życia. Moja corka porzuciła dzienne drzemki w wieku ok 3 lat wlasnie. Odpowiedz Link Zgłoś
myszy80 Re: Kiedy przestac usypiac 06.10.14, 08:46 Młodszy śpi codziennie, czy to w domu czy przedszkolu. Zasypia sam od bardzo dawna. Starszy jeszcze pół roku temu spał w każdy weekend. Od wakacji nie śpi w dzień wcale. -- Artur - 06-09-2009 Albert - 08-09-2011 Odpowiedz Link Zgłoś
ziarenko-piasku Re: Kiedy przestac usypiac 06.10.14, 08:47 Mój najstarszy spał w dzień do 3,5 roku. Młodszy sypia nadal - tzn kładzie się ok 12.30 i śpi2-3 godziny, ale zdarza się że tylko lekko ponad godzinkę pośpi. Jeśli spac nie pójdzie, jest bardzo marudny ok 17 już. Ja uwielbiam rytm stały - je o stałej porze i śpi o stałej porze - wg mnie to dla dziecka bardzo ważne! jak przychodzi czas popołudniowej drzemki, młody się kładzie i po góra 15 minutach śpi ze swoim ulubionym kocykiem. Teraz gby jest niemowlak w domu - często kładziemy się we trójkę, ja karmię ssaka, a średnaik zasypia Ichi, twój syn jest chyba w podobnym wieku, więc wg mnie takie dziecko jeszcze potrzebuje tej drzemki. Odpowiedz Link Zgłoś
ziarenko-piasku Re: Kiedy przestac usypiac 06.10.14, 08:49 Zaznaczę jeszcze, że mimo tej drzemki, młody o 20 zawsze już śpi! Wstaje między 7a8 rano Odpowiedz Link Zgłoś
elske Re: Kiedy przestac usypiac 06.10.14, 09:38 Moja corka przestala spac w ciagu dnia majac 2, 5 roku. Wieczorem zawszo o 20.00 byla juz w lozku i po rezygnacji z dziennej drzemki nadal o 20.00 wedrowala do łóżka. Za to syn przestal spac w ciagu nia majac 1.5 roku. Widzialam ze jest zmeczony i kiedy położyłam go spac w końcu zasypial , ale to byla walka :ja ukladalam go do snu na sile i czekalam 1-1, 5 godz az zasnie , a on caly czas plakal , probowal usiasc, wkoncu zasypial z wyczerpania. Po kilku dniach dalam sobie spokoj. Stwierdzilam , ze jak bedzie chcisl spac w ciagu dnia , to zasnie. Nie zasypal , wieczorem ok. 20.00 juz spal. Kiedy mial 2lata 2mies poszedl fo przedszkola. Tutaj dzieci w ciagu dnia spia w wozkach na zewnatrz. Pamietam jak opiekunka w przedszkolu zapytala mnir , czy Młody bedzie spam , ja odpowiedzialam zeby go nie klasc , bo on nie spi w dzien. Troche zaskovzona byla. Ustalilysmy , ze jesli bedzie zasypial w czasie zabawy , wtedy zaczne zostawiac wózek w przedszkolu. Nigdy nie zasnal . Moze i badania pokazuja , ze dziecko powinno spac w ciagu dnia , tylko ze dzieci wynikow badan nie czytały i co niektóre msja wladny rytm dnia odbiegajacy od wynikow badan Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: Kiedy przestac usypiac 06.10.14, 10:57 Powiedziałabym że na tyle na ile dziecko potrzebuje. Bez względu czy ma rok czy 10 - chce sobie pospać w dzień niech śpi. Nic na siłę. Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Kiedy przestac usypiac 06.10.14, 11:13 JA nie wiem do dzisiaj - niby corka ma juz 6,5, ale nie odwazylabym sie wydawac autorytarnego sadu na temat ile i kiedy powinno spac Twoje dziecko. systemy sa rozne, po dziecku sama widzisz jak sie sprawy maja. najgorsze u nas ylo to, ze corka wlasciwie juz nie spala w dzien w wieku ok 3 lat, potem poszla do przedszkola i w zwiazku z tym bylo nieszczesne lezakowanie, w pioerwszej grupie nieraz zasypiala, w drugiej lezakowanie bylo przez pol roku i to juz byla mordega, ona akurat wtedy juz nie spala, ale za to padała o 19-19.30, natomiast byly dzieci, co spaly twardym snem w przedszkolu, natomaist w domu do 23 szalały (dla mnie opcja nie do przyjecia. sama wybadaj sprawe, i tak jak ktos napisal - okres przejsciowy jest beznadziejny... Odpowiedz Link Zgłoś
lucky80 Re: Kiedy przestac usypiac 06.10.14, 12:49 córka (teraz 5-letnia) spała do skończenia 3 lat. Ale czasem jak usnęła w przedszkolu na pół h, to mieliśmy potem jazdę do 22 najmniej. Zabroniłam ją kłaść Synek (obecnie 2,5 roku) -śpi minimum 2h w ciągu dnia, czasem chciałby więcej ale też mu nie dajemy. Przy mnie - daję mu pierś i odkładam. Z nianią, nie wiem za bardzo ale ostatnio mi mówiła, że po prostu go kładzie do łóżeczka i siedzi obok. Mąż - coś mi się wydaje że nadal go nosi aż uśnie. Żaden z tych sposobów mi nie przeszkadza. Wydaje mi się, że jeszcze z rok tak pośpi, na razie na pewno potrzebuje tego spania. W nocy śpi 10-11h, więc łącznie standardowo do wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: Kiedy przestac usypiac 06.10.14, 12:54 ja bym to zostawiła dziecku do decyzji. jesli sie nie kładzie samo do spania to znaczy ze jest gotowe na brak drzemki. Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: Kiedy przestac usypiac 06.10.14, 13:10 Tak długo jak dziecko potrzebuje wg mnie drzemka jest z jednej strony fajna, bo ma się czas dla siebie bez dziecka, z drugiej - nieco dezorganizuje, trudno zaplanować np. atrakcyjne wyjście tak żeby wpasowało się w drzemkę. Jeśli usypianie nie jest walką o drzemkę trwającą 1,5 to uznałabym że dziecko tego snu potrzebuje. A jak dlugo - kto to wie? Odpowiedz Link Zgłoś
a.n.i.a.78 Re: Kiedy przestac usypiac 06.10.14, 13:14 nie wiem jak badania, ale moje dzieci dziennej drzemki potrzebowały i potrzebują. starszy 4.5 roku nie śpi w dzień, no chyba że jak jedziemy samochodem to uśnie. zdarza mu się przysnąć ok. 17 np. w foteliku rowerowym. nadal chyba jej potrzebuje, bo ostatnio mi powiedział, że w grupie maluchów było fajniej, bo spali w łóżeczkach mniejszy 2 lata, jak go nie położę w odpowiednim momencie, to potem usypia z histerią na gębie czasem sam się ładuje do łóżeczka albo wózka i sygnalizuje żeby go uśpić. Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: Kiedy przestac usypiac 06.10.14, 14:02 Moja córka teraz juz 5,5 latka, zrezygnowała z drzemki dziennej mając zaledwie 16 mcy, próbowałam wszystkiego, zeby pospała w dzięn choby z pół godziny, ale młoda za nic w świecie nie chciała spać, nigdy nie była marudna, nigdy tez nie padła ze zmęczenia. Tylke tylko że ona od zawsze potrzebowała mniej snu, juz jako niemowlę zaliczała tylko jedna godzinną drzemkę, nigdy nie dłużej, spi ok 7 - 8 godzin na dobę, wstaję o 6.30 a usypia ok 23 mimo ze o 20 jest wykapana, w piżamie, ale sen nie przychodzi, mimo wyciszania, widocznie tyle jej wystrcza. Odpowiedz Link Zgłoś